Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
- madner
#1401 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Uvod je najbolje objasnjene zasto ljudi idu, bez obzira na primanja.
- Tabhana
-
prog321
#1403 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Kvalitetniji zivot,, ? Vecinom se sastoji od kuca-posao ritma.cassius wrote: Nije Zapad bajka nikako, ali da se kvalitetnij zivot vodi tamo, vodi se.
I dzaba ovdje ljudi trube, ovi dijasporasi , poput Insomnie , Zviza i ostalih. Kao aj plati servis, aj obdaniste etc. ne valja zapad, tesko je. Pa eto uzmete fino prosjecnu platu u BiH, uzmes prosjecnu platu u Francuskoj,Austriji, Njemackoj, Danskoj i fino uporedis , sta ces ovdje sve ostvarit s prosjecnom od svega toga i sta ces tamo.
Pametnije bi ti bilo da citas i sutis. Radi na tome da razgulis i vidis svojim ocima.
Zviz i Isomnia su u dijaspori. Oni samo govore ono sto je puka realnost. Moze se napredovati gdje god da se potrudis. Tebi ako je cilj da ides, onda idi. Nema u tome nista lose.
-
Hendrix
#1404 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
A u Bosni kad radis je kuca-odmor-lezanje-malo posao-kafana-mozda kuca?!?!prog321 wrote:
Kvalitetniji zivot,, ? Vecinom se sastoji od kuca-posao ritma.
Pametnije bi ti bilo da citas i sutis. Radi na tome da razgulis i vidis svojim ocima.
Zviz i Isomnia su u dijaspori. Oni samo govore ono sto je puka realnost. Moze se napredovati gdje god da se potrudis. Tebi ako je cilj da ides, onda idi. Nema u tome nista lose.
Ne znam gdje radis ali svugdje je isti ritam radnim danima, jos ako imas djecu...ne kontam sta je kod nas drugacije ako radis kod privatnika od nekog slobodnog vremena na zapadu? Jedino sto mi pada na pamet je da kod nas prekovremeni rad ne postoji, on se smatra normalnim radom i velika je uvreda ako nakon par mjeseci konstantnog rada non stop kazes pa dobro je vise jebemu, imam i ja zivot osim firme. Znam par ljudi koji rade 6 dana i u Nedelju dodju na 2-3 sata da nesto zavrse...i tako godinama, ma ne to nije moguce kod nas, nije kod nas zivot posao-kuca...gdje je rahatluk tu?
-
cassius
#1405 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
prog321 wrote:Kvalitetniji zivot,, ? Vecinom se sastoji od kuca-posao ritma.cassius wrote: Nije Zapad bajka nikako, ali da se kvalitetnij zivot vodi tamo, vodi se.
I dzaba ovdje ljudi trube, ovi dijasporasi , poput Insomnie , Zviza i ostalih. Kao aj plati servis, aj obdaniste etc. ne valja zapad, tesko je. Pa eto uzmete fino prosjecnu platu u BiH, uzmes prosjecnu platu u Francuskoj,Austriji, Njemackoj, Danskoj i fino uporedis , sta ces ovdje sve ostvarit s prosjecnom od svega toga i sta ces tamo.
Naravno da je kvalitetniji, ne znam u cemu se tebi ogleda kvalitet zivota u BiH , ali sve procjene govore da to nije. Ma dobro, nije zapad tamo gdje jest jer je sjedio po kafama. Postujem tvoje misljenje. Drugarica sa zavrsenim elektrotehnickim fakultetom prosjekom 9,5 , nije primljena nigdje na konkursu u BiH, pa se ispalila vani, jer je ovdje ocigledno mogla da napreduje.
Ali znam sta ces ti sad napisat, napisaces mi demant toga, da to nije tako.
- madner
#1406 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Koji je smjer bila?
Za neke smjerove ne mozes se okrenuti bez da dobijes ponudu za neki posao.
