Ukrajina

convict

#143326 Re: Ukrajina

Post by convict »

Bernardinac wrote: 24/01/2023 22:08
Čitalac wrote: 24/01/2023 14:50 Sada i CNN prenosi da zapadni saveznici od Kijeva traže da odustane od iscrpljujuće odbrane Bahmuta i fokusira se na jug. To su ukrajinskom vrhu navodno predočila trojica američkih zvaničnika.

To je znak da će biti ofanzive.
Nisu mi jasne ove javne najave ofanzive. Zar nije tu odlucujuci i faktor iznenadjenja? Ovako se vec zna gdje Ukrajinci planiraju udariti, kojom opremom raspolazu, jos samo da jave tacno vrijeme napada.

Ili se toliko potcjenjuju Rusi ili je u pitanju psiholoska igra s ciljem da se sakrije pravi plan, ali i to je onda dosta cudno je ofanziva na jug jedina ima smisla u ovom momentu, ne znam gdje bi drugo mogli krenuti.
skrbavi-admin

#143327 Re: Ukrajina

Post by skrbavi-admin »

ma sumnjam da bi javno ovako ljepili ukrajince da nije neki stos u toku.... sve sto imaju i zele reci sumnjam da bi koristili medije da prenesu poruke.... cinjenica je da na Bahmutu rutalji melju svoje snage.....
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#143328 Re: Ukrajina

Post by pici »

skrbavi-admin wrote: 24/01/2023 22:45
pici wrote: 24/01/2023 22:05 Do proljeca ce biti tude 500 zapadnih tenkova, Ukri spremaju masovnu ofanzivu, ovj put dosta ozbiljniju, mada ih anglosasi odgovaraju do ljeta kad bi bilo upotpunjeno i zapadnim avionima i helikopterima.Ja bi sacekao ljeto a ruse topio do tada.
tope se i ukri - nije bas da prodju neokrznuti.... a njima opet njihovi ljudi koliko toliko znace.....
Rusi nikad nece imati ljudstva koliko Ukri i to je cinjenica.Na 300-500 hiljada ruskih vojnika na frontu, Ukri vec imaju 1,5-2 miliona pod oruzijem.To je 3:1 i plus NATO oruzije i plus moral.Nemaju ruje ama bas nikakve sanse sem nuklearnog i hemijsko-bioloskog oruzija.Kepec i kremlj su svjesni u kakvu se kaljuzu uvalili i traze izlaz, bilo kakav.
pici

#143329 Re: Ukrajina

Post by pici »

convict wrote: 24/01/2023 23:47
Nisu mi jasne ove javne najave ofanzive. Zar nije tu odlucujuci i faktor iznenadjenja? Ovako se vec zna gdje Ukrajinci planiraju udariti, kojom opremom raspolazu, jos samo da jave tacno vrijeme napada.

Ili se toliko potcjenjuju Rusi ili je u pitanju psiholoska igra s ciljem da se sakrije pravi plan, ali i to je onda dosta cudno je ofanziva na jug jedina ima smisla u ovom momentu, ne znam gdje bi drugo mogli krenuti.
Imaju jos Svatove-Starobiliks i Donjeck, manje udare ocekujem tu a zestoki na Melitopolj i Bardanjsk.A najvece iznenadjenje rusima bi bilo da pokrenu na sva tri pravca, zato im trebaju tenkovi zapadni da prodru sa tri ostrice i stave tacku na rusku invaziju.
liyf

#143330 Re: Ukrajina

Post by liyf »

axe22 wrote: 24/01/2023 19:39
CrveniKuk wrote: 24/01/2023 19:36 Leopard 2 A6…prvi snimak na koji sam naišao na YouTube.
https://youtu.be/yheEJIZ6VoQ
jel ovo kao i kod vecine ruski tenkova, nakon sto ispali granatu cijev se mora podici da bi se ponovo napunila?
(dosta stariji ruski tenkova je tako radilo)
Kod ruskih tenkova ostaju dole.
liyf

#143331 Re: Ukrajina

Post by liyf »

Amerikanci šalju svoje kante u Ukrajinu

Uz Njemačku i SAD šalju tenkove Ukrajini: Finaliziraju se planovi za isporuku "Abramsa"
https://www.klix.ba/vijesti/svijet/uz-n ... /230124205
Romanija

#143332 Re: Ukrajina

Post by Romanija »

