AleksoMKD wrote: ↑24/02/2025 17:05
Pandakonda wrote: ↑24/02/2025 16:08
Onda je ljudima iz istocne njemacke ukinuta penzija osim ako nisu bili u vojsci, policiji, javnoj upravi sto je dodatno poguralo siromastvo i losu reputaciju zapadne njemacke kod istocnjaka.
Nisam ovo znao, mozes li pojasniti zasto im je ukinuta penzija. Zar to ne bi stvorilo velike nemire i probleme?
Bilo je davno kad sam u studentskim danima radio seminarski na tu temu tako da ne sjecam se svih detalja ali je mnogim radnicima tih fabrika penzija bila odbijena sto je i dovelo do protesta. Socijalni sistem im je također bio "pojeden" jer je tada zapadna njemacka bila u fazi liberalizma uz minimalnu potrosnju drzave dok je u istocnoj bila skroz drugacija prica. Naglo rezanje benefita je također samo širilo razdor između dvije strane.
Treuhandanstalt se zvala ta institucija i bas je napravila haos tamo. Evo sad sam nasao tacan podatak da je od 4 miliona radne snage, njih 2.5 miliona dobilo otkaz. Ako se dobro sjecam cak su ubili direktora te institucije kada su krenuli problemi
Prodali su fabrike maltene za dzabe i sve što je bilo u njima što je bio velik udar za prosjecnog covjeka iz istocne njemacke jer su ovisili o tim fabrikama. Onda su ti ljudi bukvalno morali od nule krenuti i uciti skroz druge vjestine sto nije toliko jednostavno bilo. Mislim ni sada nije toliko lahko uraditi prekvalifikaciju iako je globalizacija u punoj snazi, a kamoli kako je tada bilo. Mi na balkanu imamo skoro pa isti problem da se starije generacije koje su zivotne vijekove proveli po fabrikama tesko prilagođavaju modernom trzistu rada pa zavrse na lose plaćenim poslovima.
Postali su jeftina radna snaga za firme iz zapadne njemacke i ako su htjeli bilo kakav napredak morali su otici na zapadni dio. Npr. ako u firmi zelis napredovati, moras se preseliti u sjediste firme koja je na zapadu sto samim time znaci da ti svoju ekonomsku aktivnost selis sa istoka na zapad sto samo pravi cirkulaciju siromastva, a slabu cirkulaciju novca gdje ide samo u jedan dio drzave. U suprotnom zavrci sarafe ili budi sef smjene na istoku za male pare. Zapadna njemacka je jako malo uradila po tom pitanju da tada te firme sto bolje odrade integraciju istoka. Jer pravno gledano istocna njemacka je prestala postojati, i onda su zemlje koje su je cinile odlucile da se prikljuce zapadu sto je znacilo da zakon zapadne njemacke odma stupa na snagu i nije bilo nekog konstruktivnog procesa integracije ili tranzicije. Vise je bila aneksija nego integracija. Naveo sam gore primjer da radnici tih fabrika nisu vidjeli ni marke od prodaje istih, zapadna njemacka je sve uzela sebi
Ima tu jos stvari i jako puno knjiga ima na tu temu, ali sa razlogom ovi uvijek glasaju drugacije i vise su podlozni populizmu sto se vidi u strankama koje dobijaju