Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
insomnia78 wrote:Naravno da je lekse vani
Meni samo smjesno kako ljudi olako formiraju misljenje na osnovu cijene litra ulja, nije zivot samo to
Sa minimalcem ces se i vani patiti i neces vidjeti bas nesto od te kvalitete zivota
Ko je spreman bujrum al imam osjecaj da vecina ocekuje doci i odmah ubosti platu od par milja (a cijene jeftinije nego u BiH)
Treba se malo pomuciti da se dogura do prosjecne plate vani
Realno, ko ima znanje jezika i neku trazenu struku on se vec ispalio il zivi neki standardom u BiH
pa sve je do ocekivanja i do toga sta covjek zeli od zivota. ima ljudi koji nece da se pate, ima ljudi koji nece na manje novcano nego sto imaju sada, gubeci iz vida perspektivu, ima onih koji su spremni "zrtvovati" nekoliko godina zivota uz jaci tempo - posao i ucenje jezika, da bi u nekom sutra mogli bolje uzivati. ima onih koji se zadovoljavaju s tim da imaju popiti i pojesti, kao osnovnom i neporecivom ljudskom potrebom...
ljudi su razliciti.
vani se malo vise ppazi na novac, cijene nisu ni tako visoke kako se predstavljaju, ali nisu ni plate. ovisi od obrazovanja, pozicije i interesovanja. sa prosjecnom platom se relativno ugodno moze zivjeti, hrana je jeftinija, komunalije tu-negdje. automobil cesto nije potreban zbog usavrsenog javnog prevoza, te predstavlja luksuz a ne potrebu, postoje nacini za dobijanje jeftinije stambene jedinice, krediti su povoljniji (za kupovinu) - s finansijske strane. s one druge strane stvari se ne mogu ni porediti, pa cu to i preskociti.
hadzinicasa wrote:ne nuzno. koliko znam, ti odaberes gdje bi i koliki bi stan, a oni te zovnu kada se tako nesto pojavi.
ali moguce je da je tu drugacije.
Joj ti odaberes
A sta mislis ko inace zivi u takvim stanovima?
uvijek mozes odbiti ako ti se ne svidja, a moguce je i da nemaju stan tamo gdje bi ti.
ono sto ja govorim (a uzima me se bukvalno i iskljucivao iako se to iz mojih postova nigdje je moze procitati) jeste da postoje mogucnosti i da je sve do toga sta, ko i kako zeli. ne mozes mi reci da ti ne bi mozda i mogao naci stan blize mjestu gdje radis, ali bi morao zrtvovati (recimo) mjesto stanovanja koje ti se svidja i trampiti ga za blizinu posla.... pravis odluke prema svojim prioritetima.
ja mozda volim da mogu na posao nogom i da ne ovisim o prevozu, to mozda znaci skuplji stan, ako radim u gradu.....
sve ovisi.
a da, hrana jeste jeftinija u odnosu na primanja, a i bez toga iako ima skupljih artikala. uglavnom se na pijaci moze kupiti i svjeze i domace i ne toliko skupo, a o trgovackim lancima da ne pricam.
Fudo387 wrote:
Bosna je ok, raja je depresivna zbog silnih strancuga kojima je okruzena ili na kojima obitava.
A nije to toliko lose koliko se kuka.
Ja sam ovdje zadovoljan, prije nekih pet godina sam pod pritiskom familije i slušanja pojedinaca i ja se naložio da odem. Imam puno familije gore, i ponude oni meni da me odvedu, odem ja mjesec dana i trk za Bosnu, nije taj život za mene.
I nije da sam neradnik il' slično, i ovdje ja radim svaki dan, ukljulujući i nedjelju, ali sam zadovoljan.
Last edited by almir90 on 30/09/2015 13:20, edited 1 time in total.
Hoce li neko objasniti Hadzinici da ne moze svako dobiti socijalne stanove?
To je za one koji zaradjuju minimum, socijalno ugrozeni ljudi . Hence, socijalni stanovi.
