Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
- ultima_palabra
#1451 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Vidiš da znaš šta sam hotio rijeti 
-
prog321
#1452 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Ima i ona, da ih je stid vratiti se kao fukara, pa- odluce da ne posjecuju BiH ili se troduplo vise trude da bi uspjeli tamo. 
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#1453 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
0:30
Ja kad hocu da se pokazem da sam neko i nesto, odem dole
-
Margita81
#1454 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
I tako..prodje prvi mjesec u De. Feels good 
- U-zap
#1455 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Ja nikad ne bih mogao opet zivjeti u Bosni. Ne bih se nikad mogao naviknuti na zivot u Bosni nakon zivota u normalnom i zdravom okruzenju.
-
prog321
#1456 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Jos kad bi mogao ne dolaziti na BiH stranice, koji merak za sve 
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#1457 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
nije balkanac al voli da virne na balkanske forume 
- HAVANA
#1458 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Hendrix wrote:Stalno pricate o tom nekom osjecaju da si stranac vani, migrant...pa ja taj osjecaj sam imao toliko puta i u svojoj zemlji Bosni. Koliko puta sam samo ostao kratkih rukava jer nemam veze,stele ili dovoljno para da nesto ''poguram'', dzaba sto je moja zemlja i moji ljudi, zajebace me cim skontaju da mogu...i kome da se zalim? Sutra da te upuca ili udari autom Rastoder ili neko u njegovom kalibru...ko si ti jarane, niko i nista, ti si migrant u svojoj zemlji...nemas posla, gazda te jebe i ako imas...zali se Huso materi...ti si niko i nista, u svojoj zemlji.
Ovde je primjer opstanka i uspjeha Havana, svaka cast covjeku, zadovoljan je i uspjesan, ali brate nismo svi rodjeni niti voljni da budemo biznismeni i privatnici. Covjek ne zna ni koliko hipotekarnih kredita ima, i stalno to napominje na forumu...opet kazem svaka cast, ali ja evo ja prvi nisam taj tip, i ovo je tipicni sindrom privatnog poduzetnika koji je i moj stari imao. Stari ode na more, bude 2 dana i kaze ja nemogu vise, ja moram nazad u firmu da bude sve u redu...i tako citav zivot, s kredita na kredit, iz stresa u stres...nekome je to dobro, meni nije. Nije se posteno odmorio otkako je osnovao firmu, nema ko ga nije zajebo i ucjenjivao, kazne naplacivao, inspekcije mu na vrat tovario...ma jebo to ba.
Ovde na forumu se onda opet ne smije reci da imas faks i nemas posla, idi sadi krompir jarane, ima posla samo ti neces...pa sta cemo sada, da se vratimo u feudalno doba, svi cemo biti ratari a par feudalaca nek uzima od nas i prodaje dalje? Problem Bosne je sto ne mozes da radis sta hoces, namece ti se nesto sto moras, nema se, jbg, takva situacija, suti dobro je...i poznajem toliko inteligentnih i perspektivnih ljudi koje je ovaj sistem ubio u pojam, usmjerio tamo gdje moraju a ne gdje bi oni bili itekako korisni drustvu i zadovoljni sa svojim zivotom.
Zapad nudi izbor koji mi nemamo, nudi opcije da radis sta zelis, da se boris i napredujes u smjeru koji tebi odgovara, i svako vecinom nadje svoj put. I onaj sto hoce da bude poljoprivrednik, i onaj sto hoce da bude astronom...nece te niko sasjeci u korijenu i dati izbor ili da budes privatnik ili da kopas kanale, obrazovanje se cijeni a trud nagradjuje. Ovo je mozda idealizirano stanje ali u poredjenju sa BiH tako i jeste, jer mi smo dotakli dno sto se tice sistema vrijednosti i sve se vise naziru ekstremi u svim oblastima, ili ovo ili ono...nema izmedju.
Nekome mozda ni to ne moze pomoci, nostalgija ga vuce, u redu, vrati se druze ali ja bi preporucio SVIMA da odu i budu makar neko vrijeme, desice se sigurno promjena, ili ces skontati da si zivio u Zanzibaru citav zivot i da si konacno nasao pravi put, ili ces reci da nema zemlje kao sto je Bosna, pa ce ti i biti puno draza kad se vratis.
