Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Rasprave o filozofskim temama.
Locked
zlokruhovic

#1451 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by zlokruhovic »

Towelie wrote:
Kao ne radiš to zbog nagrade od boga , al' ako nagrada usledi neka je hleba ne traži, jel tako?? :lol:
Rekao sam vec da motiv nagrade nije apsolutno iskljucen, ali to nije glavni motiv dobrih dela.
OK , znači postoji podela "dobrih dela" sa motvima božje nagrade i čisto ljudskim motivima??

Ako nje nagrada motiv dobrih dela šta je onda u pitanju??

Kod vas vernika ne postoji ljudskost i moral sami po sebi već je sve od boga nagrada koju morate zaslužiti , što znači da i prvo dobro delo koje učiniš je zarpavo nagrada zato što si po prvi put poverovao u boga , jel tako??

Zato postoje i hrišćasnski "istočni greh" i islamski "kufr" jer prvo moraš poverovati u boga i biti mu ponizan da bi uopšte mogao činiti bilo koje dobro delo jer zbog kufra i istočnog greha čovek i nije u stanju biti moralan i dobar sam po sebi.
5 0 5

#1452 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by 5 0 5 »

apsidejzi wrote:
lua wrote:
apsidejzi wrote: Pusti se suplje. Gdje u Kur'anu, sunnetu, idzmi ili kijasu pise da silovana zena mora dovesti cetiri svjedoka i sve one gluposti koje si napisala. Znas gdje to pise? To pise u indipendentu sa kojeg crpite ateisticko znanje a u islamu tog pravila nema. Da ima vec bi ga izguglala i postavila. A onda mene optuzuje da ne znam :)

Ja samo trazim referencu. Nista vise. Sta je to problem za vrsnog poznavatelja serijata.

Lol
Ti si stvarno loš sagovornik. Evo da ti još jedanput objasnim polako dokazni postupak u šerijatu. Naime, glavni čimbenik u dokazivanju zločina u šerijatskom pravu su svjedoci. Da bi muško ili žensko dokazalo svoju optužbu mora privesti četiri muška svjedoka, koja su mentalno zdrava.

…And those who calumniate chaste woman but bring not four witnesses — flog them eighty stripes and do not admit their evidence ever after.
-(An-Nur 24:5)

Evo ti i dokaz na engleskom. Znači oni koji se ogriješe o čast žene, a ne dovedu četiri svjedoka, oderi ih 80 puta bičem i nikad više ne priznaji njihovo svjedočenje. Isto ti je i za ženu koja se ogriješi o čast muškarca. Znači svjedoci su ključni. Ne znam šta ti nije jasno. Živimo u 21. vijeku, a ti braniš pravni sistem koji nema veze s pravom. I samo naprđuješ nasumično, ne odgovaraš na pitanja koja ti ljudi postavljaju, baljezgaš u eter. K tome nisam znala da i znanje može biti ateističko. Mislim da si zglajzao totalno i sumnjam da ćeš reći išta više što će dokazati da si u pravu.
Vidim da te je google doveo do corsokaka. Ti bi kao vrsni poznavalac serijata trebala biti u stanju prevesti nam ovaj ajet ali i tri koji slijede iza njega pa da vidimo o cemu se prica ovdje :)

Ps ako ti prevođenje ne ide od ruke mozes copy paste sa tanzil.info

:)
sta si ti ponudio?
hladan.preminger

#1453 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by hladan.preminger »

apsidejzi wrote: Ma ja sam to komentarisao tvoju nezainteresovanost religijom kada si rekao ono za teletinu :)

27,48% tvog forumskog zivota je na podforumu religija. Tako da nesto sumnjam u tvoju tvdnju iz prethodnog posta. Posto si mi nekonzistentan u ovim sitnicama tesko da ti mogu vjerovati nekim vecim tvrdnjama tipa ima li ili nema Boga :)
De provjeri i na kojoj temi su ti postovi Poirot. :-)
lua

#1454 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by lua »

