Ispadoše oni iz DB stvarno budale i idioti što su ulagali tolike novce na digitalizaciju cijele mreže još davno. Kad se može evo i u 2023. lagano pulsno biranje i eventualno telefaks. Ne, teleks, jednostavnije je.
Željeznice - all about
Moderator: anex
- ZoomZoomKiwi
#1451 Re: Željeznice - all about
- tramvajtrojka
#1452 Re: Željeznice - all about
nema i nece jer su je vjedva cekali da je ukinu za vrijeme korone i nikad je nisu vratili jer da budemo iskreni ne radi im se, isto tako linije za Zagreb i ostale destinacije vani najlakse je reci ne daju hrvati a vjedva docekali oni i njihovi pajdasi iz zrs da se ne dogovore da ne moraju raditimoon_walker_90 wrote: ↑29/07/2023 18:27 Da li ima ikakvih naznaka da ce ponovo biti uspostavljena linija Sarajevo-Bihać?
stanje u zfbih se najbolje vidi po peronima na sarajevskoj i mostarskoj stanici firma koja je nesposobna da ukloni billboard ht eroneta iz 2005 sa reklamom za nokiju sa infra red sa sarajevske stanice a tek da okrece perone i srede rasvjetu na njima da na to nesto lici nego izgleda kao da je jucer stala 95a, a o brisanju grafita sa vozova i pranja istih iako imaju automatsku praonicu na pofalicima
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#1454 Re: Željeznice - all about
De lazestramvajtrojka wrote: ↑29/07/2023 22:42 da ukloni billboard ht eroneta iz 2005 sa reklamom za nokiju sa infra red sa sarajevske stanice automatsku praonicu na pofalicima![]()
![]()
- ZoomZoomKiwi
#1455 Re: Željeznice - all about
Možda nemaju vremena za sve to dok pronosaju papire od jedne službe do druge? Kako vidim ne koriste mail.tramvajtrojka wrote: ↑29/07/2023 22:42nema i nece jer su je vjedva cekali da je ukinu za vrijeme korone i nikad je nisu vratili jer da budemo iskreni ne radi im se, isto tako linije za Zagreb i ostale destinacije vani najlakse je reci ne daju hrvati a vjedva docekali oni i njihovi pajdasi iz zrs da se ne dogovore da ne moraju raditimoon_walker_90 wrote: ↑29/07/2023 18:27 Da li ima ikakvih naznaka da ce ponovo biti uspostavljena linija Sarajevo-Bihać?
stanje u zfbih se najbolje vidi po peronima na sarajevskoj i mostarskoj stanici firma koja je nesposobna da ukloni billboard ht eroneta iz 2005 sa reklamom za nokiju sa infra red sa sarajevske stanice a tek da okrece perone i srede rasvjetu na njima da na to nesto lici nego izgleda kao da je jucer stala 95a, a o brisanju grafita sa vozova i pranja istih iako imaju automatsku praonicu na pofalicima![]()
![]()
Meni je vrhunac bio kupovina karte za Talgo voz, kad mi je ručno napisa na papiru u 2019. godini sunce ti jebem.
I evo 4 years later, i dalje isto.
I onda se sjetim putovanja nekih po Europi kad sam iz Zenice preko neta pravio sebi itinerer puta, i u minutu znao kad ću iz aviona na voz i kad ću stići na destinaciju…
Prije 15 godina, ne danas.
Tada sam se naivno nadao da će eto makar do 2020. to i kod nas biti moguće.
Kad ono, kurko Nurko
- tramvajtrojka
#1456 Re: Željeznice - all about
_BataZiv_0809 wrote: ↑29/07/2023 22:45De lazestramvajtrojka wrote: ↑29/07/2023 22:42 da ukloni billboard ht eroneta iz 2005 sa reklamom za nokiju sa infra red sa sarajevske stanice automatsku praonicu na pofalicima![]()
![]()
![]()

da i jos za munc sa autom iz tog doba ev ova slika sa klixa je iz decembra do dan dns se nista nije promijenilo
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#1457 Re: Željeznice - all about
O boze....