Dva batljona L2 ce biti sasvim dovoljna da se stabilizuje bresa Soledar - Bahmut i da se mozda sve vrati na linije tamo negdje od kraja Novembra, do tada ce ih vjerovatno 1/3 biti izbaceno iz stroja. Jedina pozitivna stvar da u poslednjih 6 sedmica Rusi imaju gubitke 5:1 naspram Ukrajinaca na ovom djelu fronta i generalno trose mnogo vise efektiva nego Ukr. Ja mislim da je neka ozbiljna ofanziva potpuno nerealna, prije da ce doci do neke velike reorganizacije jedinica, i mozda direktno sudjelovanje u (re)organzizaciji NATO komandnog kadra, pa tek onda mogu poceti razmisljati o ofanzivnim djelovanjima. Sjeverna Sirija i Yemen, cak i Irak su pokazali da su L2 i M1A2 najobicnije kante ako se koriste kao stacinarne vatrene tacke bez pomoci mehanizovane pjesadije i artiljerijskog kisobrana. Ovo bi sve moglo izaci stepsku varijantu Iracko-Iranskog rata.
Romanija

#143333 Re: Ukrajina

Post by Romanija »

...
pici

#143334 Re: Ukrajina

Post by pici »

Ima i cetvrta solucija al ona je najrizicnija, da pokrenu iz Hersona preko Djepra napad, naprave mostobran i krenu da se spajaju sa snagama u Zaporozju.Tu bi ruse iznenadili i pomeli, samo to je kockanje, Djepar je ogromna rijeka sa dva-tri prelaza.Tu bi ga Ukri mogli ispusiti i dosta snaga baciti u nepovrat.Cekat ce Ukri da se rusi istope ko onda u Augustu i krenu u totalnu ofanzivu.Mislim da ce do jeseni ovaj rat biti gotov.
Najgore Ukrima sto moze se desiti da nastupi status quo i Dejton.Ruse bi to spasilo od vojnog debakla.
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#143335 Re: Ukrajina

Post by japin_mutapi »

ofanziva ce biti na cijelom frontu
ne mogu rusi pokriti sve i ukrajinci ce proci na dosta mjesta

ruske kontre su opasnost a ne utvrdjene linije
eltroxin

#143336 Re: Ukrajina

Post by eltroxin »

Ova cistka u Ukrajini samo pokazuje koliko su spremni da brane i oslobode svoju zemlju. Jos vecu podrsku ce dobiti zagarantovano.
Da su se pravili ludi, do kraja godine bi ih natjerali na “Dejton”.
I onda pogledas ove nase majmune kojima je bilo bitnije da samo svoje guzice obezbjede za 20 zivota. Zato smo i dobili genocid i pri tom jos i RS.
Majku im milu jebem.
Seyfo

#143337 Re: Ukrajina

Post by Seyfo »

Fildžanisti,jebiga. Fildžan htjeli,fildžan dobili. Zašto ne bi potpisali? Boli ih q za Banja Luku,ne znaju je ni na karti naći,ili još zapadnije od Banja Luke,to ih tek ne zanima. A istočnu Bosnu su prodali,jedva čekali da je se riješe.
Seyfo

#143338 Re: Ukrajina

Post by Seyfo »

A ovo što Pici kaže,da je najgore što se Ukrima može desiti je status quo i nekakav "zamrznuti sukob"... Da,ali...Zelenski sad insistira da se vrati i Krim i oblasti koje je Rusija anektirala 2014..i neće stati dok ne bude i to vraćeno. Naravno, to bi bilo pravično međutim ta područja su dugo naseljavanja Rusima i pitanje je šta bi bilo s njima i u slučaju vraćanja Ukrajini. A on ne pristaje na primirje bez toga. Tako da je primirje još daleko a pitanje je koliko će ljudi izginuti na svim stranama dok se ne nađe bilo kakvo rješenje...tuga božja.
Oblomov

#143339 Re: Ukrajina

Post by Oblomov »

Rusi imaju sreće što Ukrajinski generali ne prate ove ekspertize
skrbavi-admin

#143340 Re: Ukrajina

Post by skrbavi-admin »

Oblomov wrote: 25/01/2023 00:55 Rusi imaju sreće što Ukrajinski generali ne prate ove ekspertize
da, sve do sada nismo znali da ratne operacije treba da vode i ministri odbrane treba da budu ekonomisti..... :mrgreen:
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#143341 Re: Ukrajina

Post by japin_mutapi »

samo se ne treba sikirati :gunjastajl:
ukrajina pobjeđuje
drug_profi

#143342 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

eltroxin wrote: 25/01/2023 00:38 Ova cistka u Ukrajini samo pokazuje koliko su spremni da brane i oslobode svoju zemlju. Jos vecu podrsku ce dobiti zagarantovano.
Da su se pravili ludi, do kraja godine bi ih natjerali na “Dejton”.
I onda pogledas ove nase majmune kojima je bilo bitnije da samo svoje guzice obezbjede za 20 zivota. Zato smo i dobili genocid i pri tom jos i RS.
Majku im milu jebem.
Ako neko misli da Amerika i ostali nisu znali za skupljanje donacija i "jednu vrecu za mog Bakira", pa tako i ocjenjivali strane u sukobu, taj je neupucen.
Sve se zna, sve se istrazuje, dokumentuje i analizira. I spram toga se donose odluke.
Bernardinac

