Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Rasprave o filozofskim temama.
Locked
Towelie

#1401 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Towelie »

Pusti demagogiju, na internetu se može naći hiljade sati videa raznih islamista koji tumače razne stvari iz islama ali eto nemaju vremena da javno osude neko djelo. Možda zato što se u duši slažu sa time? Upravo bi trebalo da postoji neko tijelo koje će reagovati u ovakvim slučajevima.
Mogu se naci razliciti snimci, to se slazem. Ali se uglavnom na tim snimcima govori o konkretnim stvarima vezanim za veru (ahlak, akida, fikhska pitanja, tefsir...), nema nesto puno snimaka gde se iznosi demanti o nekom konkretnom pitanju koje se ne smatra sustinskim pitanjem za celi umet. Ulema se jednostavno ne bavi previse pojedinacnim slucajevima vec propisima prema kojim se i resavaju takvi slucajevi.
a kad treba prokomentarisati karikaturu, onda se takmice ko ce vise zaprijetiti otkinutim glavama i bacenim bombama. da ne kazem, da u demonstracijama po 100 ljudi izgubi glavu braneci cast islamu. sreca te u otimacini djece nije obraz okaljan, pa ga se ne mora ni cistiti.
Kada se crtaju karikature, to se tice Poslanika saws, coveka koji je predvodnik ummeta i najbolji covek na Zemlji. To je stvar koja se tice svih muslimana jer je u pitanju nas predvodnik i osoba koju stavljamo cak ispred nasih roditelja i voljenih. Zato ce pre ulema govoriti o tome. To je stvar od vaznosti za sve muslimane i upravo se ulema bavi takvim stvarima.
Naravno da se ne opravdava kidnapovanje, niti se to smatra nevaznom stvari, ali kako sam vec gore naglasio to je pojedinacan primer i ulema se ne bavi takvim pitanjima koja nisu od krucijalne vaznosti za umet.
Jeste pogresno sto neko to radi u ime Islama i time mu cini medvedju uslugu ali takvih primera danas nije mali broj i ne moze ulema da se bavi svakom pojedinacnom stavkom iz prakticnih razloga.
5 0 5

#1402 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by 5 0 5 »

Towelie wrote: Kada se crtaju karikature, to se tice Poslanika saws, coveka koji je predvodnik ummeta i najbolji covek na Zemlji. To je stvar koja se tice svih muslimana jer je u pitanju nas predvodnik i osoba koju stavljamo cak ispred nasih roditelja i voljenih. Zato ce pre ulema govoriti o tome. To je stvar od vaznosti za sve muslimane i upravo se ulema bavi takvim stvarima.
Naravno da se ne opravdava kidnapovanje, niti se to smatra nevaznom stvari, ali kako sam vec gore naglasio to je pojedinacan primer i ulema se ne bavi takvim pitanjima koja nisu od krucijalne vaznosti za umet.
Jeste pogresno sto neko to radi u ime Islama i time mu cini medvedju uslugu ali takvih primera danas nije mali broj i ne moze ulema da se bavi svakom pojedinacnom stavkom iz prakticnih razloga.
ali karikature nisu crtali muslimani, nego neki ljudi koji imaju drugacije vrijednosti. npr. da se mogu slobodno izrazavati. zasto muslimani ne bi mogli to postovati, kao sto traze postovanje za svoje svetinje?

drugo, oteta djeca mozda ne vrijedjaju tvog poslanika koji je mrtav vec odavno, nego direktno 300 djece, a onda i njima bliskim ljudima, kao i slobodi. sta hocu reci, muslimani imaju izbor da ne gledaju i da mimoidju karikature, oteta djeca nemaju taj izbor. isto kao sto ni ona silovana zena nema izbor slobodnog izbora, te ju je njen privatni izbor doveo da bude brutalno silovana, a onda i bicevana. te su stvari meni puno ozbiljnije od subjektivnog uvrijedjenog cviljena. osim ako su vrijednosti poremecene, pa se brinemo za osjecaje mrtvih i imaginarnih, naspram zivih i konkretno ugrozenih.
nemezis

