jeza u ledja wrote: ↑08/01/2024 17:08 ali generalno je licemjerno izvana srati ljudima u BiH kako vani "nista ne valja".
Ma hitler licno ga ne bi uspio istjerat, ali nista ne valja
jeza u ledja wrote: ↑08/01/2024 17:08 ali generalno je licemjerno izvana srati ljudima u BiH kako vani "nista ne valja".
Hajvan wrote: ↑08/01/2024 16:29 a meni su drazi ovo sto su otisli prije 100 godina i 6. su generecaija u trecerazrednim bjelackim drzavicama 28 puta manjim od Zambije i s 33X manje prirodnih bogastava od iste ili slicnih drzava pritom 666 puta vise pocinjenih ratnih zlocina u pohodima otimanja), no i dalje vise po trecerazrednim forumima pisuci na trecerazrednim jezicima svoje izljeve nesigurnosti, iluzija i zabluda.
Pa reko je da anamo tvoj Tuzlak
Gornje Zivinice, rekao sam ti vec, zato i ne podnosim Tuzlake.
Ciklus migrantski je malo drugaciji
Glupa prica
Šta 1000 eura za zdravstveno ??Ozimician wrote: ↑08/01/2024 16:39Obzirom da mene poimenicno prozivas, red je da odgovorim.
Pa valjda je obrnuto, prve 3 god. se i nisam zalio, sve bilo novo, zanimljivo, njemacka plata lijeze. Kasnije postalo dosadno, sistem usporio, sve vise komplikacija, birokratije, kako plata raste, raste i % koji moram dati drzavi. Obisao sve sto se moze obici.
A u BiH sam 2023. god. proveo skoro 3 mjeseca, a 2022 god. 5 mjeseci, tako da nema sta da me sokira, bukvalno sam tu.
Ali necemo da pokrecemo pricu opet po 50x da su svi (tj. velika vecina) manje-vise ekonomski migranti; i taj sistem koji se hvali je posljedica dobre ekonomije. Sistem je dobar kad ti imas koristi od sistema, ovdje je to ako imas porodicu prosjecnih ili ispodprosjecnih primanja i 2-3 djece. Ako ti daleko vise uplacujes u sistem nego sto od njega povlacis nazad, onda za tebe nije dobar. Trenutno uplacujem vise od 1000€ mjesecno za zdravstveno osiguranje, sta mislis koliko od toga iskoristim?
Ili sto @n+1 rece - da se ide zbog sistema i kulturnog/lifestyle sadrzaja, daleko vise Bosanaca bi bilo u Pragu, a daleko manje u Stuttgartu.
Haha otprilike tako nekako.
Prijatelju bukvalno svaka razvijena zemlja ima progresivnu taksu oporezivanja i 90% zemalja u svijetu. Ove sto nemaju su mahom zemlje koje nisu bas za pohvaliti.Ozimician wrote: ↑08/01/2024 17:44Porez na dobit, dividende i prihod.detroit-mercy wrote: ↑08/01/2024 17:42Hajde konkretno, sta se tebi svidja u BH sistemu. Mozes li sastaviti neku listu stvari za koje mislis da smo bolji od drugih?Ozimician wrote: ↑08/01/2024 17:31
Da su bogdom 20e.![]()
![]()
![]()
Bilo bi odlicno.
Ne kukam ja uopste, naprotiv, samo ni ne hvalim bezrezervno sistem kao ovdje neki, da je ovamo sve tip top, a u BiH nista ne valja.
Istina je negdje izmedju.
Pazi, nemam ja problem sto se meni odbija XY za sve to, problem je sto se nekome drugom odbija daleko manje, a dobija vise od tog sistema. Eh to je ono sto boli. Ali ruku na srce, isto mi je bilo i u BiH sto se toga tice. Zato ko ide "zbog sistema", nece ga docekati puno drugacije i ovamo parazita koliko hoces kao i u BiH, samo ih ovdje ne poznajes, ne znas mu oca ni mater, pa onda to lakse podnosis.
Recimo sad cak i ukidaju Elterngeld za sve bracne parove koji imaju preko 150 000€ godisnje brutto (tj. spustaju lagano na tu granicu, sto znaci bukvalno svi visokoobrazovani parovi, ranije je bila granica 300k) - dakle oni koji najvise uplacuju, njima se ukida.![]()
![]()
https://www.zdf.de/nachrichten/politik/ ... e-100.html
Nema progresivnog oporezivanja.
Nema neradne nedjelje.
I kad kazes "od drugih" to je sirok pojam, ja mogu porediti BiH i Njemacku.
Brate ti svaki put na javnim kucama zavrsis kad se porede gradovi.Bodkin wrote: ↑08/01/2024 20:21Glupa prica
Da se ide zbog para islo bi se na bliski istok
Ides gdje je najbolje dva svijeta. A isto da u pragu nesto ima sto nema u stutgartu osim javnih kuca
Vise od 1000 € sad od januara.nuki_cika wrote: ↑08/01/2024 20:47Šta 1000 eura za zdravstveno ??Ozimician wrote: ↑08/01/2024 16:39Obzirom da mene poimenicno prozivas, red je da odgovorim.
Pa valjda je obrnuto, prve 3 god. se i nisam zalio, sve bilo novo, zanimljivo, njemacka plata lijeze. Kasnije postalo dosadno, sistem usporio, sve vise komplikacija, birokratije, kako plata raste, raste i % koji moram dati drzavi. Obisao sve sto se moze obici.
A u BiH sam 2023. god. proveo skoro 3 mjeseca, a 2022 god. 5 mjeseci, tako da nema sta da me sokira, bukvalno sam tu.
