Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
liyf

#14126 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Post by liyf »

Ovo su BVP M80 na slici? Izvuku li se nekad na gadjanje, upale li se motori? Mescini kod nas se jedino na M113, DAF kamioni, Hummeri i M60 racuna ozbiljno, ovo sve skuplja prasinu
GOLDZEN

#14127 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Post by GOLDZEN »

liyf wrote: 05/06/2026 21:53 Ovo su BVP M80 na slici? Izvuku li se nekad na gadjanje, upale li se motori? Mescini kod nas se jedino na M113, DAF kamioni, Hummeri i M60 racuna ozbiljno, ovo sve skuplja prasinu
Izvlačili su se nekad prije. Imaš i neke video materijale o tome na YT. Znam da se nekad M84-ke na Manjači upale da odrade malo što bi rekli a za ostalo ne bih rekao.
tramvajtrojka

#14128 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Post by tramvajtrojka »

GOLDZEN wrote: 05/06/2026 22:52
liyf wrote: 05/06/2026 21:53 Ovo su BVP M80 na slici? Izvuku li se nekad na gadjanje, upale li se motori? Mescini kod nas se jedino na M113, DAF kamioni, Hummeri i M60 racuna ozbiljno, ovo sve skuplja prasinu
Izvlačili su se nekad prije. Imaš i neke video materijale o tome na YT. Znam da se nekad M84-ke na Manjači upale da odrade malo što bi rekli a za ostalo ne bih rekao.
Slovom i brojem 3 komada su ostala na manjaci ispravna od M84ki, steta samo dok su isle donacije k ukrajini nismo sve to sibnuli tamo od tenkova, m80ki, mi8 i mi17, kad je nama otpad njima bi valjao za dijelova, a da smo zauzvrat izganjali nesto od stranaca

stas nemamo mozga ni pameti isto tako ganjati amere za rukav kad poklanjaju svima koji pitaju oklopnjake pa tako Kosovo hajruje pofin broj jer je neko otisao u DC i upitao
GOLDZEN

#14129 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Post by GOLDZEN »

tramvajtrojka wrote: 06/06/2026 00:20
GOLDZEN wrote: 05/06/2026 22:52
Slovom i brojem 3 komada su ostala na manjaci ispravna od M84ki, steta samo dok su isle donacije k ukrajini nismo sve to sibnuli tamo od tenkova, m80ki, mi8 i mi17, kad je nama otpad njima bi valjao za dijelova, a da smo zauzvrat izganjali nesto od stranaca

stas nemamo mozga ni pameti isto tako ganjati amere za rukav kad poklanjaju svima koji pitaju oklopnjake pa tako Kosovo hajruje pofin broj jer je neko otisao u DC i upitao
VM se nikada nije očitovalo o prodaji helikoptera Mi8 i Mi17. Do njih je zapelo. Vjerovatno davno zaboravljena stvar. Ali što sam i kažeš nema pameti. Jedina konstanta u mnogočemu u ovoj državi.
GOLDZEN

#14130 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Post by GOLDZEN »

Kompanija DANIALS Tešanj uspješno je izvršila isporuku dodatne specijalizirane opreme za helikopter Airbus H125 u vlasništvu Vlade Zeničko-dobojskog kantona.

Isporučena oprema obuhvata vedro za gašenje požara i transport vode, mrežu za vanjski transport tereta, komplet novih navigacijskih karata, medicinska sklopiva nosila, spoljni izvor energije, opremu za pilote, kao i niz drugih dodataka potrebnih za sigurno i efikasno izvršavanje zadataka za čije namjene je i nabavljena letjelica.

Ovom isporukom helikopter je u potpunosti opremljen za obavljanje širokog spektra višenamjenskih operacija, uključujući medicinske i hitne intervencije za potrebe Kantonalne bolnice, akcije traganja i spašavanja u saradnji sa Gorskom službom spašavanja, gašenje požara, podršku policijskim aktivnostima, kao i zadatke iz nadležnosti civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona.

Letjelica će osim Ze-do kantonu biti na raspolaganju i drugim kantonima i nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini.

