Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
maks_rs
Grijem se na: Pelet + Inverter

#14151 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by maks_rs »

Batoni wrote: 20/12/2021 21:41 -Pozdrav svima,
u potrazi za nekim rješenjima ušao sam na ovaj forum i vidim da ima jako puno onih koji se baš pravo razumiju u tematiku pa evo da zamolim nekoga od Vas da mi da svoje mišljenje. Imam klasično centralno grijanje u kući staro 15-tak godina, znači peć (40kw) ugalj, drvo briket itd. Sve funkcioniše dobro ali zbog ovih sada problema sa ugljem i drvom razmišljam o nekoj drugoj opciji. Kuća također klasična, starija, prizemlje i sprat, oko 180 kvadrata, s tim što se grije oko 150 kvadrata zajedno sa unutrašnjim stubištem i hodnicima koji su veliki, po pet metara hodnici + stubište visoko 5 i široko dva metra, ali sve to se ugrije sa jednim radijatorom u hodniku i jednim na sredini stubišta i to tako dobro da na spratu tri sobe, dječije i spavaća cca 60 kvadrata, rijetko odvrnem termo-glave (HERZ) na radijatorima (ukupno 9 kom.u kući, pločasti Vogel-Nut), posebno u spavaćoj sobi jer je toplo, dok kupatilo ima rešetku i ko sauna je, a u prizemlju je samo velika dnevna soba sa trpezarijom , kupatilo i mini kuhinja, dok je garaža i ložiona u sklopu kuće i negrije se, ali je uvijek i kada je najhladnije negdje oko 10 stepeni. Možda je i do sistema jer se radijatori u hodniku, stubištu i kupatilima nekada ne zavrću, tako naredio majstor koji je razvodio grijanje i to evo funkcioniše bez problema. E sada kuća je od sitne cigle, omaltana, termo fasada sa 5 cm stiropora(opet preporuka majstora da je dovoljno toliko) nova pvc stolarija s tim što na spratu nema ploće već klasični tavan sa starom izolacijom od duplog tervola (20cm) i krov klasika, crijep, na četiri vode, bez ikakve dodatne izolacije. Sada bih molio za iskustva,preporuku, varijante...Majstor koji je razvodio grijanje kaže SAMO PELET, drugi kažu toplotne pumpe, treći termo-blok, pa se raspametih. Da se razumijemo tragam za najboljom ali to ne mora značiti i za najjeftinijom varijantom. Godine idu tako da Mi struja postaje sve privlačnija iako i pelet nije neka tegoba za loženje, ali ono što mi je najvažnije jeste da mi bude cijela kuća topla kao i do sada, a da su troškovi podnošljivi, do nekih 300 KM mjesečno, ako je to, naravno ikako i moguće. Hvala unaprijed svima na svakom odgovoru, savjetu u mišljenju, a pošto nemam baš iskustva na forumima, molim romima, ako sam samo njemu replicirao da objavi ovaj moj post svima...
Hvala još jednom!
Pozzz
Po svemu opisanom definitivno pelet.
Peć 20 do 25 kW , termoglave na sve radijatore osim kupatila a potrošnja bi trebala biti u rangu do 5 tona po sezoni.
Ako finansije dozvoljavaju , valjalo bi razmisliti i o ugradnji 1 -2 invertera kao dopunskom grijanju .
Toplotna pumpa je preskupa investicija za tu kuću jer bi trebao uređaj ozbiljne snage i prepravka radijatora ( veći radijatori).
-Chesterfield-

#14152 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by -Chesterfield- »

Ja sam mislio da ove peći na pelet manje troše peleta.
Na poslu imamo peć od 50 kW i zna potrošiti 150 kg peleta za 30 sati rada.
Svaka dva - tri dana se peć mora čistiti.
Uglavnom bolje je od uglja - ali nije baš ekonomično kao što pričaju. Jer je i pelet poskupio.
Ermin ZM

#14153 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Ermin ZM »

Izolacija jos barem 10 cm na tih 5 pa onda moze sta hoce. T. p, pumpa, pelet, klime...neminovno je jako poskupljenje struje i ostalih energenata. Izolacija je najbolje ulaganje
piplica
Grijem se na: Ćumur

#14154 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

El. energija će ići u naredne dvije godine, možda i preko 100%, ne usudim se ni pomisliti kako će se to odraziti na ostale energente.
Ugalj je već teško dobavljiv.

