Sarajevo Construction

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
nosara

#14151 Re: Sarajevo Construction

Post by nosara »

Entropio wrote: 03/01/2021 22:56
Logovan wrote: 03/01/2021 22:21 Općina Centar se oglasila oko izgradnje novog objekta na lokalitetu Drvenija

Image

https://sa-c.net/news-archive/project-n ... gp4cbyikSY
Mocno!

Toooo... stakla mi daj. :thumbup:
Guzis radnu kolegicu u hali, a rulja vani gleda i navija "Zabodi ga legendo, jos, jos!" :lol:

Inace, divna zgrada, u duhu novog vremena. Jel idu ciklidi unutra ili...?
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#14152 Re: Sarajevo Construction

Post by Chmoljo »

drug_profi wrote: 31/12/2020 09:55 Koliko znam to tako funkcioniše u Zagrebu. Kod nas je navodno problem sto se ne mogu privatne firme u to ukljucivati, a licno mislim da je to nuzno i ako ima zakonska smetnja treba j eotkloniti, obzirom da je to stvar od sireg znacaja. Time se ne daje prednost nikome jer se te privatne firme pruzaoci usluga odrzavanja zgrada bore na trzistu i upravo je ovo najbolji nacin da se izjednace.

Jer mi fakticki sve i da smo nezadovoljni svojim kucepaziteljem, ne mozemo raskinuti ugovor dok ne izmirimo dug. A to je nemoguce ako svi ne placaju, te smo stoga u ovoj sadasnjoj situaciji primorani biti vezani bili mi zadovoljni ili nezadovoljni u tom odnosu.
Stani malo, ako pričaš o održavanju zgrade, upravo su ti sve firme u KS koje to rade privatne.
drug_profi

#14153 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

Pa jesu. Zato kazem, ako je problem neki u zakonu, da se otkloni.
BadBoy

#14154 Re: Sarajevo Construction

Post by BadBoy »

Problem je u našem standardnom javašluku, neradu, lažnom merhametu i naravno, našem neizostavnom tronošcu: šteli, mitu i korupciji.

EDIT: Samo mala priča iz prakse. U većini manjih mjesta u BiH gotovo je nemoguće provesti postupak prinudne naplate potraživanja tj. izvršni postupak. Jednostavno, pošto sve svi znaju, kada sudski izvršitelj dođe na lice mjesta, izvršenik (dužnik) ga počasti sa 10-20 maraka i ovaj napiše da nije nikoga zatekao na adresi. Morali smo mi iz advokatske kancelarije tražiti da nas zovnu pa se onda peglati po vrletima da prisustvojemo izvršenju i osiguramo da se to zaista provede kako treba. A i tu je bilo malverzacija gdje ti izričito zatražiš da te pozove da prisustvuješ izvršenju a on se napravi glup i kaže ili nije vidio, ili kasno ste tražili ili jednostavno te ne pozove jer nema nikakvih sankcija. Sveopšti haos.
Chmoljo

#14155 Re: Sarajevo Construction

Post by Chmoljo »

Ma najmanji je problem u zakonu, jer se ne poštuje i ono što je dobro riješeno. Sve je mrtvo slovo na papiru bez dosljednosti suda i ministarstva.

Kao i uvijek, uz vrlo malo dobre volje čuda se mogu napraviti, pa tako i u tom famoznom održavanju.

Tu je evidentno neznanje etažnih vlasnika o vlastitim pravima i obavezama, nerealni zahtjevi i nezainteresovanost.

Vjerujte da je dovoljno dvoje-troje predanih ljudi na cijeli neboder da promijene izgled nebodera za tri klase. Ali i to je teško nahvatati.
azdralovic

#14156 Re: Sarajevo Construction

Post by azdralovic »

Chmoljo wrote: 04/01/2021 11:27 Ma najmanji je problem u zakonu, jer se ne poštuje i ono što je dobro riješeno. Sve je mrtvo slovo na papiru bez dosljednosti suda i ministarstva.

Kao i uvijek, uz vrlo malo dobre volje čuda se mogu napraviti, pa tako i u tom famoznom održavanju.

Tu je evidentno neznanje etažnih vlasnika o vlastitim pravima i obavezama, nerealni zahtjevi i nezainteresovanost.

