Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#14051 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

Optimus09 wrote: 08/01/2024 14:05
izvrsni direktor wrote: 08/01/2024 13:43
Ozimician wrote: 08/01/2024 11:23

Ovo je tacno; iz mog iskustva najmanje ljudi sam sreo iz Zenice vani, dok iz Tuzle je svaki drugi kojeg sretnes i oni su mi rekli da je u Tuzli atmosfera takva da ako nisi otisao vani - nisi uspio u zivotu. Bukvalno roditelji te tjeraju i spremaju za odlazak od srednje skole. :)
Glupost opet..
Nije bas ni glupost,taj dio Tuzla- Lukavac- Gracanica je podlozan uticaju.Pogotovo Lukavac je imao gomilu ljudi koji su radi po bazama. Sta ce reci neko kad sin od komsije ima kucu sa 20 i neku godinu :mrgreen:
Ako imas 4000 ljudi sa podrucja tuzlanskog kantona po americkim bazama, sta mislis kome je lakse da bude 4001. b njihovom komsiji/rodjaku/prijatelju ili neko iz ozimica donjih? I to nije "podloznost uticaju" niti jebeni peer pressure vec samo prakticni razlozi ili, kako bi to ozimician rekao, prednost tih ljudi u odnosu na druge..
izvrsni direktor

#14052 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Ma kad malo bolje razmislim, bolje je sjedit sa roditeljima u stanu i cekat pravu priliku za karijeru u struci nego biti podlozan okolini i imati kucu sa "20 i nekom godinom"
Dope_Man

#14053 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

izvrsni direktor wrote: 08/01/2024 15:09 Ma kad malo bolje razmislim, bolje je sjedit sa roditeljima u stanu i cekat pravu priliku za karijeru u struci nego biti podlozan okolini i imati kucu sa "20 i nekom godinom"
Forumska mahala: "Vidio da jaran ima kucu sa 20 pa bi i ti.. da jaran skoci s mosta bi l' i ti za njim?" :lol:
512MB

#14054 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by 512MB »

Najdraži su mi ovi ekonomski migranti ko Ozimician, na početku niš nevalja u Deutscheland a Bosna je šampinjon. I kad nakon par godina osjeti čari sređenog društva i moćne ekonomije, pa se tivra na kafu sa rajom u BiH, doživi šok ko da je sletio u Zambiju :D
Hajvan

#14055 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Hajvan »

a meni su drazi ovo sto su otisli prije 100 godina i 6. su generecaija u trecerazrednim bjelackim drzavicama 28 puta manjim od Zambije i s 33X manje prirodnih bogastava od iste ili slicnih drzava pritom 666 puta vise pocinjenih ratnih zlocina u pohodima otimanja), no i dalje vise po trecerazrednim forumima pisuci na trecerazrednim jezicima svoje izljeve nesigurnosti, iluzija i zabluda.
Ozimician

#14056 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

512MB wrote: 08/01/2024 16:24 Najdraži su mi ovi ekonomski migranti ko Ozimician, na početku niš nevalja u Deutscheland a Bosna je šampinjon. I kad nakon par godina osjeti čari sređenog društva i moćne ekonomije, pa se tivra na kafu sa rajom u BiH, doživi šok ko da je sletio u Zambiju :D
Obzirom da mene poimenicno prozivas, red je da odgovorim.

Pa valjda je obrnuto :-) , prve 3 god. se i nisam zalio, sve bilo novo, zanimljivo, njemacka plata lijeze. Kasnije postalo dosadno, sistem usporio, sve vise komplikacija, birokratije, kako plata raste, raste i % koji moram dati drzavi. Obisao sve sto se moze obici.

A u BiH sam 2023. god. proveo skoro 3 mjeseca, a 2022 god. 5 mjeseci, tako da nema sta da me sokira, bukvalno sam tu.

Ali necemo da pokrecemo pricu opet po 50x da su svi (tj. velika vecina) manje-vise ekonomski migranti; i taj sistem koji se hvali je posljedica dobre ekonomije. Sistem je dobar kad ti imas koristi od sistema, ovdje je to ako imas porodicu prosjecnih ili ispodprosjecnih primanja i 2-3 djece. Ako ti daleko vise uplacujes u sistem nego sto od njega povlacis nazad, onda za tebe nije dobar. Trenutno uplacujem vise od 1000€ mjesecno za zdravstveno osiguranje, sta mislis koliko od toga iskoristim?

