Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post Reply
vivaldi

#1401 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by vivaldi »

pa sta ako se predvidja? ne znam jel zivis u bosni, ali pored mileta, bakira i dragana iscudjavat se bilo kojem forumasu zbog bilo cega je suludo.
ILVIIR

#1402 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by ILVIIR »

SaraFina wrote:
vivaldi wrote:
SaraFina wrote:Zašto se sve teme sličnog sadrzaja na forumu moraju svesti na brojanje neduzne djece po školama, veselju kad je mortalitet veci od nataliteta kod susjeda i komsija i sl?
totalno si profulila pitanje. niko od forumasa ne broji nista i nikoga vec se samo sluze javnim podacima institucija (zavodima) kojima je posao da broje i razvrstavaju. zapravo kroz porez i ti sama finansiras to brojenje. a sto se tice djece, njima se bave i profesionalni i amaterski demografi jer su djeca buducnost, a ne gerijatrija.

..
@Ilvir, ja ne razumijem zašto se ti baviš pitanjima ko je s kojeg mjesta došao?

Licemjerno je na kub i ovo zagovaranje i orgijanje kako propasti drzave BiH tako i propasti jednih odnosno drugih.
Djeluje morbidno. Ruzno..
bolestan sam, dosadno mi je, toliko mi je sve ostalo u savrsenom redu, da ocigledno nemam pametnijeg posla. et' sto.. :)

ovo sa licimjerstvom mislim da se se ne odnosi na mene. niti orgijam, niti zagovaram propast bilo koga. mene u sustini jedino interesuje kako zivi narod oko mene, da li mladi ljudi mogu da uzivaju u svojoj mladosti, skoluju se, zaposle, koriste zdravstveni sistem, stvaraju sebi porodicu u normalnom ambijentu, itd...

kad bi postojalo bilo kakve teoretske mogucnosti, da separatisticke snage kroz demografski napredak i nadmoc uspiju na miran nacin bilo kako promjeniti situaciju na bolje (npr nezavisnost), odmah bi to podrzao i potpisao.

zato, priznajem, "navijam".
Hafis

#1403 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by Hafis »

sanjin_1 wrote:
Hafis wrote:
sanjin_1 wrote:Oho nam se..."ekonomsko dominatni" i dalje žive u svijetu iluzija...ništa iz bliže prošlosti nisu naućili...

'vako su isto balili o Fisu i srednjoj Bosni i "Lašavnopolisu" pa ispade "zvizni ga Habibe"...Bošnjaka skoro 70 %..a toliko su se nadali. :D

Ne postoji čak ni tračak sumnje da se isti film odmotava i u HNK-u. Samo da podsjetim da je do samo unazad nekolike godine bilo nezamislivo da Bošnjaci imaju preko 50% mandata u kantonu..a vidi sad (16 komada :izet: )
Dok mu hiljade ljudi godišnje napuštaju Livno i Duvno jer nemaju od čega živjeti ono prdi o ekonomskoj dominaciji. Dok mu niz Ljubuški teku potoci fekalija čim malo kiše padne, ono bali o napredku. Dok mu ona bijeda iz Ortiješa jednom dnevno jede dikelajući po Opuzenu ono žvali o prosperitetu. Dok mu one babe iz Bobanova od 60 godina starosti hamale kod one seljačine na Kočinama ono drvi o "otvarnju bizMisa", dok mu kompletne srednjoškolske generacije odlaze u "domovinu" ono dipla o etničkim poklapanju.....mogao bi ovako nabrajat 2-3 dana jer je lista podugačka, ali čemu...istorija je učiteljica..naravno ako ne živiš u 25 % nečega..onda samo sanjaš da da ćeš i ti jednom vidjeti Mostar i Stari Most.. :bih:
Evo ga, opet se nakalemio na komšijin wi-fi :).
Dobro i veliš pajdo. Bolje je pošteno ćućati među onim kesama i ćekati nafaku s neba dok oni bizmismeni iz Hortiješa dikele po Opuzenu.
A da, i sve pohvale za veoma visoku ekološku svijest na tih 75% nećega.
U stvari evo ide i prigodan klip s prikazom sveopćeg prosperiteta na tih 75% nećega i s posebnom zahvalom na kraju onima koji su sve to omogućili :)

https://www.youtube.com/watch?v=4TzWLHD ... e=youtu.be
eh garibiću šta ti znaš o wi-fiju..? Da ti ga ja nisam donio u tih 25 % nećeg i dan danas bi mislio da je wi-fi naramak hraštike..

Vego kumašine, bolje i ćućat vego pakovanje i pravac "domovina"...

Ko ćeka nafaku? Jedini što nešto ćekaju su ovi "legitimni" garibi što stopiraju po Buni ..a ćekaju nebili ko stao da ih poveze do "u Opuzen samo"...furda pa to ti je..
Pusti šuplje ''Slezak'' i štedi za protetike.
Nego ne reče mi ništa za ovaj klip...kako ste ovo ovako zajaksuzili? I kad ćete one ovce maknuti s tih 75%? Bruka.
GeeTnT

#1404 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by GeeTnT »

Ovce ima i Musa...u čemu je problem? ...a to za protetiku je nisko...jako nisko.

PS: Sjećam se ppk-a koji je na isti način provocirao rahmetli Pipija...
Mister Yes

#1405 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by Mister Yes »

Demografske promjene NAŽALOST nemaju alternativu jer bilo kakve druge promjene su nemoguće. Imamo 25 godina iskustva da je tako (neko bi rekao i stotine godina). Na prvim demokratskim izborima nacionalne stranke su odnjele ubjedljivu pobjedu. I od tada pa do danas nacionalistička retorika i retorika mržnje i nepopuštanja uvijek donosi poene i pobjedu strankama. Previše je bilo ratova, zločina i mržnje u našoj istoriji gdje su naši narodi ubijali jedni druge. Nepovjerenje se prenosi sa koljena na koljeno ali za svaki slučaj tu su i političke stranke koje dodatno podgrijavaju mržnju putem medija koje kontrolišu. Strankama naravno odgovora da se narodi međusobno mrze i da se bave jedni drugima a ne političarima. Revolucija nije moguća jer bi trebale tri revolucije a to je oksimoron. Pomirenje nije moguće jer svako ko pokuša je automatski izdajnik. Dogovor nije moguć jer su ciljevi dijametralno suprotni a trebale bi se složiti sve tri strane.

