ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
_mufljuz_

#1401 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by _mufljuz_ »

"Jednoglasno je odlučeno da će za gašenje požara u blizini Jablanice biti zatražena međunarodna pomoć."

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

ma negumo da vjerujem da su se usaglasili oko trazenja sadake.... :D :-) :lol: :mrgreen:

jebo majku tacno bi ih covjek bacio u vatru da se razgori :mrgreen:
_mufljuz_

#1402 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by _mufljuz_ »

Coppertone wrote:Moze li neko:
- ocrtati prostor pozara
- opisati stanje na terenu sto se tice pozara, organizacije i snabdijevanja
- dati preciznije informacije gdje se dobrovoljci trebaju javiti
jarane ja ne znam sta zelis postici sa volontiranjem al mnogo jace lole su poflautale patriotizam da im je izgorio ko cigara....
ne znam jesi l ikad bio pored rostilja pa da znas kako je vruce a kamo li da ti gori trenutno nekoliko kubika zemlje sume pred ocima...

pohvalno je to od tebe - al ako ti sta bude drzava ti ni A4 diplomu nece dat a kamo li da te salje helikopterom na skupa lijecenja ukoliko izgoris....
U-zap

#1403 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by U-zap »

Znaci jednoglasno ce da iz Brisela traze sadake jer ni za sta drugo nisu ni sposobni..heljp baaznija po ko zna koji put. Ja mislim da bi umjesto aviona sa vodom trebali doci avioni sa napalmom i sve da sravne sa zemljom jer nista bolje i ne zasluzuju baaznija..
_mufljuz_

#1404 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by _mufljuz_ »

Religious Fantastic wrote:
_mufljuz_ wrote:"Jednoglasno je odlučeno da će za gašenje požara u blizini Jablanice biti zatražena međunarodna pomoć."

ma negumo da vjerujem da su se usaglasili oko trazenja sadake.... :D :-) :lol: :mrgreen:

jebo majku tacno bi ih covjek bacio u vatru da se razgori :mrgreen:
suti...dobro je...mogli su raspisati medjunarodni natjecaj (tender) za izbor najboljeg sadakodavca pa tek onda kada se prihvati u parlamentu da sadakodavac pristupi gasenju pozara....

p.s. a ovo oko bacanja u vatru...ipak ih vecina ima fizicku konstituciju koja je dostojna samo raznja...

ja jednostavno ne mogu da vjerujem koji je kurac moja drzava i u kojem je kurcu....
od nas je sjeverna koreja daleko ozbiljnija drzava od nas.... po svakom mogucem parametru.... mi se rugamo sjevernoj koreji, i ovako ovim "zemljama treceg svijeta" a sami ne potpadamo ni u zemlje 4. svijeta ociju mi....

ne mogu da vjerujem kakvo nalicje retardacije smo postali - uopste me cudi da i postojimo k'o drzava.... mozda i ne postojimo haj ga znaj - mozda mi se samo prividja :lol:

i onako sve nam potaman..... pa i sume kad gore.... ne mogu ne mogu da vjerujem....
U-zap wrote:Znaci jednoglasno ce da iz Brisela traze sadake jer ni za sta drugo nisu ni sposobni..heljp baaznija po ko zna koji put. Ja mislim da bi umjesto aviona sa vodom trebali doci avioni sa napalmom i sve da sravne sa zemljom jer nista bolje i ne zasluzuju baaznija..
jebo majku ako bi mi bilo zao sekunde.... ovo je vrhunac retardacije i ironije - Alan Ford uzivo..... ima l ko da posalje u Brisel fotke ibn izmetbegovog audija pozeljno sa racunom pa da ljudima tamo pokaze da ne salju nista.... jebo mater ako ko ima kontakt mejl od vijeca evropske unije u briselu gdje ce ovaj sljam trazit sadaku da im napisem da ne salju nista....
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1405 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Truba »

jesmo li prosjaci iz nužde ili od zanata :lol: :lol: :lol: :lol:

koji odron

fakat smo dno i komedija
Hajlac

#1406 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Hajlac »

