Ukrajina

Honda Rajvosa

#143301 Re: Ukrajina

Post by Honda Rajvosa »

Generalno cim ii svicarska prestaje biti neutralna to mora znaciti nesto. Ovoliko pumpanje oruzja u posljednjih nekoliko dana baca sumnju u to sta se desava iza kulisa.ocigledno je d apripremaju neko zlo
zigzag

#143302 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Sad bi u našim rovovima bila priča, jest proslijedio je milion a koliko je sebi ukrao..znam ja njega..
Optimus09

#143303 Re: Ukrajina

Post by Optimus09 »

Imaju agresori nazalost oruzja gomilu,u svakom slucaju tope se.
Znaci regularna vojska je prilicno stradala,snagu im cine vagnerovci koljaci,robijasi i novopeceni koji imaju jednako iskustva kao i ja u call of duty.
Dok se Ukrajinci uvjezbavaju sirom svijeta i jos imaju porodice iza sebe.
Ako im Zapad nastavi pomagati,Rusi ce morati spustiti oruzje.
Strah me samo da se ne desi kao kod nas.
melac

#143304 Re: Ukrajina

Post by melac »

Honda Rajvosa wrote: 24/01/2023 21:18 Generalno cim ii svicarska prestaje biti neutralna to mora znaciti nesto. Ovoliko pumpanje oruzja u posljednjih nekoliko dana baca sumnju u to sta se desava iza kulisa.ocigledno je d apripremaju neko zlo
Kad Svica i Svedska prestaju biti neutralne, tad znas koliko je sati.
Grean

#143305 Re: Ukrajina

Post by Grean »

Citam nekog hrvatskog analiticara prije neki dan vezano za ove donacije, po njemu ovo je sitno price o jednoj ceti iz Poljske, jednoj ceti britanskih Challengera a evo vidim prica se o ceti od Njemacke. To je jedan bataljon i to mjesavine dva modela. Po njemu toliko se potrosi na frontu za sedmicu dvije.

Za ovaj front za promjenu treba 200 tenkova i 400-500 borbenih vozila. Posto kupio po to prodao. Ima logike.

Borbena vozila sto znamo Bradly-ja 50 kom. I Svedska svojih 90-tki 50 kom. To je vec 25% od potrebe. Ne znam koliko daju Francuzi onih malih tenkova 105-ca?
CrveniKuk

#143306 Re: Ukrajina

Post by CrveniKuk »

Grean wrote: 24/01/2023 21:25 Citam nekog hrvatskog analiticara prije neki dan vezano za ove donacije, po njemu ovo je sitno price o jednoj ceti iz Poljske, jednoj ceti britanskih Challengera a evo vidim prica se o ceti od Njemacke. To je jedan bataljon i to mjesavine dva modela. Po njemu toliko se potrosi na frontu za sedmicu dvije.

Za ovaj front za promjenu treba 200 tenkova i 400-500 borbenih vozila. Posto kupio po to prodao. Ima logike.

Borbena vozila sto znamo Bradly-ja 50 kom. I Svedska svojih 90-tki 50 kom. To je vec 25% od potrebe. Ne znam koliko daju Francuzi onih malih tenkova 105-ca?
Negdje sam pročitao da će Francuzi dati 40-60 AMX10. Takođe,Njemci će dati još i 40 komada Marder. Mislim,da će i Norvezani dati svoje tenkove (u međuvremenu su odlučili da kupe K2 tenkove),spominju se i Finci. Jedan od razloga sto su Njemci prhvatili da će dati svoje Leoprade 2 i da drugim zemljama neće spriječiti davanje istog tenka je odluka Amera da daju svoje Abramse. Ameri ce dati svojih 30-50 tenkova Abrams. Zakođe,nemoj zaboraviti da je 90 tenkova T72 došlo iz Maroka i da su na dogradnji u Češkoj. Po ovome sto ja znam govorimo već o 108-128 zapadnih tenkova i ovih 90 tenkova T72. Sigurno i Ukrajinci negdje u Poljskoj ili Slovačkoj rade dogradnju svojih T64 tenkova koje su imali u svojim skladištima. Takođe,znam da su se i Španci ranije javljali da ce poslati svoje Leopard 2 tenkove, a neki dan su i Švedi bili spremni na to. Vijest od prije nekoliko dana je bila da ce i Amerikanci za sve Leopard 2 tenkove koje neka zemalja pošalje u Ukrajinu kao zamjenu ce im poslati svoje Abramse. Ovo je tek pocetak. Skupi će Ukrajinci sve ono sto im treba za svoju ofanzivu.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#143307 Re: Ukrajina

Post by pici »

Do proljeca ce biti tude 500 zapadnih tenkova, Ukri spremaju masovnu ofanzivu, ovj put dosta ozbiljniju, mada ih anglosasi odgovaraju do ljeta kad bi bilo upotpunjeno i zapadnim avionima i helikopterima.Ja bi sacekao ljeto a ruse topio do tada.
Bernardinac

#143308 Re: Ukrajina

Post by Bernardinac »

Čitalac wrote: 24/01/2023 14:50 Sada i CNN prenosi da zapadni saveznici od Kijeva traže da odustane od iscrpljujuće odbrane Bahmuta i fokusira se na jug. To su ukrajinskom vrhu navodno predočila trojica američkih zvaničnika.
US and Western officials are urging Ukraine to shift its focus from the brutal, months-long fight in the eastern city of Bakhmut and prioritize instead a potential offensive in the south, using a different style of fighting that takes advantage of the billions of dollars in new military hardware recently committed by Western allies, US and Ukrainian officials tell CNN.

