Zivot u Austriji

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
HardcoreMX

#1451 Re: Zivot u Austriji

Post by HardcoreMX »

BlackRiver wrote:Nije mi cilj dokazivati. Samo dijelim iskustva i misljenja :)

pa o tome i govorim..to su dva odvojena pojma..misljenje mozes imati i recimo o zivotu na marsu.. :mrgreen:
animals

#1452 Re: Zivot u Austriji

Post by animals »

HardcoreMX wrote:

pa o tome i govorim..to su dva odvojena pojma..misljenje mozes imati i recimo o zivotu na marsu.. :mrgreen:
A ti opet sve znas..
odgovor na svako pitanje, i sve si licno dozivio, pa tako i odlazak na mjesec..
nisi citao, i gledao, vec dozivio :D
BajramBarecula

#1453 Re: Zivot u Austriji

Post by BajramBarecula »

animals wrote:
HardcoreMX wrote:

A ti opet sve znas..
ne znam sto mu uopste odgovarate, ti da kazes da je nebo plavo doce lik i rec jesil to ti cito il znas il si cuo od nekog ko je vidio, kontru na kontru udara
HardcoreMX

#1454 Re: Zivot u Austriji

Post by HardcoreMX »

BajramBarecula wrote:
animals wrote: A ti opet sve znas..
ne znam sto mu uopste odgovarate, ti da kazes da je nebo plavo doce lik i rec jesil to ti cito il znas il si cuo od nekog ko je vidio, kontru na kontru udara
ovako si bas lego da te ne moram pojedinacno kvotati..pa vidi se iz aviona, da ne kazem sa marsa, mjeseca da ne bi opet prebukvalno shvatio, da si pokupio par sablonskih pricica o kojima u realnosti ne znas ni gdje je glava ni rep i lako se izgubis, vec dokazano, cak i u neki opcenitim pojmovima i diskusijama...ako ce netko reci ma bajno sve, ti obrces i obrnuto takodjer..valjda ovisi ti o raspolozenju...
svemirska_vjeverica

#1455 Re: Zivot u Austriji

Post by svemirska_vjeverica »

Evo malo da ozivimo temu :D

Na slici je mali Kuraz u drustvu Sergeja... Koliko ga ozbiljno shvataju, slika govori sve....
Image
animals

#1456 Re: Zivot u Austriji

Post by animals »

Zajeban mali...Uspjeo je crne izvuci iz mrtvi..
inace prije njega su bili tropa..
Rizvan

#1457 Re: Zivot u Austriji

Post by Rizvan »

Nakon stampeda izbjeglica 2015, jest ih bilo teško i izvuči....
svemirska_vjeverica

#1458 Re: Zivot u Austriji

Rizvan wrote:Nakon stampeda izbjeglica 2015, jest ih bilo teško i izvuči....
Kazu lik nije mogao zavrsiti fakultet pa otisao u politiku...matura mu vrh. Nema dana radnog iskustva... ni Covic mu nije ravan
insomnia78

#1459 Re: Zivot u Austriji

Post by insomnia78 »

svemirska_vjeverica wrote:Evo malo da ozivimo temu :D

Na slici je mali Kuraz u drustvu Sergeja... Koliko ga ozbiljno shvataju, slika govori sve....
Image
wow zapalio cigaru pred njim u neformalnoj konverzaciji
Tigar1

#1460 Re: Zivot u Austriji

Post by Tigar1 »

Pozz raja.

Da li ima neko da mi pojasni ili zna da je imao sličan slučaj.

Prošle sedmice sam bi o ujednoj veterinarskoj praksi u Štajerskoj gdje sam prošao probu za radno mjesto veterinara. Gazda je zadovoljan i voljan da me zaposli, nije problem ugovor niti smještaj. Javlja se problem kod Rot Weiss Rot karte za ključna zanimanja iznad 35 godina gdje je predviđeno da za dobivanje radne dozvole treba u ugovoru 2.988E bruto, a on mi prema trenutnom kolektivnom ugovoru za veterinare ne može ponuditi to nego 2.020E bruto.