Ili sto @n+1 rece - da se ide zbog sistema i kulturnog/lifestyle sadrzaja, daleko vise Bosanaca bi bilo u Pragu, a daleko manje u Stuttgartu.
izvrsni direktor

#14057 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Ponovo se vracamo na tu najuredjeniju drzavu u europi
512MB

#14058 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by 512MB »

Ozimician wrote: 08/01/2024 16:39 Ali necemo da pokrecemo pricu opet po 50x da su svi (tj. velika vecina) manje-vise ekonomski migranti; i taj sistem koji se hvali je posljedica dobre ekonomije. Sistem je dobar kad ti imas koristi od sistema, ovdje je to ako imas porodicu prosjecnih ili ispodprosjecnih primanja i 2-3 djece. Ako ti daleko vise uplacujes u sistem nego sto od njega povlacis nazad, onda za tebe nije dobar. Trenutno uplacujem vise od 1000€ mjesecno za zdravstveno osiguranje, sta mislis koliko od toga iskoristim?
To ti se zove Soziale Partnerschaft. Budi sretan da sad ne trebaš sistem, ali doći će i to lakapo ;)
Ili sto @n+1 rece - da se ide zbog sistema i kulturnog/lifestyle sadrzaja, daleko vise Bosanaca bi bilo u Pragu, a daleko manje u Stuttgartu.
I on je sad neka referenca lol
Last edited by 512MB on 08/01/2024 17:02, edited 1 time in total.
Hajvan

#14059 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Hajvan »

njihA je ota uredženost odv'la u 2 svijetska rata
jeza u ledja

#14060 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

Ozimician wrote: 08/01/2024 16:39
512MB wrote: 08/01/2024 16:24 Najdraži su mi ovi ekonomski migranti ko Ozimician, na početku niš nevalja u Deutscheland a Bosna je šampinjon. I kad nakon par godina osjeti čari sređenog društva i moćne ekonomije, pa se tivra na kafu sa rajom u BiH, doživi šok ko da je sletio u Zambiju :D
Obzirom da mene poimenicno prozivas, red je da odgovorim.

Pa valjda je obrnuto :-) , prve 3 god. se i nisam zalio, sve bilo novo, zanimljivo, njemacka plata lijeze. Kasnije postalo dosadno, sistem usporio, sve vise komplikacija, birokratije, kako plata raste, raste i % koji moram dati drzavi. Obisao sve sto se moze obici.

A u BiH sam 2023. god. proveo skoro 3 mjeseca, a 2022 god. 5 mjeseci, tako da nema sta da me sokira, bukvalno sam tu.

Ali necemo da pokrecemo pricu opet po 50x da su svi (tj. velika vecina) manje-vise ekonomski migranti; i taj sistem koji se hvali je posljedica dobre ekonomije. Sistem je dobar kad ti imas koristi od sistema, ovdje je to ako imas porodicu prosjecnih ili ispodprosjecnih primanja i 2-3 djece. Ako ti daleko vise uplacujes u sistem nego sto od njega povlacis nazad, onda za tebe nije dobar. Trenutno uplacujem vise od 1000€ mjesecno za zdravstveno osiguranje, sta mislis koliko od toga iskoristim?

Ja sam vise puta procitao na ovoj i drugim temama sprdnju sa subvencijama za djecu, pa kao rodis X djece i zivis na grbaci drzave. Naravno, ima svega, ali svako dijete rodjeno, odraslo, obrazovano i spremno za rad u tom sistemu je vrijedno $$$$, jer demografija UBI. Ili to, ili imigracija, pa izvolite. Ali i imigracija je problem, jelte.

I tako ti kad dodjes u taj sistem, on tebe treba, jer uplacujes te poreze za taj sistem. Zasto mislis uopste da te trebaju?

Tako je kako je.

