Željeznice - all about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1426 Re: Željeznice - all about

Post by Truba »

Plata ide nis ne radis
drndalo

#1427 Re: Željeznice - all about

Post by drndalo »

Ti si se Labude ubio za Zeljeznica FBiH...
ShnjaZZZ

#1428 Re: Željeznice - all about

Post by ShnjaZZZ »

Truba wrote: 29/07/2023 14:39 Plata ide nis ne radis
Što ja ne ubode takvo radno mjesto :D kod mene posla ima muka mi, neki dan uleti mi 8 vozova rude iz Omarske, koks iz Lukavca, kamen iz Zavidovića, ugalj iz Ploča, pa dovozi rudar punih 10 pa mu nađi praznih 10 kola, ovi ovamo stalno traže kola, idu 24 falsa za Hrvatska de ih razduži, cisterne mazuta iz Mađarske, ne znam više gdje šta radim i pišem, onda zove pregledač nevalja na ovom utovar piši raspored manevre, piši prelazne stanice za inostrana kola, idi pogledaj čistoću kola, blombiraj cisterne, idi trči olistaj vagone treba voz krenut itd
I sve to za 1200 u turnusu :)
Spoiler
Show
Image
Al' bitno je da se sjedi i da samo gledamo kako pojest masan burek i otić' u penziju.
DebelinJoe

#1429 Re: Željeznice - all about

Post by DebelinJoe »

ShnjaZZZ wrote: 29/07/2023 16:17
Truba wrote: 29/07/2023 14:39 Plata ide nis ne radis
Što ja ne ubode takvo radno mjesto :D kod mene posla ima muka mi, neki dan uleti mi 8 vozova rude iz Omarske, koks iz Lukavca, kamen iz Zavidovića, ugalj iz Ploča, pa dovozi rudar punih 10 pa mu nađi praznih 10 kola, ovi ovamo stalno traže kola, idu 24 falsa za Hrvatska de ih razduži, cisterne mazuta iz Mađarske, ne znam više gdje šta radim i pišem, onda zove pregledač nevalja na ovom utovar piši raspored manevre, piši prelazne stanice za inostrana kola, idi pogledaj čistoću kola, blombiraj cisterne, idi trči olistaj vagone treba voz krenut itd
Spoiler
Show
Image
Al' bitno je da se sjedi i da samo gledamo kako pojest masan burek i otić' u penziju.
Image

Drug dobri moj, hajd ti dobro pogledaj ovu sliku. Dobro je pogledaj. Zamolio bih uvaženu forumašku publiku da uradi isto. Gledam i ne vjerujem.

1. Na stolu imaš Iskren telefon na okretanje, kolutaš. Takvog smo ga imali u kući oko 1980, kad sam ja dosao na svijet. Telefon kolutaš u upotrebi vise nije nigdje, ni u posljednjih zabiti Gvatemale ili Papua Nove Gvineje. Samo u kancelarijama ŽFBiH. Telefon kolutaš mozes sami vidjeti u starim serijama, kao sto je Vruć vetar ili Bolji zivot. Roditelji su ga davne 1985.zamijenili Iskrinim telefonom na tipke. Vi ga jos uvijek koristite. Mila majko.

2. Drug, gdje ti je kompjuter na stolu? Godina je 2023. Svijet se bavi umjetnom inteligencijom, ChatGpt i sličnim folovima. Digitalizacija je nesto sto se podrazumijeva. Dakle, kompjuter, software, excell tabele, umrezenost, fiberopticki kablovi...A ti u 2023.upisujes u teku. ŽFBiH jos uvijek nisu došle do nivoa gdje se koristi kompjuter. Nesto sto je standard u svijetu posljednjih 50 godinu. Vi ste na nivou 1968.

A nisi ti kriv za to.

Ja ne mogu da vjerujem da drzavna firma funkcionira preko telefona na brojčanik i da ne koristi racunar.

