Savezna Republika Njemačka

Post Reply
elcaliente

#1426 Re: Savezna Republika Njemačka

Post by elcaliente »

Point. wrote: 24/02/2025 13:20
JovicSA wrote: 24/02/2025 11:01
Vitezanin wrote: 24/02/2025 10:20 Koji je uopće utjecaj AfD-a van istočne Njemačke? Koliko god uspjeli tu, čini mi se da je toj stranci daleko veći teg oko vrata, dugoročno, što izgleda ipak imaju ograničen utjecaj u ostatku zemlje.
Uglavnom u glavama istočnih Nijemaca koji su mentalno još u SSSR-u, vole Lenjina i Staljina. Tu se baš vidi razlika ovih koji su živjeli u demokratiji 80 godina i ovih koji su još u 1970-tim.
Istočni Nijemci koji vole Staljina glasaju za nacističku stranku koja je protiv imigranata i pro Izrael a tu stranku vodi lezbejka koja živi sa crnkinjom iz Sri Lanke. What the fuck is going on i koja je ovo dimenzija u kojoj živimo.
Nije AfD protiv gay brakova i strnaca generalno. To je pojednostavljena slika i narativ koje se kroz medije transportira.
Ovdje se radi da oni ne zele radiklano nametanje Woke generacije, njihova nacelja su porodica kao celija drustva, rad, red, zakoni i disciplina.
Fakticki sve ono sto je CDU bili za vrjeme Kohla i prije. Zato je i toliki prebijeg iz CDU u AfD gdje su stariji i konrezvativni clanovi rekli ovo nije vise nasa stranka, mi trazimo i ponuditi cemo alternativu za Njemacku.
Pandakonda

#1427 Re: Savezna Republika Njemačka

Post by Pandakonda »

Point. wrote: 24/02/2025 14:56
Pandakonda wrote: 24/02/2025 13:37 Ono sto mnogi ljudi zaboravljaju jeste da je u glavama istocnih njemaca specifican mentalitet. To su ljudi koji radi komunizma, isto kao i mi letaju između krajnosti ideologija gdje po samim nazivima pobjednickih partija tamo vidis da su to sve redom neke populisticke partije. Ili ce biti ekstremna ljevica ili desnica.

Mnogi od njih imaju osjecaj da ih je zapadna njemacka opljackala i zbog toga ce rijetko kada tamo dobiti CDU ili slicno
Šta ih imaju pljačkati kad nisu imali ništa za opljačkati?
Zato kazem osjecaj, ne fakt :D Salu na stranu otprilike je tamo bilo nesto slicno kao kod nas gdje je njihova agencija za privatizaciju prije ujedinjenja njemacke za relativno male novce prodala citavu istocnjacku industriju privatnicima koji su logicno 99% bili iz zapadne njemacke. Desavali su se masovni otkazi gdje je ja mislim pola radne snage ostalo bez posla a zapadna njemacka je zadrzala novac od prodaje za sebe bez da je radnicima dala neki njihov dio jer su oni bili "vlasnici" istih firmi.

Onda je ljudima iz istocne njemacke ukinuta penzija osim ako nisu bili u vojsci, policiji, javnoj upravi sto je dodatno poguralo siromastvo i losu reputaciju zapadne njemacke kod istocnjaka. Tim sljedom mnogi ljudi nisu ni imali kapitala, niti su mogli uzimati od banaka, da pokreću svoje firme i industrije gdje je zapadna njemacka bila u ogromnoj prednosti i samim time nisu imali konja za trku. Sirenjem firmi iz zapadne njemacke vecina radne snage iz istocne njemacke je de facto postala jeftina radna snaga dok se bilo kakav skolovan kadar prebacivao u zapadnu.