_mufljuz_ wrote:
- ocrtati prostor pozara
jarane ja ne znam sta zelis postici sa volontiranjem al mnogo jace lole su poflautale patriotizam da im je izgorio ko cigara....
ne znam jesi l ikad bio pored rostilja pa da znas kako je vruce a kamo li da ti gori trenutno nekoliko kubika zemlje sume pred ocima...

pohvalno je to od tebe - al ako ti sta bude drzava ti ni A4 diplomu nece dat a kamo li da te salje helikopterom na skupa lijecenja ukoliko izgoris....
Sume su nase a ne vlasnistvo korumpiranog politickog sistema. Ako mafija ima svoju drzavu, jel to znaci da narod treba samo slijegati ramenima sve dok svakom pojedinacno vatra ne dodje do kucnog praga pa tek onda nesto uciniti???
Hajlac

#1407 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Hajlac »

U-zap wrote:Znaci jednoglasno ce da iz Brisela traze sadake jer ni za sta drugo nisu ni sposobni..heljp baaznija po ko zna koji put. Ja mislim da bi umjesto aviona sa vodom trebali doci avioni sa napalmom i sve da sravne sa zemljom jer nista bolje i ne zasluzuju baaznija..
Ovo za napalm slazem se ali ne sve da sravne vec strateski Poljine, Laktase, Covicev brlog gdje-se-vec-nalazi, kao i sve vece gradove. Zlo ne potice iz suma vec gradova.

Nije priroda kriva sto su ljudi ovako nakaradni.
nOrMaLaC

#1408 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by nOrMaLaC »

Ne znam šta bih rekao. Najprije sam mislio da se sjetim najbližih ženskih članova svih onih koji su odgovorni za ovu situaciju u Sarajevu u parlamentu. Ramazan je pa ne bih htio biti vulgaran, ali evo, već ih spominjem u svojoj glavi.

Zašto cirkuzantska država zvana BiH, nije u stanju da kao komšije Srbi iznajme avion Antunov od Rusa tokom sezone požara do kraja septembra?
Onda se sjeti važnije je da Bakir treba obnoviti dotrajali vozni park star godinu dana, jer pobogu, može mu naškoditi... :-)
_mufljuz_

#1409 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by _mufljuz_ »

Hajlac wrote:
_mufljuz_ wrote:
- ocrtati prostor pozara

Sume su nase a ne vlasnistvo korumpiranog politickog sistema. Ako mafija ima svoju drzavu, jel to znaci da narod treba samo slijegati ramenima sve dok svakom pojedinacno vatra ne dodje do kucnog praga pa tek onda nesto uciniti???
kad tako bude razmisljala barem kriticna masa - zovni me jarane i ja cu da sadim drvece i cistim rijeke i ulice za frtalj kruha i pastetu za obrok - bez dnevnice + naravno da pored mene dok cistim ne zuje "kontroverzni bosnjacki biznismeni" i "bosnjacki zastitari nacionalnih interesa" u autima od vise stotina hiljada maraka - nego lijepo po redu budu osudjivani na tezak korisni rad zajedno sa mnom - meni nece smetat da radim sa njima - samo eto posteno on s kuglom od 30 kila a ja slobodne nogavice.... i naravno da sudovi rade 24h dnevno angazujuci svu silu propalih apsolvenata i studenata prava koji tako gordo zele da budu na strani pravde i pravicnosti....

e kad to se desi - zovi me - ne moras mi nista placat mogu spavat i na klupi
sarajevo63

#1410 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by sarajevo63 »

Sve je kao da je bilo juče, a bilo je prije godinu dana.
Čekamo kanadere :thumbup: nakon telefonske sjednice :evil:
U-zap

#1411 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by U-zap »