I onda nismo konkurentni. Kuku lele.
Seawolf

#1430 Re: Željeznice - all about

Post by Seawolf »

Al' zato olovka s integrisanom gumicom.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#1431 Re: Željeznice - all about

Post by izvrsni direktor »

ShnjaZZZ wrote: 29/07/2023 16:17 [idi pogledaj čistoću kola,
Priznaj da si se za pauzu odlucio :D
n+1

#1432 Re: Željeznice - all about

Post by n+1 »

:lol:
ShnjaZZZ

#1433 Re: Željeznice - all about

Post by ShnjaZZZ »

Seawolf wrote: 29/07/2023 17:05 Al' zato olovka s integrisanom gumicom.
Stanje se mijenja iz sata u sat i moraš uvijek znat šta imaš na stanju od praznih, šta od tovarenih i najlakše je koristiti olovku i gumicu jer stalno brišeš rubrike.

Ovom Nemiljanu ću kasnije odgovorit.
izvrsni direktor

#1434 Re: Željeznice - all about

DebelinJoe wrote: 29/07/2023 17:00
ShnjaZZZ wrote: 29/07/2023 16:17

Spoiler
Show
Image
Image

Drug dobri moj, hajd ti dobro pogledaj ovu sliku. Dobro je pogledaj. Zamolio bih uvaženu forumašku publiku da uradi isto. Gledam i ne vjerujem.

1. Na stolu imaš Iskren telefon na okretanje, kolutaš. Takvog smo ga imali u kući oko 1980, kad sam ja dosao na svijet. Telefon kolutaš u upotrebi vise nije nigdje, ni u posljednjih zabiti Gvatemale ili Papua Nove Gvineje. Samo u kancelarijama ŽFBiH. Telefon kolutaš mozes sami vidjeti u starim serijama, kao sto je Vruć vetar ili Bolji zivot. Roditelji su ga davne 1985.zamijenili Iskrinim telefonom na tipke. Vi ga jos uvijek koristite. Mila majko.

2. Drug, gdje ti je kompjuter na stolu? Godina je 2023. Svijet se bavi umjetnom inteligencijom, ChatGpt i sličnim folovima. Digitalizacija je nesto sto se podrazumijeva. Dakle, kompjuter, software, excell tabele, umrezenost, fiberopticki kablovi...A ti u 2023.upisujes u teku. ŽFBiH jos uvijek nisu došle do nivoa gdje se koristi kompjuter. Nesto sto je standard u svijetu posljednjih 50 godinu. Vi ste na nivou 1968.

A nisi ti kriv za to.

Ja ne mogu da vjerujem da drzavna firma funkcionira preko telefona na brojčanik i da ne koristi racunar.

I onda nismo konkurentni. Kuku lele.
Ovako sam se ja sokirao kad sam kupovao mjenice u sdk/fia. Zeleni radni stolovi i plisane stolice idalje :-)
Vecina drzavnih firmi je u ovom stanju. Prostorije, namjestaj, nacin rada, oprema...sve je u 1980tim ostalo.
Primijetio sam da jedino poplave, prokisnjavanja, puknute cijevi..natjeraju na obnovu prostorija i mobilijara.

Dijelom i krivica nepismenog narod gdje popljuju svako ulaganje u drzavne firme
Last edited by izvrsni direktor on 29/07/2023 17:13, edited 1 time in total.
DebelinJoe

#1435 Re: Željeznice - all about

Post by DebelinJoe »

ShnjaZZZ wrote: 29/07/2023 17:08
Seawolf wrote: 29/07/2023 17:05 Al' zato olovka s integrisanom gumicom.
Stanje se mijenja iz sata u sat i moraš uvijek znat šta imaš na stanju od praznih, šta od tovarenih i najlakše je koristiti olovku i gumicu jer stalno brišeš rubrike.

Ovom Nemiljanu ću kasnije odgovorit.
Bas me zanima kako ces mi objasniti prednost kolulutasa telefona u 2023.
JohnnyS

#1436 Re: Željeznice - all about

Post by JohnnyS »

Zar se uopće može više zvati na njih, zar prebacivanje s pulskog na tonske načine telefoniranja nije onemogućilo takve telefone?
ShnjaZZZ

#1437 Re: Željeznice - all about

Post by ShnjaZZZ »

JohnnyS wrote: 29/07/2023 17:16 Zar se uopće može više zvati na njih, zar prebacivanje s pulskog na tonske načine telefoniranja nije onemogućilo takve telefone?
Koristi se samo unutar firme tj između naših stanica, ne mogu zvat sa njega druge linije nit mi trebaju.
DebelinJoe wrote: 29/07/2023 17:12
A i to što kažeš. Tebi definitivno ne vrijedi objašnjavat da kooperant za kojeg radiš mora stalno imat uvid u tvoje knjige i tvoje kolove kao što ti moraš u njegove i da bi računar bio samo veće gubljenje vremena u cijelom poslu, ali ti si presujetan da shvatiš da sistem rada koji je uspostavila AU i dalje se jako dobro drži i da ga ne mogu zamijenit "kompjuteri" nit bi bilo efikasnije.