Ovo je samo vrh brijega i samo par detalja tog sukoba njihovog istoka i zapada ali kod njih se generacijski bas prenosi ta losa reputacija i traume i zbog toga ovi na istoku uvijek imaju vecu tendenciju da glasaju za radikalne stranke, bio to afd ili ovi linke crveni
AleksoMKD

#1428 Re: Savezna Republika Njemačka

Post by AleksoMKD »

Pandakonda wrote: 24/02/2025 16:08 Onda je ljudima iz istocne njemacke ukinuta penzija osim ako nisu bili u vojsci, policiji, javnoj upravi sto je dodatno poguralo siromastvo i losu reputaciju zapadne njemacke kod istocnjaka.
Nisam ovo znao, mozes li pojasniti zasto im je ukinuta penzija. Zar to ne bi stvorilo velike nemire i probleme?
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#1429 Re: Savezna Republika Njemačka

Post by Velkoski »

elcaliente wrote: 24/02/2025 15:40
Nije AfD protiv gay brakova i strnaca generalno. To je pojednostavljena slika i narativ koje se kroz medije transportira.
Ovdje se radi da oni ne zele radiklano nametanje Woke generacije, njihova nacelja su porodica kao celija drustva, rad, red, zakoni i disciplina.
Fakticki sve ono sto je CDU bili za vrjeme Kohla i prije. Zato je i toliki prebijeg iz CDU u AfD gdje su stariji i konrezvativni clanovi rekli ovo nije vise nasa stranka, mi trazimo i ponuditi cemo alternativu za Njemacku.
da ti skratim priču

AfD su nacisti, sve ostalo je trlababalan
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1430 Re: Savezna Republika Njemačka

Post by _BataZiv_0809 »

Pandakonda wrote: 24/02/2025 13:37 Ono sto mnogi ljudi zaboravljaju jeste da je u glavama istocnih njemaca specifican mentalitet. To su ljudi koji radi komunizma, isto kao i mi letaju između krajnosti ideologija gdje po samim nazivima pobjednickih partija tamo vidis da su to sve redom neke populisticke partije. Ili ce biti ekstremna ljevica ili desnica.

Mnogi od njih imaju osjecaj da ih je zapadna njemacka opljackala i zbog toga ce rijetko kada tamo dobiti CDU ili slicno
Ne lupaj ziv bio
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#1431 Re: Savezna Republika Njemačka

Post by _BataZiv_0809 »

A sta je bilo sa onom strankom je li NPD kako se zvala?
Isto bila far right i popularna na istoku?
@Ozimician @izvrsni direktor
elcaliente

#1432 Re: Savezna Republika Njemačka

Post by elcaliente »

Velkoski wrote: 24/02/2025 18:05
elcaliente wrote: 24/02/2025 15:40
da ti skratim priču

AfD su nacisti, sve ostalo je trlababalan

Ima li definicija nacizma i nacista ili ti to onako napamet?
AfD je prosla provjere agencije za zastitu ustava vise puta i nisu je oznacili kako nacisticku ili protivustavnu.
Tako da treba biti pazljiv sa etiketiranjem.

Za ljevu stranku u Njemackoj je CDU nacisticka stranka.
elcaliente

#1433 Re: Savezna Republika Njemačka

Post by elcaliente »

_BataZiv_0809 wrote: 24/02/2025 18:13 A sta je bilo sa onom strankom je li NPD kako se zvala?
Tu su i dalje djeluju na lokalnom nivou, na federalnom nivou ih je skresala agencija za zastitu ustava.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#1434 Re: Savezna Republika Njemačka

Post by Velkoski »

ne treba biti pažljiv

AfD su nacisti, a kampanju im je podržao američki neonacista koji na velika vrata uvodi sieg heil

Image
elcaliente

#1435 Re: Savezna Republika Njemačka

Post by elcaliente »

_BataZiv_0809 wrote: 24/02/2025 18:08

Ne lupaj ziv bio
Uzeli im ostatke industrije i stanogradnju ali su ima zato dali banane.
Ejjj bajo moj, 100 kerma i banane.
Mora se reci da su objerucke prihvatili.
Last edited by elcaliente on 24/02/2025 18:47, edited 1 time in total.
geoxx

#1436 Re: Savezna Republika Njemačka

Post by geoxx »

Ono kad se Bosnjo skrasi u Njemackoj i dudla ga neonacistima. Klasicni primjer seljacine.
elcaliente

#1437 Re: Savezna Republika Njemačka

Post by elcaliente »