Towelie wrote: Ali kada radis dobro delo jer osecas da tako treba i svestan si da ces uz ispravan nijet biti i nagradjen, zasto da ne?
Nagrada u takvoj situaciji dodje kao bonus za dobrotu koju covek pokazuje.
Po mom mišljenju, iako je dobrota eto kategorija o kojoj se može sa sigurnošću diskutovati jer je dosta subjektivna, istinska ljudska dobrota postoji samo onda kad uradiš dobro djelo ne misleći na sebe. Znači svaki vid egoizma, a izvinit ćeš, očekivanje nagrade zaista jeste egoizam, za mene nema veze s nekom dobrim bićem. Tužno je da čovjek, kao to neko Božije stvorenje koje je obdareno razumom i "dušom", čeka kakav kupon "odozgo" da bi nekome pomogao u nevolji.
lua

#1455 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by lua »

apsidejzi wrote: Vidim da te je google doveo do corsokaka. Ti bi kao vrsni poznavalac serijata trebala biti u stanju prevesti nam ovaj ajet ali i tri koji slijede iza njega pa da vidimo o cemu se prica ovdje :)

Ps ako ti prevođenje ne ide od ruke mozes copy paste sa tanzil.info

:)
Obzirom da su ajeti nešto što bi tebe zaista trebalo zanimati, mogao si se uključiti u diskusiju uzvrativši nekim ajetom ili nekim dokazom da ovo što ja pričam nije istina. Međutim, uz svu silnu raznolikost google pretraživača, ti me samo zoveš "vrsnim poznavaocem šerijata" iz posta u post, a nećeš da se potrudiš da me nadmudriš i da dokažeš da ti bolje od mene poznaješ ono što braniš.

Evo tvojim jezikom za tebe još jedanput: po mom mišljenju je šerijat nehuman, nelogičan, i protivan načelima civilizacije. Svaku osobu koja podržava bičevanja, kamenovanja, odsijecanja ruku i slične odvratne kazne, ne smatram civilizovanom i normalnom osobom. Ti si branio taj sistem, prema tome svoje mjesto si sebi odredio. Nisi nijedan dostojanstven argument uputio u zaštitu šerijata, malo si kao kudio sekularne sisteme, i onda si onako nasumično naprđivao s visine u želji da ispadneš pametan. Ništa nisi rek'o. Diskusiju smatram završenom.
nasa

#1456 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by nasa »

Ajet koje si citirala se uopce ne odnosi na silovanje vec na situaciju u kojoj muskarac optuzi neku zenu za blud :)
nemezis

#1457 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by nemezis »

nasa wrote:Ajet koje si citirala se uopce ne odnosi na silovanje vec na situaciju u kojoj muskarac optuzi neku zenu za blud :)
Kako se dokazuje silovanje?
5 0 5

#1458 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by 5 0 5 »

nemezis wrote:
nasa wrote:Ajet koje si citirala se uopce ne odnosi na silovanje vec na situaciju u kojoj muskarac optuzi neku zenu za blud :)
tako sto optuzis zenu za blud. jednostavno.
nasa

#1459 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by nasa »

Ne, dovoljno je svjedocenje zene.
Serijatska kazna je smrt.
Ovi ajeti nemaju veze sa silovanjem vec ostrim propisima protiv nepravednog optuzivanja zena za blud I sl.
nemezis

#1460 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by nemezis »

nasa wrote:Ne, dovoljno je svjedocenje zene.
Ovi ajeti nemaju veze sa silovanjem vec ostrim propisima protiv nepravednog optuzivanja zena za blud I sl.
Dovoljno je samo svjedočenje žene da muškarac bude osuđen za silovanje? Ozbiljno?
5 0 5

#1461 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by 5 0 5 »

ma nije uopste u tome problem. a nije ni tema. ali. cura tvrdi nesto, i nudi nesto. dok apidejzi samo oboji par rijeci u njenom postu (ili bilo cijem), kaze da je izmisljotina, i tu je kraj price. a sam nije nista ponudio. zato je lua upravu. covjek se automatski svrstao u odbranu divljackog primitivnog zakona. a kao sagovornik je dosta plitak. njegovi odgovori i reakcije na nesto se mogu predvidjeti dosta lako. izaberes najkukavickiji pristup, i bice taj. a to je, negiranje i optuzivanje drugih za svoj prljavi ves. ako se naravno pakistanski serijat moze navati njegovim. no, on ga brani, pa ga se valjda i pridrzava.
nasa

#1462 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by nasa »

nemezis wrote:
Dovoljno je samo svjedočenje žene da muškarac bude osuđen za silovanje? Ozbiljno?

