Cijene stanova All about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Haris.ba

#14201 Re: Cijene stanova All about

Post by Haris.ba »

pinkman wrote: 30/05/2023 00:58 Ako ces davati kaparu, onda to sve dokumentuj kod notara i nemoj davati u gotovini nego sa racuna na racun da ostane dokaz.
A sto da ne daje u kesu? Notar upise davanje kapare.
pinkman wrote: 30/05/2023 00:58 Takodjer, budi oprezan da ne napravis transakciju a onda prodavac "nestane". Ako primalac kapare odustane, onda se najcesce trazi dvostruka kapara
A kako da pazi? Ides da kupis stan, dogovorili se - odmah sutra kod notara i sklapas ugovor o prodaji, u ugovoru upises da se dala kapara (das u kesu ako prodavac zeli) i tebe ceka prodavac da uplatis razliku (vjerovatno ceka kredit da ti odobre). Ne moze prodavac sacekati do sutra? Allahimanet.
Ovako izbjegavas da se ponovo skupljas da nesta potpisujes, i prodavac nakon uplate razlike novca samo treba da javi notaru da su pare legle i ugovor je gotov.
pinkman

#14202 Re: Cijene stanova All about

Post by pinkman »

Haris.ba wrote: 30/05/2023 07:33
pinkman wrote: 30/05/2023 00:58 Ako ces davati kaparu, onda to sve dokumentuj kod notara i nemoj davati u gotovini nego sa racuna na racun da ostane dokaz.
A sto da ne daje u kesu? Notar upise davanje kapare.
Uvijek je dobro imati vise dokaza.

A ima i notara koji budu uhapseni, mada kao kupac uvijek treba da bira svog notara.
Haris.ba wrote: 30/05/2023 07:33
pinkman wrote: 30/05/2023 00:58 Takodjer, budi oprezan da ne napravis transakciju a onda prodavac "nestane". Ako primalac kapare odustane, onda se najcesce trazi dvostruka kapara
A kako da pazi? Ides da kupis stan, dogovorili se - odmah sutra kod notara i sklapas ugovor o prodaji, u ugovoru upises da se dala kapara (das u kesu ako prodavac zeli) i tebe ceka prodavac da uplatis razliku (vjerovatno ceka kredit da ti odobre). Ne moze prodavac sacekati do sutra? Allahimanet.
Ovako izbjegavas da se ponovo skupljas da nesta potpisujes, i prodavac nakon uplate razlike novca samo treba da javi notaru da su pare legle i ugovor je gotov.
Ti njemu das kaparu, on taj stan nekome drugom u medjuvremenu :D

E sad moze se raditi predbiljezba sto se i preporucuje mada bih ja opet izbjegao kaparu.

Kad sam prije nekoliko godina uzimao kredit, sluzbenica banke je nesto zeznula i procedura se bas dosta oduzila. Eto jedan primjer.
Haris.ba

#14203 Re: Cijene stanova All about

Post by Haris.ba »

pinkman wrote: 30/05/2023 09:10 te]

Ti njemu das kaparu, on taj stan nekome drugom u medjuvremenu :D

E sad moze se raditi predbiljezba sto se i preporucuje mada bih ja opet izbjegao kaparu.

Kad sam prije nekoliko godina uzimao kredit, sluzbenica banke je nesto zeznula i procedura se bas dosta oduzila. Eto jedan primjer.
Pa najbolje da ne kupuje. Tako ga niko ne moze prevariti.

Krivicno djelo je prodati tako stan, a ti vec sklopio ugovor. Ko hoce da se igra toga? Nema puno toga vise u praksi.

Kad das kaparu, a ceka se placanje - tada je ugovor kod notara. Kad izvrsis placanje notar ti predaje ugovor i ti ides na predbiljezbu. Mozete se dogovoriti da jedan kljuc se ostavi kod notara i predaje se kupcu kada prodju sve uplate.

Pa valjda pricas sa vlasnikom stana. Vidis je li nekakav sa koca i konopca.