Kako god, šta kod da se desi niti jedan energen nema iskoristivost od 1:3, kako je slučaj ako se koristi TP i to se samo u budućnosti može popraviti, ostali načini grijanja su stvar prošlosti.
Jednostavno će postati egzotika za naložiti vatru, i ne treba ulagati u izolaciju, koliko u fotonaposnke ćelije.
piplica

#14155 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

-Chesterfield- wrote: 21/12/2021 11:16 Ja sam mislio da ove peći na pelet manje troše peleta.
Uglavnom bolje je od uglja - ali nije baš ekonomično kao što pričaju. Jer je i pelet poskupio.
Kako ce manje trošiti, najmanjoj je minimum 3kg/h, faktički ne zna šta je moduliranje snage.
Samo išćenje je ista prevara kao top japanska klima i kineski top proizvod, na papiru sve isto, u praksi ni slično.
piplica

#14156 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

@maks_rs
Prije nego daš konkretan savjet, stavi sve na papir, koliko košta instalacija nove opreme od 25Kw.
uzmi top proizvod kotla.
Razlika će biti nekih 5000km u korist kotla na pelet, ali on će to pojesti za 5god kroz pelet i opet nisi ništa dobio.
Komfora nemaš, para nemaš, a vidiš da to nije to.

Kako onda dalje?
romim

#14157 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by romim »

@Batoni
Ne znam odakle si, da iskoristis ono sufinansiranje, zamjena kotla na ugalja za pelet ili TP.
U svakom slucaju ako imas mogucnosti, a cini mi se da imas, ugradi toplotnu pumpu.
U startu ce ti biti veca investicija, ali dugoročno ce se isplatiti.
Ne treba ti prostor za skladistenje
Ne moras ganjati pelet svake godine
Nemas problema sa kvalitetom peleta, jer nikad nije isti
Nemas problema sa lozenjem
Nemas problema sa ciscenjem
Trebaces neke radijatore prepraviti ili zamijeniti za vece, ali nije to toliko strasno.
Batoni

#14158 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Batoni »

-Hvala svima na savjetima i mišljenjima, sasvim sigurno će mi dobro doći, jer svako iskustvo i mišljenje mi je jako važno. Uostalom imam ovu zimu da dobro razmislim i raspitam se o svemu. Činjenica je da smo navikli na konfor, da svi u kući hodamo u šorcevima i majicama kratkih rukava i na -20, ali isto tako znam da "SVE IMA SVOJU CIJENU" pa će tako biti i u ovom slučaju. Nisam na žalost u Sarajevu pa nemam mogućnost te subvencije, ali sam svakako razmišljao o kreditu koji na taj sličan način subvenscionira EU banka za obnovu i razvoj. Kao što reče romim, dugoročno, vjerovatno je najbolje rješenje TP, ali je i tu problem, kao i kod svih ostalih varijanti, što ima veliki broj proizvođača, različitih cijena i kvaliteta itd.
Neko je spomenuo i foto-naponske ćelije, pa bih volio nešto više o tome da saznam, ako može neki link i sl. jer me i to jako zanima pošto me na kući svakako čeka i sanacija krova pa ako ima neko iskustva i znanja o tome da podjeli, posebno kada se radi o solarnim panelima za proizvodnju el.energije ili za pomoć prilikom grijanja...
Hvala Vam svima još jednom!
Pozdrav
Batoni

#14159 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Batoni »

I još zaboravih da zamolim romima , ako može ,da mi pojasni šta znači da bi neke radijatore trebalo zamjeniti...
Hvala unaprijed!
haso hasic
Grijem se na: Fujitsu waterstage

#14160 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by haso hasic »