Nabavkom i kompletiranjem ove opreme značajno su unaprijeđeni kapaciteti Zeničko-dobojskog kantona za brzo reagovanje u vanrednim situacijama, zaštitu građana i pružanje pomoći na cijelom području kantona.
Ubačeno par slika iz Austrije oz Hangara kompanije u kojoj se helikopter očigledno i dalje nalazi. Na jednoj slici se vidi da je skinuta registracija (ako je to slika onog zeničkog helikoptera).
liyf

#14131 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Post by liyf »

Slika na onoj travi je sa googleta

Jedan forumaš jednom reče da je UZ helikopter stigao i bambi bucket, oprema za letenje noću, oprema za medicinske evakuacije i sl....

Image

(edit: Moja pretpostavka je da je helikopter u Austriji radi obuke posade i montiranja sve potrebne vatrogasno-spasilacke (ukljucujuci opreme za evakuaciju) opreme na isti, pa vidjecemo)
GOLDZEN

#14132 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Post by GOLDZEN »

liyf wrote: 06/06/2026 13:29 Slika na onoj travi je sa googleta

Jedan forumaš jednom reče da je UZ helikopter stigao i bambi bucket, oprema za letenje noću, oprema za medicinske evakuacije i sl....

Image

(edit: Moja pretpostavka je da je helikopter u Austriji radi obuke posade i montiranja sve potrebne vatrogasno-spasilacke (ukljucujuci opreme za evakuaciju) opreme na isti, pa vidjecemo)
Kakve posade cc? Da li oni imaju još kojeg pilota osim Dine ili je on sam? Mehaničare nemaju a dok obuče makar jednog trebat će im mnogo vremena. Vidjeli smo koliko je trebalo momcima u CG i opet imaju mnogo posla ispred sebe. Onaj Wucher radi pilotsku obuku za PPL sa procjenom trajanja iste između 4-8 mjeseci. Drugih programa nemaju u ponudi barem na njihovoj web stranici. Za nekih 10-ak dana letjelica će imati veći broj provedenog vremena van BiH nego u BiH od kako je isporučena.
GOLDZEN

#14133 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Post by GOLDZEN »

Should've been us

GOLDZEN

#14134 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Post by GOLDZEN »

FUP - nabavka balističke opreme
1. Nabavka štitova: 61 600KM
2. Nabavka kaciga: 222 500KM
3. Nabavka pancira - taktički, jurišni: 150 000 KM
4. Nabavka pancira - taktički, pancir - civilni i ploča za pancir: 117 250KM

FUP je već išao u nabavku 'kaciga' prije skoro tačno godinu dana ali koliko me sjećanje služi taj lot je poništen. Tada su se nabavljali helmeti sa komunikacijom. Za pancire nisam siguran nemam vremena za provjerit.

EDIT: Štitovi i kacige su bili 2 lota koja su poništena u prvobitnoj nabavci iz polovine prošle godine. Panciri su i tada bili dio nabavke a i sada su opet.
dječak sa šibicama

#14135 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Post by dječak sa šibicama »

Sve je trebalo liferovati u Ukrajinu kad je bila prilika prije 4 godine, sad je vec kasno a staro gvozdje ce samo trunuti.

Zauzvrat si mogao dobiti nesto od NATO pakta, bilo sta, ako neces kupiti onda neku donaciju americkih MaxPro i Oshkosh M-ATV koje su poklanjali saveznicima, Hrvatska je na poklon dobila oko 200 vozila tih marki. HR je dobila i dva Black Hawka ostale kupuju ali donacija je dva, Bradley i Kiowe helikoptere platili ali uz neka snizenja u programu "poklanja viskova" Excess Defense Articles.
Slovenija dobila Hamvije i inzinjerisku opremu, logisitcku, kao i Albanija, Bugarska, Rumunija. Ima cijeli spisak na americkoj stranici Defence Security Cooperation Agency, Izrael jasno zauzeo pola.
GOLDZEN

#14136 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Post by GOLDZEN »

Interventna

Image
Image
liyf

#14137 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Post by liyf »