#1403 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by nemezis »

Towelie wrote:
Pusti demagogiju, na internetu se može naći hiljade sati videa raznih islamista koji tumače razne stvari iz islama ali eto nemaju vremena da javno osude neko djelo. Možda zato što se u duši slažu sa time? Upravo bi trebalo da postoji neko tijelo koje će reagovati u ovakvim slučajevima.
Mogu se naci razliciti snimci, to se slazem. Ali se uglavnom na tim snimcima govori o konkretnim stvarima vezanim za veru (ahlak, akida, fikhska pitanja, tefsir...), nema nesto puno snimaka gde se iznosi demanti o nekom konkretnom pitanju koje se ne smatra sustinskim pitanjem za celi umet. Ulema se jednostavno ne bavi previse pojedinacnim slucajevima vec propisima prema kojim se i resavaju takvi slucajevi.
a kad treba prokomentarisati karikaturu, onda se takmice ko ce vise zaprijetiti otkinutim glavama i bacenim bombama. da ne kazem, da u demonstracijama po 100 ljudi izgubi glavu braneci cast islamu. sreca te u otimacini djece nije obraz okaljan, pa ga se ne mora ni cistiti.
Kada se crtaju karikature, to se tice Poslanika saws, coveka koji je predvodnik ummeta i najbolji covek na Zemlji. To je stvar koja se tice svih muslimana jer je u pitanju nas predvodnik i osoba koju stavljamo cak ispred nasih roditelja i voljenih. Zato ce pre ulema govoriti o tome. To je stvar od vaznosti za sve muslimane i upravo se ulema bavi takvim stvarima.
Znači crtanje karikature je bitnije od otmice 300 djevojčica? Crtanje karikature je takođe pojedinačan slučaj. Obrazloženje ti je smiješno.
Towelie

#1404 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Towelie »

ali karikature nisu crtali muslimani, nego neki ljudi koji imaju drugacije vrijednosti. npr. da se mogu slobodno izrazavati. zasto muslimani ne bi mogli to postovati, kao sto traze postovanje za svoje svetinje?
Mi trazimo da postujete nase svetinje, vi nam uzvracate vredjanjem istih kroz karikature. I kako tacno mi ovde dobijamo postovanje za svetinje?
sta hocu reci, muslimani imaju izbor da ne gledaju i da mimoidju karikature, oteta djeca nemaju taj izbor. isto kao sto ni ona silovana zena nema izbor slobodnog izbora, te ju je njen privatni izbor doveo da bude brutalno silovana, a onda i bicevana.
Aha, dakle nije problem sto oni crtaju karikature iako znaju da to vredja 1.7 milijardi muslimana vec mi treba samo da okrenemo glavu i problem resen? Ovo bi trebalo da bude resenje?
te su stvari meni puno ozbiljnije od subjektivnog uvrijedjenog cviljena.
Tebi su puno ozbiljnije. Opet subjektivno misljenje. Ili cviljenje, sto bi ti rek'o.
osim ako su vrijednosti poremecene, pa se brinemo za osjecaje mrtvih i imaginarnih, naspram zivih i konkretno ugrozenih.
Nisu poremecene vrednosti, samo ti ne shvatas sta nama znaci Poslanik saws. Ovo imaginarnih necu komentarisati, glupo je.
Ako tebi nije bitno brinuti se za osecaje mrtvih, sledeci put kad ti neko opsuje mrtvu majku, casti ga kafom.
Znači crtanje karikature je bitnije od otmice 300 djevojčica? Crtanje karikature je takođe pojedinačan slučaj. Obrazloženje ti je smiješno
Kako pojedinacan slucaj? Znas li sta predstavlja Poslanik saws za Islam i koja je njegova vaznost?
I za otmicu devojcica je odgovoran Boko Haram, a ne ceo umet. Kada se radi o Muhammedu, to je stvar celog umeta. Postoji razlika.
ratomir

#1405 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by ratomir »

