Vrlo jednostavno, iz tefsira Ibn Kesira se uopce ne cita da ce ljudi koji ne klanjaju ici u dzehenem vec da im je to jedna od osobina cak tefsir zavrsava vrlo sugestivnim hadisom glede ovog pitanja
Allahov Poslanik, s.a.v.s., proučio je ovaj ajet:
'On je jedini dostojan da Ga se boje i On jedini prašta', i rekao: 'Vaš Gospodar veli: 'Ja sam dostojan da Me se bojite i da se pored Mene ne izmišlja božanstvo; ko se bude bojao, da pored mene izmišlja drugo božanstvo, zaslužit će da mu oprostim.'" Bilježe ga Ahmed i drugi.
Znaci, on tefsir pomenutih ajeta zavrsava s kriterijem Vjere u Jednog Boga i ostavlja se prostor da Bog oprosti sta zeli.
Inace, o kriterijima koji su potrebni da neko udje u dzenet postoje razlicita misljenja, a konkretno vezano za kriterij obavljanja namaza postoje takodjer razlicita misljenje i uglavnom se smatra da je od slucaja do slucaja odnosno Bog zna najbolje dok selefije -uglavnom i jos neki tumace da bez namaza nema dzeneta.
Spor s @kerimom je iskljucivo zato sto nije procitala tefsir, a komentarisala je I usput sto "I" cita kao "ili"

znaci ja nisam cak ni odgovarala na pitanje da li ce u dzenet neko ko ne obavlja namaz jer to odgovoriti ne mogu vec iskljucivo njeno pogresno tefsirenje citiranih ajeta.