Imas njih i u Sarajevu, gdje vecinom Romi zive.
Last edited by prog321 on 30/09/2015 13:21, edited 1 time in total.
hadzinicasa wrote:uvijek mozes odbiti ako ti se ne svidja, a moguce je i da nemaju stan tamo gdje bi ti.
ono sto ja govorim (a uzima me se bukvalno i iskljucivao iako se to iz mojih postova nigdje je moze procitati) jeste da postoje mogucnosti i da je sve do toga sta, ko i kako zeli. ne mozes mi reci da ti ne bi mozda i mogao naci stan blize mjestu gdje radis, ali bi morao zrtvovati (recimo) mjesto stanovanja koje ti se svidja i trampiti ga za blizinu posla.... pravis odluke prema svojim prioritetima.
ja mozda volim da mogu na posao nogom i da ne ovisim o prevozu, to mozda znaci skuplji stan, ako radim u gradu.....
sve ovisi.
a da, hrana jeste jeftinija u odnosu na primanja, a i bez toga iako ima skupljih artikala. uglavnom se na pijaci moze kupiti i svjeze i domace i ne toliko skupo, a o trgovackim lancima da ne pricam.
Pa mog'o bi ja al' onda zena mora putovati tako da ne dobijamo nista
prog321 wrote:Hoce li neko objasniti Hadzinici da ne moze svako dobiti socijalne stanove?
To je za one koji zaradjuju minimum, socijalno ugrozeni ljudi . Hence, socijalni stanovi.
Imas njih i u Sarajevu, gdje vecinom Romi zive.
Jedan od jacih postova
Jos kaze mozes odbiti dva put
Mozes, samo gdje ces zivjeti do tad
prog321 wrote:Hoce li neko objasniti Hadzinici da ne moze svako dobiti socijalne stanove?
pokusaj. iako ja ne govorim samo i iskljucivo o socijalnim stanovima. za ove "javne stanove" moze se prijaviti ko hoce. ali eto molim nekoga da mi objasni. hvala.
@insomnia - mozete i poslove promijeniti, ali onda mozda raditi sto vam se ne svidja ili sto je manje placeno, pa opet na isto.... o tome i pricam... sve je do toga sta covjek zeli i sta su mu prioriteti i ne treba nikoga osudjivati za njegove odluke. neko voli 200€ kesa vise mjesecno, neko voli parkic iza kuce, gdje bi ujutro dzogirao.... sto ljudi, sto cudi.
Od drzave do drzave su razliciti kriteriji. Ne mozemo reci e to je na zapado tako.
Ti stanovi koji su dostupni svakome nisu toliko ni jeftini i procedura je veoma striktna a lista cekanja nekad se prostire i godinama.
Medjutim, socijalni stanovi koji su puno jeftiniji su grob nad grobovima. Samo odredjena grupa ljudi sa veoma niskom zaradom ima pravo da ih dobije.
upravo. mislim da pricamo o dvije kategorije - odlasku vani i zivotu vani.... odes jednom, a zivjeti negdje je trajnija kategorija... kad negdje zivis onda mozes docekati i jeftiniji stan, mozes nauciti jezik pa naci i bolje placen posao, mozes se prekvalifikovati i to uz stimulaciju u neko tamo deficitarno zanimanje pa potpuno promijeniti struku, mozes napredovati u svojoj .... dakle mozes bolje i ljepse zivjeti nego kad tek odes ...
e sad... ko je spreman da do tada zivi malo slabijim standardom, a kome je taj "slabiji standard" dovoljan, a ko nije ni na jednu varijantu spreman... to je od osobe do osobe. ali ne moze se reci da mogucnosti ne postoje.
hadzinicasa wrote:upravo. mislim da pricamo o dvije kategorije - odlasku vani i zivotu vani.... odes jednom, a zivjeti negdje je trajnija kategorija... kad negdje zivis onda mozes docekati i jeftiniji stan, mozes nauciti jezik pa naci i bolje placen posao, mozes se prekvalifikovati i to uz stimulaciju u neko tamo deficitarno zanimanje pa potpuno promijeniti struku, mozes napredovati u svojoj .... dakle mozes bolje i ljepse zivjeti nego kad tek odes ...
e sad... ko je spreman da do tada zivi malo slabijim standardom, a kome je taj "slabiji standard" dovoljan, a ko nije ni na jednu varijantu spreman... to je od osobe do osobe. ali ne moze se reci da mogucnosti ne postoje.