Jedan Jedini Bog je stvorio sve.
tako da se treba ponasati i zivjeti onako kako je On odredio.
opet cu napisati doci ce Sudnji dan pa eto...
A Isalm je vjera,nauka,nacin zivota.
Islam je ljubav,mir tolerancija,pravda i pravo.
Oni koji misle da se neko zlo moze i treba,ili da je naredjeno da se cini nasilje u ime Boga,su jednostavno glupi i nedovoljno obrazovani.
U Islamu nema prislljavanja,Islam je vjera koja se mudrsocu brani.
5 0 5

#1406 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by 5 0 5 »

ratomir wrote: U Islamu nema prislljavanja,Islam je vjera koja se mudrsocu brani.
U teoriji. U praksi je to dosta surovije. I to, što je bliže izvornom poimanju islama, to su pravila brutalnija.
apsidejzi

#1407 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by apsidejzi »

505sCrtom wrote: serijatski sud joj njen odnos sa muskarcem sigurno nece uzeti kao olaksavajucu okolnost zato sto je silovana u svojoj kuci.
Ja imam jarana koji je zavrsio u zatvoru zato sto je gledao kako mu trojica udaraju oca i on uzeo flasu opalio jednog po glavi i eto... ubio ga. Drugom slomio ruku. Devet godina zatvora i mora platiti onom drugom za ruku. Veoma fin covjek al zakon je zakon. Nikakvih olaksavajucih okolnosti nije imao. Pravno, trebao je zvati policiju i cekati. Ja ovaj, ne bih cekao kao ni on.

Vladavina zakona je dosta puta cudna obicnom covjeku jer zakon ne poznaje emocije. Druga je stvar to sto ti ne priznajes preljubu kao krivicno djelo pa ga smatras manje bitnim nego silovanje. Pravno, krivicno djelo je krivicno djelo i nema prioritiranja medju krivicnim djelima. I onaj sto bunari po tramvaju bi trebao odgovarati kao i onaj sto ubije covjeka.

S druge strane, veoma je interesantno kako mediji odvracaju paznju. Ja i ti raspravljamo o nekom dogadjaju koji se MOZDA dogodio na drugom kontinentu a ne raspravljamo o nasem pravnom sistemu koji je pustio ubicu na slobodu nakon sto je zgazio djevojku dok je prelazila preko semafora. Ovaj nas pravni sistem je sekularni a to znaci da religija ne igra nikakvu ulogu u istom. Ipak, mnogi su spremni kritikovati serijat na osnovu neprovjerenih vijesti a nece kritikovati svoj zakon koji je pustio na slobodu ubicu. Taj covjek i dalje hoda ulicom a mozda opet vozi automobil.

Zato ja stalno ponavljam: Hajmo se malo igrati integriteta.
drug_profi

#1408 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by drug_profi »

Jaran ti je nasao loseg advokata ili nam nisi ispricao cijelu istinu, jer to tako nije moglo zavrsiti.

A pitanej je kad drugi cine gadosti u ime islama u ime Allaha zasto se ne nadju muslimani koji ce reci to nije islam to nije ispravno niti je na Allahovom putu, nego kazete da ima vaznijih stvari.
Time vi upravo kaljate poslanika koji vam je svetinja, mada u vasoj vjeri ne moze biti niko iznad drugih ljudi ni priblizan bogu.
Tako se kod nesmulimana i ljudi koji se groze onoga sto se radi u ime islama stvara slika o islamu na nacin da je to religija nazadna i zla. Stoga ne treba cuditi karikatura o poslaniku, ali zato cudi tolika vasa graja kad se digne jer ispada da je poslanik uzvisen na razinu boga i nedodirljiv.
U krscanskom svijetu ima nebrojeno mnogo karikatura o Isusu, Mariji, apostolima, papama i svecima tako da ljudi samo rade isto sto rade i sa svojom vjerom. Ukazuju na problem. A vi muslimani umjesto da to prepoznate i nesto ispravite, vi zapalite ambasadu i ubijete 100 ljudi.
Ali 300 djevojcica nisu vas problem.... ali da je taj haram nacrtao poslanika, onda bi bio problem.
belfy

#1409 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by belfy »