- tramvajtrojka
#1458 Re: Željeznice - all about
sto je najtuznije oni imaju kompjuterski sistem i printere za to na stanici al ta ces bajo bez olovke i pecata, smijesna stvar da kupis kartu online i moras je podici na stanici i tu te doceka gospodja koja je trebala biti u penziji vec deset godina il neki polupijani lolaEFD22 wrote: ↑29/07/2023 22:47Možda nemaju vremena za sve to dok pronosaju papire od jedne službe do druge? Kako vidim ne koriste mail.tramvajtrojka wrote: ↑29/07/2023 22:42
nema i nece jer su je vjedva cekali da je ukinu za vrijeme korone i nikad je nisu vratili jer da budemo iskreni ne radi im se, isto tako linije za Zagreb i ostale destinacije vani najlakse je reci ne daju hrvati a vjedva docekali oni i njihovi pajdasi iz zrs da se ne dogovore da ne moraju raditi
stanje u zfbih se najbolje vidi po peronima na sarajevskoj i mostarskoj stanici firma koja je nesposobna da ukloni billboard ht eroneta iz 2005 sa reklamom za nokiju sa infra red sa sarajevske stanice a tek da okrece perone i srede rasvjetu na njima da na to nesto lici nego izgleda kao da je jucer stala 95a, a o brisanju grafita sa vozova i pranja istih iako imaju automatsku praonicu na pofalicima![]()
![]()
Meni je vrhunac bio kupovina karte za Talgo voz, kad mi je ručno napisa na papiru u 2019. godini sunce ti jebem.
I evo 4 years later, i dalje isto.
I onda se sjetim putovanja nekih po Europi kad sam iz Zenice preko neta pravio sebi itinerer puta, i u minutu znao kad ću iz aviona na voz i kad ću stići na destinaciju…
Prije 15 godina, ne danas.
Tada sam se naivno nadao da će eto makar do 2020. to i kod nas biti moguće.
Kad ono, kurko Nurko![]()
- n+1
#1459 Re: Željeznice - all about
Ako se ne varam, još uvijek stoji i reklama za koncert Ede Maajke iz 2000tih.tramvajtrojka wrote: ↑29/07/2023 22:56
da i jos za munc sa autom iz tog doba ev ova slika sa klixa je iz decembra do dan dns se nista nije promijenilo, Nokia kao brend ne postoji skoro pa desetak godina al na stanici stoji u retro fazonu
![]()
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#1460 Re: Željeznice - all about
Cesto tamo odem u bosnaekspres ali nista nisam.vidio
-
DebelinJoe
#1461 Re: Željeznice - all about
Prosle godine u ova doba kupujem na stanicu u Sarajevu kartu za Zenicu. Jedan jedini šalter radi, za salterom radi ćelavi lik staronja oko 60 godina koji je valjda tek sjeo za comp, prvi put u zivotu. Frajer radi na šalteru Željeznica FBiH i na radnom mjestu uči osnove informatike, znaci jedva se zna služiti mišem i ne zna 4/5 funkcija na tastaturu. Zato svaki minut zakuka i zove neku Minku iz druge kancelarije, jadniku pobjegao kursor ili ne zna naci ctrl na tastaturu. Trebalo mu je ravno 45 minuta da strankinji ispred mene izda kartu za Talgo.
Eto danas dok mladi inzinjeri elektrotehnike rade po call centrima i Nijemcima prodaju životna osiguranja, do tada u ŽFbiH rade informatički nepismeni starohani.
A ovdje ima ljudi koji se ponose tim.
Eto danas dok mladi inzinjeri elektrotehnike rade po call centrima i Nijemcima prodaju životna osiguranja, do tada u ŽFbiH rade informatički nepismeni starohani.
A ovdje ima ljudi koji se ponose tim.
- hrusta
#1462 Re: Željeznice - all about
EEE raja. Kontam da sa maleckom odem na dan vozom dole do Ploča. Jeli iko bio samo onako na dan, imali li plaža u Pločama isplati li se ići. Gledao trajektom do Trpnja ali se ne podudara red vožnje nekako otići i vratiti se.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#1463 Re: Željeznice - all about
Ja planiram na dan u ploce ali kad
Meni je to nista pjehe od kolodvora do rive
Meni je to nista pjehe od kolodvora do rive
- zubi
#1464 Re: Željeznice - all about
Sve bih halalila, i to sto se karte rukom ispisuju, i sto na salteru rade ljudi koji beknut engleski ne znaju, ali to kako je prljava stanica, one stepenice kad se penjes na peron.... fuj, fuj, fuj, ono je za kugu fasovati
Cak i ako su zaostali u 20.vijeku, krpa i dterdzent su lako dostupni i jeftini, za to nema opravdanja.