Da,
U vrijeme Poslanika s.a.w.s., bila je izvrsena kazna nad silovateljem na osnovu dokaza (svjedocenja) zene koju je silovao. Wa'il ibn Hujr prica o dogadjaju kada je jedna zena silovana. Kasnije, kada su neki ljudi prisli, ona je identificirala jednog covjeka i optuzila ga da ju je silovao. On ga uhvatise, i dovedose pred Allahova Poslanika s.a.w.s., koji tada rece zeni "Idi, Allah ti je oprostio" (ovim je htio reci da je , s obzirom da se blud zbio protiv njene volje, pred Allahom ona nema grijeha), a za covjeka koji ju je silovao, rekao je: "Kamenujte ga na smrt".

(Tirmizi, Ebu Davud)

medjutim kako je smrtna kazna u pitanju prepostavljam da za izvrsenje iste danas serijat trazi dokazni postupak I sl. da bi se zaista izvrsila smrtna kazna.

U svim postupcima serijat trazi svjedoke I to cesto 4 ali to nema blage veze s onim sto je ona citirala jer u citiranom ajetu se iskljucivo govori o onim koji optuzuju nekog za blud, ne silovanje,
5 0 5

#1463 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by 5 0 5 »

nemezis wrote:
ma koliko smo puta na ovom forumu procitali citate koji govore nesto kao, kazna a silovatelja je da mora ozeniti silovanu. mozda jos platiti pride kozom ili dvije. mislim da je bolje pitanje, koja je kazna za silovanu zenu?

a to da se zene nesto pitaju i da im se pika. :lol: prebaci to na temu vic dana. ovdje je to vrijedjanje inteligencije.
5 0 5

#1464 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by 5 0 5 »

nasa wrote: medjutim kako je smrtna kazna u pitanju prepostavljam da za izvrsenje iste danas serijat trazi dokazni postupak I sl. da bi se zaista izvrsila smrtna kazna.

U svim postupcima serijat trazi svjedoke I to cesto 4 ali to nema blage veze s onim sto je ona citirala jer u citiranom ajetu se iskljucivo govori o onim koji optuzuju nekog za blud, ne silovanje,
naso, mozes li mi molim te navesti jedan primjer iz savremenog doba, u kojem je silovatelj osudjen, po serijatu (na bilo kakvu kaznu), a na osnovu svedocenja zrtve.
nasa

#1465 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by nasa »

505sCrtom wrote:
ma nije uopste u tome problem. a nije ni tema. ali. cura tvrdi nesto, i nudi nesto. dok apidejzi samo oboji par rijeci u njenom postu (ili bilo cijem), kaze da je izmisljotina, i tu je kraj price. a sam nije nista ponudio. zato je lua upravu. covjek se automatski svrstao u odbranu divljackog primitivnog zakona. a kao sagovornik je dosta plitak. njegovi odgovori i reakcije na nesto se mogu predvidjeti dosta lako. izaberes najkukavickiji pristup, i bice taj. a to je, negiranje i optuzivanje drugih za svoj prljavi ves. ako se naravno pakistanski serijat moze navati njegovim. no, on ga brani, pa ga se valjda i pridrzava.
pa dobro, @apsidejzi je malo navlaci jer se raspisala, a svaki musliman odlicno zna na sta se ajeti odnose :mrgreen:

Tretiranje zena u nekim serijatskim zemljama je dno pa tako I izvrtanje kazni I propisa nije strano, nema se tu sta braniti...ali ima istine da se ponekad prenesu parcijalne vijesti, obicni senzacionalizam dok stvarno nema veze ni sa onim sto se desilo niti sa serijatskim propisima...
apsidejzi

#1466 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by apsidejzi »