Towelie wrote:Kada se crtaju karikature, to se tice Poslanika saws, coveka koji je predvodnik ummeta i najbolji covek na Zemlji. To je stvar koja se tice svih muslimana jer je u pitanju nas predvodnik i osoba koju stavljamo cak ispred nasih roditelja i voljenih. Zato ce pre ulema govoriti o tome. To je stvar od vaznosti za sve muslimane i upravo se ulema bavi takvim stvarima.
do sada sam citao sta govoris. od sada cu manje. ako si ti u islamu nasao poslaniku mjesto iznad one koja te rodila, dojila, prala guzicu i odgojila - nek ti je na srecu. nadam se da si joj rekao da ti je poslanik bitniji, kao i ocu. reci mu (ocu) da ti je on tek sekundarna tacka, a da ti on samo moze pokazati kako se kopa ili saraf zavrce, a za sve ostalo imas adresu. majko mila....
nemezis

#1410 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by nemezis »

Towelie wrote:
Znači crtanje karikature je bitnije od otmice 300 djevojčica? Crtanje karikature je takođe pojedinačan slučaj. Obrazloženje ti je smiješno
Kako pojedinacan slucaj? Znas li sta predstavlja Poslanik saws za Islam i koja je njegova vaznost?
I za otmicu devojcica je odgovoran Boko Haram, a ne ceo umet. Kada se radi o Muhammedu, to je stvar celog umeta. Postoji razlika.
I za crtanje je odgovoran jedan čovjek. Crtanje ne ugrožava nikoga a otmica 300 djevojčica itekako.
drug_profi

#1411 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by drug_profi »

Towelie wrote: Naravno da se ne opravdava kidnapovanje, niti se to smatra nevaznom stvari, ali kako sam vec gore naglasio to je pojedinacan primer i ulema se ne bavi takvim pitanjima koja nisu od krucijalne vaznosti za umet.

Kako ba nisu od krucijalne vaznosti' Ovo nanosi vise stete islamu nego crtanje karikatura, jer vi pravite karikaturu od vlastite vjere. Time sto ulema ne moze da se bavi time, samo pokazuje da nema nista protiv, jer da ima nasla bi i morala bi naci vremena da svaki ovakav pojedinacni cin osudi kao rusnje ugleda islama. Sta je pobogu vaznije od zastite "miroljubive" vjere, koju neprekidno "sire i brane" nekakvi naoruzani cobani?
Towelie

#1412 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Towelie »

do sada sam citao sta govoris. od sada cu manje. ako si ti u islamu nasao poslaniku mjesto iznad one koja te rodila, dojila, prala guzicu i odgojila - nek ti je na srecu. nadam se da si joj rekao da ti je poslanik bitniji, kao i ocu. reci mu (ocu) da ti je on tek sekundarna tacka, a da ti on samo moze pokazati kako se kopa ili saraf zavrce, a za sve ostalo imas adresu. majko mila....
Takva je hijerarhija ljubavi u Islamu. I to nije nista novo u mojoj porodici jer su mi roditelji praktikanti vere pa im je to poznato. Za sada otac zbog toga nije odlucio da me razbastini i hvala mu na tome. :D
Znam da nekom sa strane ne zvuci potaman da moze covek staviti nekog ispred svojih roditelja, ali da bi se razumelo to stanjee mora se ziveti Islam i shvatiti sta znaci Poslanik saws za muslimae.
On ce se zauzimati za mene na Sudnjem danu kad ni roditelji cak ne budu mogli da mi pomognu.
I za crtanje je odgovoran jedan čovjek. Crtanje ne ugrožava nikoga a otmica 300 djevojčica itekako.
Ne ugrozava u fizickom smislu, ali vredja svakako. Uglavnom cini da se ljudi osecaju lose zbog toga.
Kako ba nisu od krucijalne vaznosti' Ovo nanosi vise stete islamu nego crtanje karikatura, jer vi pravite karikaturu od vlastite vjere. Time sto ulema ne moze da se bavi time, samo pokazuje da nema nista protiv, jer da ima nasla bi i morala bi naci vremena da svaki ovakav pojedinacni cin osudi kao rusnje ugleda islama. Sta je pobogu vaznije od zastite "miroljubive" vjere, koju neprekidno "sire i brane" nekakvi naoruzani cobani?
To sto rade pojedinci, a nije u skladu sa verom, ide njima na dusu, iako se radi u ime vere. Islam pere ruke od takvih dela jer ne propisuje to. A stav da ulema ako nesto ne osudi javno, automatski znaci da nema nista protiv toga je ravan izjavi da ako ja javno ne osudim pijenje alkohola za svakog coveka ponaosob koji pije, ja nemam nista protiv toga. Logicka pogreska.
Eniac