Da li se mora ići na rot weiss rot ili postoji neki drugi put za dobivanje radne dozvole?
Facasplaca

#1461 Re: Zivot u Austriji

Post by Facasplaca »

ako nemas eu pasos jedini nacin zaposlenja u austriji je preko rwr karte.
svemirska_vjeverica

#1462 Re: Zivot u Austriji

Tigar1 wrote:Pozz raja.

Prošle sedmice sam bi o ujednoj veterinarskoj praksi u Štajerskoj gdje sam prošao probu za radno mjesto veterinara. Gazda je zadovoljan i voljan da me zaposli, nije problem ugovor niti smještaj. Javlja se problem kod Rot Weiss Rot karte za ključna zanimanja iznad 35 godina gdje je predviđeno da za dobivanje radne dozvole treba u ugovoru 2.988E bruto, a on mi prema trenutnom kolektivnom ugovoru za veterinare ne može ponuditi to nego 2.020E bruto.

Da li se mora ići na rot weiss rot ili postoji neki drugi put za dobivanje radne dozvole?
Kako nije problem ugovor? Pa u ugovoru bi ti stojalo da bi zaradjivao 2020 bruto, tj 1493 neto. Zakonom je odredjeno da RWR mora biti vise. Pa taj zakon stiti radnika od izrabljivanja

btw. kakav je zivot sa 1493 eura mjesecno kad se plati stan, hrana i ostali troskovi ?
Da li 1493 eura odgovara 1493 KM u Bosni? ili kako bi bilo zivjeti u Bosni sa 1493 KM ?
Tigar1

#1463 Re: Zivot u Austriji

Post by Tigar1 »

svemirska_vjeverica wrote:

Kako nije problem ugovor? Pa u ugovoru bi ti stojalo da bi zaradjivao 2020 bruto, tj 1493 neto. Zakonom je odredjeno da RWR mora biti vise. Pa taj zakon stiti radnika od izrabljivanja

btw. kakav je zivot sa 1493 eura mjesecno kad se plati stan, hrana i ostali troskovi ?
Da li 1493 eura odgovara 1493 KM u Bosni? ili kako bi bilo zivjeti u Bosni sa 1493 KM ?

Ne znam kakav je život sa 1493 eura mjesečno u Austriji, s obzirom na to da sam skoro našao stan za 350E warmmiete, kontam da nije toliki problem sa ostatkom preživjeti i poslati porodici. Nemam iskustva kako je to, pogotovo u manjem gradu i manjoj sredini, možda ti znaš?
1493 eura ne odgovara 1493 KM u Bosni, u BiH ko ima tu platu na ruke je u najmanju ruku na konju, mislim kad trenutno sa oko 900 KM mogu nekako, valjda bih mogao i sa 1493 E.

Posao je specifičan i gazda mi ne može obećati fiksno radno vrijeme, npr radili smo jednu noć od 16:30 do 20:30 na terenu. Ujutro me je zvao u 05:00 jer je bio jedan prolapsus materice koji smo riješili. Radili smo do 11:00 i onda je bila pauza do 16:00. To je neki ritam posla.

Vjerujem da onda ne bih mogao dobiti radnu dozvolu na 2.020 E bruto u ugovoru... ili?
The BEN10

#1464 Re: Zivot u Austriji

Post by The BEN10 »

svemirska_vjeverica wrote:btw. kakav je zivot sa 1493 eura mjesecno kad se plati stan, hrana i ostali troskovi ?
Naravno, ako čitav život posmatraš kao konstantu onda su pitanja opravdana. Ali valjda svkao normalan računa da će u neka doba naći bolje plaćen posao, koji će zaslužiti time što se "uštelio" sa jezikom, strukom itd.
svemirska_vjeverica

#1465 Re: Zivot u Austriji

Tigar1 wrote:
svemirska_vjeverica wrote:

Ne znam kakav je život sa 1493 eura mjesečno u Austriji, s obzirom na to da sam skoro našao stan za 350E warmmiete, kontam da nije toliki problem sa ostatkom preživjeti i poslati porodici. Nemam iskustva kako je to, pogotovo u manjem gradu i manjoj sredini, možda ti znaš?
1493 eura ne odgovara 1493 KM u Bosni, u BiH ko ima tu platu na ruke je u najmanju ruku na konju, mislim kad trenutno sa oko 900 KM mogu nekako, valjda bih mogao i sa 1493 E.