Nemam bolan,sve sam ja to isplaniro.Isteko mi zadnji hipotekarni prije dva mjeseca i ne dade mi djavo mira uzmem jos jedan na 10 godina,haj nek se vrti do 55-te.
Moli se kuci kad dodjes,il nedje.Daj ljudima da rade i o svom poslu se zabave.Nesigurno kazu a pisu mnogi iz gradova u kojima ne smiju uci u pojedine kvartove, niti su ikada usli...Za ili protiv,za ili protiv...svako ima jebeni motiv,otici,za ili protiv...sto bi repo vamo jedan...
- HAVANA
#1459 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Ima svasta i to je tacno.Ima i da odes u francusku a ludi zaljubljeni kinez,sta li je... ti rokne sina na kucnom pragu.Ili otvoris fiirmu u briselu i uleti ti rumun u po dana i izroka te utokom po guzovima i otme pare...Ima svasta,svugdje,da ameriku ne spominjemo,il juznu afriku gdje mi drugarica uredno hoda sa pistoljem a krug kretanja djece je soping centar,kuca sa ogradom pod naponom...A basta puna pticica,divno na fejsu izgleda...arman1 wrote:Noje život litar ulja ali nije ni čaršija i Bosanska hava.insomnia78 wrote:Naravno da je lekse vani
Meni samo smjesno kako ljudi olako formiraju misljenje na osnovu cijene litra ulja, nije zivot samo to
Sa minimalcem ces se i vani patiti i neces vidjeti bas nesto od te kvalitete zivota
Ko je spreman bujrum al imam osjecaj da vecina ocekuje doci i odmah ubosti platu od par milja (a cijene jeftinije nego u BiH)
Treba se malo pomuciti da se dogura do prosjecne plate vani
Realno, ko ima znanje jezika i neku trazenu struku on se vec ispalio il zivi neki standardom u BiH
Neko je spomenuo rastodera. On je mila majka. Zamisli situacije voziš se glavnom ulicom i lik iz auta u susjednoj traci onako iz zajebancije ti uperi pištolj u glavu. Na pitanje šta sam ti skrivio ide odgovor: ništa samo se zajebavam. Ispričaš to policajcu koga lično znaš ide komentar čuvaj se svakakvih budala ima.
Konkurišeš na posao. CV perfektan, test anuliran, ubjedljivo najbolji kandidat međutim prolazi kolega sa fakulteta koji je u stranačkom podmladku.
Dok mi je dijete bilo na GAK-u da bi ga nahranilie medicinske sestre supruga je morala da ima plati. Nema veze što je hrana plačena kroz doprinose zdravstvu.
Ima toga još.
Boli me za ulje. Ne želim da mi dijete živi u ovakvoj zemlji.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#1460 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Da se jednom slozim i sa tobomprog321 wrote:Jos kad bi mogao ne dolaziti na BiH stranice, koji merak za sve
Isto jedna moja poznanica, dodje vamo na godisnji i vako Uzapovu pricu prosipa, i jos se pravi da se ne moze sjetiti pojedinih rijeci na nasem, pa se kao na svapskom misli kako se kaze
- HAVANA
#1461 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
U-zap wrote:Ja nikad ne bih mogao opet zivjeti u Bosni. Ne bih se nikad mogao naviknuti na zivot u Bosni nakon zivota u normalnom i zdravom okruzenju.
Ne vidim onda razlog tvog boravka na ovom forumu.Mi smo bolesni i nenormalni.Ti si progledo,znas sve,idi uzivaj.
- Ommadawn
#1462 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Drug, jezik se vrlo lako zaboravlja. Cak se i ja nekih rijeci ne mogu sjetiti, svejedno sto se trudim da ga ne zaboravim. A onda imas ljudi ne citaju nasu literaturu, novine i jebiga..._BataZiv_0809 wrote:Da se jednom slozim i sa tobomprog321 wrote:Jos kad bi mogao ne dolaziti na BiH stranice, koji merak za sveUtusi lik ovom pricom.
Isto jedna moja poznanica, dodje vamo na godisnji i vako Uzapovu pricu prosipa, i jos se pravi da se ne moze sjetiti pojedinih rijeci na nasem, pa se kao na svapskom misli kako se kaze![]()
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#1463 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Ma otisla prije 3 godine bolan i ne bio. A vazda bolovala od malogradjanstine i zelje da pokaze svima kako je iznad drugihOmmadawn wrote:
Drug, jezik se vrlo lako zaboravlja. Cak se i ja nekih rijeci ne mogu sjetiti, svejedno sto se trudim da ga ne zaboravim. A onda imas ljudi ne citaju nasu literaturu, novine i jebiga...