#1413 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Eniac »

Towelie wrote:To sto rade pojedinci, a nije u skladu sa verom, ide njima na dusu, iako se radi u ime vere. Islam pere ruke od takvih dela jer ne propisuje to. A stav da ulema ako nesto ne osudi javno, automatski znaci da nema nista protiv toga je ravan izjavi da ako ja javno ne osudim pijenje alkohola za svakog coveka ponaosob koji pije, ja nemam nista protiv toga. Logicka pogreska.
Nije logicka pogreska, jer taj koji pije alkohol nije javno rekao da to radi u ime Allaha, dok su otmicar idjece to rekli.

A vec sam nekoliko puta govorio kako je to super smisljeno. Za sve dobro sta muslimani kao pojedinci urade, islam je zasluzan, nisu ti pojedinci. Za ono lose, islam nije odgovoran, odgovorni su ti pojedinci. To licemjerje je vrhunsko.
belfy

#1414 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by belfy »

Towelie wrote:
Takva je hijerarhija ljubavi u Islamu. I to nije nista novo u mojoj porodici jer su mi roditelji praktikanti vere pa im je to poznato. Za sada otac zbog toga nije odlucio da me razbastini i hvala mu na tome. :D
Znam da nekom sa strane ne zvuci potaman da moze covek staviti nekog ispred svojih roditelja, ali da bi se razumelo to stanjee mora se ziveti Islam i shvatiti sta znaci Poslanik saws za muslimae.
On ce se zauzimati za mene na Sudnjem danu kad ni roditelji cak ne budu mogli da mi pomognu.
znam ja kakva je hijerarhija, samo je meni postalo tesko suosjecati se. ako se ja sa svojim bratom nadjem protiv petorice, a imam druga koji bi svu petoricu povaljao - necu ostaviti brata, a dozivati druga. to je samo tuzno... nista vise.
Towelie

#1415 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Towelie »

Nije logicka pogreska, jer taj koji pije alkohol nije javno rekao da to radi u ime Allaha, dok su otmicar idjece to rekli.

A vec sam nekoliko puta govorio kako je to super smisljeno. Za sve dobro sta muslimani kao pojedinci urade, islam je zasluzan, nisu ti pojedinci. Za ono lose, islam nije odgovoran, odgovorni su ti pojedinci. To licemjerje je vrhunsko.
A kako mislis svaliti krivicu na Islam za lose ako ne propisuje to? Jedno je sta ljudi rade iza plasta Islama, cesto im sama religija sluzi kao izgovor za ostvarenje licnih ciljeva.
znam ja kakva je hijerarhija, samo je meni postalo tesko suosjecati se. ako se ja sa svojim bratom nadjem protiv petorice, a imam druga koji bi svu petoricu povaljao - necu ostaviti brata, a dozivati druga. to je samo tuzno... nista vise.
Zasto bi morao ostaviti brata uopste?
drug_profi

#1416 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by drug_profi »

Nije problem sto neko nesto lose i zlo radi u ime islama? A islam i njegovi ucenjaci ne reaguju nikako?
A reaguju kad neko nacrta strip? Molim te objasni kako je strip zlo? Onaj ko ga ne procita nece ga ni uvrijediti.
Istovremeno se djelima na terenu POTVRDJUJE istinitost poruke stripa.
Pa ispada da je kriv onaj sto je viknuo "car je go".
nemezis