Cak i ako su zaostali u 20.vijeku, krpa i dterdzent su lako dostupni i jeftini, za to nema opravdanja.
-
HelaS
#1465 Re: Željeznice - all about
A pogrešni natpisi za relaciju? Nikad ne znaš sa kojeg perona polazi voz, ili na koji dolazizubi wrote: ↑30/07/2023 10:00 Sve bih halalila, i to sto se karte rukom ispisuju, i sto na salteru rade ljudi koji beknut engleski ne znaju, ali to kako je prljava stanica, one stepenice kad se penjes na peron.... fuj, fuj, fuj, ono je za kugu fasovati![]()
Vrijeme je za privatizaciju Željeznica. Da infrastruktura ostane u vlasništvu države (pruge, el. mreža), a sve ostalo da se privatizira, pa pod koncesijom ko bude bolji, putujemo s njim.
-
Forumerrer
#1466 Re: Željeznice - all about
Ma ove nase drzavne firme su izgubljene u prostoru i vremenu, tamo je vrijeme stalo prije 40 godina.
Ima i svijetlih primjera poput ZZO, ali ovo ostalo...
Zeljeznice ocito ne zele voziti putnicke linije, jer im je teretni transport daleko isplativiji. Ne znam kako je u drugim zemljama rijeseno, ima li igdje definisano da npr. 30% linija mora biti putnickih?
Ima i svijetlih primjera poput ZZO, ali ovo ostalo...
Zeljeznice ocito ne zele voziti putnicke linije, jer im je teretni transport daleko isplativiji. Ne znam kako je u drugim zemljama rijeseno, ima li igdje definisano da npr. 30% linija mora biti putnickih?
- Mishelinke
#1467 Re: Željeznice - all about
Naravno da ćeš napisati ove gluposti, kad vjerovatno i ne znaš za pojam informatizacije i digitalizacije. To što brišeš gumicom, imaš na tastaturi više tipki koje to rade i koju god pritisneš nećeš pogriješiti. Jedna se zove delete, a druga backspace. Nešto si pogriješio, pritisneš jednu od te dvije tipke i obrišeš.ShnjaZZZ wrote: ↑29/07/2023 17:28Koristi se samo unutar firme tj između naših stanica, ne mogu zvat sa njega druge linije nit mi trebaju.
A i to što kažeš. Tebi definitivno ne vrijedi objašnjavat da kooperant za kojeg radiš mora stalno imat uvid u tvoje knjige i tvoje kolove kao što ti moraš u njegove i da bi računar bio samo veće gubljenje vremena u cijelom poslu, ali ti si presujetan da shvatiš da sistem rada koji je uspostavila AU i dalje se jako dobro drži i da ga ne mogu zamijenit "kompjuteri" nit bi bilo efikasnije.DebelinJoe wrote: ↑29/07/2023 17:12
Bas me zanima kako ces mi objasniti prednost kolulutasa telefona u 2023.
A tamo gdje treba imaju i računari i internet i softver i fiberoptički kablovi ali tvoja glupa glava ne želi shvatiti da Željeznica funkcionira sasvim dobro i sa kolutašem i sa "tekama".
Seljačino nemilska.
Zatim postoji jedan program koji se zove MS Office, a unutar njega postoji aplikacija pod nazivom Excel. U toj aplikaciji zadaš formule, povežeš sheet-ove (to ti je isto kao stranice u teki, samo u digitalnom obliku) i da vidiš čuda, sve samo računa, ništa ne moraš dodatno unositi osim ulaznih podataka.
Kad smo kod telefona, postoji jedan sistem koji se zove GSM-R ili LTE-R, koji služi ne samo za komunikaciju između voznog osoblja, već i za komunikaciju između stanica i otpravnika.
Uglavnom, opravdanja za ovo nema niti može biti. Rat je završio prije haman 30 godina, ta oprema koju ti imaš je zastarjela još prije 40 godina.
Ti si ovdje kriv, da se razumijemo. Kriv si zato što ovo opravdavaš, ili pokušavaš da opravdaš jer se ovo opravdati ne može. Kriv si ti, a i tvoje kolege, jer ne vršite pritisak na upravu, kako bi vas uvela u 21. stoljeće. Kriv si, kao i tvoje kolege, jer se ponašate baš kao i u Grasu. Boli vas k.... za sve. Samo nek se prima plata, a ni vozila ne perete, klime nećete (ili ne znate) da upalite, vozite noću pod dnevnim svjetila (ovo se većinom odnosi na Gras, mada je isto stanje i u ŽFBH).