Neko se nada da bi ulazak u EU mogao relaksirati odnose i dovesti do nekog kompromisa. I ja nekada gajim takve nade. I dalje vjerujem da "zapad" može šta hoće i ako hoće može nas na silu ugurati u EU i nametnuti šta god želi. Ali to je već u domenu teorija zavjere i čak i ako je tako ne vidim šta bi mi na forumu mogli o tome pisati. Ako je tako onda je sve što mi pišemo ili uopšte radimo u ovoj zemlji nebitno. Ja želim vjerovati da ipak ima veze šta mi radimo i želim pisati o tome šta mi možemo da uradimo da se situacija promjeni.

A ne možemo ništa osim čekati da demografija uradi svoje. Jedino što se može promjeniti u ovakvoj situaciji je broj jednih, drugih i trećih. On pada kod svih ali ipak ne na isti način. Naravno, sve je to jako sporo i možda na kraju ništa ne bude ni od toga. Ali NIŠTA drugo se ne može promjeniti u ovoj zemlji i samim tim demografija je jedina nada da će se stvari promjeniti. Ono što je sigurno i što je samo po sebi pozitivno je da se smanjuje broj stanovnika kod sva tri naroda i to u cjelom regionu a ne samo u BiH. To je pozitivno jer, kao što stalno ponavljam, manje ljudi znači manje potrebe za životnim prostorom i trebalo bi garantovati relaksaciju odnosa.

Naravno, kad čovjek pomisli "sve nas je manje" mogao bi se prepasti da nestajemo. Ali ljudi je sve više na planeti zemlji tako da ljudski rod nije ugrožen u tom pogledu. Čega se onda plašiti? Mogu se plašiti samo oni koji smatraju da je njihova etnička skupina jako posebna i bitna. Dakle oni kojima je izrazito bitna etnička pripadnost. Baš sam nedavno objašnjavao nacionalistima koliko je primitivno biti nacionalista:
Čemu tolika potreba da se identifikuješ sa nekim kolektivitetom? Različitost ok ali zar ne možeš biti različit kao individua? Zar se moraš sklanjati iza grupe? Ta potreba da budeš dio grupe je instinkt iz primitivnih vremena kada je opstanak bio lakši ako si dio grupe nego ako si sam. Ali kako društvo i planeta napreduju ta potreba da se bude dio neke grupe je sve manja i manja a oni koji se i dalje drže toga se sa razlogom smatraju primitivnima jer i gaje primitivni instinkt. Oni su dakle i dalje ljudi koji se boje i čijim potezima i dalje upravlja strah kao u ona davna vremena.

Od navijačkih skupina do nacionalista imamo čitav spektar ljudi koji se i dalje udružuju u grupe kako bi savladali svoj strah da budu pojedinici. Evo čitam temu i zaista je korisno čitati kako se pojedinci trude opravdati taj nagon čopora. Kao ljepota je u različitosti naroda. Šta je tu lijepo? Idealno bi bilo da svi govorimo jedan te isti jezik i da postoji samo jedna država (sa mnoštvom regija naravno). E onda bi bio izazov i ljepota biti različit kao individua. Razlikuj se svojim znanjem, talentom, trudom, dobrotom. To je plemenita težnja modernog čovjeka. A ne da se razlikuješ stvarima koje si nasljedio od svojih predaka i za koje nemaš nikakve zasluge. Takva vrsta razlikovanja kojem teže nacionalisti jeste lakša ali nikako nije plemenitija.

Pametni ljudi sve više uviđaju da smo svi ljudi i da se trebamo razlikovati svojim djelima a ne svojom bojom kože, jezikom, religijom ili običajima. Sve su to stvari koje smo nasljedili i nisu naša zasluga. Mi se trebamo razlikovati svojim djelima a ne boriti se da zadržimo razlike koje su gajili naši preci.
Strašno je glupo napisati "brojanje neduzne djece po školama". Kao da će im neko nauditi ako ih broji. Ili "brojanje krvnih zrnaca" kao da je izjašnjavanje o etničkoj pripadnosti na bilo kakav način povezana sa krvlju. To su naučene fraze koje limitirani ljudi koriste jer ne znaju razmišljati svojom glavom a djeluju im onako baš "moderno" to jest u skladu sa onim što smatraju da bi na ovom forumu moglo dobiti aplauz.

Svima nama u ovoj zemlji ne preostaje ništa drugo nego da gledamo u demografske statistike i da se nadamo da će demografske promjene dovesti do nužne relaksacije odnosa i prestanka podjela. I to je na dugom štapu i neizvjesno ali jednostavno druge nade nemamo.
SaraFina

#1406 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by SaraFina »

Naravno da je diskutabilno koristiti dječicu u svrhu argumentacije na morbidne načine ..

Čim uporedjujete i likujete nad mortalitetom ili smanjenjem nataliteta nekog naroda, za normalne ljude pod bilo kojim uvjetima to je društveno i moralno neprihvatljivo.

Znači bukvalno " navijaš za nestanak " nekoga i još takvo što opravdavaš " limitiranošću" drugih.

Ne mozete statističke podatke ( ako već morate) koristiti bez emocija?

Likovanja i sl?

Ovako izgleda kao da pojedine kantone bukvalno zelite " pozeleniti" i to što prije.
A to " pozeljenjavanje" nije sigurno u humane svrhe.
Kao što ne vjerujem u " humana" preseljenja, tako ne vjerujem ni u " haman nestanak" nekog naroda sa ovog prostora. Bilo da se radilo o iseljenju, mortalitetu ili niskoj stopi nataliteta.

Sve su varijante podjednako loše.