Ma skontala je i ona to kada je procitala tri ajeta koja slijede nakon onog ajeta al je stid priznati. :-) :-)
nemezis

#1467 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by nemezis »

nasa wrote:
nemezis wrote:

Da,
U vrijeme Poslanika s.a.w.s., bila je izvrsena kazna nad silovateljem na osnovu dokaza (svjedocenja) zene koju je silovao. Wa'il ibn Hujr prica o dogadjaju kada je jedna zena silovana. Kasnije, kada su neki ljudi prisli, ona je identificirala jednog covjeka i optuzila ga da ju je silovao. On ga uhvatise, i dovedose pred Allahova Poslanika s.a.w.s., koji tada rece zeni "Idi, Allah ti je oprostio" (ovim je htio reci da je , s obzirom da se blud zbio protiv njene volje, pred Allahom ona nema grijeha), a za covjeka koji ju je silovao, rekao je: "Kamenujte ga na smrt".

(Tirmizi, Ebu Davud)

medjutim kako je smrtna kazna u pitanju prepostavljam da za izvrsenje iste danas serijat trazi dokazni postupak I sl. da bi se zaista izvrsila smrtna kazna.

Pa je li dovoljno samo svjedocenje ili nije? Ako ne znaš, reci.
5 0 5

#1468 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by 5 0 5 »

nasa wrote: pa dobro, @apsidejzi je malo navlaci jer se raspisala, a svaki musliman odlicno zna na sta se ajeti odnose :mrgreen:

Tretiranje zena u nekim serijatskim zemljama je dno pa tako I izvrtanje kazni I propisa nije strano, nema se tu sta braniti...ali ima istine da se ponekad prenesu parcijalne vijesti, obicni senzacionalizam dok stvarno nema veze ni sa onim sto se desilo niti sa serijatskim propisima...
sve je pocelo od odnosa prema zenskom bicu. ko god zeli da ucestvuje u raspravi, treba ponuditi bilo kakav argument. to je i lua trazila. i ja sam trazio. s druge strane, ja sam nesto ponudio. ali u kasnijim komentarima, vidi se da apidejzi uopste nije ni procitao clanak, koji je brze bolje stigao da okarakterise kao zapadnjacku mucku laz, kojoj je cilj da ocrni islam. sto je uredu, sto se mene tice. jer negiranjem samo pokazuje da ga je stid takvog odnosa prema zenama. to sto je kukavica pa ne smije priznati, druga je stvar.

opet, sam nije nista ponudio da nas uvjeri u harmoniju zenskog zivota u sredini organizovanoj po serijatskim propisima. a to bih bas volio vidjeti, u moru ovih negativnih primjera, diljem serijatskih ovozemaljskih dzeneta.
Last edited by 5 0 5 on 15/05/2014 11:59, edited 1 time in total.
apsidejzi

#1469 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by apsidejzi »

505sCrtom wrote:
nemezis wrote:
tako sto optuzis zenu za blud. jednostavno.
Jap, according indipendent and your fantasy

:lol: :lol:
nasa

#1470 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by nasa »

505sCrtom wrote:
nasa wrote: medjutim kako je smrtna kazna u pitanju prepostavljam da za izvrsenje iste danas serijat trazi dokazni postupak I sl. da bi se zaista izvrsila smrtna kazna.

naso, mozes li mi molim te navesti jedan primjer iz savremenog doba, u kojem je silovatelj osudjen, po serijatu (na bilo kakvu kaznu), a na osnovu svedocenja zrtve.
pa mnogla bih guglati ali neda mi se jer me uopce ne interesuje u smislu vjere...
ja sam ti objasnila da je citiran pogresan ajet, poduprijela sam ti I hadisom koji je u istom serijatu itekako uvazen, zavrsila.

kako neko to primjenjuje I da li krsi jasne propise mogu samo osuditi I reci da se nadam kako ce se prestati skrivati iza islama tradiciju I obicaje koji su ponizavajuci za zene,
a prepustam vama ateistima da se bavite pakistanom, saudijom I sl.te da nas obavjestavate
apsidejzi

#1471 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by apsidejzi »