- insomnia78
#1407 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Naravno da je lekse vani
Meni samo smjesno kako ljudi olako formiraju misljenje na osnovu cijene litra ulja, nije zivot samo to
Sa minimalcem ces se i vani patiti i neces vidjeti bas nesto od te kvalitete zivota
Ko je spreman bujrum al imam osjecaj da vecina ocekuje doci i odmah ubosti platu od par milja (a cijene jeftinije nego u BiH)
Treba se malo pomuciti da se dogura do prosjecne plate vani
Realno, ko ima znanje jezika i neku trazenu struku on se vec ispalio il zivi neki standardom u BiH
Meni samo smjesno kako ljudi olako formiraju misljenje na osnovu cijene litra ulja, nije zivot samo to
Sa minimalcem ces se i vani patiti i neces vidjeti bas nesto od te kvalitete zivota
Ko je spreman bujrum al imam osjecaj da vecina ocekuje doci i odmah ubosti platu od par milja (a cijene jeftinije nego u BiH)
Realno, ko ima znanje jezika i neku trazenu struku on se vec ispalio il zivi neki standardom u BiH
-
cassius
#1408 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Kako ja znam energetika.madner wrote:Koji je smjer bila?
- arman1
- Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
- Vozim: šta klepim
- Horoskop: BOG
#1409 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Noje život litar ulja ali nije ni čaršija i Bosanska hava.insomnia78 wrote:Naravno da je lekse vani
Neko je spomenuo rastodera. On je mila majka. Zamisli situacije voziš se glavnom ulicom i lik iz auta u susjednoj traci onako iz zajebancije ti uperi pištolj u glavu. Na pitanje šta sam ti skrivio ide odgovor: ništa samo se zajebavam. Ispričaš to policajcu koga lično znaš ide komentar čuvaj se svakakvih budala ima.
Konkurišeš na posao. CV perfektan, test anuliran, ubjedljivo najbolji kandidat međutim prolazi kolega sa fakulteta koji je u stranačkom podmladku.
Dok mi je dijete bilo na GAK-u da bi ga nahranilie medicinske sestre supruga je morala da ima plati. Nema veze što je hrana plačena kroz doprinose zdravstvu.
Ima toga još.
Boli me za ulje. Ne želim da mi dijete živi u ovakvoj zemlji.
- insomnia78
-
prog321
#1411 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Pa razguli.
Kao da ovdje neko brani nekome da ide ?
Idi tamo gdje ces biti sretan. Hvataj se krivine odmah danas.
Par nas reaguje kada bacate cifre od 3-4 hiljade eura, kao da ce to sve i jedan azilant dobiti cim predje granicu.
Par nas reaguje kada bacate cifre od 3-4 hiljade eura, kao da ce to sve i jedan azilant dobiti cim predje granicu.
- arman1
- Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
- Vozim: šta klepim
- Horoskop: BOG
#1412 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Radim na tome ako je ovo "razguli" meni upučeno. Radim ali ne želim da srljam jer nisam sam. Dosta ljudi oko mene je u zadnje vrijeme otišlo. Uglavnom svi su dobro isplanirali i pripremili se. Samo je jednom momku ispala prilika.prog321 wrote:Pa razguli.
- Tabhana
#1413 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
@prog
Jesi li to na budžetu, pa sve redom napadaš
Jesi li to na budžetu, pa sve redom napadaš
- hadzinicasa
#1414 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
pa sve je do ocekivanja i do toga sta covjek zeli od zivota. ima ljudi koji nece da se pate, ima ljudi koji nece na manje novcano nego sto imaju sada, gubeci iz vida perspektivu, ima onih koji su spremni "zrtvovati" nekoliko godina zivota uz jaci tempo - posao i ucenje jezika, da bi u nekom sutra mogli bolje uzivati. ima onih koji se zadovoljavaju s tim da imaju popiti i pojesti, kao osnovnom i neporecivom ljudskom potrebom...insomnia78 wrote:Naravno da je lekse vani
ljudi su razliciti.
vani se malo vise ppazi na novac, cijene nisu ni tako visoke kako se predstavljaju, ali nisu ni plate. ovisi od obrazovanja, pozicije i interesovanja. sa prosjecnom platom se relativno ugodno moze zivjeti, hrana je jeftinija, komunalije tu-negdje. automobil cesto nije potreban zbog usavrsenog javnog prevoza, te predstavlja luksuz a ne potrebu, postoje nacini za dobijanje jeftinije stambene jedinice, krediti su povoljniji (za kupovinu) - s finansijske strane. s one druge strane stvari se ne mogu ni porediti, pa cu to i preskociti.