-Chesterfield- wrote: 21/12/2021 11:16 Ja sam mislio da ove peći na pelet manje troše peleta.
Prije par mjeseci sam bio na seminaru za toplotne pumpe termoflux.
U njihovoj fabrici u Jajcu,pa smo obisli i vidjeli kako testiraju peci na pelet.Stvarno dobro opremljano.
Ispituje se snaga peci,koliko trosi peleta,koliko izbaciva gasova na dimnjak itd.
Ono sto je meni zapelo za oko je paleta sa vrecama peleta na drugoj strani prostorije.
Iz daljine sam vidio da je pelet svijetao kao bukova drva.
Nisam nigdje ovdje vidio tako svijetao i cist pelet.
Pridjem,kad ono austrijski pelet A1.
I onda ljudi ovdje kupe smece od peleta,u kojem samo Bog zna sta ima, i tu prica zavrsava.Ta pec vise niti ima deklarisanu snagu,potrosnju,mora se cistiti svaki dan dva itd itd.
romim

#14161 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by romim »

Batoni wrote: 21/12/2021 20:15 I još zaboravih da zamolim romima , ako može ,da mi pojasni šta znači da bi neke radijatore trebalo zamjeniti...
Hvala unaprijed!
Grijanje na drvo, ugalj, pelet je visokotemperaturno.
Trenutno ti je u tvom kotlu polaz vode iz kotla temperature 60c i vise.
Kad ta temperatura vode stigne u radijator on isijava veliku kolicinu toplote u prostor.
Kod toplotnih pumpi da bi se dobila sto bolja usteda temperatura polaza vode ide oko 40c.
Da bi ta temperatura vode zagrijala istu prostoriju gdje je onaj radijator, taj radijator bi trebao biti vece povrsine.
Toplotne pumpe najbolje rezultate daju sa podnim grijanjem.
I pravilno projektovani sistemi na pelet sve vise se projektuju sa manjim polazom vode od oko 40c a vecom povrsinom radijatora.
Za toplotne pumpe ti je expert @haso hasic pa ti je najbolje da ga pitas sto te interesuje, a ako ste blizu da ti covjek i uradi grijanje.
romim

#14162 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by romim »

Bijeli pelet je znak da je bez kore, otpada i ostalih dodataka.
Ima dobru kaloricnu moc i nema ostataka u pepeljari, tako da je ciscenje minimalno.
Samo kod nas toga nema, osim ljudi koji imaju svoju privatnu proizvodnju pa naprave i koju vrecu vise za prodaju.

@-Chesterfield- kakva i kolika povrsina se grije?
Potrosnju diktiraju toplotni gubitci. Inace da su manji, ta pec bi se gasila.
Minimalna potrosnja takve peci je oko 3.5kgh a maksimalna pko 10kgh
-Chesterfield-

#14163 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by -Chesterfield- »

romim wrote: 21/12/2021 21:44
Otprilike 250 m2
Nema nikakve izolacije, drvena - starija stolarija.
Kotlovnica je 20 - ak metara udaljena.
maks_rs

#14164 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by maks_rs »

piplica wrote: 21/12/2021 16:01 @maks_rs
Prije nego daš konkretan savjet, stavi sve na papir, koliko košta instalacija nove opreme od 25Kw.
uzmi top proizvod kotla.
Razlika će biti nekih 5000km u korist kotla na pelet, ali on će to pojesti za 5god kroz pelet i opet nisi ništa dobio.
Komfora nemaš, para nemaš, a vidiš da to nije to.

Kako onda dalje?
Pa i ti se nisi napregnuo da objasniš.
Pristojna peć 25kW dođe sa ugradnjom na postojeći sistem ispod 4000 KM a TP + novi radijatori/podno ide i preko 20.000 KM.
To je malo veća razlika od 5000 KM
Treba preko 10 godina da se TP otplati i to pod uslovom da se ne pokvari kad istekne garancija.
Da ne bude zabune , ja sam za TP ako se radi o unaprijed pripremljenom niskoenergetskom objektu i tu ne postoji bolje grijanje.
Nema smisla ni uštede gurati TP pod svaku cijenu da bi se bilo "in" i pritom imati COP 2.
saiks

#14165 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by saiks »

Vidim sad ljudi ne rade podno nego po zidu razvode cijevi,i dobiju 3 4 puta vecu grijanu povrsinu i stave jos TP,sta mislite o tome. Bas sam pricao s momkom koji je to radio kad je gradio kucu, oko 25 000km sve izaslo s toplotnom pumpom. Izolacija cini mi se 20 ili 25cm
saiks

#14166 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by saiks »

romim wrote: 21/12/2021 21:44 Bijeli pelet je znak da je bez kore, otpada i ostalih dodataka.
Ima dobru kaloricnu moc i nema ostataka u pepeljari, tako da je ciscenje minimalno.
Samo kod nas toga nema, osim ljudi koji imaju svoju privatnu proizvodnju pa naprave i koju vrecu vise za prodaju.