505sCrtom wrote:

Kako ono biva kad pricamo o dokaivanju: Teret dokazivanja lezi na onome ko iznosi tvrdnju? Il to samo vazi kad vama pase? Integritet, nula bodova :kiss:

Moja odbrana je da u islamu ne postoji to sto vi tvrdite. Kako mislis da odbranim tezu da u udzbeniku Hemije za osmi razred imas Sekspirovog Hamleta na stranici 18. Na tom rangu je ova rasprava sa lulicom :)
5 0 5

#1472 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by 5 0 5 »

apsidejzi wrote: Kako ono biva kad pricamo o dokaivanju: Teret dokazivanja lezi na onome ko iznosi tvrdnju? Il to samo vazi kad vama pase? Integritet, nula bodova :kiss:

Moja odbrana je da u islamu ne postoji to sto vi tvrdite. Kako mislis da odbranim tezu da u udzbeniku Hemije za osmi razred imas Sekspirovog Hamleta na stranici 18. Na tom rangu je ova rasprava sa lulicom :)
nisi ti hamleta sreo ni u snu.
5 0 5

#1473 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by 5 0 5 »

nasa wrote: pa mnogla bih guglati ali neda mi se jer me uopce ne interesuje u smislu vjere...
ja sam ti objasnila da je citiran pogresan ajet, poduprijela sam ti I hadisom koji je u istom serijatu itekako uvazen, zavrsila.

kako neko to primjenjuje I da li krsi jasne propise mogu samo osuditi I reci da se nadam kako ce se prestati skrivati iza islama tradiciju I obicaje koji su ponizavajuci za zene,
a prepustam vama ateistima da se bavite pakistanom, saudijom I sl.te da nas obavjestavate
pa evo, ti rece da je dovoljno samo svjedocenje zrtve. mozes li mi ponuditi jedan primjer iz prakse, koji se desio, recimo u zadnjih 20 godina. (to ne bi trebalo biti toliko tesko, valjda zene svjedoce svaki dan po pitanju nekog kriminala). ili mi bar daj taj ajet koji kaze da je dovoljna zenina rijec da se neko osudi. (mada meni bajkoviti ajet nije relevantan. vise me zanima kako to izgleda u stvarnom zivotu), no bolje ista nego nista.

dalje, tvrdis da neko krsi propise krijuci se iza islama, ja tvrdim da su propisi takvi, i da ih oni tumace doslovno. a to sto u danasnje vrijeme takve kazne izgledaju tako da bi se svakom normalnom insanu stomak okreno kad cuje o njima, to je druga stvar.
nasa

#1474 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by nasa »

@nemesis da, mora biti dovoljno....prema citiranom hadisu Poslaniku je bilo dovoljno.

Sto neke navodno serijatske prave circus I ignorisu vlastite propise odnosno sunet na koji se pozivaju je druga prica.Mi nikako ne mozemo reci da se oni ponasaju u skladu s islamskim propisima pa cesto ni u skladu s vlastitim zakonima.
Ali ponavljam ima dosta i izvrtanja u vijestima itd.
Ja sam nedavno citala bas neki text oko jednog dogadjaja gdje preneseno da je zena osudjena a prijavila je silovanje medjutim uopce nije preneseno da je ona u odvojenom postupku najprije osudjena za blud jer je muz opyuzio sto je potvrdilo 6 svjedoka te je ona tek u zalbi na presuda optuzila svjedoke za silovanje.Mediji su prenijeli samo njenu optuzbu.
nasa

#1475 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by nasa »

505 hajde ti meni objasni kako oni doslovno primnjenjuju , serijat se jasno poziva I na sunet, pa eto suneta u citiranom hadisu, to sto oni parcijalno ponekad primjenjuju vlastite propise mene ne interesuje u smislu vjere-islama.

Sad da ja trazim slucajeve gdje je silovatelj kaznjen bi bilo kao da branim neke zemlje koje me uopce u smisli islama ne interesuju, mozes ovo shvatiti

Mene interesuje Kur'an i propisi iz Kur'ana te kao pomoc dalje sunet.
Locked