U praksi se sada desava da kapara ide preko agencija za posredovanje. I meni to nije problem. Ja samo kazem de stavite da agencija solidarno odgovara za nevracenu kaparu u slucaju odustanka od prodaje.
forumskivojnik

#14204 Re: Cijene stanova All about

Post by forumskivojnik »

Akalia wrote: 29/05/2023 19:23 Zdravo,
da li me moze neko uputiti, dati savjet kod kupovine nekretnine? Koji su koraci, kako ide, neke tips? Trebam dati kaparu kroz koji dan ali ne znam dalje kako ide proces.
Prvi put kupujem nekretninu, agencija prodaje stan. Kako ide oko oslobadjanja poreza? Da li notara placam ja ili onaj ko prodaje stan? Koji su jos tu "skriveni" troskovi na koje moram racunati osim one xxx cijene stana?

Ja sam prije par mjeseci kupila stan, kao investiciju iz ustedjevine, i opet mi je trazena kapara iako, kada se novac prebacuje direktno sa racuna na racun, odmah je dostupan na racunu prodavca.
Kako ti kupujes, kreditom ili ustedjevinom tako ti se razlikuju koraci koje moras napraviti kao i visina iznosa koji moras platiti pored cijene stana.

Kaparu ti agencije nece dati da prebacis na njihov sluzbeni racun (meni nisu dozvolili) zbog toga sto oni uglavnom vrse utaju poreza.
Trazice, kao i u mom slucaju da kaparu das u kesu i na ruke agentu. U tom slucaju inzistiraj da ti naprave potvrdu sa sluzbenim logom agencije, sa napisanim punim imenom i prezimenom osobe koja je primila novac, koliko novca kao i njenim potpisom, isto vrijedi i za tebe kao davaoca kapare.
Tu potvrdu, inzistiraj, moraju ispecatiti sa sluzbenim pecatom agencije.
Na drugi nacin ne daj kaparu.
Prije toga neka ti pokazu ZK izvadak, koliko je vlasnika nekretnine jer prilikom potpisivanja notarskog ugovora moraju svi biti prisutni, neka ti dokazu da nekretnina nije pod hipotekom ili otidji licno u katastar i provjeri sve to.
Dalje, provjeri ima li vlasnik nekretnine dugovanja prema komunalnim preduzecima i neka ih izmiri prije davanja kapare kao i dugovanja prema ostalim davaocima usluga (internet, kablovska i dr.) i neka izvadi potvrde od svih 5 preduzeca davaoca komunalnih usluga koje ce sa ZK izvadkom i potvrdom iz porezne da nemaju dugovanja prema njima priloziti notaru prilikom potpisivanja ugovora.
Za tebe su vazni: toplane, elektroprivreda, RAD, ViK i upravitelj zgrade. Sve ostalo sto pokusavaju da uvale da preuzmes odbij.

Inzistiraj, a na to imas i zakonsko pravo, da kada izvrsis isplatu stana odmah ulazis u posjed stana, zvanicno, u pisanoj formi, neka ti odmah predaju stan i sve kljuceve, pokazu gdje ti se nalazi brojilo od struje i skupa ga ocitajte, ako ima i brojilo za vodu i grijanje isto tako postupis.

Meni su trazili kaparu, da bi navodno povadili sve potvrde na miru, a kada je kapara data agent je pokusao da iznudi ostanak vlasnika u stanu minimalno mjesec dana da bi "kupili drugi stan na miru" a pokusali su da uvale i sve pretplate koje su imali osim ovih 5 pruzaoca komunalnih usluga.
Cak je izvalio da na to imaju zakonsko pravo sto je notar, preko kojeg su moja mama i ujak za mene izvrsili kupovinu stana, kategoricki zanijekao i posavjetovao ih da na to ne nasjedaju.

Zbog ovoga ti savjetujem da uzmes notara koji nije notar doticne agencije jer notara ti, kao kupac, placas.
Dalje ne nasjedaj da ti u notarskom ugovoru mijenjaju cijenu stana iz bilo kojeg razloga jer su i to pokusali kod mene.
Nekretninu kada isplatis ne moras cekati da vlasnik nazove notara nego ti mozes sa originalnom uplatnicom iz banke otici notaru i dobices od njega OVJERENI PREPIS IZVORNIKA uz njega neka ti daju i potvrde o izmirenim dugovanjima prema svih 5 davaoca komunalnih usluga, sa tim izvornikom i potvrdama, mozes odmah izvrsiti prenos vlasnistva sa vlasnika nekretnine na sebe.
Meni je notar izvrsio prijavu poreza u nadleznoj poreznoj ispostavi i upis u ZK sto sam dodatno platila (ne zivim u BiH).

