Ukrajina

DaysleepeR

#141751 Re: Ukrajina

Post by DaysleepeR »

Neće biti Ukrajinskog Dejtona, najgora opcija će biti ako rat potraje godinama, a završiće se potpunim povlačenjem Rusije iz Ukrajine.
Kadli tadli.
Amerikanci su protjerali Irak iz Kuvajta pa su onda mrcvarili Irak dvije decenije sankcijama dok nije sazrilo da ulete sa minimumom gubitaka.
Taj scenario uopšte nije isključen za Rusiju, zapadu se ne žuri, znaju da ekonomski slaba Rusija neće moći ni održavati a kamoli modernizovati vojsku.
Sjediće i čekaće neki politički prevrat koji će dovesti do drastičnih poteza kao povlačenje.
Vrlo je moguće da će rat vrlo brzo oslabiti i da će se narednih nekoliko godina čučati u rovovima čekajući pravi trenutak kada Rusija padne na koljena ekonomski.
zigzag

#141752 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Kakve veze ima poraz NATOa i unutrašnje uređenje BIH.

A rusi bi za 10 godina bili još agresivniji ako im se prizna dodatna aneksija Ukrajine. Ovo se mora rješiti porazom rusije.
tranquil

#141753 Re: Ukrajina

Post by tranquil »

Nebozemlja wrote: 13/01/2023 14:10
Ironmen wrote: 13/01/2023 14:04

A kakav to bgt svjetski poredak moze promjeniti ovaj rat ?? Rusi su se toliko obrukali da niko ziv vise na njih ne gleda ozbiljno zapadno i NATO oruzje je decenijama ispred ruskog , ovaj rat je samo pokazo svu bijedu i nemoc Rusije u svim segmentima, sto se tice medjunardonih odnosa Rusija je sebi zatvorila vrata Evrope i okrenula se Aziji.
Gledaj malo dalje od Rusije i Ukrajine. Ukoliko Rusija uspije da otkine ovo zemlje što je zauzela sa relativno blagim posljedicama, šta bi druge države sa sličnim apetitima spriječilo da pokušaju isto?
Čak i kada bi rat stao danas, i Rusija dobila komade Ukrajine koje trenutno kontroliše, ne možemo pričati o "relativno blagim posljedicama". Oni su ujebani dugoročno.
detroit-mercy

#141754 Re: Ukrajina

Post by detroit-mercy »

laserShow wrote: 13/01/2023 14:06
drug_profi wrote: 13/01/2023 14:01 A poraz Ukrajine, pa time i Zapada, te NATO-a jeste itekakav.

Jel to realno?
Ja mislim da nije.
Pa taj isti zapad i NATO je i kod nas onda porazen, kada su dopustili agresoru da dobije 49% Republike Bosne i Hercegovine, zar ne?

Ja razmisljam bez emocija i jasno znam da je pomoc zapada tu dok to njima odgovara. Nemaju oni empatije prema ukrajincima, kao sto nisu ni prema nama. Da su imali prema nama neke stvarne empatije, barem u vecini, cika bajden bi u prvoj godini imao Bosnu i Hercegovinu kao prioritet.

PS: da se razumijemo, rusi su agresor, najbolje bi bilo da dozive poraz, kako bi i nasi susjedi preko drine konacno dosli tobe, ali jbga, kako?

Da je Ukrajina neka velePatriotska zemlja, ne bi na zapadu bila kafica & co, vec bi sada bilo 3-4 miliona pod oruzjem i na frontu da izbace agresora.
Jah eto,, mi smo ti bas za prioriteta, ono fakat geopoliticko,ekonomsko, socijalna gromada :skoljka:.
drug_profi

#141755 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

drug_profi wrote: 13/01/2023 14:01 A poraz Ukrajine, pa time i Zapada, te NATO-a jeste itekakav.

Jel to realno?
Ja mislim da nije.
Pa taj isti zapad i NATO je i kod nas onda porazen, kada su dopustili agresoru da dobije 49% Republike Bosne i Hercegovine, zar ne?