Now, ahead of what is widely expected to be a brutal spring of fighting, there is a tactical opening, US and Western officials say. In recent weeks they have begun suggesting that Ukrainian forces cut their losses in Bakhmut, which they argue has little strategic significance for Ukraine, and focus instead on planning an offensive in the south. That was part of a message delivered by three top Biden officials who traveled to Kyiv last week.
To je znak da će biti ofanzive.
toska

#143309 Re: Ukrajina

Post by toska »

bivši NATO komandanti:

“Presporo je i neće biti dovoljno tenkova. Ukrajina traži najmanje 300 tenkova - vjerovatno treba 500,” rekao je penzionisani general Wes Clark

“Znamo da se Rusi spremaju za ofanzivu. Očekujemo da će to doći negdje 24. februara ili kasnije. … U Ukrajini se spremaju veoma ozbiljne borbe. A Ukrajincima je ova teška oprema potrebna što je prije moguće.”

https://www.msn.com/en-us/news/world/fo ... r-AA16GruZ
mishic

#143310 Re: Ukrajina

Post by mishic »

Mnogi ratovi su se mogli spriječiti i preduprijediti ili prekinuti znatno ranije nego što su stvarno prekidani i zaustavljani. Jedan od razloga što je to tako je svakako interes kako pojedinih zrmalja tako i namjenske industrije. Ali postoji i čitav niz drugih razloga, parcijalnih interesa i zakulisnih radnji koje se ne vide na prvu i odmah nego do tih saznanja dolazimo godinama nakon tih događaja. Svaki rat pokrene brojne procese, ekonomske, političke, vojne, tehnološke i druge u tako mutnom stanju mnogi nastoje da nešto ulove. A da bi ulovili treba i da ulože.

A dokučiti ko sve i šta nastoji ušićariti i na kojoj strani nije lahko. Posebno ne kada neki gotive obje zaraćene strane.
toska

#143311 Re: Ukrajina

Post by toska »

mishic wrote: 24/01/2023 22:22 Mnogi ratovi su se mogli spriječiti i preduprijediti ili prekinuti znatno ranije nego što su stvarno prekidani i zaustavljani. Jedan od razloga što je to tako je svakako interes kako pojedinih zrmalja tako i namjenske industrije. Ali postoji i čitav niz drugih razloga, parcijalnih interesa i zakulisnih radnji koje se ne vide na prvu i odmah nego do tih saznanja dolazimo godinama nakon tih događaja. Svaki rat pokrene brojne procese, ekonomske, političke, vojne, tehnološke i druge u tako mutnom stanju mnogi nastoje da nešto ulove. A da bi ulovili treba i da ulože.

A dokučiti ko sve i šta nastoji ušićariti i na kojoj strani nije lahko. Posebno ne kada neki gotive obje zaraćene strane.
to su nuspojave, sve što se dešava, bilo gdje, ima prosta objašnjenja, ili je pohlepa za tuđim ili želja za većom vlašću.
CrveniKuk

#143312 Re: Ukrajina

Post by CrveniKuk »

Ukrajinski kombinovani artiljerijsko-oklopno-mehanizovano-dronovskk napad. Novi način napada,gdje Ukrajinski tenk i OT,bez pješadije,uz pomoć podrške dronova napada ruske rovove.
CrveniKuk

#143313 Re: Ukrajina

Post by CrveniKuk »

Evo još novih 18 Leoparda 2 koje će Holanđane kupiti od Njemaci i poslati Ukrajincima.Do sada Njemci 14,Poljaci 14,Norvezani 8….ukupno:42 tenka. Jedan bataljon,a tek je počelo.
skrbavi-admin

#143314 Re: Ukrajina

Post by skrbavi-admin »

pici wrote: 24/01/2023 22:05 Do proljeca ce biti tude 500 zapadnih tenkova, Ukri spremaju masovnu ofanzivu, ovj put dosta ozbiljniju, mada ih anglosasi odgovaraju do ljeta kad bi bilo upotpunjeno i zapadnim avionima i helikopterima.Ja bi sacekao ljeto a ruse topio do tada.
tope se i ukri - nije bas da prodju neokrznuti.... a njima opet njihovi ljudi koliko toliko znace.....
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#143315 Re: Ukrajina

Post by sime_cipol »

Bez 400-500 tenkova ne treba ni pocinjati planirati neku akciju vecih razmjera.
Čitalac