Ovdje kada bi i došla nova uprava i kada bi se uvele nove tehnologije, teško će biti promijeniti razmišljanje i bolikurac ostalog osoblja. Decenije letargije su u pitanju i to se jako teško može promijeniti.
- ShnjaZZZ
#1468 Re: Željeznice - all about
Jah, jah. Sve ste vi upravu, sve znate. Možda je i tebi dedo bio kondukter.
- Mishelinke
- dječak sa šibicama
#1470 Re: Željeznice - all about
Zadnji put vlakom iliti vozom sam se vozio 2004. u Zagreb. Licno mislim, i bolje da su ukinuli, onaj cirkus gdje mijenjaju lokomotivu u svakom entitetu + granica kod Novog, tri vagona i brzina omanjeg puza, putujes od 10 ujutro do 7 navece, a od Doboja do Celinca mora policajac patrolirati jer divljina i ko zna sta se moze dogoditi.
A steta, nekad je putovanje za Frankfurt ili Budimpestu bila avantura, bosnaexpres, bife vagon spavaca kola itd. Nisam imao cast ali pricaju stariji, bilo je bolje i od aviona ako je vec sporije.
Sve smo upropastili.
A steta, nekad je putovanje za Frankfurt ili Budimpestu bila avantura, bosnaexpres, bife vagon spavaca kola itd. Nisam imao cast ali pricaju stariji, bilo je bolje i od aviona ako je vec sporije.
Sve smo upropastili.
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#1471 Re: Željeznice - all about
Nije potpuno istina da je putnički prevoz nerentabilan.
Nerentabilne su linije na dugim relacijama. U Njemačkoj je promet ICE i IC debelo u minusu.
Sa druge strane, lokalne linije su zlatna koka za svakog prevoznika. Imaš ogroman broj putnika na kratkim relacijama, u vozovima koji dosta jeftiniji od onih za putovanja preko 100-200 kilometara.
Tu bi se trebalo uložiti, da ima pameti. BiH nema neku veliku gustoću naseljenosti, ali naročito u većim urbanim centrima (Sarajevu prije svega) bi to donijelo dosta novca i malo rasteretilo gradski saobraćaj.
Nerentabilne su linije na dugim relacijama. U Njemačkoj je promet ICE i IC debelo u minusu.
Sa druge strane, lokalne linije su zlatna koka za svakog prevoznika. Imaš ogroman broj putnika na kratkim relacijama, u vozovima koji dosta jeftiniji od onih za putovanja preko 100-200 kilometara.
Tu bi se trebalo uložiti, da ima pameti. BiH nema neku veliku gustoću naseljenosti, ali naročito u većim urbanim centrima (Sarajevu prije svega) bi to donijelo dosta novca i malo rasteretilo gradski saobraćaj.
- dječak sa šibicama
#1472 Re: Željeznice - all about
Ako se ne varam, nekada je postojala ideja da se pruga produzi od Bosnalijeka (dokle je i bila, zbog praonice u Velesicima) kroz tunel ispod Kobilje glave pa da se veze na TAS u Vogosci gdje je vec postojala pruga zbog tvornica. Ne znam jel zamisljeno i za putnicke vlakove, takodje je postojala ideja da se zeljeznicka stanica makne iz grada negdje dole da li Brijesce, Rajlovac, ne znam.
Ovaj krug koji bi se zatvorio prugom do Vogosce, ujedno bi dao mogucnost kruznog voza gradskog tipa recimo, nesto kao ovaj sinobus za Hadzice.
Moze se puno uraditi, samo sto su ovi nesposobni, i dalje su u 1983. godini.
Ovaj krug koji bi se zatvorio prugom do Vogosce, ujedno bi dao mogucnost kruznog voza gradskog tipa recimo, nesto kao ovaj sinobus za Hadzice.
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#1473 Re: Željeznice - all about
Da, takav plan bi bio odličan.dječak sa šibicama wrote: ↑30/07/2023 14:33 Ako se ne varam, nekada je postojala ideja da se pruga produzi od Bosnalijeka (dokle je i bila, zbog praonice u Velesicima) kroz tunel ispod Kobilje glave pa da se veze na TAS u Vogosci gdje je vec postojala pruga zbog tvornica. Ne znam jel zamisljeno i za putnicke vlakove, takodje je postojala ideja da se zeljeznicka stanica makne iz grada negdje dole da li Brijesce, Rajlovac, ne znam.