GOLDZEN wrote: 07/06/2026 15:23

Image

Kakve posade cc? Da li oni imaju još kojeg pilota osim Dine ili je on sam? Mehaničare nemaju a dok obuče makar jednog trebat će im mnogo vremena. Vidjeli smo koliko je trebalo momcima u CG i opet imaju mnogo posla ispred sebe. Onaj Wucher radi pilotsku obuku za PPL sa procjenom trajanja iste između 4-8 mjeseci. Drugih programa nemaju u ponudi barem na njihovoj web stranici. Za nekih 10-ak dana letjelica će imati veći broj provedenog vremena van BiH nego u BiH od kako je isporučena.
E ne znam, po pravilu bi trebali imati minimalno 2 pilota, mada ja sem Dine nisam vidio nikoga, a on bi trebalo da ima dozvolu. Mislio sam na obuku za vatrogastvo i to, neka dospecijalizacija za taj tip helikoptera. Ja sam razumio da su oni u drugom servisu, blizu Innsbrucka (tamo je "završio" zadnji let koji je imao iz Italije) koji nudi te obuke, mada nisam siguran jer niko ništa nije potvrdio.

Ne znam, ne ide mi ništa drugo u glavu. Gdje je sad posada, ima li mehaničara, skladištara, manipulanta gorivom, gdje je helikopter, a gdje je dodatna oprema koja je nabavljena? Totalno neozbiljno.

Moja **nova** pretpostavka: Otišao u Austriju pod švedskom registracijom na dorade, servise i sl., skinut sa švedske registracije (26.03.2026., certifikat o plovidbenosti istekao 06.04.2026.), sad ga ne mogu registrovati u BiH zbog bruku mogućih razloga (dugovi ili šta god, neka blokada), a helikopter je u Austriji jer, jebiga, ne može letjeti neregistrovan.

Zenico, jeftinije je kupiti Bell 412EPX
CrveniKuk

#14138 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Post by CrveniKuk »

liyf wrote: 07/06/2026 19:58

Image

E ne znam, po pravilu bi trebali imati minimalno 2 pilota, mada ja sem Dine nisam vidio nikoga, a on bi trebalo da ima dozvolu. Mislio sam na obuku za vatrogastvo i to, neka dospecijalizacija za taj tip helikoptera. Ja sam razumio da su oni u drugom servisu, blizu Innsbrucka (tamo je "završio" zadnji let koji je imao iz Italije) koji nudi te obuke, mada nisam siguran jer niko ništa nije potvrdio.

Ne znam, ne ide mi ništa drugo u glavu. Gdje je sad posada, ima li mehaničara, skladištara, manipulanta gorivom, gdje je helikopter, a gdje je dodatna oprema koja je nabavljena? Totalno neozbiljno.

Moja **nova** pretpostavka: Otišao u Austriju pod švedskom registracijom na dorade, servise i sl., skinut sa švedske registracije (26.03.2026., certifikat o plovidbenosti istekao 06.04.2026.), sad ga ne mogu registrovati u BiH zbog bruku mogućih razloga (dugovi ili šta god, neka blokada), a helikopter je u Austriji jer, jebiga, ne može letjeti neregistrovan.

Helikopter zvani čežnja, ovom helikopteru bi trebali dati to ime, jer svi čeznemo za njim!
GOLDZEN

#14139 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Post by GOLDZEN »

JSP/SPJ MUP-a USK sa novim plate Carrier-ima.

Edit: Izgleda kao 5.11 Tactical QR Plate Carrier

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
Last edited by GOLDZEN on 08/06/2026 18:30, edited 1 time in total.
GOLDZEN

#14142 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Post by GOLDZEN »

liyf wrote: 07/06/2026 19:58

Image

Zadnji ping je imao tačno u hangaru Wuchera (ADSB) ali ako je pod novom registracijom onda je sve moguće. Uglavnom nije u BiH to je zasigurno.

Sarajevo sa Bell-om riješilo čitav paket i zaokružilo komplet priču. Igradili temelje za ono što će sigurno doći u budućnosti.
kriptografija

#14143 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Post by kriptografija »

Kako trenutno izgledaju brojke svih policija i OSBIH u BiH? Ima neki zvanične info?
Post Reply