Kakvo crno volontiranje ko danas radi za dzaba i to jos u ovako opasnim uvjetima? Zasto rudari ne rade iskopavanja za dzaba? Pane moze sve na veresiju,bratstvo jedinstvo i sl.komunisticke gluposti ta su vremena prosla..
coek

#1412 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by coek »

coppertone, poznanik i ja smo prosle godine bili jedan dan u Glogosnici da koliko je moguce pomognemo ljudima koji su se borili sa pozarima. Ljudima je zaista trebalo pomoci, kako fizicki tako i psiholoski, kao i ovim ljudima sada koji se sada bore sa pozarima na Prenju.

Kada sada malo rezimiram citavu situaciju odnosno kljucno pitanje, da li pomoci ili ne, moja razmisljanja su podijeljena.

S jedne strane, zaista treba pomoci, solidarnost je nesto na sta smo izgleda zaboravili. Svako samo sebe gleda, a kada se njemu desi situacija u kojoj mu treba pomoc, cudi se kako mu niko ne pomaze.
Izjave tipa "kad babini sinovi budu isli gasiti pozar, ici cu i ja" i sl. su samo opravdanja (pred sobom i drugima) da se nista ne uradi.
Sto bi neko na skorasnjim protestima rekao: "*ebo vas lajk". Izadji i uradi nesto.

S druge strane, nasim nesposobnim, lijenim, bezobraznim i kakvim sve ne, vlastima, apsolutno odgovara da im neko "pomaze": volonteri, medjunarodna zajednica, ma ko bilo, samo da oni nista ne moraju da (u)rade. Prosle godine je bilo puno stete, ali to je ionako suma za koju nikoga sustinski nije briga. Ali ovdje treba neki trigger za akcije, a to ce mozda biti kada izgori neko omanje seoce tj. kada se desi zaista opipljiva materijalna steta. Ali i to je pod jednim velikim upitnikom.
stetoskop
Grijem se na: Fujitsu 12llce
Vozim: Traktor, ide j€bi ga

#1413 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by stetoskop »

Dramatična situacija oko Jablanice: Vatra guta šumu i prijeti kućama

Situacija s požarima na području općine Jabalnica pogoršala se tokom noći. Više od stotinu građana i vatrogasaca borilo se na području Tretišća sa vatrenom stihijom koja je prijetila kućama.
Image
"Borimo se i sa požarima u Donjoj Jablanici i dijelovima prema Mostaru. U akciji je učestvovao i helikopter Oružanih snaga BiH. Požar kod Donje Jablanice je lokaliziran, ali i dalje se borimo s požarima kod Tretišća. Nastojimo da se odupremo kako vatra ne bi zahvatila kuće", rekao je za Klix.ba Omer Nezirić iz Civilne zaštite Jablanica.

Nezirić ističe kako je situacija ozbiljna, a da visoke temperature dodatno otežavaju gašenje požara. Civilna zaštita Jablanice zatražila je jučer i pomoć kanadera, ali još nisu dobili povratne informacije o svom zahtjevu.

Najteža situacija je na područjima Ravno, Bijela, Dragan selo i Tretišće, gdje se stanovnici na sve moguće načine bore kako ne bi izgubili svoje domove.

"Građani su vrlo solidarni i pomažu jedni drugima, na smjene dežuraju i gase požare. Ali je to stjenovito područje i stalno se obrušavaju užarene stijene, tako da je pristup nemoguć. Bez pomoći iz zraka nemamo ništa. Plamen u borovim šumama doseže visinu i do 30 metara. Nadamo se da će nam poslati dva kanadera iz Hrvatske u pomoć, jer helikopter stalno radi", rekao je za naš portal Ibrahim Čilić Dune, koordinator mjesnih zajednica Općine Jablanica.