- insomnia78
#1415 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Pa kako kome
Ja npr radim 30-40 km od kuce
Pocinjem u 7:15 a prvi voz dolazi u 7:30
Zavrsavam u 17 a voz u 18:30, meni je potreba
Ja npr radim 30-40 km od kuce
Pocinjem u 7:15 a prvi voz dolazi u 7:30
Zavrsavam u 17 a voz u 18:30, meni je potreba
-
cassius
#1416 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Pretpostavljam da ili je meni ili ovom drugom upuceno,ali kako god. Ili citaj sta ko pise ili usuti i ne blebeci jedno te isto.prog321 wrote:Pa razguli.
- hadzinicasa
#1417 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
napisah: "cesto nije potreba"!?
- insomnia78
#1418 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Pa i ja napisa kako kome
- hrasno38
- Vozim: Renault Laguna
- Horoskop: Riba
#1419 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Razlika je sto i sa jebenom socijalom u EU mozes zivjeti kao covjek a ovdje sa prosjecnom platom skoro pa moras dizati ruku na sebe!!!insomnia78 wrote:Naravno da je lekse vani
- hadzinicasa
#1420 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
dobro, ne raspravlja mi se oko semantike i ko je poceo rat, bas jer smo u sustini rekli isto. u formi smo se razisli.
- insomnia78
#1421 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Glede rjesenja stambenog pitanja
Banke se nece bas otimati da ti daju kredit ako nemas ugovor na neodredjeno i k tome jos si stranac bez stalne boravisne dozvole
Za iznajmljivanje stana u vecini sluczjeva treba polog u visini dvije tri mjesecne rate
Banke se nece bas otimati da ti daju kredit ako nemas ugovor na neodredjeno i k tome jos si stranac bez stalne boravisne dozvole
Za iznajmljivanje stana u vecini sluczjeva treba polog u visini dvije tri mjesecne rate
- insomnia78
#1422 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Mozes djavolahrasno38 wrote:Razlika je sto i sa jebenom socijalom u EU mozes zivjeti kao covjek a ovdje sa prosjecnom platom skoro pa moras dizati ruku na sebe!!!insomnia78 wrote:Naravno da je lekse vani
Kovanica "socijalni slucaj" nije bezveze nastala
E sad zavisi sta kome znaci zivjeti ko covjek
Mozes ti zivjeti u "socijalnim" stanovima ako si spreman gledati kriminal, nasilje, gudru, alkohol, svakodnevne problema
A geto vani je "malo" zajebaniji nego kod nas
- hadzinicasa
#1423 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
ima drzava u EU u kojima postoji mogucnost da se prijavis za dodjelu stana (umjesto da ga privatno unajmljujes) gdje su stambene jedinice jeftinije. Kazes gdje ces, kolike velicine... i cekas. I imas pravo dva puta odbiti ponudjeni stan.
naravno da ti nece dati kredit cim se pojavis u zemlji, ali ostanak u bilo kojoj zemlji podrazumijeva "normalan" posao i rijesen status. i da, slazem se da je za dolazak u bilo koju zemlju potreban pocetni kapital.
naravno da ti nece dati kredit cim se pojavis u zemlji, ali ostanak u bilo kojoj zemlji podrazumijeva "normalan" posao i rijesen status. i da, slazem se da je za dolazak u bilo koju zemlju potreban pocetni kapital.
- insomnia78
#1424 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Pa imahadzinicasa wrote:ima drzava u EU u kojima postoji mogucnost da se prijavis za dodjelu stana (umjesto da ga privatno unajmljujes) gdje su stambene jedinice jeftinije. Kazes gdje ces, kolike velicine... i cekas. I imas pravo dva puta odbiti ponudjeni stan.
U fr se ti stanovi zovu HLM
Ali budi spreman da zivis sa afrikancima, cecenima, poljacima, arapima...
- hadzinicasa
#1425 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
ne nuzno. koliko znam, ti odaberes gdje bi i koliki bi stan, a oni te zovnu kada se tako nesto pojavi.
ali moguce je da je tu drugacije.
ali moguce je da je tu drugacije.