Posao je specifičan i gazda mi ne može obećati fiksno radno vrijeme, npr radili smo jednu noć od 16:30 do 20:30 na terenu. Ujutro me je zvao u 05:00 jer je bio jedan prolapsus materice koji smo riješili. Radili smo do 11:00 i onda je bila pauza do 16:00. To je neki ritam posla.

Vjerujem da onda ne bih mogao dobiti radnu dozvolu na 2.020 E bruto u ugovoru... ili?
Taj posao veterinara bi ovdje trebao biti dobro placen zbog takvog radnog vremena.
Ali takvi sefovi kao tvoj vole jeftine, i to je problem. Ja tebe shvatam da se tebi radi i da ti nije nista tesko, ali to je premalo za RWR kartu.
Tigar1

#1466 Re: Zivot u Austriji

Post by Tigar1 »

Ne znam da i on ima bruto 2.988Eura, s obzirom na posao i terenski rad koji sam vidio.
A na stranici Tierartztkammer ne nude takve plate ni iskusnim doktorima iz Austrije, jednostavno na oglasima koliko sam vidio plate ne idu preko 2.500-2.600 eura i to je tako.
Nemam pojma volio bih raditi gore nije toliko težak niti zahtjevan posao, teže mi je ovdje gdje sam radio i radim a za manje novca. Imam iskustva i volje, da li ću uspjeti vidim da je put trnovit.
Možda bi postojala mogućnost da u ugovor stavimo tu platu a da resto vratim, jedino bi zbog obračuna poreza bilo nezgodno
Facasplaca

#1467 Re: Zivot u Austriji

Post by Facasplaca »

Ta plata koju ti je ponudio je sramota, kasirke u sparu vise zaradjuju. Nije bezveze stavljena ta platna granica za RWR Kartu.
mufa1

#1468 Re: Zivot u Austriji

Post by mufa1 »

Ma da sramota, bolje nek radi u Bosni za 450KM.. Kakve sve gluposti ljudi pišu, da Bog sačuva.. 2020 eura je i vise nego dovoljno za pocetak, samo ako uspiješ to sredit oko rwr vize..
hadzinicasa

#1469 Re: Zivot u Austriji

Post by hadzinicasa »

Nije ti bas dobro rekao, hocu reci nije istina ovo za kolektivni ugovor. Ovdje raspon za ovo zanimanje.
https://www.berufslexikon.at/berufe/248 ... he-Praxis/

Osim toga, iznos iz kolektivnog ugovora je minimalni iznos koji ti mora ponuditi. Moze ici u nebesa iznad toga i pravdati to: iskustvom, specificnim znanjem, posebnim uslovima rada, znanjem jezika (stranog), itd, itd...

Ja bih se pozvala na ovo. Ali iscitaj, ja nisam u detalje. Pogledaj jos po netu. Ja ne bih pristajala, ako imas prostora, na manje od minimuma za rwr.
Tigar1

#1470 Re: Zivot u Austriji

Post by Tigar1 »

hadzinicasa wrote:

Nije ti bas dobro rekao, hocu reci nije istina ovo za kolektivni ugovor. Ovdje raspon za ovo zanimanje.
https://www.berufslexikon.at/berufe/248 ... he-Praxis/

Osim toga, iznos iz kolektivnog ugovora je minimalni iznos koji ti mora ponuditi. Moze ici u nebesa iznad toga i pravdati to: iskustvom, specificnim znanjem, posebnim uslovima rada, znanjem jezika (stranog), itd, itd...

Ja bih se pozvala na ovo. Ali iscitaj, ja nisam u detalje. Pogledaj jos po netu. Ja ne bih pristajala, ako imas prostora, na manje od minimuma za rwr.