Ja razmisljam bez emocija i jasno znam da je pomoc zapada tu dok to njima odgovara. Nemaju oni empatije prema ukrajincima, kao sto nisu ni prema nama. Da su imali prema nama neke stvarne empatije, barem u vecini, cika bajden bi u prvoj godini imao Bosnu i Hercegovinu kao prioritet.

PS: da se razumijemo, rusi su agresor, najbolje bi bilo da dozive poraz, kako bi i nasi susjedi preko drine konacno dosli tobe, ali jbga, kako?

Da je Ukrajina neka velePatriotska zemlja, ne bi na zapadu bila kafica & co, vec bi sada bilo 3-4 miliona pod oruzjem i na frontu da izbace agresora.
Opet treba poduke davati.
Mi smo islamizacijom armije doveli sebe u pozciju da se nas rat percipira kao vjesko/etnicki umjesto agresije. S toga nije bilo strane kojoj ce se zapad prikloniti, vec su nastojali da rat zaustave. BiH je ostala cjelovita, agresor nije nagrađen. I mi smo pristali na mirovni plan.
agent_zero

#141756 Re: Ukrajina

Post by agent_zero »

Jel to realno?
Ja mislim da nije.

Ti lupaš gluposti i porediš neuporedivo.

Čovječe, rat u BiH, agresija na BiH, je bila skoro na ivici definicije građanskog rata, tri naroda se međusobno ubijala, bošnjaci se međusobno ubijali :-)

I kakve to veze ima sa ratom u ukrajini gdje se jedna država i jedan narod bori protiv druge države i drugog naroda?
agent_zero

#141757 Re: Ukrajina

Post by agent_zero »

drug_profi wrote: 13/01/2023 14:20

Opet treba poduke davati.
Mi smo islamizacijom armije doveli sebe u pozciju da se nas rat percipira kao vjesko/etnicki umjesto agresije. S toga nije bilo strane kojoj ce se zapad prikloniti, vec su nastojali da rat zaustave. BiH je ostala cjelovita, agresor nije nagrađen. I mi smo pristali na mirovni plan.
Tačno, a ovdje na klixu kao da djeca pišu koja su odrasla na sda historiji.
Honda Rajvosa

#141758 Re: Ukrajina

Post by Honda Rajvosa »

Ma pustite Kikija .. ima foe opcija... frejer naporan ko proljev
Čitalac

#141759 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Nije se dugo čekalo, Prigožin reaguje na saopštenje ministarstva odbrane. Kaže da Wagneru „nanose štetu unutrašnja borba, korupcija, birokratija i zvaničnici koji žele da sačuvaju pozicije“.
- To je ozbiljna, egzistencijalna prijetnja PMC-u Wagner. Recimo, od nedavno se u medijima aktivno radi na tome da se izraz "PMC Wagner" zabrani, da se ne izgovara naglas i da se izbjegava na sve načine, kao sam vrag – kaže Prigožin.
avetinja

#141760 Re: Ukrajina

Post by avetinja »

Nebozemlja wrote: 13/01/2023 14:10 Gledaj malo dalje od Rusije i Ukrajine. Ukoliko Rusija uspije da otkine ovo zemlje što je zauzela sa relativno blagim posljedicama, šta bi druge države sa sličnim apetitima spriječilo da pokušaju isto?
Tačno tako, samo što se bojim da Zapadu nisu ciljevi kakvi mi mislimo i nadamo se da jesu. Neki američki general reče da će rat stati ove godine, odnosno da će biti u fazi zastoja. Nekoliko mjeseci prije Makron reče da se treba spremiti za rat sa Rusijom širom svijeta, uključujući i područje Balkana. Rusi najavljuju moguću eskalaciju na Kosovu i u BiH, Wagnerovci i Noćni vukovi su već domaći u Srbiji, a Amerikanci guraju ideju Zajednice srpskih opština na Kosovu. Sve navedeno govori da će Zapad i Rusija vrlo rado prebaciti lopticu na Balkan, bez obzira šta se dogodilo u Ukrajini. Iz svega toga zaključujem da je ovdje neizbježan sukob širih razmjera, što će odgovarati i Zapadu i Rusiji. Ni Srbija ni drugi nisu cilj, nego samo sredstvo velikih sila.
Dimu1927