Ali necemo da pokrecemo pricu opet po 50x da su svi (tj. velika vecina) manje-vise ekonomski migranti; i taj sistem koji se hvali je posljedica dobre ekonomije. Sistem je dobar kad ti imas koristi od sistema, ovdje je to ako imas porodicu prosjecnih ili ispodprosjecnih primanja i 2-3 djece. Ako ti daleko vise uplacujes u sistem nego sto od njega povlacis nazad, onda za tebe nije dobar. Trenutno uplacujem vise od 1000€ mjesecno za zdravstveno osiguranje, sta mislis koliko od toga iskoristim?
Ili sto @n+1 rece - da se ide zbog sistema i kulturnog/lifestyle sadrzaja, daleko vise Bosanaca bi bilo u Pragu, a daleko manje u Stuttgartu.![]()
![]()
I to prije ovog najavljenog povećanja?
Samo je pitanje vremena kad će se i kod nas to promijeniti.jeza u ledja wrote: ↑08/01/2024 20:52Prijatelju bukvalno svaka razvijena zemlja ima progresivnu taksu oporezivanja i 90% zemalja u svijetu. Ove sto nemaju su mahom zemlje koje nisu bas za pohvaliti.Ozimician wrote: ↑08/01/2024 17:44Porez na dobit, dividende i prihod.detroit-mercy wrote: ↑08/01/2024 17:42
Hajde konkretno, sta se tebi svidja u BH sistemu. Mozes li sastaviti neku listu stvari za koje mislis da smo bolji od drugih?
Nema neradne nedjelje.
Ti bi ko Superhik.![]()
Ide na gore, evo vec hoce neradnu nedjelju da uvedu.EFD22 wrote: ↑08/01/2024 21:09Samo je pitanje vremena kad će se i kod nas to promijeniti.jeza u ledja wrote: ↑08/01/2024 20:52Prijatelju bukvalno svaka razvijena zemlja ima progresivnu taksu oporezivanja i 90% zemalja u svijetu. Ove sto nemaju su mahom zemlje koje nisu bas za pohvaliti.
Ti bi ko Superhik.![]()
sumirprimus wrote: ↑08/01/2024 20:51 , a sto su presli u sarajevo, jer njima to i dodje apgrejd ko dijaspora![]()
![]()
A sta je to neradna nedjelja?Ozimician wrote: ↑08/01/2024 21:10Ide na gore, evo vec hoce neradnu nedjelju da uvedu.EFD22 wrote: ↑08/01/2024 21:09Samo je pitanje vremena kad će se i kod nas to promijeniti.jeza u ledja wrote: ↑08/01/2024 20:52
Prijatelju bukvalno svaka razvijena zemlja ima progresivnu taksu oporezivanja i 90% zemalja u svijetu. Ove sto nemaju su mahom zemlje koje nisu bas za pohvaliti.
Ti bi ko Superhik.![]()
![]()
Ma hoce zabraniti trgovinama da rade nedjeljom.jeza u ledja wrote: ↑08/01/2024 21:27A sta je to neradna nedjelja?![]()
Vidio sam tema se neka vrtila na forumu, nisam bas zavirivao. Nikad cuo za takvo nesto.![]()
Pretpostavljam da ima u nekim drugim zemljama?
Meni je ipak prva stavka posebna shegajeza u ledja wrote: ↑08/01/2024 20:52Prijatelju bukvalno svaka razvijena zemlja ima progresivnu taksu oporezivanja i 90% zemalja u svijetu. Ove sto nemaju su mahom zemlje koje nisu bas za pohvaliti.Ozimician wrote: ↑08/01/2024 17:44Porez na dobit, dividende i prihod.detroit-mercy wrote: ↑08/01/2024 17:42
Hajde konkretno, sta se tebi svidja u BH sistemu. Mozes li sastaviti neku listu stvari za koje mislis da smo bolji od drugih?
Nema neradne nedjelje.
Ti bi ko Superhik.![]()
Svedska te ceka, istina ima progresivni porez, jebajiga, ali barem nedjeljom rade granapi.Ozimician wrote: ↑08/01/2024 21:28Ma hoce zabraniti trgovinama da rade nedjeljom.jeza u ledja wrote: ↑08/01/2024 21:27A sta je to neradna nedjelja?![]()
Vidio sam tema se neka vrtila na forumu, nisam bas zavirivao. Nikad cuo za takvo nesto.![]()
Ima i ovdje vec jako dugo, katastrofa vjeruj.
To je tacno, a Stockholm prelijep grad, Nizozemska takodjer odlicna, mada mene ipak Prag vuce najvise.melac wrote: ↑08/01/2024 21:35Svedska te ceka, istina ima progresivni porez, jebajiga, ali barem nedjeljom rade granapi.Ozimician wrote: ↑08/01/2024 21:28Ma hoce zabraniti trgovinama da rade nedjeljom.jeza u ledja wrote: ↑08/01/2024 21:27
A sta je to neradna nedjelja?![]()
Ima i ovdje vec jako dugo, katastrofa vjeruj.![]()
Imal pive u tim granapima?melac wrote: ↑08/01/2024 21:35Svedska te ceka, istina ima progresivni porez, jebajiga, ali barem nedjeljom rade granapi.Ozimician wrote: ↑08/01/2024 21:28Ma hoce zabraniti trgovinama da rade nedjeljom.jeza u ledja wrote: ↑08/01/2024 21:27
A sta je to neradna nedjelja?![]()
Ima i ovdje vec jako dugo, katastrofa vjeruj.![]()