#1417 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by nemezis »

Towelie wrote:

A kako mislis svaliti krivicu na Islam za lose ako ne propisuje to? Jedno je sta ljudi rade iza plasta Islama, cesto im sama religija sluzi kao izgovor za ostvarenje licnih ciljeva.
A problem je izdvojiti pet minuta i javno osuditi takva djela? Sami kažete da ne može svako tumačiti Kurban. Ako im niko ne kaže, kako da znaju da ga tumače pogrešno? Ako vjerske vođe ćute, oni će to shvatiti kao odobravanje.
nemezis

#1418 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by nemezis »

Towelie wrote:
Ne ugrozava u fizickom smislu, ali vredja svakako. Uglavnom cini da se ljudi osecaju lose zbog toga.
A otmica u ime Allaha ne čini da se osjećaju loše? Zašto vas tvrdnja da se loša djela čine u ime islama ne vrijeđa?
Towelie

#1419 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Towelie »

Nije problem sto neko nesto lose i zlo radi u ime islama? A islam i njegovi ucenjaci ne reaguju nikako?
A reaguju kad neko nacrta strip? Molim te objasni kako je strip zlo? Onaj ko ga ne procita nece ga ni uvrijediti.
Istovremeno se djelima na terenu POTVRDJUJE istinitost poruke stripa.
Pa ispada da je kriv onaj sto je viknuo "car je go".
Nije da ulema ne reaguje nikako. Reagovali su oko dosta stvari, ako oko ove nisu ne znaci da nista ne rade.
Reaguju na strip iz razloga sto je u Islamu zabranjeno prikazivanje lika Muhammeda saws i to je vazno pitanje s obzirom na njegov znacaj za umet.
A problem je izdvojiti pet minuta i javno osuditi takva djela? Sami kažete da ne može svako tumačiti Kurban. Ako im niko ne kaže, kako da znaju da ga tumače pogrešno? Ako vjerske vođe ćute, oni će to shvatiti kao odobravanje.
Ne znam konkretno za Boko Haram, ali je grupacija sa slicnim shvatanjem Islama ukazivano da pogresno tumacenje istog. Oni su odbacili stavove ucenjaka i rade po svome.
Dobar primer je IDIS u Siriji.
A otmica u ime Allaha ne čini da se osjećaju loše? Zašto vas tvrdnja da se loša djela čine u ime islama ne vrijeđa?
Cini i otmica. Vi ovde hocete da izgleda imputirate nama vernicima da nismo protiv otmice. A jesmo. Velika vecina jeste.
Eniac

#1420 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Eniac »

Dakle mozemo izvuci zakljucak da bi vjernici, muslimani u ovom slucaju, ako bude potrebno trebali biti spremni da uniste sve ljude, pa i sebe, da bi spasili religiju. Jer ti stalno govoris da je poslanik vazniji od bilo koga i svakoga. Iako je prakticno to nemoguce, teoretski je moguce doci do situacije u kojoj bi za ocuvanje poslanika bilo potrebno istrijebiti sve ljude, apsolutno sve ljude na planeti. Kako religija bez ljudi ne postoji, dolazimo u kontradikciju u kojem sistem koji se spasava sam sebe unistava. I tebi je to sasvim logicno, u redu i ne vidis nikakvu kontradikciju, neprirodnost, nista cudno u takovm principu. Opet kazem, prakticno je to neostvarivo, ali ako govorimo o principima i teorijskim postavkama, onda je ova situacija koju napisah sasvim legitimna.
Towelie

#1421 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Towelie »