Troskove koje sam ja imala za stan koji sam platila ustedjevinom i to direktno prebacivanje, na salteru banke, sa racuna na racun su: cijena stana + notarski ugovor + dodatno notaru za prijavu poreza, upis u ZK i sudsku taksu + 5% poreza od vrijednosti stana + 11,70KM naknada za prenos vlasnistva elektroprivreda.
Porezna ispostava je za nekih 1.5 mjeseci odradila svoj dio, niko nas nije zvao niti dolazio da gleda stan jer su prihvatili cijenu iz ugovora.
Elektroprivreda je svoj dio odradila za nekih 3-4 sedmice, toplane za nekih 2-3 sedmice, RAD i ViK odmah, upravitelj takodjer odmah.
Svih pruzaoci komunalnih usluga su mi odmah otvorili e-racun i sve racune salju na moju e-mail adresu a ja ih placam putem internet bankarstva.

Evo ti link: Vodič za kupovinu stana u Kantonu Sarajevo (kada niste prvi vlasnik predmetne nekretnine)
https://medium.com/@ahidic2/vodi%C4%8D- ... 3bc36486c9

Evo ti formular koji trebas isprintati, popuniti i predati za oslobadjanje od poreza ako imas uslove za to. Ja sam svojih 5% platila.
https://www.pufbih.ba/v1/public/upload/ ... abilno.pdf

Evo ti adrese od nadleznih poreznih ispostava Sarajevo.
https://www.pufbih.ba/v1/kontakti/1
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#14205 Re: Cijene stanova All about

Post by Truba »

citroen xm

#14206 Re: Cijene stanova All about

Post by citroen xm »

Super, baš juče razmišljam da kupim neku nekretninu tamo. Onako da se ima. :D
nekome

#14207 Re: Cijene stanova All about

Post by nekome »

link broken ali bome meni svaki grad tamo izgleda kul, mozda bi dojadio za dva dana ali sve izgleda na mjestu
moonca

#14208 Re: Cijene stanova All about

Post by moonca »

:zoka:
What is the most common job in Boise Idaho?
Idaho's Most Common Job Is Truck Driver Or Retail Sales,
Truba

#14209 Re: Cijene stanova All about

Post by Truba »

nekome wrote: 30/05/2023 23:12 link broken ali bome meni svaki grad tamo izgleda kul, mozda bi dojadio za dva dana ali sve izgleda na mjestu
U svakoj opciji radi...kopiraj liink
Mada nemoj uglavnom padaju cene u bojsiju :skoljka: a grade ko ludi
Truba

#14210 Re: Cijene stanova All about

Post by Truba »

ma nije samo kod nas skupo
evo gledam opet neki video iz majamija da ne bude samo nepoznati grad u ajovi

ima nekih postanskih zona u majamiju gdje je plaća 28 000 godišnje
ali u koroni su došli "bogataši" s većim primanjima što je podiglo cijene nekretnina ili najma
biće puno deložacija
dječak sa šibicama

#14211 Re: Cijene stanova All about

Post by dječak sa šibicama »

Preko bare prosjecna kuca preko milion, u Torontu sam vidio bezvezne kuce koje su samo zbog lokacije eto kao pozeljne, i svaka milion ipo, dva.

Nismo ni mi daleko od tih nekih iznosa, vec sad malo jaci stan ide za pola miliona, kuce takodje.
Truba

#14212 Re: Cijene stanova All about

Post by Truba »

inflacija ubija srednji sloj
a ja ulazim u doba kada više neću moći dobiti kredu na 20 godina :D
to je kraj
Free Spirit

#14213 Re: Cijene stanova All about

Post by Free Spirit »

forumskivojnik wrote: 30/05/2023 20:12
da li me moze neko uputiti, dati savjet kod kupovine nekretnine? Koji su koraci, kako ide, neke tips? Trebam dati kaparu kroz koji dan ali ne znam dalje kako ide proces.
Prvi put kupujem nekretninu, agencija prodaje stan. Kako ide oko oslobadjanja poreza? Da li notara placam ja ili onaj ko prodaje stan? Koji su jos tu "skriveni" troskovi na koje moram racunati osim one xxx cijene stana?