A tamo gdje treba imaju i računari i internet i softver i fiberoptički kablovi ali tvoja glupa glava ne želi shvatiti da Željeznica funkcionira sasvim dobro i sa kolutašem i sa "tekama".

Seljačino nemilska.
izvrsni direktor

#1438 Re: Željeznice - all about

ShnjaZZZ wrote: 29/07/2023 17:28 [da bi računar bio samo veće gubljenje vremena u cijelom poslu
:shock:
JohnnyS

#1439 Re: Željeznice - all about

Post by JohnnyS »

Inače na ovoj temi stvarno treba periodično svako desetak stranica napisati kako je putnički željeznički promet samo nusprodukt, a da su željeznice zamišljene za prijevoz tereta svugdje na svijetu. Shodno tome, putnički promet je skoro pa svugdje u svijetu u minusu. Željeznice ne postoje da bi se netko od vas dovezao do Bara ili Ploča nego da tu dođu teretni vagoni, a vi ako se ulovi neki termin kad je pruga prazna.
DebelinJoe

#1440 Re: Željeznice - all about

Post by DebelinJoe »

ShnjaZZZ wrote: 29/07/2023 17:28
JohnnyS wrote: 29/07/2023 17:16 Zar se uopće može više zvati na njih, zar prebacivanje s pulskog na tonske načine telefoniranja nije onemogućilo takve telefone?
Koristi se samo unutar firme tj između naših stanica, ne mogu zvat sa njega druge linije nit mi trebaju.
DebelinJoe wrote: 29/07/2023 17:12
A i to što kažeš. Tebi definitivno ne vrijedi objašnjavat da kooperant za kojeg radiš mora stalno imat uvid u tvoje knjige i tvoje kolove kao što ti moraš u njegove i da bi računar bio samo veće gubljenje vremena u cijelom poslu, ali ti si presujetan da shvatiš da sistem rada koji je uspostavila AU i dalje se jako dobro drži i da ga ne mogu zamijenit "kompjuteri" nit bi bilo efikasnije.

A tamo gdje treba imaju i računari i internet i softver i fiberoptički kablovi ali tvoja glupa glava ne želi shvatiti da Željeznica funkcionira sasvim dobro i sa kolutašem i sa "tekama".

Seljačino nemilska.
Halo moderacija. Vrijeđanje na Nemilsko - Šerickoj osnovi. Hahahaha. Za informaciju, pradedo mi je uz Šerića.

Lijepo si mogao reći da je golub pismonoša efikasniji od slanja maila. Kakav kompjuter, sto ce nam to. Ko je vidio koristi od kompjutera. Teka i olovka zakon. Zato mi vaš kondukter Pise hemijskom kartu, a u cijeloj Evropi ja kupim kartu online, preko tebi mrskog kompjutera i stigne mi na mail kao pdf dokument. Evropski kondukter skenira mi telefon i pozeli mi ugodnu vožnju. Vozovi česti brzi, udobni, čisti i klimatizirani. Kod vas samo ograisati.

Jaooo.
ShnjaZZZ

#1441 Re: Željeznice - all about

Post by ShnjaZZZ »

Ti fakat pojma nemaš o čemu pričaš, sve dosad sam mislio da to samo neka zloba izvire iz tebe, sad vidim da si obični prepotentni glupan koji nema pojma o željezničkom saobraćaju.
DebelinJoe

#1442 Re: Željeznice - all about

Post by DebelinJoe »

ShnjaZZZ wrote: 29/07/2023 17:54 Ti fakat pojma nemaš o čemu pričaš, sve dosad sam mislio da to samo neka zloba izvire iz tebe, sad vidim da si obični prepotentni glupan koji nema pojma o željezničkom saobraćaju.