Eniac wrote:Dakle mozemo izvuci zakljucak da bi vjernici, muslimani u ovom slucaju, ako bude potrebno trebali biti spremni da uniste sve ljude, pa i sebe, da bi spasili religiju. Jer ti stalno govoris da je poslanik vazniji od bilo koga i svakoga. Iako je prakticno to nemoguce, teoretski je moguce doci do situacije u kojoj bi za ocuvanje poslanika bilo potrebno istrijebiti sve ljude, apsolutno sve ljude na planeti. Kako religija bez ljudi ne postoji, dolazimo u kontradikciju u kojem sistem koji se spasava sam sebe unistava. I tebi je to sasvim logicno, u redu i ne vidis nikakvu kontradikciju, neprirodnost, nista cudno u takovm principu. Opet kazem, prakticno je to neostvarivo, ali ako govorimo o principima i teorijskim postavkama, onda je ova situacija koju napisah sasvim legitimna.
Previse teoretisanja. Zasto bi Poslanik trazio od nas da se ubijemo ili da pobijemo sve ljude na zemlji? Znajuci njegov ahlak, to ni teorijski nije moglo da se desi. :D
Teorijski mi mozemo sve, cak i da razmisljamo kako bi to bilo da je zemlja na ledjima dzinovske kornjace. U praksi to drugacije funkcionise. Zato i nema nikakvog smisla teoretisati o stvarima koje nikako ne mogu da se dese.
drug_profi

#1422 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by drug_profi »

Nemoj logikom ici na vjeru.
Ne prima se to kod vjernika.

Dosta je od mene, osjecam da se ne moze reci vise nista, a da se ljudi ne izvrijedjaju, a nije mi namjera ni zelja.

Ali rekao bih nesto sto mene konstatno kao cafira vrijedja i unistava mi kvalitet zivota. Da imam top, rokno bih onaj ogromni zvucnik na munari kad mi zaprzi u pola pet ujutro...
Pa majkumu jel to ljudski, normalno i lijepo, maltretirati sav svijet cca. 10.000 ljudi koji to cuju. Eto nek je cak i pola njih ustalo na namaz, sta cemo sa onih pola koji imaju pravo da spavaju i odmaraju u POLA PET ujutro!I Otkad je to potebno da se namaz cuje preko megavatnog pojacala? To je samo tjeranje nekog inata, ispoljavanje sile...
Eniac

#1423 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Eniac »

Towelie wrote:
Eniac wrote:Dakle mozemo izvuci zakljucak da bi vjernici, muslimani u ovom slucaju, ako bude potrebno trebali biti spremni da uniste sve ljude, pa i sebe, da bi spasili religiju. Jer ti stalno govoris da je poslanik vazniji od bilo koga i svakoga. Iako je prakticno to nemoguce, teoretski je moguce doci do situacije u kojoj bi za ocuvanje poslanika bilo potrebno istrijebiti sve ljude, apsolutno sve ljude na planeti. Kako religija bez ljudi ne postoji, dolazimo u kontradikciju u kojem sistem koji se spasava sam sebe unistava. I tebi je to sasvim logicno, u redu i ne vidis nikakvu kontradikciju, neprirodnost, nista cudno u takovm principu. Opet kazem, prakticno je to neostvarivo, ali ako govorimo o principima i teorijskim postavkama, onda je ova situacija koju napisah sasvim legitimna.
Previse teoretisanja. Zasto bi Poslanik trazio od nas da se ubijemo ili da pobijemo sve ljude na zemlji? Znajuci njegov ahlak, to ni teorijski nije moglo da se desi. :D
Teorijski mi mozemo sve, cak i da razmisljamo kako bi to bilo da je zemlja na ledjima dzinovske kornjace. U praksi to drugacije funkcionise. Zato i nema nikakvog smisla teoretisati o stvarima koje nikako ne mogu da se dese.
Ne da poslanik trazi, nego da se ukaze potreba.

Pa ako pravimo ili usvajamo principe, onda valjda razmisljamo o svim situacijama na koje se ti principi mogu primijeniti. U tom slucaju svaka teoretska situacija, osim ako nije dokazano nemoguca, je legitimna. Tak oda ako je poslanik vazniji od bilo kojeg covjeka, to znaci da je teoretski moguca situacija u kojoj zbog ocuvanja tog statusa poslanika svaki covjek mora nestati.

Mozda jeste previse teoretisanja, ali principi valjda moraju vaziti za sve i u svim situacijama, ne samo onim koje se cesto i standardno dogadjaju i ponavljaju.
Eniac

#1424 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Eniac »

drugi profil wrote:Nemoj logikom ici na vjeru.
Ne prima se to kod vjernika.