- Ommadawn
#1464 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
A sta cu ja sa dokazanim ratnim zlocincem koji se seta po BL i jos uziva neke povlastice? Kako ja mogu njega pogledati u oci a prijetio mi da ce mi sestru od 12 godina silovati?? Mislis da bih hodao i smjeskao se? Zvao ga na pivu?HAVANA wrote:
Ima svasta i to je tacno.Ima i da odes u francusku a ludi zaljubljeni kinez,sta li je... ti rokne sina na kucnom pragu.Ili otvoris fiirmu u briselu i uleti ti rumun u po dana i izroka te utokom po guzovima i otme pare...Ima svasta,svugdje,da ameriku ne spominjemo,il juznu afriku gdje mi drugarica uredno hoda sa pistoljem a krug kretanja djece je soping centar,kuca sa ogradom pod naponom...A basta puna pticica,divno na fejsu izgleda...
- HAVANA
#1465 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Ommadawn wrote:A sta cu ja sa dokazanim ratnim zlocincem koji se seta po BL i jos uziva neke povlastice? Kako ja mogu njega pogledati u oci a prijetio mi da ce mi sestru od 12 godina silovati?? Mislis da bih hodao i smjeskao se? Zvao ga na pivu?HAVANA wrote:
Ima svasta i to je tacno.Ima i da odes u francusku a ludi zaljubljeni kinez,sta li je... ti rokne sina na kucnom pragu.Ili otvoris fiirmu u briselu i uleti ti rumun u po dana i izroka te utokom po guzovima i otme pare...Ima svasta,svugdje,da ameriku ne spominjemo,il juznu afriku gdje mi drugarica uredno hoda sa pistoljem a krug kretanja djece je soping centar,kuca sa ogradom pod naponom...A basta puna pticica,divno na fejsu izgleda...
Ama kako ja da znam prijatelju dragi,jedva sam se sa svojim ratnim demonima izborio.Zivot pise romane,dobre i lose.Pokusaj praviti dobru pricu.Od crnjaka hajra nema.Bio ovde ili tamo...
- Ommadawn
#1466 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Eh vidis, zato sam tu gdje jesam jer nemam gdje drugo. I da se bilo gdje u BiH nastanim, bicu stranac i dosljo.HAVANA wrote:Ommadawn wrote:A sta cu ja sa dokazanim ratnim zlocincem koji se seta po BL i jos uziva neke povlastice? Kako ja mogu njega pogledati u oci a prijetio mi da ce mi sestru od 12 godina silovati?? Mislis da bih hodao i smjeskao se? Zvao ga na pivu?HAVANA wrote:
Ama kako ja da znam prijatelju dragi,jedva sam se sa svojim ratnim demonima izborio.Zivot pise romane,dobre i lose.Pokusaj praviti dobru pricu.Od crnjaka hajra nema.Bio ovde ili tamo...
- HAVANA
#1467 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Ok,postujem,to je tvoj izbor i sretno ti bilo.Nemam ja nista protiv.Imam protiv kad pocnu osudjivati moj izbor...
- Ommadawn
#1468 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Tvoj izbor je bio da se vratis, zar ne? Imao si gdje i vratio se. Postujem i svaka cast. Jesi li sretan? Jesi. Bar to mogu prosuditi iz tvojih postova. I to je najbitnije. Zasto osudjivati nekoga sto je napravio neki izbor? Sve i da si se pokajao sto si se vratio i da to javno kazes - nema niko pravo da tvoj izbor osudi.HAVANA wrote:Ok,postujem,to je tvoj izbor i sretno ti bilo.Nemam ja nista protiv.Imam protiv kad pocnu osudjivati moj izbor...
- U-zap
#1469 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Moram doci skoro svaki dan da se podsjetim od kakvih slucajeva X sam se odvojio. I onda se zahvalim nadnaravnoj sili i ludoj sreci sto vise nisam tu. Osim toga, razmisljanje vecine mi je komicno (da ne kazem tragikomicno), podsjeca me na mene kad sam bio mladji i zivio u toj zabokrecini koju neki nazivaju drzavom._BataZiv_0809 wrote:Da se jednom slozim i sa tobomprog321 wrote:Jos kad bi mogao ne dolaziti na BiH stranice, koji merak za sveUtusi lik ovom pricom.