Ne znam sta si tacno pricao do sada, vidim da te ovaj gore proziva, nisam primjetio da nesto specijalno kukas, ali generalno je licemjerno izvana srati ljudima u BiH kako vani "nista ne valja".
geralt

#14061 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by geralt »

Ozimician wrote: 08/01/2024 16:39 Ali necemo da pokrecemo pricu opet po 50x da su svi (tj. velika vecina) manje-vise ekonomski migranti; i taj sistem koji se hvali je posljedica dobre ekonomije. Sistem je dobar kad ti imas koristi od sistema, ovdje je to ako imas porodicu prosjecnih ili ispodprosjecnih primanja i 2-3 djece. Ako ti daleko vise uplacujes u sistem nego sto od njega povlacis nazad, onda za tebe nije dobar. Trenutno uplacujem vise od 1000€ mjesecno za zdravstveno osiguranje, sta mislis koliko od toga iskoristim?
Drago mi je zbog tebe sto ne iskoristis, nadam se da ce tako i ostati.

Znas li koliko bi u BiH uplacivao za zdravstveno osiguranje sa slicnim primanjima? Jesi li imao ikakvih iskustava sa bh. zdravstvom?
jeza u ledja

#14062 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

Ma u sustini ovo sto on prica je klasicna spika nekog u 20-im godinama na Zapadu, bez obzira jel imigrant ili je domicilni.

Tek pocnes nesto zaradjivati, i onda vidis koliko moras za izdavanja, i onda kontas uu jbt ja zdrav ko drijen, nemam djece, vidi sto me handre. :D

Razmisljace drukcije za 10-15 godina, ha ja. A tek za 40... :oops: :D
512MB

#14063 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by 512MB »

To kad dođeš iz BiH pa ti neobično da država podržava familije sa djecom, umjesto uhljebe i kriminalce.
geralt

#14064 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by geralt »

Evo bas poredim troskove osiguranja u BiH i Njemackoj.

BiH: 11,50% bruto plate doprinos za zdravstvo + 1% solidarni doprinos za zdravstvo + 3,64% poslodavcev doprinos za zdravstvo + 0,36% poslodavcev solidarni doprinos za zdravstvo. Ukupno 16,50%.

Njemacka: 7,3% bruto plate od zaposlenika + 7,3% bruto plate od poslodavca. Ukupno 14,60% minimalnog izdvajanja, na to jos osiguravajuce kuce dodaju 2-3%.

Btw, cestitam kolegi forumasu na tolikim primanjima :D
Ozimician

#14065 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

jeza u ledja wrote: 08/01/2024 17:20 Ma u sustini ovo sto on prica je klasicna spika nekog u 20-im godinama na Zapadu, bez obzira jel imigrant ili je domicilni.

Tek pocnes nesto zaradjivati, i onda vidis koliko moras za izdavanja, i onda kontas uu jbt ja zdrav ko drijen, nemam djece, vidi sto me handre. :D

Da su bogdom 20e. :D :D :D
Bilo bi odlicno.

Ne kukam ja uopste, naprotiv, samo ni ne hvalim bezrezervno sistem kao ovdje neki, da je ovamo sve tip top, a u BiH nista ne valja.
Istina je negdje izmedju.

Pazi, nemam ja problem sto se meni odbija XY za sve to, problem je sto se nekome drugom odbija daleko manje, a dobija vise od tog sistema. Eh to je ono sto boli. Ali ruku na srce, isto mi je bilo i u BiH sto se toga tice. Zato ko ide "zbog sistema", nece ga docekati puno drugacije i ovamo parazita koliko hoces kao i u BiH, samo ih ovdje ne poznajes, ne znas mu oca ni mater, pa onda to lakse podnosis. :D

Recimo sad cak i ukidaju Elterngeld za sve bracne parove koji imaju preko 150 000€ godisnje brutto (tj. spustaju lagano na tu granicu, sto znaci bukvalno svi visokoobrazovani parovi, ranije je bila granica 300k) - dakle oni koji najvise uplacuju, njima se ukida. :-) :-) :-)

https://www.zdf.de/nachrichten/politik/ ... e-100.html
Last edited by Ozimician on 08/01/2024 17:41, edited 1 time in total.
512MB

#14066 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by 512MB »

Ozimician wrote: 08/01/2024 17:31 Pazi, nemam ja problem sto se meni odbija XY za sve to, problem je sto se nekome drugom odbija daleko manje, a dobija vise od tog sistema. Eh to je ono sto boli.
Pa to je smisao socijalne države :lol:
detroit-mercy

#14067 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

Ozimician wrote: 08/01/2024 17:31
jeza u ledja wrote: 08/01/2024 17:20 Ma u sustini ovo sto on prica je klasicna spika nekog u 20-im godinama na Zapadu, bez obzira jel imigrant ili je domicilni.