Dosta je od mene, osjecam da se ne moze reci vise nista, a da se ljudi ne izvrijedjaju, a nije mi namjera ni zelja.

Ali rekao bih nesto sto mene konstatno kao cafira vrijedja i unistava mi kvalitet zivota. Da imam top, rokno bih onaj ogromni zvucnik na munari kad mi zaprzi u pola pet ujutro...
Pa majkumu jel to ljudski, normalno i lijepo, maltretirati sav svijet cca. 10.000 ljudi koji to cuju. Eto nek je cak i pola njih ustalo na namaz, sta cemo sa onih pola koji imaju pravo da spavaju i odmaraju u POLA PET ujutro!I Otkad je to potebno da se namaz cuje preko megavatnog pojacala? To je samo tjeranje nekog inata, ispoljavanje sile...
Ezan meni ne smeta. Medjutim, ezan u urbanom okruzenju polako gubi smisao jer se desava situacija koju ti opisujes. Da bi se nadjacala buka saobracaja ezan se pusta preko zvucnika. Time se stvara jos veca buka onima koji su u blizini dzamije, a oni koji su dalje ionako ezan i ne cuju. I onima koji su dalje, ezan prako zvucnika nema svrhe, dok onima koji su blizu stvara se problem. Tako da je danas pustati ezan preko zvucnika postalo kao i visina minareta ili velicina krsta, najobicnije iskazivanje moci, ne poziv na namaz.

Nisu ni zvona crkava nesto tisa od ezana preko zvucnika, a i za njih po meni vazi isto pravilo kao i za ezan.

Moram reci da ja ne cujem ezan sa dzamije koja je oko 100 metara od mene. Ali ne znam kako je onima koji su u zgradi udaljenoj 10 metara :)

Ja bih jednostavno proveo zakon o javnom redu, zna se u koje doba dana koji nivo buke je dozvoljen i to bi bilo to. Za ezane i zvona bi trebao vaziti isti zakon koji propisuje jacinu muzike koja dolazi iz ugostiteljskih objekata. U sekularnoj drzavi sloboda religija je garantovana, ali i one moraju da se pridrzavaju svjetovnih zakona.
Towelie

#1425 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Towelie »

Pa majkumu jel to ljudski, normalno i lijepo, maltretirati sav svijet cca. 10.000 ljudi koji to cuju. Eto nek je cak i pola njih ustalo na namaz, sta cemo sa onih pola koji imaju pravo da spavaju i odmaraju u POLA PET ujutro!I Otkad je to potebno da se namaz cuje preko megavatnog pojacala? To je samo tjeranje nekog inata, ispoljavanje sile..
Tebi smeta ezan, nekom verniku smeta koncert na trgu raznih pevaljki i prodavaca magle. Jeste da ljudi spavaju u pola 5, ali spavaju ljudi i u 12h UVECE pa to ne smeta ove na odrzavaju koncerte. Narocito ako imaju neki izbori uskoro.
Zasto ezan preko pojacala? Pa da oznaci pocetak namaskog vremena i da podseti i pozove ljude u dzamiju pre svega.
Pa ako pravimo ili usvajamo principe, onda valjda razmisljamo o svim situacijama na koje se ti principi mogu primijeniti. U tom slucaju svaka teoretska situacija, osim ako nije dokazano nemoguca, je legitimna. Tak oda ako je poslanik vazniji od bilo kojeg covjeka, to znaci da je teoretski moguca situacija u kojoj zbog ocuvanja tog statusa poslanika svaki covjek mora nestati.
Ova prica apsolutno nema smisla. Poslanik je preselio, vera je dostavljena u potpunosti, nece se nikada desiti takav scenario.
Tako da je danas pustati ezan preko zvucnika postalo kao i visina minareta ili velicina krsta, najobicnije iskazivanje moci, ne poziv na namaz.
Ne prave se visoka minara iz bahatosti vec sto je pogodno za ljude koji zele da pronadju neke dzamiju da je primete lako.
Locked