Ja sam prije par mjeseci kupila stan, kao investiciju iz ustedjevine, i opet mi je trazena kapara iako, kada se novac prebacuje direktno sa racuna na racun, odmah je dostupan na racunu prodavca.
Kako ti kupujes, kreditom ili ustedjevinom tako ti se razlikuju koraci koje moras napraviti kao i visina iznosa koji moras platiti pored cijene stana.

Evo ti link: Vodič za kupovinu stana u Kantonu Sarajevo (kada niste prvi vlasnik predmetne nekretnine)

Evo ti formular koji trebas isprintati, popuniti i predati za oslobadjanje od poreza ako imas uslove za to. Ja sam svojih 5% platila.

Kao neko ko je takođe "frišak" sa ovom procedurom, samo ću savjetovati da tražite iskusnog i provjerenog notara, 99% uputa ćete dobiti od njih. Svi savjeti ovdje stoje, s tim što će dobar notar bukvalno sve staviti na ugovor.
Mi smo radili kod Dragana na Ilidži (preporuka od kolege, nemamo nikakva poznanstva), i mogu reći da smo prezadvoljni. Sve je definisano u najsitniji detalj (možda i "previše") što se tiče stanja stana, računa, kapare, dolaska u posjed imovine itd. Najbitnija stavka je da se odmah po potpisu ugovora da mogućnost da se vrši predbilježba stana, s tim si prilično osiguran od bilo kakvih većih problema. Mi smo isti dan isplatili i novac tako da smo sve završili odmah (notar je odvojeno tražio potpisanu potvrdu od prodavaca da su primili novac na račun).

Veći je problem sad ganjati se sa poreznom, tj sa komisijom. Predao papire početkom mjeseca, u poreznoj kažu da su svoje završili i da čekamo da nas pozovu iz općine. Iz porezne su još samo savjetovali "ako vam se žuri, tražite lično nekog od komisije u općini da završite prije" :lol:
moonca

#14214 Re: Cijene stanova All about

Post by moonca »

wrote: 31/05/2023 15:42 tražite lično nekog od komisije u općini da završite prije" :lol:
200KM biche dovoljno :wink:
forumskivojnik

#14215 Re: Cijene stanova All about

Post by forumskivojnik »

Free Spirit wrote: 31/05/2023 15:42

Kao neko ko je takođe "frišak" sa ovom procedurom, samo ću savjetovati da tražite iskusnog i provjerenog notara, 99% uputa ćete dobiti od njih. Svi savjeti ovdje stoje, s tim što će dobar notar bukvalno sve staviti na ugovor.
Mi smo radili kod Dragana na Ilidži (preporuka od kolege, nemamo nikakva poznanstva), i mogu reći da smo prezadvoljni. Sve je definisano u najsitniji detalj (možda i "previše") što se tiče stanja stana, računa, kapare, dolaska u posjed imovine itd. Najbitnija stavka je da se odmah po potpisu ugovora da mogućnost da se vrši predbilježba stana, s tim si prilično osiguran od bilo kakvih većih problema. Mi smo isti dan isplatili i novac tako da smo sve završili odmah (notar je odvojeno tražio potpisanu potvrdu od prodavaca da su primili novac na račun).

Veći je problem sad ganjati se sa poreznom, tj sa komisijom. Predao papire početkom mjeseca, u poreznoj kažu da su svoje završili i da čekamo da nas pozovu iz općine. Iz porezne su još samo savjetovali "ako vam se žuri, tražite lično nekog od komisije u općini da završite prije" :lol:

Komisija ti nikakav problem nije, samo ih treba "uganjati" u kancelariji.
Imam njihov broj, ako hoces mogu ti napisati u pp.
Meni nakon prvog poziva sve zavrsili, 10tak dana kasnije sve bilo ponovo u poreznoj i mogla uplatiti porez.
TLOP

#14216 Re: Cijene stanova All about

Post by TLOP »

Komisija ako se ne varam ima zakonski rok za zavrsavanje nakon sto dobiju predmet tako da ih za gusu mozete hvatat ako ih nadjete na radnom mjestu :lol:
Ja sam se ganjo s komisijom i na kraju licno u opstinu otiso i zavrsio sve, rekli dodji sutra bice potpisano ja doso fali jedan potpis i ceko sam tamo sve dok ga nisu nasli
Malo na ovom sastanku malo na onom
Al mi nije pobjego :skoljka:
nekome