#141761 Re: Ukrajina

Post by Dimu1927 »

e cuj nato porazen u bih jer je dayton potpisan :lol:

jel to nato ratovao ovdje pa ih vojska tzv rs porazila pa je nato vojno porazen ili sta ne kontam ...
Dimu1927

#141762 Re: Ukrajina

Post by Dimu1927 »

bilo je price nedavno o tome, i sinoc slucajno cujem razgovor za susjednim stolom, sjedi nekoliko likova ajde necu reci vehabije, ne znam sta to tacno znaci, ali eto recimo nekoliko likova malo vise ociglednije vjerski nastrojeni. I kazu u vezi ovog rata stav je ko ih yebe nek se rokaju medjusobno, bilo je i rusa i ukrajinaca u bih ovdje pucali po nama... znaci nije prica ona mitomanska nacisti, denacifikacija, genetski modifikovani vojnici itd ko sto rusi i srbi puse, ali nema ni osude agresije...

i jeste dobro neko ranije pisao da jedan odredjen broi bosnjaka, necu reci izricito podrzava rusiju ali nema taj neki stav kakav bi trebao imati prema agresiji na drugu drzavu iako smo mi to ovdje dozivjeli i prezivjeli. To mi fakat nije jasno kakav mozak pileci moras imati.
zigzag

#141763 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Ma obični ljudi ne razmišljaju dalje od svog okruženja, uvijek je bilo uvijek će biti. Ako šta čuju u vijestima to će prenijeti dalje.
DaysleepeR

#141764 Re: Ukrajina

Post by DaysleepeR »

Dimu1927 wrote: 13/01/2023 14:37 bilo je price nedavno o tome, i sinoc slucajno cujem razgovor za susjednim stolom, sjedi nekoliko likova ajde necu reci vehabije, ne znam sta to tacno znaci, ali eto recimo nekoliko likova malo vise ociglednije vjerski nastrojeni. I kazu u vezi ovog rata stav je ko ih yebe nek se rokaju medjusobno, bilo je i rusa i ukrajinaca u bih ovdje pucali po nama... znaci nije prica ona mitomanska nacisti, denacifikacija, genetski modifikovani vojnici itd ko sto rusi i srbi puse, ali nema ni osude agresije...

i jeste dobro neko ranije pisao da jedan odredjen broi bosnjaka, necu reci izricito podrzava rusiju ali nema taj neki stav kakav bi trebao imati prema agresiji na drugu drzavu iako smo mi to ovdje dozivjeli i prezivjeli. To mi fakat nije jasno kakav mozak pileci moras imati.
od kulta smrti ne možeš očekivati empatiju...
P.Starck

#141765 Re: Ukrajina

Post by P.Starck »

Ode priča u.... nego evo na prvu pokušavam se sjetiti svijetlog primjera iz savremene istorije u kojoj je neka državetina nakon rata vojno pojela drugu državicu i uključila je u svoj poredak državetine. Mozak stao jbg :D
Dimu1927

#141766 Re: Ukrajina

Post by Dimu1927 »

DaysleepeR wrote: 13/01/2023 14:40
Dimu1927 wrote: 13/01/2023 14:37 bilo je price nedavno o tome, i sinoc slucajno cujem razgovor za susjednim stolom, sjedi nekoliko likova ajde necu reci vehabije, ne znam sta to tacno znaci, ali eto recimo nekoliko likova malo vise ociglednije vjerski nastrojeni. I kazu u vezi ovog rata stav je ko ih yebe nek se rokaju medjusobno, bilo je i rusa i ukrajinaca u bih ovdje pucali po nama... znaci nije prica ona mitomanska nacisti, denacifikacija, genetski modifikovani vojnici itd ko sto rusi i srbi puse, ali nema ni osude agresije...