Ja imam bijeli pelet,pepeljaru ne trebam ni cistiti,nego samo onu posudu gdje se pepeo skuplja istresem
maks_rs

#14167 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by maks_rs »

saiks wrote: 22/12/2021 22:05 Vidim sad ljudi ne rade podno nego po zidu razvode cijevi,i dobiju 3 4 puta vecu grijanu povrsinu i stave jos TP,sta mislite o tome. Bas sam pricao s momkom koji je to radio kad je gradio kucu, oko 25 000km sve izaslo s toplotnom pumpom. Izolacija cini mi se 20 ili 25cm
To je to , odlično izolovan prostor sa dovoljnom površinom grijnih tijela da je dovoljna polazna temperatura vode od 35 stepeni. Jedino ovako TP dolazi do punog izražaja.
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#14168 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by gentoo »

Nema klima nidje.. i vecina mart/april/maj ocekuju na stanju
Ermin ZM

#14169 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Ermin ZM »

Mislis li na neke proizvodjace konkretno ili na sve? Nekako mi to nevjerovatno.
-Chesterfield-

#14170 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by -Chesterfield- »

Ermin ZM wrote: 23/12/2021 17:44 Mislis li na neke proizvodjace konkretno ili na sve? Nekako mi to nevjerovatno.
Nema gree lomo regular, azuri supra...
Nekih drugih modela ima na stanju...

Image
Ermin ZM

#14171 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Ermin ZM »

Pa nisu jedine klime. Ima Midea Easy Pro, Hisense Fresh Master, Vivax AEEI + od kineza u toj cijeni. Od japanaca fujitsu LLC itd. Moze se nac
-Chesterfield-

#14172 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by -Chesterfield- »

Ermin ZM wrote: 23/12/2021 18:03 Pa nisu jedine klime. Ima Midea Easy Pro, Hisense Fresh Master, Vivax AEEI + od kineza u toj cijeni. Od japanaca fujitsu LLC itd. Moze se nac
Znaš li koja od tih ne modulira nisko?
Jedan mi je ponudio ovu.
Poštovani
Nemamo na stanju ovaj model klima uređaja ali imamo jedan drugi model proizvođača Midea
All Easy Pro R32 A+++/A++ sa dva grijača, grijač tacne i grijač kompresora
Cijena 950KM+15KM dostava
Navodno će regular biti na stanju polovinom Januara.
Nera_22

#14173 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Nera_22 »

Ljudi ne bacajte pare na toplotne pumpe za objekte sa slabom izolacijom i postojecim radijatorima.
Cuj 5cm izolacija i TP. Pa 5cm je nista.
Ja ovako laicki mogu zamisliti dvije opcije za TP.
1. 15-20cm izolacije zid, prozori troslojni, plafon 30cm, pod 5-10cm i postojeca instalacija radijatora
2. 10cm zid, prozori dvoslojni, plafon 20cm, pod 5 cm i podno grijanje.
TP je kod nas jos i dalje neisplativa bez subvencije za prelazak sa nekog drugog grijanja.
Novogradnja je zakon za TP
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#14174 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by gentoo »

Meni onaj Mtifa profil na OLX rece da Midea All Easy Pro nema i nece biti do aprila/maja. S obzirom da znam da oni nisu direktni uvoznici nego da povlace od nekog.. predpostavljam da je stanje kod vecine isto, osim ako neko nema staru zalihu.

Ja sam doduse trazio 9-ku. Pitao za Lomo regular, Supra, Vivax AERI.. par profila na OLX, sve 9-ke ista stvar
Ermin ZM

#14175 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Ermin ZM »

Sto ne pogledas Fujitsu LMC 07, ona je bila oko 850km? Ili onaj Daikin 25cu za nekih 900km. Ako se sjecam ktb je ta bas mala prostorija sto trazis klimu nekih 10tak kvadrata? Ili Gree Pular12ku, i ona je poslaba, samo na papiru 12ka.
Post Reply