Velkoski wrote: 24/02/2025 18:42 ne treba biti pažljiv

AfD su nacisti, a kampanju im je podržao američki neonacista koji na velika vrata uvodi sieg heil

Image
To ti tako gledas, ja mislim da nisu.
Niti je Elon Musk nacista.
Ustavri ako cemo tako etiketirati po tvom onda cak i imas pravo da je Elon Musk nacista jer kada bolje razmislim podrzao je nacisticki rezim u Ukrajini kada su Rusi napravili specijalnu operaciju da oslobode Ukrajinski narod od nacizma.
Last edited by elcaliente on 24/02/2025 18:51, edited 1 time in total.
elcaliente

#1438 Re: Savezna Republika Njemačka

Post by elcaliente »

geoxx wrote: 24/02/2025 18:45 Ono kad se Bosnjo skrasi u Njemackoj i dudla ga neonacistima. Klasicni primjer seljacine.
Sta dudlas? Ne kontam kome dudlas?
HelaS

#1439 Re: Savezna Republika Njemačka

Post by HelaS »

elcaliente wrote: 24/02/2025 18:47
geoxx wrote: 24/02/2025 18:45 Ono kad se Bosnjo skrasi u Njemackoj i dudla ga neonacistima. Klasicni primjer seljacine.
Jesi se to prepoznao :D
elcaliente

#1440 Re: Savezna Republika Njemačka

Post by elcaliente »

HelaS wrote: 24/02/2025 18:49
elcaliente wrote: 24/02/2025 18:47
Jesi se to prepoznao :D

Ja, sto ja?
Ja mislio on nesto za sebe prica sta mu se desavalo.
Pandakonda

#1441 Re: Savezna Republika Njemačka

Post by Pandakonda »

AleksoMKD wrote: 24/02/2025 17:05
Pandakonda wrote: 24/02/2025 16:08 Onda je ljudima iz istocne njemacke ukinuta penzija osim ako nisu bili u vojsci, policiji, javnoj upravi sto je dodatno poguralo siromastvo i losu reputaciju zapadne njemacke kod istocnjaka.
Nisam ovo znao, mozes li pojasniti zasto im je ukinuta penzija. Zar to ne bi stvorilo velike nemire i probleme?
Bilo je davno kad sam u studentskim danima radio seminarski na tu temu tako da ne sjecam se svih detalja ali je mnogim radnicima tih fabrika penzija bila odbijena sto je i dovelo do protesta. Socijalni sistem im je također bio "pojeden" jer je tada zapadna njemacka bila u fazi liberalizma uz minimalnu potrosnju drzave dok je u istocnoj bila skroz drugacija prica. Naglo rezanje benefita je također samo širilo razdor između dvije strane.

Image

Treuhandanstalt se zvala ta institucija i bas je napravila haos tamo. Evo sad sam nasao tacan podatak da je od 4 miliona radne snage, njih 2.5 miliona dobilo otkaz. Ako se dobro sjecam cak su ubili direktora te institucije kada su krenuli problemi

Prodali su fabrike maltene za dzabe i sve što je bilo u njima što je bio velik udar za prosjecnog covjeka iz istocne njemacke jer su ovisili o tim fabrikama. Onda su ti ljudi bukvalno morali od nule krenuti i uciti skroz druge vjestine sto nije toliko jednostavno bilo. Mislim ni sada nije toliko lahko uraditi prekvalifikaciju iako je globalizacija u punoj snazi, a kamoli kako je tada bilo. Mi na balkanu imamo skoro pa isti problem da se starije generacije koje su zivotne vijekove proveli po fabrikama tesko prilagođavaju modernom trzistu rada pa zavrse na lose plaćenim poslovima.