ma kakav kult smrti, normalni su ljudi u pitanju, znam i ja licno nekih ljudi sto recimo malo vise od prosjeka praktikuju vjeru, normalni ljudi u svakom pogledu i ponasanju, i onda recimo cujes tako nesto... pa bas ti ljudi vjernici od svih ne bi smjeli imati takav stav...

nema od glupog bosnje veceg idiota na dunjaluku kako god
DaysleepeR

#141767 Re: Ukrajina

Post by DaysleepeR »

Dimu1927 wrote: 13/01/2023 14:44
DaysleepeR wrote: 13/01/2023 14:40

ma kakav kult smrti, normalni su ljudi u pitanju, znam i ja licno nekih ljudi sto recimo malo vise od prosjeka praktikuju vjeru, normalni ljudi u svakom pogledu i ponasanju, i onda recimo cujes tako nesto... pa bas ti ljudi vjernici od svih ne bi smjeli imati takav stav...

nema u vjeri žala za izgubljenim životima, dunjaluk je to, prolazno, ahiret je bitan...

nema empatije, "potrošio nafaku"

itd.
geralt

#141768 Re: Ukrajina

Post by geralt »

P.Starck wrote: 13/01/2023 14:41 Ode priča u.... nego evo na prvu pokušavam se sjetiti svijetlog primjera iz savremene istorije u kojoj je neka državetina nakon rata vojno pojela drugu državicu i uključila je u svoj poredak državetine. Mozak stao jbg :D
Cecenija, nazalost.
F&N
Location: Od Ciglana do Podhrastova, Breke i Mejtasa including Jezero...

#141769 Re: Ukrajina

Post by F&N »

DaysleepeR wrote: 13/01/2023 14:53

nema u vjeri žala za izgubljenim životima, dunjaluk je to, prolazno, ahiret je bitan...

itd.
ovo moze napisati samo neko ko ovlas poznaje vjeru... ali hajd da ne idemo u dubiozu...
DaysleepeR

#141770 Re: Ukrajina

Post by DaysleepeR »

F&N wrote: 13/01/2023 14:59

itd.
ovo moze napisati samo neko ko ovlas poznaje vjeru... ali hajd da ne idemo u dubiozu...
varaš se. uputiće te braća već nekad usput.
Dimu1927

#141771 Re: Ukrajina

Post by Dimu1927 »

itd.
nazalost fulio si skroz i gol i loptu, nije to ni blizu ta tipa vjernika da se tako izrazim, al hajd da ne idemo u dalji offtopic
DaysleepeR

#141772 Re: Ukrajina

Post by DaysleepeR »

Dimu1927 wrote: 13/01/2023 15:01

itd.
nazalost fulio si skroz i gol i loptu, nije to ni blizu ta tipa vjernika da se tako izrazim, al hajd da ne idemo u dalji offtopic
izvinjavam se, to je vrsta vjernika koja ima empatiju prema bližim članovima familije, ali prema ukrajincima ne očigledno
zigzag

#141773 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

vidiš, ovi već kontaju da ih ganja dron

Isner

#141774 Re: Ukrajina

Post by Isner »

Sve pet al posebno priznanje za ljude koji naučiše geografiju Ukrajine, nakon pola godine čitanja foruma ja bi znao pješke od Soledara do Bahmuta, jal glavnom džadom jal kakvim makadamom :lol:
mishic

#141775 Re: Ukrajina

Post by mishic »

drug_profi wrote: 13/01/2023 14:20 Opet treba poduke davati.
Te "poduke" nisu ništa drugo nego prenošenje Tuđmanovog stava jer to o čemu ti govoriš čista je propaganda smišljena da privoli međunarodnu zajednicu na etničku podjelu BiH. A ako uistinu želiš dokučiti isinu o tome pogledaj: "Rat u srednjoj Bosni 1992 - 1994. autora Amira Klike.
Post Reply