#143316 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Dopuna za nesvakidašnju donaciju Zalužnog…Glavnokomandujući je potvrdio da je milion dolara prebacio na poseban račun u Narodnoj banci Ukrajine na koji se uplaćuju sredstva za oružane snage.
„Cijeli svoj život dao sam Oružanim snagama. I nisam dvojio što bi trebao učiniti s nasljedstvom. Posljednja volja gospodina Grigorija je očito bila da podupre ukrajinsku vojsku preko mene. Zahvalan sam svima koji pomažu Oružanim snagama Ukrajine. I zahvalan sam svojoj obitelji na razumijevanju“, saopštio je Zalužni.
Grigorij Stepanec rođen je 1938. u Vinici. Otac mu se borio u Drugom svjetskom ratu i Nijemci su ga ubili u listopadu 1941. Gregory i njegova majka evakuirani su na Ural, gdje su pretrpjeli glad i druga iskušenja. Nakon završetka rata vratili su se u Vinicu. U gradu je u to vrijeme bilo vrlo malo hrane. Preživjeli su samo zato što je stric koji se borio (bio ranjen i ostao bez noge) dijelio s njima vojničke obroke. Stepanec je završio srednju školu i 1956. upisao Moskovsko državno sveučilište Lomonoso, gdje je magistrirao matematiku i kemiju te doktorirao. Tečno je govorio ukrajinski, ruski, njemački, talijanski i engleski. Godine 1989. došao je u SAD i počeo raditi za Microsoft u Redmondu, Washington, kao programer softvera. Zajedno s drugim programerom softvera, izumili su patent koji je prenesen na Microsoft za dekodiranje podatkovnih kodova promjenjive duljine.
Bernardinac

#143317 Re: Ukrajina

Post by Bernardinac »

https://au.topnews.media/ukraine/the-us ... e-means-2/

Počeo lov na Wagnerovce gdje god da su. :izet:
Pentagon će šesterostruko povećati proizvodnju ariljerijskih granata 155 mm za Ukrajinu
https://www.nytimes.com/2023/01/24/us/p ... ition.html
Last edited by Bernardinac on 24/01/2023 23:02, edited 1 time in total.
drug_profi

#143318 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

To i jest neka mjera za uspjeh. oko 10 ombr, 400-500 tenkova i oko 1000 IFV, 200 cijevi artiljerije, hiljadu minobacaca...
35.000 vojnika
E sad zamisli logistiku za sve to.
saimidin

#143319 Re: Ukrajina

Post by saimidin »

Sad kad sam malo bolje pregledao, u pravu je clark, vjerovatno da bez 500 u kratkom roku, zajedno sa svim drugim sredstvima I mts I naravno obukom, nece imati prevelik uticaj, jer dobar dio ce biti zamjena istrosenih sredstava

Ovo kako se pomalo salje na kapaljku, pomaze da se UA brani, ali za ofanzivu trebaju veliku kolicinu sredstava da upotrijebe u kratkom periodu, a kako su u stalnom sukobu pitanje je koliko sa ovim prilivom mogu akumulirati

A dok se spreme, spremit ce se I orci prvo za novi napad koji valja zaustaviti, a I da sprijece UA u
njihivoj ofanzivi

Mislim da ako bi se nastavilo ovom progresijom sljedece godine UA moze pobijediti, ali ove godine se cini da ce moci rijesiti jug uz malo srece sa vremenom u ranu jesen
Čitalac

#143320 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Zelenski je večeras obećao građanima da će se oštro obračunati sa korupcijom.
"Danas je društvo vidjelo kadrovske odluke koje su donesene. I dalje će se poduzimati odgovarajući koraci. Svaki od njih će društvo vidjeti i siguran sam – podržati. Sva unutarnja pitanja koja sprječavaju jačanje države uklanjaju se i uklanjat će se. To je istina, to je potrebno za našu zaštitu i pomaže našem približavanju europskim institucijama. Treba nam jaka država, a Ukrajina će biti upravo to. Danas sam svojim ukazom stavio na snagu još jednu odluku Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu. Detalji kasnije."
corei3

#143321 Re: Ukrajina

Post by corei3 »

Jel ovo iii svjetski
saimidin

#143322 Re: Ukrajina

Post by saimidin »

Nije ovo je 2 hladni, a kao I prvi mjestimicno ce biti zega
corei3

#143323 Re: Ukrajina

Post by corei3 »

mislim fakat prerasta u zapad vs rusija, pa zato reko
toska

#143324 Re: Ukrajina

Post by toska »

corei3 wrote: 24/01/2023 23:19 mislim fakat prerasta u zapad vs rusija, pa zato reko
ovo je djelimični sukob Zapada sa Rusijom samo radi opstanaka Ukrajine,
sama Rusija nikog ne zanima.
Johny12

#143325 Re: Ukrajina

Post by Johny12 »

corei3 wrote: 24/01/2023 23:19 mislim fakat prerasta u zapad vs rusija, pa zato reko
Ma ne, ne ovo je svi vs agresija, nepravda, diktatura, opresija, rasizam, sovinizam…..
Post Reply