Bilo bi odlicno.

Ne kukam ja uopste, naprotiv, samo ni ne hvalim bezrezervno sistem kao ovdje neki, da je ovamo sve tip top, a u BiH nista ne valja.

Pazi, nemam ja problem sto se meni odbija XY za sve to, problem je sto se nekome drugom odbija daleko manje, a dobija vise od tog sistema. Eh to je ono sto boli. Ali ruku na srce, isto mi je bilo i u BiH sto se toga tice. Zato ko ide "zbog sistema", nece ga docekati puno drugacije i ovamo parazita koliko hoces kao i u BiH, samo ih ovdje ne poznajes, ne znas mu oca ni mater, pa onda to lakse podnosis. :D

Recimo sad cak i ukidaju Elterngeld za sve bracne parove koji imaju preko 150 000€ godisnje brutto (tj. spustaju lagano na tu granicu, sto znaci bukvalno svi visokoobrazovani parovi, ranije je bila granica 300k) - dakle oni koji najvise uplacuju, njima se ukida. :-) :-) :-)

Hajde konkretno, sta se tebi svidja u BH sistemu. Mozes li sastaviti neku listu stvari za koje mislis da smo bolji od drugih?
Ozimician

#14068 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

detroit-mercy wrote: 08/01/2024 17:42

Bilo bi odlicno.

Hajde konkretno, sta se tebi svidja u BH sistemu. Mozes li sastaviti neku listu stvari za koje mislis da smo bolji od drugih?
Porez na dobit, dividende i prihod.
Nema progresivnog oporezivanja.
Nema neradne nedjelje.

I kad kazes "od drugih" to je sirok pojam, ja mogu porediti BiH i Njemacku.
512MB

#14069 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by 512MB »

Ozimician wrote: 08/01/2024 17:31 Recimo sad cak i ukidaju Elterngeld za sve bracne parove koji imaju preko 150 000€ godisnje brutto (tj. spustaju lagano na tu granicu, sto znaci bukvalno svi visokoobrazovani parovi, ranije je bila granica 300k) - dakle oni koji najvise uplacuju, njima se ukida. :-) :-) :-)

Kako ih nije stid :D
detroit-mercy

#14070 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

Ozimician wrote: 08/01/2024 17:44

Bilo bi odlicno.

Nema neradne nedjelje.

Ho's reci, svidja ti se pisanje po sirotinji :mrgreen:
Ozimician

#14071 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

512MB wrote: 08/01/2024 17:45
Ozimician wrote: 08/01/2024 17:31 Recimo sad cak i ukidaju Elterngeld za sve bracne parove koji imaju preko 150 000€ godisnje brutto (tj. spustaju lagano na tu granicu, sto znaci bukvalno svi visokoobrazovani parovi, ranije je bila granica 300k) - dakle oni koji najvise uplacuju, njima se ukida. :-) :-) :-)

Kako ih nije stid :D
O tome i govorim, stede na Elterngeldu i na poljoprivrednicima.
(Zato je danas sve blokirano traktorima)

Ovamo podizu Burgergeld za neradnike.
Ozimician

#14072 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

detroit-mercy wrote: 08/01/2024 17:46
Ozimician wrote: 08/01/2024 17:44
Nema neradne nedjelje.

Ho's reci, svidja ti se pisanje po sirotinji :mrgreen:
U Njemackoj mi se svidja npr. bankovni sistem, sistem osiguranja je isto jako dobar i razvijen, i naravno Autobahn i generalno ceste i saobracaj. :D

Dok je recimo to dvoje u Austriji i Svicarskoj katastrofa, samo ogranicenja i kamere na svakom kilometru haman. Ali opet oni imaju dosta bolji internet nego Njemacka; u Njemackoj je internet jako los.

Ja volim sto manje drzavne kontrole u svemu. :D
Razdvajanje smeca je takodjer nocna mora i trudim se sto manje da razdvajam.
512MB

#14073 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by 512MB »

Ma kakvo razdvajanje to je za ove lqtb hipstere, odma hukneš kroz prozor, nek Hans razdvaja.
sumirprimus

#14074 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sumirprimus »

Jarane dje li si ti u bosni rasto iskreno :lol: :-)
512MB

#14075 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by 512MB »

Ko ja?
Post Reply