Postali su jeftina radna snaga za firme iz zapadne njemacke i ako su htjeli bilo kakav napredak morali su otici na zapadni dio. Npr. ako u firmi zelis napredovati, moras se preseliti u sjediste firme koja je na zapadu sto samim time znaci da ti svoju ekonomsku aktivnost selis sa istoka na zapad sto samo pravi cirkulaciju siromastva, a slabu cirkulaciju novca gdje ide samo u jedan dio drzave. U suprotnom zavrci sarafe ili budi sef smjene na istoku za male pare. Zapadna njemacka je jako malo uradila po tom pitanju da tada te firme sto bolje odrade integraciju istoka. Jer pravno gledano istocna njemacka je prestala postojati, i onda su zemlje koje su je cinile odlucile da se prikljuce zapadu sto je znacilo da zakon zapadne njemacke odma stupa na snagu i nije bilo nekog konstruktivnog procesa integracije ili tranzicije. Vise je bila aneksija nego integracija. Naveo sam gore primjer da radnici tih fabrika nisu vidjeli ni marke od prodaje istih, zapadna njemacka je sve uzela sebi

Ima tu jos stvari i jako puno knjiga ima na tu temu, ali sa razlogom ovi uvijek glasaju drugacije i vise su podlozni populizmu sto se vidi u strankama koje dobijaju
emirolini

#1442 Re: Savezna Republika Njemačka

Post by emirolini »

elcaliente wrote: 24/02/2025 18:46

Image
Ustavri ako cemo tako etiketirati po tvom onda cak i imas pravo da je Elon Musk nacista jer kada bolje razmislim podrzao je nacisticki rezim u Ukrajini kada su Rusi napravili specijalnu operaciju da oslobode Ukrajinski narod od nacizma.
Elon? On je cetalj jelda? Mislim da je on iz okupirane pobunjenicke teritorje takozvane republike smrdske?

Ovo boldirano, ovo je pravi cetaljski govor, cetalju jedan.
elcaliente

#1443 Re: Savezna Republika Njemačka

Post by elcaliente »

emirolini wrote: 24/02/2025 18:54
elcaliente wrote: 24/02/2025 18:46

Image
Elon? On je cetalj jelda? Mislim da je on iz okupirane pobunjenicke teritorje takozvane republike smrdske?

Ovo boldirano, ovo je pravi cetaljski govor, cetalju jedan.
Srbija!!!😂😂😂😂

Oj majko draga ja infantilnosti.
Citaj djete kada ti je Allah dao oci, ne trci pred rudu.
jeza u ledja

#1444 Re: Savezna Republika Njemačka

Post by jeza u ledja »

Nesto danfa.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#1445 Re: Savezna Republika Njemačka

Post by izvrsni direktor »

_BataZiv_0809 wrote: 24/02/2025 18:13 A sta je bilo sa onom strankom je li NPD kako se zvala?
Zabranjeni prosle godine, tj ukknuto im finansiranje
Point.

#1446 Re: Savezna Republika Njemačka

Post by Point. »

Ne lupaj ziv bio
Pa šta su opljačkali?
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#1447 Re: Savezna Republika Njemačka

Post by _BataZiv_0809 »

Point. wrote: 24/02/2025 20:09
Ne lupaj ziv bio
Pa šta su opljačkali?
Imas Netflix
Pogledaj dokumentarac o Detlevu Rovederu
RtrnOfSalisbury

#1448 Re: Savezna Republika Njemačka

Post by RtrnOfSalisbury »

grebovic kupio godisnju proizvodnju traban(a)ta, cudo od auta :mrgreen:
swanfilter

#1449 Re: Savezna Republika Njemačka

Post by swanfilter »

Zanimljiva sorta su ljudi istocne Njemacke i iza nekadasnjeg zida. Imam osjecaj, sutra da ih pitas, oni bi vratili rusku cizmu i digli zid ponovo. Koliko god mracan bio period ruske vlasti, sve mi nekako da zbog odnosa drzave u ovo 40 godina iz inata vise vole pod Rusima patiti.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#1450 Re: Savezna Republika Njemačka

Post by PreWiBa »

_BataZiv_0809 wrote: 24/02/2025 20:15
Point. wrote: 24/02/2025 20:09

Ne lupaj ziv bio
Pa šta su opljačkali?
Imas Netflix
Pogledaj dokumentarac o Detlevu Rovederu
Druže
Možda jeste bilo pljačke, ali bilo je svugdje

Istina jeste da jedino oni danas imaju životni standard zapadne evrope, po onome što su proizvodili tipa Trabant pitanje je da li bi bili i na nivou Češke.
Post Reply