Vijeće ministara BiH sinoć je održalo telefonsku sjednicu na kojoj je odlučeno da BiH zatraži međunarodnu pomoć. Pomoć će biti zatražena putem Monitoring centra EU u Briselu, a najvjerovatnije će biti upućena iz Hrvatske.

Izvor: Klix.ba

Po meni bi bilo naivno od strane Hrvatske da pošalje kanadere nama u pomoć. Da bi ti neko trebao pomoći, prvo trebaš sam sebi pomoći, pa ako dođe do toga da ne možeš, onda treba očekivati od drugog.
Ne ide nemati pješadiju, a tražiti pomoć da gase avionima. Naša gospoda ima najveće plate među političarima u regionu, a održavaju telefonske sjednice i oni bi da im neko drugi gasi požare.

U BiH je toliko loše stanje u vatrogastvu, da je teško i utvrditi koliko, jer ne može se doći do pojedinih informacija zato što ih niko nije ni prikupio, niti ima ko, tako da se teško može reći koliko tačno ima vatrogasaca i vozila u BiH.
Pošto sam u tim vodama pa otprilike po mojoj procjeni ima negdje oko 1800 profesionalnih vatrogasaca i negdje oko 1000 aktivnih dobrovoljnih vatrogasaca.

Evo kakvo je stanje u Hrvatskoj, koja ima približan broj stanovnika kao i BiH:
Ustroj vatrogastva u RH
Sukladno Zakonu, ustrojena je Državna intervencijska postrojba sa sjedištem u Splitu (Divulje) i s Odjelima u Šibeniku, Zadru, Dubrovniku i Zrakoplovnoj bazi Divulje kod Splita. Državne Intervencijske vatrogasne postrojbe za vrijeme požarne sezone dodatno se popunjavaju vatrogascima iz postrojbi kontinentalnog dijela Republike Hrvatske.

U Republici Hrvatskoj djeluje 65 (od 66 registriranih) profesionalnih javnih vatrogasnih postrojbi. U javnim vatrogasnim postrojbama uposlen je 2 351 vatrogasac.
Hrvatska vatrogasna zajednica kao krovna vatrogasna organizacija objedinjava sve vatrogasne organizacije i postrojbe na podrucju Hrvatske. Uz vatrogasne postrojbe Hrvatska vatrogasna zajednica okuplja preko 1700 vatrogasnih društava u jedinicama lokalne samouprave i gospodarstvu s oko 150.000 clanova koji su udruženi u preko 200 vatrogasnih zajednica opcina, podrucja i gradova te 20 vatrogasnih zajednica županija i Vatrogasnu zajednicu Grada Zagreba. Zajednica okuplja i preko 60 dobrovoljnih vatrogasnih društava u gospodarstvu sa oko 1000 vatrogasaca.
Dakle u Hrvatskoj ima više vatrogasnih društava nego kod nas aktivnih dobrovoljnih vatrogasaca. Otprilike od 1700 društava, neka je u prosjeku 20 aktivnih vatrogasaca po jedinici, to bi izašlo otprilike 34.000 vatrogasaca.

I pored svega toga imaju zračnu flotu:
U okviru zračnih snaga PP NOS OS RH, djeluje 6 zrakoplova Canadair CL-415, 5 izviđačko – navalnih zrakoplova Air Tractor, te 2 helikoptera.
Moguće da su neki podaci zastarili, a i ako jesu sigurno je stanje još jaće.
Izvori: "Državna uprava za zaštitu i spašavanje RH" i "Hrvatska vatrogasna zajednica"
Prpa.ba

#1414 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Prpa.ba »

_mufljuz_ wrote:"Jednoglasno je odlučeno da će za gašenje požara u blizini Jablanice biti zatražena međunarodna pomoć."