#143343 Re: Ukrajina

Post by Bernardinac »

pici wrote: 25/01/2023 00:14

Imaju jos Svatove-Starobiliks i Donjeck, manje udare ocekujem tu a zestoki na Melitopolj i Bardanjsk.A najvece iznenadjenje rusima bi bilo da pokrenu na sva tri pravca, zato im trebaju tenkovi zapadni da prodru sa tri ostrice i stave tacku na rusku invaziju.
Samo nagađamo i pričamo što jeste i smisao foruma.
UA i komanda znaju već gdje će i kako će i šta je prioritet.
Hoće li se braniti ili napadati to oni znaju.
Možda napadnu baš kod Bahmuta i da završe sa Wagnerom?
Uglavnom mislim da UA komandi treba vjerovati.
TheProfessional

#143344 Re: Ukrajina

Post by TheProfessional »

Gledajuci onaj govor Bidena u Senatu nekad 90tih godina kada je Bosna bila u fokusu dolazim do zakljucka da je na snazi jedan novi aksiom americke vojne podrske: Mi se necemo boriti ni za koga ali cemo podrzati sve koji hoce da se bore za sebe. "Dajte mi oruzje. Dopustite mi da sam sebe branim i sam izaberem kako cu umrijeti"

Primjer su borba protiv ISILa i Afganistan pa ako hocemo mozemo ici daleko i do Vijetnama. Ameri su godinama davali podrsku nazovimo ih anti-Talibanima, dakle od novca preko obuke do same opreme. Ovi sve gori i gori i onda Ameri jednostavno digli ruke... Ko vas *hebe. Ukrajina se bori za sebe, ne trazi nista osim da im se dostavi oprema za tu borbu. I to ce dobiti.

Samo mislim da poraz Rusije nije toliko blizu kao sto se misli. Pored toga ne vidim nikakvu strategiju sta ako dodju do Krima, sta ako udju u Donbas i doguraju do granice Rusije...
drug_profi

#143345 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Mislim da je vojna pobjeda Ukrajine na vidiku i to ce onda diktirati uslove mira.
Neće se morati sve zauzeti vojskom. Ako se uzme Melitopol, Berdjansk, Mariupolj...Krečki most ide dole, a sve što zaplovi preko Azova dobije Neptuna ili Harpuna.
Rokanje skladišta, itd. I onda im dozvoliti da se povuku živi u Rusiju uz uslov da istovremeno napuste i Donjeck i Luhansk.
Ako neće, onda će izginuti.

Dakle biće vjerovatno jedna majka svih bitaka i to će odlučiti ishod rata.

Znaju i Rusi da će tu biti ofanziva i mogu se spremati kao što se i spremaju, ali i na spremnu odbranu se može proći ako imaš čime da je razvališ.

Dogovor se može začiniti nekim garancijama za bezbjednost stanovništva od UN i sl. Plavim šljemovima i sličnim vadionama.
HelaS

#143346 Re: Ukrajina

Post by HelaS »

Ruska Vlada za vojne aktivnosti Ukrajine zna puno prije objave u javnosti. Njihova obavještajna mašinerija je među 3-4 najbolje u Svijetu, već 100-njak godina. Ove najave ofanziva, potražnja i odobravanje tenkova, aviona, i sl. samo je psihološka provokacija, za one na ruskoj strani, koji su kolebljivi i labilni, i koji bi, takvi, mogli svojim djelovanjem poremetiti vojne planove ruske vojske. Rat ne bira sredstva i način ostvarivanja vojnih ciljeva i pobjede...
axe22

#143347 Re: Ukrajina

Post by axe22 »

lavi wrote: 25/01/2023 00:18
axe22 wrote: 24/01/2023 19:39

jel ovo kao i kod vecine ruski tenkova, nakon sto ispali granatu cijev se mora podici da bi se ponovo napunila?
(dosta stariji ruski tenkova je tako radilo)
Kod ruskih tenkova ostaju dole.
T-72 dize cijev, ne koliko kao verzije t-62 ili leopard 2, ali cijev poslje svakog ispaljivanja ide prema gore nekoliko stepeni.
zigzag

#143348 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Grean wrote: 25/01/2023 08:13
HelaS wrote: 25/01/2023 07:51

Nije 41 nego 45 života :-)
41 onih kojisu meni bitni.
Juče pročitah dobru izreku: "dobrovoljni davaoci tuđe krvi", takvi su najglasniji.
F&N
Location: Od Ciglana do Podhrastova, Breke i Mejtasa including Jezero...

#143349 Re: Ukrajina

Post by F&N »

Dope_Man

#143350 Re: Ukrajina

Post by Dope_Man »

Ma taj navijac ne zasluzuje nista sem foe i zaboraviti. Sigurno je znao da cu napisati ovak komentar jer mu je ruska obavjestajna javila :lol:
Post Reply