#14217 Re: Cijene stanova All about

Post by nekome »

Free Spirit wrote: 31/05/2023 15:42

Mislim da PU ima rok od 15 dana ili 30 dana da izadje i to zavrsi.
laserShow
Grijem se na: nacionalizam

#14218 Re: Cijene stanova All about

Post by laserShow »

Jest da mi je pitanje gloopo, ali moze li pojasnjenje?
Na starogradnju se placa porez iako je prva nekretina?
Na novogradnju se ne placa porez ako je prva nekretnina?

Na starogradnju ide odredjen %, koji se umanjuje na osnovu broja claova domacinstva?
NediM17

#14219 Re: Cijene stanova All about

Post by NediM17 »

Na novogradnju placas PDV, nema poreza na promet, moze biti stota nekretnina.
TLOP

#14220 Re: Cijene stanova All about

Post by TLOP »

Nema veze jel starogradnja il novogradnja
Moze bit novogradnja a ti drugi vlasnik po redu
Stvar je dal je imala uknjizene vlasnike prije ili ne
Ako jest, placa se porez na promet 5%
Ako nije (to bude frisko izgradjena zgrada, ti prvi kupac stana) onda se placa PDV, ne placa se porez na promet
Mislim da vecinom ovaj PDV bude uracunat u cijenu kvadrata
Free Spirit

#14221 Re: Cijene stanova All about

Post by Free Spirit »

forumskivojnik wrote: 31/05/2023 19:32
Komisija ti nikakav problem nije, samo ih treba "uganjati" u kancelariji.
Imam njihov broj, ako hoces mogu ti napisati u pp.
Meni nakon prvog poziva sve zavrsili, 10tak dana kasnije sve bilo ponovo u poreznoj i mogla uplatiti porez.
Hvala svima na savjetima, ako imaš neki broj pošalji na pp da to završimo, da rješavamo dokumente što prije :thumbup:

Brzo će izaći poziv za vrtiće pa mi je cilj da bar cips riješimo odmah da se možemo prijaviti za promjenu vrtića :roll:
_Reds_

#14222 Re: Cijene stanova All about

Post by _Reds_ »

TLOP wrote: 31/05/2023 21:29 Nema veze jel starogradnja il novogradnja
Moze bit novogradnja a ti drugi vlasnik po redu
Stvar je dal je imala uknjizene vlasnike prije ili ne
Ako jest, placa se porez na promet 5%
Ako nije (to bude frisko izgradjena zgrada, ti prvi kupac stana) onda se placa PDV, ne placa se porez na promet
Mislim da vecinom ovaj PDV bude uracunat u cijenu kvadrata
Stan moze biti star 10 godina, ali ako je još na vlasniku zgrade, tj. onome ko je gradio, nema 5%, samo PDV.
TLOP

#14223 Re: Cijene stanova All about

Post by TLOP »

To i govorim al su to rijetki slucajevi
Uglavnom svodi se na to da ne treba gledat kad je zgrada izgradjena nego jel stan imao kupce prije il nije
Akalia

#14224 Re: Cijene stanova All about

Post by Akalia »

Kaparu ti agencije nece dati da prebacis na njihov sluzbeni racun (meni nisu dozvolili) zbog toga sto oni uglavnom vrse utaju poreza.
Trazice, kao i u mom slucaju da kaparu das u kesu i na ruke agentu. U tom slucaju inzistiraj da ti naprave potvrdu sa sluzbenim logom agencije, sa napisanim punim imenom i prezimenom osobe koja je primila novac, koliko novca kao i njenim potpisom, isto vrijedi i za tebe kao davaoca kapare.
Tu potvrdu, inzistiraj, moraju ispecatiti sa sluzbenim pecatom agencije.
Na drugi nacin ne daj kaparu.
Prije toga neka ti pokazu ZK izvadak, koliko je vlasnika nekretnine jer prilikom potpisivanja notarskog ugovora moraju svi biti prisutni, neka ti dokazu da nekretnina nije pod hipotekom ili otidji licno u katastar i provjeri sve to.
Dalje, provjeri ima li vlasnik nekretnine dugovanja prema komunalnim preduzecima i neka ih izmiri prije davanja kapare kao i dugovanja prema ostalim davaocima usluga (internet, kablovska i dr.) i neka izvadi potvrde od svih 5 preduzeca davaoca komunalnih usluga koje ce sa ZK izvadkom i potvrdom iz porezne da nemaju dugovanja prema njima priloziti notaru prilikom potpisivanja ugovora.
Za tebe su vazni: toplane, elektroprivreda, RAD, ViK i upravitelj zgrade. Sve ostalo sto pokusavaju da uvale da preuzmes odbij.