Postoje dvije kategorije, oni sto idu jer hoce da im sada bude bolje i oni sto smatraju da ih sistem limitira pa su spremni da im bude gore zbog potencijalne dobrobiti.
To si isto mogla reci za one koji odluce da ostanu u BiH.
Ako je spreman raditi, boriti, trpjeti, dodatno skolovati i prekvalifikovati se, onda postoji mogucnosti da nesto i postigne u zivotu.
Ali razumijem da nekim ljudima lakse to vani uraditi. I zato neka idu. Samo nek ne sjede i kmece sa rukama u dzepovima.
Postoje dvije kategorije, oni sto idu jer hoce da im sada bude bolje i oni sto smatraju da ih sistem limitira pa su spremni da im bude gore zbog potencijalne dobrobiti.
nisam sigurna da je u ovom obimu moguce, jer bi to znacilo da su kriteriji manje-vise objetivni. a i ti i ja znamo da to nije tako.
sto se tice ovih dvaju kategorija.... pa ako neko, kao sto ti rece tu ima 0... onda ce njemu odmah biti bolje ako ode. ovi kojima je tu sada finansijski dobro su oni koji se misle (ili ne misle ali imaju mogucnosti pre i promisljanja). a to je opet do licnih preferenci i shvatanja zivota i same kvalitete zivota, iako i tu postoje odredjeni kriteriji, ali ako je minimum zadovoljen... pa na volju svakome. nema ovdje pogresnog odgovora (ukoliko uzmemo kao pretpostavku da je covjek svjestan drustva i poretka u BiH i drugdje), onda pricamo o licnim preferencama. tu nema, kako rekoh, pogresnog odgovora.
prog321 wrote:To si isto mogla reci za one koji odluce da ostanu u BiH.
Ako je spreman raditi, boriti, trpjeti, dodatno skolovati i prekvalifikovati se, onda postoji mogucnosti da nesto i postigne u zivotu.
Ali razumijem da nekim ljudima lakse to vani uraditi. I zato neka idu. Samo nek ne sjede i kmece sa rukama u dzepovima.
samo se djelimicno slazem. a tu se onda vracamo na madnerovu tezu o sistemu koji "limitira".
nisam sigurna da je u ovom obimu moguce, jer bi to znacilo da su kriteriji manje-vise objetivni. a i ti i ja znamo da to nije tako.
sto se tice ovih dvaju kategorija.... pa ako neko, kao sto ti rece tu ima 0... onda ce njemu odmah biti bolje ako ode. ovi kojima je tu sada finansijski dobro su oni koji se misle (ili ne misle ali imaju mogucnosti pre i promisljanja). a to je opet do licnih preferenci i shvatanja zivota i same kvalitete zivota, iako i tu postoje odredjeni kriteriji, ali ako je minimum zadovoljen... pa na volju svakome. nema ovdje pogresnog odgovora (ukoliko uzmemo kao pretpostavku da je covjek svjestan drustva i poretka u BiH i drugdje), onda pricamo o licnim preferencama. tu nema, kako rekoh, pogresnog odgovora.
Pa zato kazem, ljudi pokusavaju objasniti ljudima kako nije sve super a oni ovdje mrtvi kokuzi koji zive od 2km.
Naravno da im je bolje, mada moraju ziviti sa cimerima da pokriju kiriju.
Ovo licne preference, to je druga stvar, no tesko tu neko nekoga ubjedi.
Samo da naglasim, ja sam fleksibilan, samo skup.