I onaj ko ih prizeljkuje i veseli im se, ima navijacki odnos, takodje je diskutabilan kao osoba. Što ima nejasno?
Mister Yes

#1407 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by Mister Yes »

SaraFina wrote:Naravno da je diskutabilno koristiti dječicu u svrhu argumentacije
Ne koriste se djeca već podaci o djeci. Limitirane osobe ne vide razliku između korištenja nekoga i korištenja podataka o nekome.
SaraFina wrote:Čim uporedjujete i likujete nad mortalitetom ili smanjenjem nataliteta nekog naroda, za normalne ljude pod bilo kojim uvjetima to je društveno i moralno neprihvatljivo.
Nema ništa nemoralno u odluci ljudi da imaju manje dijece ili da odu da žive u drugu zemlju niti ima išta nemoralno u činjenici da ljudi umiru. Statistike bilježe te sasvim normalne pojave i govore nam o tendencijama povećanja ili smanjenja broja nekog od naša tri naroda u BiH. Nema ništa nemoralno u navijanju da jednih ili drugih bude manje ili više jer nema ništa nemoralno ni u tome kako dolazi do toga da je jednih manje ili više.
SaraFina wrote:Znači bukvalno " navijaš za nestanak " nekoga i još takvo što opravdavaš " limitiranošću" drugih.
Druga bi stvar bila da neko navija da neko nestane nekim zločinačkim načinom. Recimo ubijanjem ili genocidom. Ali nema ništa nemoralno u tome da neko navija da neko drugi ode iz zemlje ili da ima manje djece. Pored moje vikendice ima kuća u kojoj živi komšija koji pušta glasno narodnjake i ide mi na živce. Nemoralno je da uzmem pušku i ubijem komšiju. Nije nemoralno da navijam da komšija ode negdje drugo da živi. Limitirane osobe ne vide razliku.
SaraFina wrote:Ovako izgleda kao da pojedine kantone bukvalno zelite " pozeleniti" i to što prije.
Nego šta je nego u humane. Pozeljenjivanje će doprinjeti relaksaciji odnosa a to će smanjiti mržnju.
SaraFina wrote:Kao što ne vjerujem u " humana" preseljenja, tako ne vjerujem ni u " haman nestanak" nekog naroda sa ovog prostora. Bilo da se radilo o iseljenju, mortalitetu ili niskoj stopi nataliteta.
Opet miješaš nemoralne i moralne stvari. Humana preseljenja podrazumjevaju da nekoga na silu seliš mimo njegove volje. To je loše. A kada čovjek svojom voljom odluči da živi u Njemačkoj (kao što si ti odlučila) u tome nema ništa loše.
BenDover

#1408 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by BenDover »

Mister Yes wrote:Demografske promjene NAŽALOST nemaju alternativu jer bilo kakve druge promjene su nemoguće. Imamo 25 godina iskustva da je tako (neko bi rekao i stotine godina). Na prvim demokratskim izborima nacionalne stranke su odnjele ubjedljivu pobjedu. I od tada pa do danas nacionalistička retorika i retorika mržnje i nepopuštanja uvijek donosi poene i pobjedu strankama. Previše je bilo ratova, zločina i mržnje u našoj istoriji gdje su naši narodi ubijali jedni druge. Nepovjerenje se prenosi sa koljena na koljeno ali za svaki slučaj tu su i političke stranke koje dodatno podgrijavaju mržnju putem medija koje kontrolišu. Strankama naravno odgovora da se narodi međusobno mrze i da se bave jedni drugima a ne političarima. Revolucija nije moguća jer bi trebale tri revolucije a to je oksimoron. Pomirenje nije moguće jer svako ko pokuša je automatski izdajnik. Dogovor nije moguć jer su ciljevi dijametralno suprotni a trebale bi se složiti sve tri strane.

Neko se nada da bi ulazak u EU mogao relaksirati odnose i dovesti do nekog kompromisa. I ja nekada gajim takve nade. I dalje vjerujem da "zapad" može šta hoće i ako hoće može nas na silu ugurati u EU i nametnuti šta god želi. Ali to je već u domenu teorija zavjere i čak i ako je tako ne vidim šta bi mi na forumu mogli o tome pisati. Ako je tako onda je sve što mi pišemo ili uopšte radimo u ovoj zemlji nebitno. Ja želim vjerovati da ipak ima veze šta mi radimo i želim pisati o tome šta mi možemo da uradimo da se situacija promjeni.

A ne možemo ništa osim čekati da demografija uradi svoje. Jedino što se može promjeniti u ovakvoj situaciji je broj jednih, drugih i trećih. On pada kod svih ali ipak ne na isti način. Naravno, sve je to jako sporo i možda na kraju ništa ne bude ni od toga. Ali NIŠTA drugo se ne može promjeniti u ovoj zemlji i samim tim demografija je jedina nada da će se stvari promjeniti. Ono što je sigurno i što je samo po sebi pozitivno je da se smanjuje broj stanovnika kod sva tri naroda i to u cjelom regionu a ne samo u BiH. To je pozitivno jer, kao što stalno ponavljam, manje ljudi znači manje potrebe za životnim prostorom i trebalo bi garantovati relaksaciju odnosa.

Naravno, kad čovjek pomisli "sve nas je manje" mogao bi se prepasti da nestajemo. Ali ljudi je sve više na planeti zemlji tako da ljudski rod nije ugrožen u tom pogledu. Čega se onda plašiti? Mogu se plašiti samo oni koji smatraju da je njihova etnička skupina jako posebna i bitna. Dakle oni kojima je izrazito bitna etnička pripadnost. Baš sam nedavno objašnjavao nacionalistima koliko je primitivno biti nacionalista:
Čemu tolika potreba da se identifikuješ sa nekim kolektivitetom? Različitost ok ali zar ne možeš biti različit kao individua? Zar se moraš sklanjati iza grupe? Ta potreba da budeš dio grupe je instinkt iz primitivnih vremena kada je opstanak bio lakši ako si dio grupe nego ako si sam. Ali kako društvo i planeta napreduju ta potreba da se bude dio neke grupe je sve manja i manja a oni koji se i dalje drže toga se sa razlogom smatraju primitivnima jer i gaje primitivni instinkt. Oni su dakle i dalje ljudi koji se boje i čijim potezima i dalje upravlja strah kao u ona davna vremena.