Sarajevo zbog svoje specifine geografije ide dosta u dužinu.
Iako to sa sobom nosi i ogroman broj negativnih strana, jedna odpozitivnih je što jednom prugom već pokrivaš dobar dio grada.
Doduše, ni komunisti nisu puno o tome razmišljali, već su prugu proveli baš onuda "gdje nikome ne smeta" umjesto da bude neka okošnica prigradskog saobraćaja.
Na Ilidži npr. pruga ide između Otesa i Pejtona, umjesto da je provedena makar malo bliže čaršiji. Ovako, daleko od svega, rijetki i znaju da tamo ima voz kojim možeš za 10-15 minuta doći do centra grada.
-
Seawolf
#1474 Re: Željeznice - all about
Šta mislite o slijedeće dvije ideje:
1.) Uvođenje noćnog voza na relaciji od Sarajeva do Beča i od Beča do Sarajeva, koji bi kretali iz Sarajeva, odnosno iz Beča oko 19:00 sati i na kojima bi bile uposlene noćne Talgo kompozicije (ima ih ukupno 5) koje su sada negdje u najmu.
2.) Izgradnja manje trokolosiječne dvoperonske željezničke stanice pored aerodromske zgrade Međunarodnog aerodroma Sarajevo, iznad parkinga i povezivanje te nove željezničke stanice jednim novim kolosijekom izgrađenim uglavnom na stubovima, do južne strane rajlovačkog triangla.
1.) Uvođenje noćnog voza na relaciji od Sarajeva do Beča i od Beča do Sarajeva, koji bi kretali iz Sarajeva, odnosno iz Beča oko 19:00 sati i na kojima bi bile uposlene noćne Talgo kompozicije (ima ih ukupno 5) koje su sada negdje u najmu.
2.) Izgradnja manje trokolosiječne dvoperonske željezničke stanice pored aerodromske zgrade Međunarodnog aerodroma Sarajevo, iznad parkinga i povezivanje te nove željezničke stanice jednim novim kolosijekom izgrađenim uglavnom na stubovima, do južne strane rajlovačkog triangla.
- dječak sa šibicama
#1475 Re: Željeznice - all about
Nesto mislim laicki, prugu moras "sakriti", znam da recimo Ljubljana ima 10 gradskih stanica na mrezi zeljeznica, prigradske necu ni racunati ima ih svako predgradje ali svaki voz koji ide prema Kamniku, Novom Mestu, Jesenicama nebitno, to su ovi sinobusi i idu vise puta na dan i svaki je koristan i za gradski prevoz. Ako nista, putnik koji zeli u Domzale, ne mora trcati na stanicu, ako mu je Jezica bliza ili Bezigrad.
Manje vise tako funkcionisu svi gradovi na potezu srednje Europe, Bec Zagreb BP i tako dalje.
Sarajevo nema takvu mrezu zeljeznica kroz grad jer je "cjevast" a ovi gradovi su uglavnom okruglog oblika, ali eto moze se nesto izmajmunisati. Prevoz prema Buca Potoku Rajlovcu ili Ilidzi, Blazuju, rasteretis ga prilicno sa sinobusima. Takodje Visoko, Ilijas, Kakanj, Konjic, Zenica, i dalje, kad vidim onaj zglobni za Kakanj i koliko je nakrcan putnicima mislim autobus, a sve bi to moglo stati u sinobuse. Da su malo cesce na pruzi.
Manje vise tako funkcionisu svi gradovi na potezu srednje Europe, Bec Zagreb BP i tako dalje.
Sarajevo nema takvu mrezu zeljeznica kroz grad jer je "cjevast" a ovi gradovi su uglavnom okruglog oblika, ali eto moze se nesto izmajmunisati. Prevoz prema Buca Potoku Rajlovcu ili Ilidzi, Blazuju, rasteretis ga prilicno sa sinobusima. Takodje Visoko, Ilijas, Kakanj, Konjic, Zenica, i dalje, kad vidim onaj zglobni za Kakanj i koliko je nakrcan putnicima mislim autobus, a sve bi to moglo stati u sinobuse. Da su malo cesce na pruzi.