Slušaj dečko. Moj dedo koji ima 93 godine je zaradio penziju na željeznici, kao mašinovođa. Amidza koji je pred penziju radi kao otpravnik. Daidza rahmetli radio na željeznici. Tetak radio na željeznici, radio u onom tornju na ulazu u Želj.stanicu Sarajevo. Tetka mog oca penziju zaradila u željeznicama. Daidze moje matere zaradile penziju na željeznicama.

I ti meni kazes da nemam pojma. Meni koji usput stanuje u Blatuši pored stanice i gledam vas kako dolazite i kako odlazite s. posla Znam kako vam firma diše.

Malo manje nervoze pliz.
ShnjaZZZ

#1443 Re: Željeznice - all about

Post by ShnjaZZZ »

Ne vidim da si ti radio, stoga da. Nemaš pojma.
DebelinJoe

#1444 Re: Željeznice - all about

Post by DebelinJoe »

ShnjaZZZ wrote: 29/07/2023 18:05 Ne vidim da si ti radio, stoga da. Nemaš pojma.
Ja radim u sektoru logistike, mada pravnik po struci. Za velikog klijenta organizujem transporte širom svijeta, od Hong Konga do Londona. Radim skoro isti posao kao i ti, samo ga radim uz komp, a globalno se dozivamo uz pomoć Skypa. Moj poslodavac je liberalan, ali jedno nam ne dozvoljavaju na radnom mjestu. Zabranjeno je koristiti olovku i papir. Kažu zasto trošiti papir kada imamo tastaturu. Godina je 2023.vrijeme teka, olovaka i kolutaša je proslo.

Pregazilo vas je vrijeme. Pogledaj samo na sta vam ta stanica liči.
ShnjaZZZ

#1445 Re: Željeznice - all about

Post by ShnjaZZZ »

Uredu je, ti se razumiješ. Dedo ti bio mašinovođa :lol:
DebelinJoe

#1446 Re: Željeznice - all about

Post by DebelinJoe »

ShnjaZZZ wrote: 29/07/2023 18:15 Uredu je, ti se razumiješ. Dedo ti bio mašinovođa :lol:
Ja sam danas prije svega putnik koji nije zadovoljan uslugama koje ŽFBiH.

A bolje ti je pogledaj istini u oči i reci da ste firma koja je zaspala u austrougarskom dobu.
moon_walker_90

#1447 Re: Željeznice - all about

Post by moon_walker_90 »

Da li ima ikakvih naznaka da ce ponovo biti uspostavljena linija Sarajevo-Bihać?
HelaS

#1448 Re: Željeznice - all about

Post by HelaS »

JohnnyS wrote: 29/07/2023 17:41 Inače na ovoj temi stvarno treba periodično svako desetak stranica napisati kako je putnički željeznički promet samo nusprodukt, a da su željeznice zamišljene za prijevoz tereta svugdje na svijetu. Shodno tome, putnički promet je skoro pa svugdje u svijetu u minusu. Željeznice ne postoje da bi se netko od vas dovezao do Bara ili Ploča nego da tu dođu teretni vagoni, a vi ako se ulovi neki termin kad je pruga prazna.
Je li ovako i u Kini, u Japanu, Singapuru?
zubi

#1449 Re: Željeznice - all about

Post by zubi »

JohnnyS wrote: 29/07/2023 17:41 Inače na ovoj temi stvarno treba periodično svako desetak stranica napisati kako je putnički željeznički promet samo nusprodukt, a da su željeznice zamišljene za prijevoz tereta svugdje na svijetu. Shodno tome, putnički promet je skoro pa svugdje u svijetu u minusu. Željeznice ne postoje da bi se netko od vas dovezao do Bara ili Ploča nego da tu dođu teretni vagoni, a vi ako se ulovi neki termin kad je pruga prazna.
:thumbup:
JohnnyS

#1450 Re: Željeznice - all about

Post by JohnnyS »

HelaS wrote: 29/07/2023 20:41
Je li ovako i u Kini, u Japanu, Singapuru?
Pogotovo u Kini, Japanu i Singapuru
Post Reply