Od navijačkih skupina do nacionalista imamo čitav spektar ljudi koji se i dalje udružuju u grupe kako bi savladali svoj strah da budu pojedinici. Evo čitam temu i zaista je korisno čitati kako se pojedinci trude opravdati taj nagon čopora. Kao ljepota je u različitosti naroda. Šta je tu lijepo? Idealno bi bilo da svi govorimo jedan te isti jezik i da postoji samo jedna država (sa mnoštvom regija naravno). E onda bi bio izazov i ljepota biti različit kao individua. Razlikuj se svojim znanjem, talentom, trudom, dobrotom. To je plemenita težnja modernog čovjeka. A ne da se razlikuješ stvarima koje si nasljedio od svojih predaka i za koje nemaš nikakve zasluge. Takva vrsta razlikovanja kojem teže nacionalisti jeste lakša ali nikako nije plemenitija.

Pametni ljudi sve više uviđaju da smo svi ljudi i da se trebamo razlikovati svojim djelima a ne svojom bojom kože, jezikom, religijom ili običajima. Sve su to stvari koje smo nasljedili i nisu naša zasluga. Mi se trebamo razlikovati svojim djelima a ne boriti se da zadržimo razlike koje su gajili naši preci.
Strašno je glupo napisati "brojanje neduzne djece po školama". Kao da će im neko nauditi ako ih broji. Ili "brojanje krvnih zrnaca" kao da je izjašnjavanje o etničkoj pripadnosti na bilo kakav način povezana sa krvlju. To su naučene fraze koje limitirani ljudi koriste jer ne znaju razmišljati svojom glavom a djeluju im onako baš "moderno" to jest u skladu sa onim što smatraju da bi na ovom forumu moglo dobiti aplauz.

Svima nama u ovoj zemlji ne preostaje ništa drugo nego da gledamo u demografske statistike i da se nadamo da će demografske promjene dovesti do nužne relaksacije odnosa i prestanka podjela. I to je na dugom štapu i neizvjesno ali jednostavno druge nade nemamo.

tacno za nacionaliste i generalno patriote. u biti, ako imas nacionalni identitet, gajis obicaje i religiju, ako "volis svoju drzavu", makar i ako navijas za reprezentaciju - ti si majmun. ti nisi covjek.

zato civilizovani ljudi moraju da se odreknu svojih korijena.
SaraFina

#1409 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by SaraFina »

Mister Yes wrote:
SaraFina wrote:Naravno da je diskutabilno koristiti dječicu u svrhu argumentacije
Ne koriste se djeca već podaci o djeci. Limitirane osobe ne vide razliku između korištenja nekoga i korištenja podataka o nekome.
SaraFina wrote:Čim uporedjujete i likujete nad mortalitetom ili smanjenjem nataliteta nekog naroda, za normalne ljude pod bilo kojim uvjetima to je društveno i moralno neprihvatljivo.
Nema ništa nemoralno u odluci ljudi da imaju manje dijece ili da odu da žive u drugu zemlju niti ima išta nemoralno u činjenici da ljudi umiru. Statistike bilježe te sasvim normalne pojave i govore nam o tendencijama povećanja ili smanjenja broja nekog od naša tri naroda u BiH. Nema ništa nemoralno u navijanju da jednih ili drugih bude manje ili više jer nema ništa nemoralno ni u tome kako dolazi do toga da je jednih manje ili više.
SaraFina wrote:Znači bukvalno " navijaš za nestanak " nekoga i još takvo što opravdavaš " limitiranošću" drugih.
Druga bi stvar bila da neko navija da neko nestane nekim zločinačkim načinom. Recimo ubijanjem ili genocidom. Ali nema ništa nemoralno u tome da neko navija da neko drugi ode iz zemlje ili da ima manje djece. Pored moje vikendice ima kuća u kojoj živi komšija koji pušta glasno narodnjake i ide mi na živce. Nemoralno je da uzmem pušku i ubijem komšiju. Nije nemoralno da navijam da komšija ode negdje drugo da živi. Limitirane osobe ne vide razliku.
SaraFina wrote:Ovako izgleda kao da pojedine kantone bukvalno zelite " pozeleniti" i to što prije.
Nego šta je nego u humane. Pozeljenjivanje će doprinjeti relaksaciji odnosa a to će smanjiti mržnju.
SaraFina wrote:Kao što ne vjerujem u " humana" preseljenja, tako ne vjerujem ni u " haman nestanak" nekog naroda sa ovog prostora. Bilo da se radilo o iseljenju, mortalitetu ili niskoj stopi nataliteta.
Opet miješaš nemoralne i moralne stvari. Humana preseljenja podrazumjevaju da nekoga na silu seliš mimo njegove volje. To je loše. A kada čovjek svojom voljom odluči da živi u Njemačkoj (kao što si ti odlučila) u tome nema ništa loše.
1. nemoj ti koristiti mene da bi za neupućene ispao dobronamjeran .. Na stranici ili dvije ove iste teme i mnogim drugih rasparcao si drzavu na komade, zato taj " patriotizam" odnosno njegova toboznja pojava je izlišna.
( blago rečeno )
Razumijem da si dokon i da ti je crtanje linija razgraničenja i karata vid zabave. Ali ne pokušavaj da to " poturiš" kao dobronamjernost.

2.Naravno da koristeći podatke za upisanu djecu u školske klupe ti za mene činiš presedan. Moralno. Kao što rekoh tebi statistike ne sluze za uporedjivanje nego, u u svrhu likovanja.
Bukvalno..ako kazeš da se trebamo posvetiti pozelenjivanju FBiH odnosno kantona koji sad imaju pa i blagu hrvatsku većinu, to nije dobronamjeran savjet.
Ti ljudima bukvalno osporavaš da se popisu u RS, bosnjacima, a sve u cilju neutralizacije i konačne kapitulacije hrvatskog korpusa. Gdje vidiš ti tu dobronamjernost? Više nego očita je upravo suprotna osobina.

3.Razumijem da je Politika Dragana Čovića pogresna, ali svakako neopravdavam srestva koja ovdje koristiš da opravdaš neke svoje zelje i predvidjanja. Ovaj Forum čita masa svijeta i pretpostavimo da tvoje zamisli nekom mogu biti okidač da se izivljava baš nad povratickom manjinom u većinskim bošnjačkim sredinama.
Ljudi na raznorazne načine shvataju pročitano. A ti "pozeljenjavanje svim srestvima" vidiš kao dobru ideju. Naprednu koja vodi ka " relaksaciji odnosa" Sta ako je neko vidi kako sam ja opisala?
Pa se desi repriza Kraljeve Sutjeske?