Hvala i na ovoj informaciji, korisno je šta god čovjek da čuje. Ja i nisam neki troškali lik pa da mi ne može biti taj iznos, za početak, i u svakom oglasu stoji Mindestgehalt. Ako bude išao sa ponudom na gore mislim da neće na minimum za RWR. I rekao mi je da je još kolega dolazilo da radi, ali hoće fiksno radno vrijeme, što je u ovom poslu, skoro nemoguće odrediti, te nisu htjeli rad u štalama, nego cuke, mace praksa u stanici, a toga nema puno u ovom kraju.
hadzinicasa

#1471 Re: Zivot u Austriji

Post by hadzinicasa »

Pa ovaj raspon koji ovdje pise 2.500-2.800 ti je za pocetnike sa sluzbene AMS stranice. A ti opet znas svoje. Jedno je to s koliko ti mozes zivjeti, a drugo je pozicija tvog zanimanja na trzistu rada. U tom smislu je bio moj komentar.
Tigar1

#1472 Re: Zivot u Austriji

Post by Tigar1 »

Sve stoji. Ja ću svakako pokušati dogovoriti u smislu zadovoljenja uslova za RWR nivo plaće sa vlasnikom. Malo je bezze što su takav limit stavili za početnike ali šta je tu je. Politika olakšavanja ali masa birokratskih zaskočica.
hadzinicasa

#1473 Re: Zivot u Austriji

Post by hadzinicasa »

Tigar1 wrote:Sve stoji. Ja ću svakako pokušati dogovoriti u smislu zadovoljenja uslova za RWR nivo plaće sa vlasnikom. Malo je bezze što su takav limit stavili za početnike ali šta je tu je. Politika olakšavanja ali masa birokratskih zaskočica.
Samo sto ovo s AMS-a nije limit nego neki prosjek za pocetnike, odnosno minimum. Kako god - sretno.
_dreamer_

#1474 Re: Zivot u Austriji

Post by _dreamer_ »

mufa1 wrote:Ma da sramota, bolje nek radi u Bosni za 450KM.. Kakve sve gluposti ljudi pišu, da Bog sačuva.. 2020 eura je i vise nego dovoljno za pocetak, samo ako uspiješ to sredit oko rwr vize..
covjek pise sa aspekta austrijskog trzista i potpuno je upravu, ne znam u cemu ti vidis problem. I 2020 EUR je Brutto plata, znaci ne legne mu toliko na ruke, nego 1400 i kusur. No ako placa stan 350 eura sa grijanjem, on uz skroman zivot moze cak i ostaviti nesto na stranu.

@tigar1

RWR ti treba da bi dobio boravisne papire, a s obzirom da nisi apsolvent u becu niti je to tvoje deficitarni kadar, pitanje je da li ces dobiti dozvolu sve da ti taj lik i ponudi iznos koji ti treba. Ti mozes aplicirati kao "sonstige Schlüsselkraft" (kljucna radna snaga), no u tom postupku se gleda da li ima vec ljudi na birou kao sto su ti. Ti ljudi imaju prednost u odnosu na tebe, dakle zahtjev za RWR se mora tako koncipirati da ti de facto nema alternative na birou. Ako ima, taj tvoj potencijalni poslodavac ce vjerovatno dobijati onda upite od AMS-a (biro za zaposljavanje) za neke alternativne radnike na to tvoje radno mjesto i onda on mora da objasni sto oni ne odgovaraju, a ti da. Elem, austrijski zakon (Niedelassungs- und Aufenthaltsgesetz) je dosta komplikovan po tom pitanju. Ako ti kazem da postoje takvi gafovi da je jedan covjek dobio drzavljanstvo sa studentskih papira (nije brak za papire u pitanju), a istovremeno nije mogao srediti radnu i trajnu boravisnu dozvolu, sve sam ti rekao. idiotizam.
TDK-90

#1475 Re: Zivot u Austriji

Post by TDK-90 »

Citam na klix-u da ce i Austrija krajem 2018 kao i Njemacka da daje radne i dozvole boravka svima koji nadju posao u Austriji :-D
Post Reply