Isto jedna moja poznanica, dodje vamo na godisnji i vako Uzapovu pricu prosipa, i jos se pravi da se ne moze sjetiti pojedinih rijeci na nasem, pa se kao na svapskom misli kako se kaze![]()
- HAVANA
#1470 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Jarane, ti da na sanzelizeu zivis hajra tebi od zivota nema.Pojesce te cir il tako nesta...
-
Korisničkoime
#1471 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Ja imam rođaka koji se rodio u Njemačkoj, njegovi otišli još prije rata, lik završio školu u Njemačkoj, fakultet postao doktor medicine, žena mu Njemica, djeca Njemci u kući se priča pretežno Njemački međutim lik nikada za nikada u razgovoru (barem s mnom) nije "zaboravio" neku našu riječ i upotrijebio Njemačku, lik može komotno s mnom da priča Njemački ali ne on hoće da priča naš jezik. Ima naglasak kojeg ni on sam svjestan i nekada kada ubrza s pričom kratko zastane jer se vjerovatno ne može sjetiti izraza ili riječi na našem ali opet ni u takvim trenutcima nije upotrijebio Njemačku riječ. Znači čovjek je odrastao u Njemačkoj, školovao se, živi životom Njemca i opet priča naš i ne "zabroravlja" riječi. Čak i djeci ide naš jezik sasvim ok nekada se provale i onda se odvale sami sebi smijati. Žena ima problema sa č,ć,š,ž,dž i slično ali čak se i ona trudi ono malo što zna da što češće upotrijebi, žena se slomi nekad. Ona je arihetkta._BataZiv_0809 wrote:Ma otisla prije 3 godine bolan i ne bio. A vazda bolovala od malogradjanstine i zelje da pokaze svima kako je iznad drugihOmmadawn wrote:
Drug, jezik se vrlo lako zaboravlja. Cak se i ja nekih rijeci ne mogu sjetiti, svejedno sto se trudim da ga ne zaboravim. A onda imas ljudi ne citaju nasu literaturu, novine i jebiga...
Navodim njihova zanimanja je znači imaš ljude koji su sa nekih naših stajališta neko i nešto, jbg.imaju nešto pokazati u svom profesionalnom životu neke uspjehe i opet nemaju taj neki kompleks hajmo mi to sada svima pokazati i što bi ja se prilagođavao tamo nekom Bošnji već suprotno ljudi se trude da se ne ističi, da se prilagode i sve im je to još i zabavno i kad se provale i kad pogriješe, drago im kad nešto nauče, kada primjete da vladaju bolje jezikom nego npr.prošle godine..
Stvar je kad je sebe neko ostvario na nekom profesionalnom i/ili ličnom polju on nema potrebe za dokazivanjem putem svog mjesta prebivališta ili ti nacije, vjere, rase i sličnog što je u nas u BiH popularno.
-
Korisničkoime
#1472 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Po komentarima pojedinih članova ovdje vidim da je i njima drago samo nemaju te sreće da te se riješe i u www, haman pa ta nadnaravna sila ne djeluje na netu pa te se nikako rješiti.U-zap wrote:Moram doci skoro svaki dan da se podsjetim od kakvih slucajeva X sam se odvojio. I onda se zahvalim nadnaravnoj sili i ludoj sreci sto vise nisam tu. Osim toga, razmisljanje vecine mi je komicno (da ne kazem tragikomicno), podsjeca me na mene kad sam bio mladji i zivio u toj zabokrecini koju neki nazivaju drzavom._BataZiv_0809 wrote:Da se jednom slozim i sa tobomprog321 wrote:Jos kad bi mogao ne dolaziti na BiH stranice, koji merak za sveUtusi lik ovom pricom.
- ultima_palabra
#1473 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Ja bih se okladio da ustaša-zapad piše iz neke škripe, nije to Jevrope očima vidjelo...
- Tabhana
#1474 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Ma Posušje ili jedan zapadni mostar 
- madner
#1475 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Meni rodjak koji se rodio u Njemackoj bolje govori bosanski od ovih sto nisu nasli posao ovdje pa su skontali da su oduvijek zelili da peru guzice starijim ljudima.
Mada mislim da je to do obrazovanja.
Mada mislim da je to do obrazovanja.