Inzistiraj, a na to imas i zakonsko pravo, da kada izvrsis isplatu stana odmah ulazis u posjed stana, zvanicno, u pisanoj formi, neka ti odmah predaju stan i sve kljuceve, pokazu gdje ti se nalazi brojilo od struje i skupa ga ocitajte, ako ima i brojilo za vodu i grijanje isto tako postupis.

Meni su trazili kaparu, da bi navodno povadili sve potvrde na miru, a kada je kapara data agent je pokusao da iznudi ostanak vlasnika u stanu minimalno mjesec dana da bi "kupili drugi stan na miru" a pokusali su da uvale i sve pretplate koje su imali osim ovih 5 pruzaoca komunalnih usluga.
Cak je izvalio da na to imaju zakonsko pravo sto je notar, preko kojeg su moja mama i ujak za mene izvrsili kupovinu stana, kategoricki zanijekao i posavjetovao ih da na to ne nasjedaju.

Zbog ovoga ti savjetujem da uzmes notara koji nije notar doticne agencije jer notara ti, kao kupac, placas.
Dalje ne nasjedaj da ti u notarskom ugovoru mijenjaju cijenu stana iz bilo kojeg razloga jer su i to pokusali kod mene.
Nekretninu kada isplatis ne moras cekati da vlasnik nazove notara nego ti mozes sa originalnom uplatnicom iz banke otici notaru i dobices od njega OVJERENI PREPIS IZVORNIKA uz njega neka ti daju i potvrde o izmirenim dugovanjima prema svih 5 davaoca komunalnih usluga, sa tim izvornikom i potvrdama, mozes odmah izvrsiti prenos vlasnistva sa vlasnika nekretnine na sebe.
Meni je notar izvrsio prijavu poreza u nadleznoj poreznoj ispostavi i upis u ZK sto sam dodatno platila (ne zivim u BiH).

Troskove koje sam ja imala za stan koji sam platila ustedjevinom i to direktno prebacivanje, na salteru banke, sa racuna na racun su: cijena stana + notarski ugovor + dodatno notaru za prijavu poreza, upis u ZK i sudsku taksu + 5% poreza od vrijednosti stana + 11,70KM naknada za prenos vlasnistva elektroprivreda.
Porezna ispostava je za nekih 1.5 mjeseci odradila svoj dio, niko nas nije zvao niti dolazio da gleda stan jer su prihvatili cijenu iz ugovora.
Elektroprivreda je svoj dio odradila za nekih 3-4 sedmice, toplane za nekih 2-3 sedmice, RAD i ViK odmah, upravitelj takodjer odmah.
Svih pruzaoci komunalnih usluga su mi odmah otvorili e-racun i sve racune salju na moju e-mail adresu a ja ih placam putem internet bankarstva.

Hvala na detaljnom odgovoru! Ako mozes poslati u PP kontakt notara a i koja je agencija bila da ih zaobidjem..
seka84

#14225 Re: Cijene stanova All about

Post by seka84 »

Može li konstruktivan savjet/ideja iskusnih stanoposjednika.

U posjedu imamo stan od cca 53 m2. Stan je u Sarajaevu, novogradnja, dobro uređen. Imamo na računu 100k KM.
Dvije plate u ukupnom iznosu od oko 5000KM.

Željeli bismo veći stan, oko 70 m2, da je na relaciji Otoka-Malta-Grbavica.

Šta biste vi radili? Prodali postojeći, pa kupili veći, pod uslovom da se pronađe? mada sad ne može realno pokriti, jer svoj stan možemo prodat za 160k.

Ili podići opet kredit?
Post Reply