4. Razgraniči dakle što znače termini relaksirati medjunacionalne odnose i " pozeleniti po svaku cijenu" FBiH do neutralizacije ( političke i svake druge jednog od tri konstitutivna naroda hrvatskog u ovom slučaju )

5.Na kraju ne postoje humana preseljenja. I ne brkam ja pojmove. Nego upravo ti.
Tebi nakon neutralizacije hrvatskog korpusa u Hercegovini Mostar zbog blizine mora i klime izgleda kao pozeljan grad za zivot.
Ne moraš ti dakle puškom " istjerati svoju zamišljenu pravdu" i ovi metodi su dovoljno brutalni kad ih čovjek zdravorazumski rezonira.
To što će neko iz straha se iselili ili zbog političke i ekonomske neutralizacije nije ništa manje NEHUMAN čin od kundaka i protjerivanja koje su prakticirali na teritoriji RS.
Ti ne mozeš osporiti da manjinska povratnička populacija ima odredjenu dozu rezerve i straha zbog sukoba.
Zato neutralizacija i pozelenjivanje sigurno neće relaksirati odnose nego upravo suprotno.
Mozda tebi ideja Njemačke zvuči savršeno ali meni s moralnog i ljudskog aspekta tvoje dokono pisanje IDE na jetru.
zato mani se tih mozdanih driblinga.
sumirprimus

#1410 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by sumirprimus »

bog te, vise redova od dejtonskog sporazuma.
SaraFina

#1411 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by SaraFina »

Teme koje sluze za pljuvanje odredjenih političkih elita odnosno prestavnika istih u potpunosti podrzavam.

Narod ih je birao i ovaj Forum je jedna vrsta ispitivanja javnog mnenja. Pa to tako vidim.

Medjutim zagovarati neutralizaciju kompletnog naroda na ovim prostorima je moralno dno, pa i mirnim putem.
Širenje na štetu drugih.

Ta Politika se pokazala pogrešnom uvijek.

Ma kako je preformulirali i upakovali.

Ruzno je to čitati ...
Mister Yes

#1412 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by Mister Yes »

SaraFina wrote: nemoj ti koristiti mene da bi za neupućene ispao dobronamjeran
Uopšte se ne pokušavam predstaviti kao dobronamjeran prema grupi građana ove zemlje koji za sebe traže veća prava nego što imaju ostali građani. Grupi koja traži da sa svoijh 20% glasova ima 40% vlasti. Dakle grupi koja otvoreno traži aparthejd i ne samo da ga traži već ga i uspješno provodi u BiH.
SaraFina wrote: Na stranici ili dvije ove iste teme i mnogim drugih rasparcao si drzavu na komade, zato taj " patriotizam" odnosno njegova toboznja pojava je izlišna.
Nema kod mene patriotizma. Samo pragmatičnost.
SaraFina wrote: Ovaj Forum čita masa svijeta i pretpostavimo da tvoje zamisli nekom mogu biti okidač da se izivljava baš nad povratickom manjinom u većinskim bošnjačkim sredinama.
Ljudi na raznorazne načine shvataju pročitano. A ti "pozeljenjavanje svim srestvima" vidiš kao dobru ideju. Naprednu koja vodi ka " relaksaciji odnosa" Sta ako je neko vidi kako sam ja opisala?
Pa se desi repriza Kraljeve Sutjeske?
Svakakvih budala ima. Neke budale pogrešno čitaju Kuran pa ubijaju ljude. Treba li zabraniti Kuran jer ga neko može pogrešno pročitati?

A da ne govorim kako ja nigdje nisam napisao "pozeljenjivanje SVIM SREDSTVIMA". To je tvoj problem što si zlobna pa moraš tako da lažeš. Svim sredstvima bi značilo i zločinima i zato ti to meni imputiraš. Patetično kako to samo ti znaš.
SaraFina wrote: Razgraniči dakle što znače termini relaksirati medjunacionalne odnose i " pozeleniti po svaku cijenu" FBiH do neutralizacije ( političke i svake druge jednog od tri konstitutivna naroda hrvatskog u ovom slučaju )
Opet "po svaku cijenu" :lol: Kako si samo patetična. Migracije i smanjenje nataliteta su prirodni procesi i navijati da se ti procesi odvijaju u određenom pravcu nikako nije "po svaku cijenu. A posebno ovo "neutralizacije" i to "i svake druge" :lol: A više puta sam napisao da Hrvati kao i svi drugi moraju imati zagarantovana sva moguća ljudska prava a i kao kolektivitet trebaju imati zagarntovano onoliko učešća i vlasti koliko ih ima. Ali ne više.
SaraFina wrote: Tebi nakon neutralizacije hrvatskog korpusa u Hercegovini Mostar zbog blizine mora i klime izgleda kao pozeljan grad za zivot.
Opet "neutralizacije" :lol: Neutralizacija bi podrazumjevala da neko neutralizira nekoga. Ovdje se govori o migracijama gdje sami Hrvati dobrovoljno odlaze. Čuj "neutralizacija". Ti se jadna slomi da me napraviš nekakvim monstrumom. I to ti koja relativiziraš zločine NDH da bi se dopala moderatoru na anamo onom forumu :lol:
SaraFina wrote: Ti ne mozeš osporiti da manjinska povratnička populacija ima odredjenu dozu rezerve i straha zbog sukoba.
Zato neutralizacija i pozelenjivanje sigurno neće relaksirati odnose nego upravo suprotno.
To je već viša filozofija za tebe i ne bih da te opterećujem
SaraFina wrote: Mozda tebi ideja Njemačke zvuči savršeno ali meni s moralnog i ljudskog aspekta tvoje dokono pisanje IDE na jetru.
zato mani se tih mozdanih driblinga.
Baš na jetru? Malu jetru male udavače iz dijaspore koja muža traži na HB forumu? :lol:
SaraFina

#1413 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by SaraFina »

Kraj je radnog vremena pa ću bit kratka.

A i petak, kraj tjedna :D

Znači za tebe je i etničko ćišćenje i svi njegovi vidovi u mirnim uvjetima jedna vrsta migracije?
Prirodne?