Vjerujte da je dovoljno dvoje-troje predanih ljudi na cijeli neboder da promijene izgled nebodera za tri klase. Ali i to je teško nahvatati.
A evo situacija kod mene, slozili se stanari da se pokrene nesto obzirom da nisu zadovoljni upraviteljom kao ni predstavnikom... i oni ti kazu ok za promjenu treba 50%... a nas u zgradi nema 50% jer je dobar dio dijaspora koju upravitelj i ne zanima...
i mozemo se slikati s nasim pravima/obavezama
united bosnae

#14157 Re: Sarajevo Construction

Post by united bosnae »

Pa zar nece ici setaliste duz ove strane Miljacke?
nosara

#14158 Re: Sarajevo Construction

Post by nosara »

united bosnae wrote: 04/01/2021 11:58 Pa zar nece ici setaliste duz ove strane Miljacke?
Hoce, samo kasnije, kad akvarijum presele u dnevni. :D
BadBoy

#14159 Re: Sarajevo Construction

Post by BadBoy »

azdralovic wrote: 04/01/2021 11:54
Chmoljo wrote: 04/01/2021 11:27 Ma najmanji je problem u zakonu, jer se ne poštuje i ono što je dobro riješeno. Sve je mrtvo slovo na papiru bez dosljednosti suda i ministarstva.

A evo situacija kod mene, slozili se stanari da se pokrene nesto obzirom da nisu zadovoljni upraviteljom kao ni predstavnikom... i oni ti kazu ok za promjenu treba 50%... a nas u zgradi nema 50% jer je dobar dio dijaspora koju upravitelj i ne zanima...
i mozemo se slikati s nasim pravima/obavezama
Za takve situacije jeste problem u zakonu... Zato kažem, suvlasništvo je baš zeznuta stvar jer je pravo na privatnu imovinu ustavna kategorija i jedno od osnovnih ljudskih prava. Zato je teško bilo šta uraditi, a da se to pravo ne uradi. Tu ipak dolazimo do drugog problema gdje zbog takvog stanja stvari ostali ljudi trpe i narušavaju im se opet njihova prava. Treba postići balans.

Po meni bi neko fer rješenje bilo da je za odlučivanje potrebo 50% glasova ljudi koji žive na adresi duže od 6 ili 12 mjeseci.
Chmoljo

#14160 Re: Sarajevo Construction

Post by Chmoljo »

Specifična situacija, više izuzetak nego pravilo. Ali i to se može riješiti ako ti dijasporci nisu totalni kreteni, preko punomoći ili potpisivanja zapisnika dok su tu.

Ima zapisnik pomoću kojih se mogu skupljati potpisi, dakle ne mora biti sve u dan dva, nađite nekoga od njih ko je voljan i neka potpiše šta treba.
BadBoy

#14161 Re: Sarajevo Construction

Post by BadBoy »

Chmoljo wrote: 04/01/2021 12:10 Specifična situacija, više izuzetak nego pravilo. Ali i to se može riješiti ako ti dijasporci nisu totalni kreteni, preko punomoći ili potpisivanja zapisnika dok su tu.

Ima zapisnik pomoću kojih se mogu skupljati potpisi, dakle ne mora biti sve u dan dva, nađite nekoga od njih ko je voljan i neka potpiše šta treba.
I to je tačno, mogu naknadno dati svoju saglasnost ili pristanak. Ali opet, iz mog ličnog iskustva, ti ljudi se 1% zanimaju za stanje zgrade u kojoj imaju stan. Bitno im je da imaju gdje prespavati tih 14 dana što dođu ovdje... Tužno ali takav mentalitet.
Logovan

#14162 Re: Sarajevo Construction

Post by Logovan »

united bosnae wrote: 04/01/2021 11:58 Pa zar nece ici setaliste duz ove strane Miljacke?
Hoće, barem bi trebalo. Šetalište + zgrade.
Alkos

#14163 Re: Sarajevo Construction

Post by Alkos »

