Po svemu opisanom definitivno pelet.Batoni wrote: ↑20/12/2021 21:41 -Pozdrav svima,
u potrazi za nekim rješenjima ušao sam na ovaj forum i vidim da ima jako puno onih koji se baš pravo razumiju u tematiku pa evo da zamolim nekoga od Vas da mi da svoje mišljenje. Imam klasično centralno grijanje u kući staro 15-tak godina, znači peć (40kw) ugalj, drvo briket itd. Sve funkcioniše dobro ali zbog ovih sada problema sa ugljem i drvom razmišljam o nekoj drugoj opciji. Kuća također klasična, starija, prizemlje i sprat, oko 180 kvadrata, s tim što se grije oko 150 kvadrata zajedno sa unutrašnjim stubištem i hodnicima koji su veliki, po pet metara hodnici + stubište visoko 5 i široko dva metra, ali sve to se ugrije sa jednim radijatorom u hodniku i jednim na sredini stubišta i to tako dobro da na spratu tri sobe, dječije i spavaća cca 60 kvadrata, rijetko odvrnem termo-glave (HERZ) na radijatorima (ukupno 9 kom.u kući, pločasti Vogel-Nut), posebno u spavaćoj sobi jer je toplo, dok kupatilo ima rešetku i ko sauna je, a u prizemlju je samo velika dnevna soba sa trpezarijom , kupatilo i mini kuhinja, dok je garaža i ložiona u sklopu kuće i negrije se, ali je uvijek i kada je najhladnije negdje oko 10 stepeni. Možda je i do sistema jer se radijatori u hodniku, stubištu i kupatilima nekada ne zavrću, tako naredio majstor koji je razvodio grijanje i to evo funkcioniše bez problema. E sada kuća je od sitne cigle, omaltana, termo fasada sa 5 cm stiropora(opet preporuka majstora da je dovoljno toliko) nova pvc stolarija s tim što na spratu nema ploće već klasični tavan sa starom izolacijom od duplog tervola (20cm) i krov klasika, crijep, na četiri vode, bez ikakve dodatne izolacije. Sada bih molio za iskustva,preporuku, varijante...Majstor koji je razvodio grijanje kaže SAMO PELET, drugi kažu toplotne pumpe, treći termo-blok, pa se raspametih. Da se razumijemo tragam za najboljom ali to ne mora značiti i za najjeftinijom varijantom. Godine idu tako da Mi struja postaje sve privlačnija iako i pelet nije neka tegoba za loženje, ali ono što mi je najvažnije jeste da mi bude cijela kuća topla kao i do sada, a da su troškovi podnošljivi, do nekih 300 KM mjesečno, ako je to, naravno ikako i moguće. Hvala unaprijed svima na svakom odgovoru, savjetu u mišljenju, a pošto nemam baš iskustva na forumima, molim romima, ako sam samo njemu replicirao da objavi ovaj moj post svima...
Hvala još jednom!
Pozzz
Peć 20 do 25 kW , termoglave na sve radijatore osim kupatila a potrošnja bi trebala biti u rangu do 5 tona po sezoni.
Ako finansije dozvoljavaju , valjalo bi razmisliti i o ugradnji 1 -2 invertera kao dopunskom grijanju .
Toplotna pumpa je preskupa investicija za tu kuću jer bi trebao uređaj ozbiljne snage i prepravka radijatora ( veći radijatori).