Svaki Hrvat je ustaša? Jer dobro znaš da na tom mjestu koje pominješ više ima onih srbofilnih :D

Dakle laz!

Na kraju patentirala sam udaju na drugi Kontinent preko foruma :)

Da!

Zvučiš sve ludje zbilja! :D
:D

I Rs mi je za razliku od tebe sporna. Ne zaboravi. Ne samo NDH.

Lijep ti vikend!
ILVIIR

#1414 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by ILVIIR »

sumirprimus wrote:bog te, vise redova od dejtonskog sporazuma.
Nemoj ih ometati u njihovom romanticnom dijalogu. Psst
BenDover

#1415 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by BenDover »

SaraFina wrote:Kraj je radnog vremena pa ću bit kratka.

Znači za tebe je i etničko ćišćenje i svi njegovi vidovi u mirnim uvjetima jedna vrsta migracije?
Prirodne?

Svaki Hrvat je ustaša? Jer dobro znaš da na tom mjestu koje pominješ više ima onih srbofilnih :D

Dakle laz!

Da!

Lijep ti vikend!
klasican primjer projektovanja vlastitih zelja na drugoga, sto bi frojd rekao. covjek to nigdje nije spomenuo, ali se stice dojam da ti ovlazis svaki put na ndh.
Mister Yes

#1416 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by Mister Yes »

Napokon su objavili i 21. izvještaj IMO misije. http://www.popis2013.ba/index.php/bs/iz ... ja-bs.html

Sada znamo i tačan broj onih koji nisu stavljali iksiće na 3 osjetljiva pitanja :izet:

Pa idemo redom:

ETNIČKA PRIPADNOST
Ponuđeni odgovori: Bošnjak, Hrvat, Srbin, Ne izjašnjava se
Tekstualnih odgovora 109.306 (dakle ovo su oni koji nisu ni Bošnjaci ni Hrvati ni Srbi ni "ne izjašnjava se")

RELIGIJA
Ponuđeni odgovori: Islamska, Katolička, Pravoslavna, Agnostik, Ateist, Ne izjašnjava se
Tekstualnih odgovora 55.366
Moj komentar: duplo manje tekstualnih odgovora jer su među ponuđenim opcijama bili i Agnostik i Ateist.

JEZIK
Ponuđeni odgovori: Bosanski, Hrvatski, Srpski
Tekstualnih odgovora 69.116
Moj komentar: Za vjerovati je da su oni koji su na pitanje o etničkoj pripadnosti odgovorili sa "Bosanac" za jezik izabrali "Bosanski" koji je ovdje naravno ponuđen. Zato njih nema među tekstualnim. Tako možemo sa velikom sigurnošću već sada znati koliko je Bosanaca. 109.306-69.116 = 40.190 to jest 1,15% :thumbup:
ILVIIR

#1417 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by ILVIIR »

Mister Yes wrote:Napokon su objavili i 21. izvještaj IMO misije. http://www.popis2013.ba/index.php/bs/iz ... ja-bs.html

Sada znamo i tačan broj onih koji nisu stavljali iksiće na 3 osjetljiva pitanja :izet:

Pa idemo redom:

ETNIČKA PRIPADNOST
Ponuđeni odgovori: Bošnjak, Hrvat, Srbin, Ne izjašnjava se
Tekstualnih odgovora 109.306 (dakle ovo su oni koji nisu ni Bošnjaci ni Hrvati ni Srbi ni "ne izjašnjava se")

RELIGIJA
Ponuđeni odgovori: Islamska, Katolička, Pravoslavna, Agnostik, Ateist, Ne izjašnjava se
Tekstualnih odgovora 55.366
Moj komentar: duplo manje tekstualnih odgovora jer su među ponuđenim opcijama bili i Agnostik i Ateist.

JEZIK
Ponuđeni odgovori: Bosanski, Hrvatski, Srpski
Tekstualnih odgovora 69.116
Moj komentar: Za vjerovati je da su oni koji su na pitanje o etničkoj pripadnosti odgovorili sa "Bosanac" za jezik izabrali "Bosanski" koji je ovdje naravno ponuđen. Zato njih nema među tekstualnim. Tako možemo sa velikom sigurnošću već sada znati koliko je Bosanaca. 109.306-69.116 = 40.190 to jest 1,15% :thumbup:
pretpostavljam da su ovo brojke od onog najveceg broja stalno rezidentnog stanovnistva od 3.564.191 (gdje se brise nekih 229k). u tom slucaju ovi gore navedeni brojevi mogu jos samo manji postati, ali neznatno, mada to i nije toliko bitno.

sokira me broj od 55.366 kod religije. izgleda da imamo vise dzedaja i klingona, ili mozda nisu "musliman" i "islam" sifrirani kao 2 razlicite religije. sve ustvari zavisi kako je i popisivac to unjeo, da li je odma prekrizio "islam" ili je ispisao "musliman".

ovo kako si izracunao bosance je jako pojednostavljeno, mada mi brojka i ne izgleda tako nerealna, mozda nekih 10-20k vise. mislim da je bili i hrvata i srba koji su rekli da im je jezik bosanski. isto tako sa druge strane imas dosta roma i muslimana koji su vjerovatno velikim brojem naveli da im je jezik bosanski. ali lako je moguce da se te dvije grupacije upravo izjednace i onda da zaista bude ovaj broj od 40.190 bosanaca priblizno tacan. :thumbup:

------------------

da li ovo slijedece znaci, da bosnjak i musliman definitivno nece biti spojeni u jedno?

"29. Šifriranje tri osjetljiva pitanja (nacionalnost, vjeroispovjest i maternji jezik) je
sprovedeno u skladu sa preporukama UO tako da se ne vrši agregiranje odgovora
osim onih vezanih za gender ili ortografske varijante iste riječi."
sanjin_1

#1418 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by sanjin_1 »

Hafis wrote:
sanjin_1 wrote:
Hafis wrote: Evo ga, opet se nakalemio na komšijin wi-fi :).
Dobro i veliš pajdo. Bolje je pošteno ćućati među onim kesama i ćekati nafaku s neba dok oni bizmismeni iz Hortiješa dikele po Opuzenu.
A da, i sve pohvale za veoma visoku ekološku svijest na tih 75% nećega.
U stvari evo ide i prigodan klip s prikazom sveopćeg prosperiteta na tih 75% nećega i s posebnom zahvalom na kraju onima koji su sve to omogućili :)

https://www.youtube.com/watch?v=4TzWLHD ... e=youtu.be
eh garibiću šta ti znaš o wi-fiju..? Da ti ga ja nisam donio u tih 25 % nećeg i dan danas bi mislio da je wi-fi naramak hraštike..