Prije:
Image

Poslije:
Image

Žali se vododovu! Zafalilo mu za lifta, diži, iako nemaš dozvolu, iako je prema RP posljednja etaža poktrovlje sa nadzidom od max 140 cm. Jebem ti ovakvu državu i opštinu, gdje radi ko šta hoće i kako želi. Btw, opštinska inspekcija kurac od ovce, samo su potvrdili da su u talu sa investitorom.
VladaFBiH

#14164 Re: Sarajevo Construction

Post by VladaFBiH »

Alkos wrote: 04/01/2021 13:20 Prije:
Image

Poslije:
Image

Žali se vododovu! Zafalilo mu za lifta, diži, iako nemaš dozvolu, iako je prema RP posljednja etaža poktrovlje sa nadzidom od max 140 cm. Jebem ti ovakvu državu i opštinu, gdje radi ko šta hoće i kako želi. Btw, opštinska inspekcija kurac od ovce, samo su potvrdili da su u talu sa investitorom.
prijavio inspekciji?
Alkos

#14165 Re: Sarajevo Construction

Post by Alkos »

Da, prijavili smo. Izašli su na teren prije NG, gledali, razgovarali sa investitorom, razmotali papire na haubi, mahali rukama. I evo, očigledno nikom ništa.
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#14166 Re: Sarajevo Construction

Post by Entropio »

Pa sta ce sad, ne moze rusiti covjek... ipak je dao pare za to.
kio01

#14168 Re: Sarajevo Construction

Post by kio01 »

Nadam se nista, neki veoma los pokusaj repliciranja izgleda vijecnice.
thekupus

#14169 Re: Sarajevo Construction

Post by thekupus »

Znam da su bila pokrenuta arheološka istraživanja na Vranjačama zbog potencijalne izgradnje ovog ili sličnog objekta. Tad su pronađeni neki ostaci iz prahistorije, pa pretpostavljam da je to jedan od razloga zašto gore neće ništa biti građeno.
Logovan

#14170 Re: Sarajevo Construction

Post by Logovan »

Nema nista od ovog rugla i hvala Bogu na tome.
pritchard

#14171 Re: Sarajevo Construction

Post by pritchard »

No comment za ovo na Drveniji. Mozda bi projekt bio odgovarajuci za Semizovac, Binjezevo, ali za sam dio centra koji ima toliko potencijala... Niposto! Zlatiste :lol: :lol: :lol:

Sto se tice MD, ovo mi je jedan od najjacih projekata, uz nadopunu s koncertnom i sredjivanje obale Miljacke na potezu Vils - Skenderija pa dalje OKB...

Image
Image
TheRedhead

#14172 Re: Sarajevo Construction

Post by TheRedhead »

Ma ja ode ono malo parkinga sto imamo u Sa.
Def trebamo tu muzicku dvoranu al zar ne moze negdje drugo, imamo rusevnih zgrada nek njih uklone.
nekome

#14173 Re: Sarajevo Construction

Post by nekome »

Toliko o protoku zraka... samo ce se pricati a i dalje graditi, jbg...
pritchard

#14174 Re: Sarajevo Construction

Post by pritchard »

U gradnju svakako treba uvesti reda, ali glavni izvori zagadjenja su:

1. Privatna lozista gdje ljudi loze boga-oca.
2. Saobracaj, KS ima 155 000 registriranih vozila, od toga 63 000 starijih od 15 godina. Plus sire podrucje grada u koje spadaju i Visoko, Breza, Kiseljak, Lukavica, Pale (sve skupa oko 550 000 stanovnika) itd iz kojih ljudi svakodnevno dolaze na posao/fax itd, a nisu obuhvaceni u ovih 155 000...
2.1. GRAS 2015. prevezao 96 milijuna putnika, 2018. 94, 2019. 91 od cega preko 60% na struju... Zbog lose usluge, potpunog odsustva ekspanzije mreze GP, prvenstveno trole za VG i tramvaja za Hrasnicu/Sip sto je pusti san i dan-danas, broj prevezenih umjesto da raste, konstantno opada.

Dakle, da se ove stvari rijese, situacija bi se drasticno popravila.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#14175 Re: Sarajevo Construction

Post by mk ultra »

Dobrim GRASom rijesavas starija vozila
Individualna lozista nikad neces rijesiti dok ljudi sami ne odustanu i kad im okoliš bude bitniji
Post Reply