Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦
- liyf
#14126 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦
Ovo su BVP M80 na slici? Izvuku li se nekad na gadjanje, upale li se motori? Mescini kod nas se jedino na M113, DAF kamioni, Hummeri i M60 racuna ozbiljno, ovo sve skuplja prasinu
-
GOLDZEN
#14127 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦
Izvlačili su se nekad prije. Imaš i neke video materijale o tome na YT. Znam da se nekad M84-ke na Manjači upale da odrade malo što bi rekli a za ostalo ne bih rekao.
- tramvajtrojka
#14128 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦
Slovom i brojem 3 komada su ostala na manjaci ispravna od M84ki, steta samo dok su isle donacije k ukrajini nismo sve to sibnuli tamo od tenkova, m80ki, mi8 i mi17, kad je nama otpad njima bi valjao za dijelova, a da smo zauzvrat izganjali nesto od stranaca
stas nemamo mozga ni pameti isto tako ganjati amere za rukav kad poklanjaju svima koji pitaju oklopnjake pa tako Kosovo hajruje pofin broj jer je neko otisao u DC i upitao
-
GOLDZEN
#14129 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦
VM se nikada nije očitovalo o prodaji helikoptera Mi8 i Mi17. Do njih je zapelo. Vjerovatno davno zaboravljena stvar. Ali što sam i kažeš nema pameti. Jedina konstanta u mnogočemu u ovoj državi.tramvajtrojka wrote: ↑06/06/2026 00:20Slovom i brojem 3 komada su ostala na manjaci ispravna od M84ki, steta samo dok su isle donacije k ukrajini nismo sve to sibnuli tamo od tenkova, m80ki, mi8 i mi17, kad je nama otpad njima bi valjao za dijelova, a da smo zauzvrat izganjali nesto od stranaca
stas nemamo mozga ni pameti isto tako ganjati amere za rukav kad poklanjaju svima koji pitaju oklopnjake pa tako Kosovo hajruje pofin broj jer je neko otisao u DC i upitao
-
GOLDZEN
#14130 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦
Ubačeno par slika iz Austrije oz Hangara kompanije u kojoj se helikopter očigledno i dalje nalazi. Na jednoj slici se vidi da je skinuta registracija (ako je to slika onog zeničkog helikoptera).Kompanija DANIALS Tešanj uspješno je izvršila isporuku dodatne specijalizirane opreme za helikopter Airbus H125 u vlasništvu Vlade Zeničko-dobojskog kantona.
Isporučena oprema obuhvata vedro za gašenje požara i transport vode, mrežu za vanjski transport tereta, komplet novih navigacijskih karata, medicinska sklopiva nosila, spoljni izvor energije, opremu za pilote, kao i niz drugih dodataka potrebnih za sigurno i efikasno izvršavanje zadataka za čije namjene je i nabavljena letjelica.
Ovom isporukom helikopter je u potpunosti opremljen za obavljanje širokog spektra višenamjenskih operacija, uključujući medicinske i hitne intervencije za potrebe Kantonalne bolnice, akcije traganja i spašavanja u saradnji sa Gorskom službom spašavanja, gašenje požara, podršku policijskim aktivnostima, kao i zadatke iz nadležnosti civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona.
Letjelica će osim Ze-do kantonu biti na raspolaganju i drugim kantonima i nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini.
Nabavkom i kompletiranjem ove opreme značajno su unaprijeđeni kapaciteti Zeničko-dobojskog kantona za brzo reagovanje u vanrednim situacijama, zaštitu građana i pružanje pomoći na cijelom području kantona.