Vego kumašine, bolje i ćućat vego pakovanje i pravac "domovina"...

Ko ćeka nafaku? Jedini što nešto ćekaju su ovi "legitimni" garibi što stopiraju po Buni ..a ćekaju nebili ko stao da ih poveze do "u Opuzen samo"...furda pa to ti je..
Pusti šuplje ''Slezak'' i štedi za protetike.
Nego ne reče mi ništa za ovaj klip...kako ste ovo ovako zajaksuzili? I kad ćete one ovce maknuti s tih 75%? Bruka.
Ma kave šuplje biJo nisi jadan...nije laHko 16 mandata u Hercegovačko Neretvanskom kantonu. Iz tog se najviše vidi ko šupljira a ko polaHko ali sigurno odrađuje još jednu "utvrdu legitimnosti".. :izet:
Da ti je neko reko 93-će da ćeš i ovdje postat manjina šta bi baš tada uradio?

a) Odveo ga u Heliodorm?
b) "Priveo" ga u Vojno?
c) Silovao neku curicu od 12 godina ?
d) Stavio ga u živi štit u Šantićevoj ?
e) Opljačkao mu stan ili kuću?
c) Sve navedeno

I da umalo ne zaboravi, 16 mandata pa ti sad cvili dok ti se rep ne isheri ;-)
Mister Yes

#1419 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by Mister Yes »

Prvo te moram ponovo pohvaliti da kontaš ove stvari bolje od ostalih.
ILVIIR wrote: pretpostavljam da su ovo brojke od onog najveceg broja stalno rezidentnog stanovnistva od 3.564.191 (gdje se brise nekih 229k). u tom slucaju ovi gore navedeni brojevi mogu jos samo manji postati, ali neznatno, mada to i nije toliko bitno.
Ja mislim da ipak računaju od one opcije gdje se najviše briše. Ali ko zna.
ILVIIR wrote:sokira me broj od 55.366 kod religije. izgleda da imamo vise dzedaja i klingona, ili mozda nisu "musliman" i "islam" sifrirani kao 2 razlicite religije. sve ustvari zavisi kako je i popisivac to unjeo, da li je odma prekrizio "islam" ili je ispisao "musliman".
Ko je rekao musliman naravno da mu je popisivač odmah stavio X u "islam". I meni je čudno da ima ovoliko tekstualnih odgovora za religiju jer ponuđeno je i ateista i agnostik i ne izjašnjava se. Očigledno je bilo puno zajebanata na ovom pitanju ali naravno ima i jevreja malo, zatim nešto protestanata, sigurno nešto i budista pa i jahovinih svjedoka. Hare krišna. Ja sam lično na ovo pitanje odgovorio "panteista" a i žena mi. Ima i nas panteista nadam se. :izet: Ne znam. Puno je novih nekih duhovnosti koje su popularne na internetu i kod mladih i možda i nije čudno da je nekih 1% stanovništva u tom nekom "new age" folu
ILVIIR wrote:ovo kako si izracunao bosance je jako pojednostavljeno, mada mi brojka i ne izgleda tako nerealna, mozda nekih 10-20k vise. mislim da je bili i hrvata i srba koji su rekli da im je jezik bosanski. isto tako sa druge strane imas dosta roma i muslimana koji su vjerovatno velikim brojem naveli da im je jezik bosanski. ali lako je moguce da se te dvije grupacije upravo izjednace i onda da zaista bude ovaj broj od 40.190 bosanaca priblizno tacan. :thumbup:
Ma naravno da je pojednostavljeno. Bilo je Bosanaca koji su rekli "srpskohrvatski" a bilo je i đedaja koji su rekli "bosanski" (moja žena na primjer). Ipak tu je to negdje oko 1% Bosanaca bez ikakve sumnje.
ILVIIR wrote:da li ovo slijedece znaci, da bosnjak i musliman definitivno nece biti spojeni u jedno?
Naravno da neće. Ali Muslimana neće biti puno.
sanjin_1

#1420 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by sanjin_1 »

SaraFina wrote:Kraj je radnog vremena pa ću bit kratka.

Prirodne?

Dakle laz!

Da!

Lijep ti vikend!
Jeli ti fakat pišeš na tom forumu ? :lol: :lol:
Znači dobili su i šestog forumaša .....
To onda objašnjava tvoj skorašnji upit vezan za moj identitet...još uvjek sam im ja glavna okupacija.. :lol: :lol:

Prenesi maksum selam Martini Sopta - Obrezanović i krezavom kepecu iz Posušja. :kiss:
Kad ti se jave priupitaj ih kako oni gledaju na Bošnjačku većinu u HNK-u i da li se sjećaju javne tribine na kojoj im je "u milimetar" predoĆeno upravo ovo što se danas dešava u HNK-u ? :bih:
sanjin_1

#1421 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by sanjin_1 »

no_mani=no_fjučr wrote:
sanjin_1 wrote:Oho nam se..."ekonomsko dominatni" i dalje žive u svijetu iluzija...ništa iz bliže prošlosti nisu naućili...

'vako su isto balili o Fisu i srednjoj Bosni i "Lašavnopolisu" pa ispade "zvizni ga Habibe"...Bošnjaka skoro 70 %..a toliko su se nadali. :D

Ne postoji čak ni tračak sumnje da se isti film odmotava i u HNK-u. Samo da podsjetim da je do samo unazad nekolike godine bilo nezamislivo da Bošnjaci imaju preko 50% mandata u kantonu..a vidi sad (16 komada :izet: )
Dok mu hiljade ljudi godišnje napuštaju Livno i Duvno jer nemaju od čega živjeti ono prdi o ekonomskoj dominaciji. Dok mu niz Ljubuški teku potoci fekalija čim malo kiše padne, ono bali o napredku. Dok mu ona bijeda iz Ortiješa jednom dnevno jede dikelajući po Opuzenu ono žvali o prosperitetu. Dok mu one babe iz Bobanova od 60 godina starosti hamale kod one seljačine na Kočinama ono drvi o "otvarnju bizMisa", dok mu kompletne srednjoškolske generacije odlaze u "domovinu" ono dipla o etničkim poklapanju.....mogao bi ovako nabrajat 2-3 dana jer je lista podugačka, ali čemu...istorija je učiteljica..naravno ako ne živiš u 25 % nečega..onda samo sanjaš da da ćeš i ti jednom vidjeti Mostar i Stari Most.. :bih:
Stari most je smijesan, sto si zapeo za njega, kakve koristi pod Suncem? Ti tapkas, a zivis.
Obavezno pogledat...

šta kare "Hantalaš"?
" Iz čitvog svijeta dolaze ljudi a ja ne smijem" :lol: :lol: :lol:

Eto de sad lijepo objasni ovom peksinom škutorčiću da je Stari Most smiješan... :kiss:
sanjin_1

#1422 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by sanjin_1 »

Mister Yes wrote:
Isključen si s foruma
Razlog isljučenja: kampanja protiv Hrvata
:
Ti fakat ne kontaš da si provaljen ? :?
ILVIIR

#1423 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by ILVIIR »

Mister Yes wrote:Prvo te moram ponovo pohvaliti da kontaš ove stvari bolje od ostalih.
ILVIIR wrote: pretpostavljam da su ovo brojke od onog najveceg broja stalno rezidentnog stanovnistva od 3.564.191 (gdje se brise nekih 229k). u tom slucaju ovi gore navedeni brojevi mogu jos samo manji postati, ali neznatno, mada to i nije toliko bitno.
Ja mislim da ipak računaju od one opcije gdje se najviše briše. Ali ko zna.
ILVIIR wrote:sokira me broj od 55.366 kod religije. izgleda da imamo vise dzedaja i klingona, ili mozda nisu "musliman" i "islam" sifrirani kao 2 razlicite religije. sve ustvari zavisi kako je i popisivac to unjeo, da li je odma prekrizio "islam" ili je ispisao "musliman".
Ko je rekao musliman naravno da mu je popisivač odmah stavio X u "islam". I meni je čudno da ima ovoliko tekstualnih odgovora za religiju jer ponuđeno je i ateista i agnostik i ne izjašnjava se. Očigledno je bilo puno zajebanata na ovom pitanju ali naravno ima i jevreja malo, zatim nešto protestanata, sigurno nešto i budista pa i jahovinih svjedoka. Hare krišna. Ja sam lično na ovo pitanje odgovorio "panteista" a i žena mi. Ima i nas panteista nadam se. :izet: Ne znam. Puno je novih nekih duhovnosti koje su popularne na internetu i kod mladih i možda i nije čudno da je nekih 1% stanovništva u tom nekom "new age" folu
ILVIIR wrote:ovo kako si izracunao bosance je jako pojednostavljeno, mada mi brojka i ne izgleda tako nerealna, mozda nekih 10-20k vise. mislim da je bili i hrvata i srba koji su rekli da im je jezik bosanski. isto tako sa druge strane imas dosta roma i muslimana koji su vjerovatno velikim brojem naveli da im je jezik bosanski. ali lako je moguce da se te dvije grupacije upravo izjednace i onda da zaista bude ovaj broj od 40.190 bosanaca priblizno tacan. :thumbup:
Ma naravno da je pojednostavljeno. Bilo je Bosanaca koji su rekli "srpskohrvatski" a bilo je i đedaja koji su rekli "bosanski" (moja žena na primjer). Ipak tu je to negdje oko 1% Bosanaca bez ikakve sumnje.
ILVIIR wrote:da li ovo slijedece znaci, da bosnjak i musliman definitivno nece biti spojeni u jedno?
Naravno da neće. Ali Muslimana neće biti puno.
dzedaj a panteista. pa zar je i to moguce. inace se dzedajizam stavlja kao religija, ja mislio. cccc :P

znaci imamo oko 109k ostalih. to je 3,1% (to bi bilo ca. 3,5% ukupno ostalih sa onim sto se nisu zeljeli izjasniti), nebitno koliko skresu ove "nerezidentne". slazem se sa 1% bosanaca, 1% roma i 1% Muslimana. (mislim da potcjenunjes broj Muslimana). da budem iskren, ne znam kome od ova tri naroda bi sada odbio ove ostale ostale tipa ukrajinci, albanci, turci, klingonci, dzedaji, ... ovih zadnjih zafrkanata definitivno nece biti toliko puno kod nacionalnosti, kao sto su kod religije to navodili (55k)
Mister Yes

#1424 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by Mister Yes »

ILVIIR wrote: dzedaj a panteista. pa zar je i to moguce. inace se dzedajizam stavlja kao religija, ja mislio. cccc :P
Đedaji (a bogami i Sith) koriste Silu koja nije ništa drugo do panteistički Bog. U prvom filmu Sila je opisana ovako:

It surrounds us and penetrates us. It binds the galaxy together.

Star Wars je jedan od najpoznatijih panteističkih filmskih serijala a od nove generacije tu je Avatar.
ILVIIR wrote:slazem se sa 1% bosanaca, 1% roma i 1% Muslimana. (mislim da potcjenunjes broj Muslimana). da budem iskren, ne znam kome od ova tri naroda bi sada odbio ove ostale ostale tipa ukrajinci, albanci, turci, klingonci, dzedaji, ... ovih zadnjih zafrkanata definitivno nece biti toliko puno kod nacionalnosti, kao sto su kod religije to navodili (55k)
Davno sam predviđao:

0,9% "ne izjašnjava se"
1% Bosanci
1% Romi
0,5% manjine tipa Mađari, Italijani, Ukrajinci i slično.
0,3% zajebanti tipa "đedaj" ili "marsovac" (ima ih svaka zemlja na svakom popisu)
sanjin_1

#1425 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by sanjin_1 »

Kad ti Star Wars postane podloga političke argumentacije vrijeme ti je da se okaniš inteligentnih rasprava..čuj Star Wars... :lol: :lol: :lol:
Post Reply