Steta prirode, ali dugorocno je daleko bolje da ta jednoglasno zatrazena medjunarodna pomoc nikad ne stigne. Neka ljudi konacno pocnu zivjeti sa posljedicama svojih izbora. Bice jos par godina "heljp baznija", pa ce nakon neuspjeha apela biti kako je to zavjera protiv "resursima najbogatije drzave u Europi", da bi na kraju ili nastao sistem kako treba, ili gorili sami ljudi. Ipak, znajuci nas, vjerovatnija je ova druga opcija.
coek

#1415 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by coek »

Prpa.ba wrote:

Steta prirode, ali dugorocno je daleko bolje da ta jednoglasno zatrazena medjunarodna pomoc nikad ne stigne. Neka ljudi konacno pocnu zivjeti sa posljedicama svojih izbora. .
Upravo tako
_mufljuz_

#1416 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by _mufljuz_ »

Prpa.ba wrote:

Steta prirode, ali dugorocno je daleko bolje da ta jednoglasno zatrazena medjunarodna pomoc nikad ne stigne. Neka ljudi konacno pocnu zivjeti sa posljedicama svojih izbora. Bice jos par godina "heljp baznija", pa ce nakon neuspjeha apela biti kako je to zavjera protiv "resursima najbogatije drzave u Europi", da bi na kraju ili nastao sistem kako treba, ili gorili sami ljudi. Ipak, znajuci nas, vjerovatnija je ova druga opcija.
:thumbup:
Hajlac

#1417 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Hajlac »

U-zap wrote:Kakvo crno volontiranje ko danas radi za dzaba i to jos u ovako opasnim uvjetima? Zasto rudari ne rade iskopavanja za dzaba? Pane moze sve na veresiju,bratstvo jedinstvo i sl.komunisticke gluposti ta su vremena prosla..
Moras biti budala pa mijesati sume i ugalj pod zemljom. Sume su nase blago - ako izgore, vraga ce se vratiti munika itd. a ugalj ce biti pod zemljom kopali ne kopali rudari.
Preca je ziva priroda od mrtvih fosila u obliku uglja, valjda ti je to jasno.

Ako je za tebe organizovano spasavanje suma "komunisticka glupost", nemamo sta vise pricati!
Hajlac

#1418 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Hajlac »

Prpa.ba wrote:

A prije ljudi, prvo ce izgoriti priroda :( :evil:
splinter

#1419 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by splinter »

Prosle godine odradio Dan u Glogosnici, da sam mogao I vise bih al nije moglo od posla, stvarno me pucao neki entuzijazam, ova godine pak debela ladovina, zao mi Je sume I prirode I ljudi naravno al tako Je kako je :bih:
_mufljuz_

#1420 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by _mufljuz_ »

splinter wrote:Prosle godine odradio Dan u Glogosnici, da sam mogao I vise bih al nije moglo od posla, stvarno me pucao neki entuzijazam, ova godine pak debela ladovina, zao mi Je sume I prirode I ljudi naravno al tako Je kako je :bih:
nema nista "sladje" od toga kad ti gubari zapisaju u patriotski zanos - ti dodjes iz drugog grada da gasis - a "gospoda" ladi jaja u kaficu i dr*a k**c dok politicari sazivaju telefonske sjednice za "dje ba zapelo" "nema nicega" cekajuci materijal iz "ultrechta"...
crnoplavo

#1421 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by crnoplavo »

daleko je pozar od gradova
skafiskafsnjak

#1422 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by skafiskafsnjak »

crnoplavo wrote:daleko je pozar od gradova
ma do grada ne moze ni doci, s druge strane planine je ..a i Neretva izmedju .

PS: evo citam, kanaderi sutra dolaze...do tad, nek gori ...
jefferson

#1423 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by jefferson »

Hajlac wrote:
U-zap wrote:Kakvo crno volontiranje ko danas radi za dzaba i to jos u ovako opasnim uvjetima? Zasto rudari ne rade iskopavanja za dzaba? Pane moze sve na veresiju,bratstvo jedinstvo i sl.komunisticke gluposti ta su vremena prosla..
Moras biti budala pa mijesati sume i ugalj pod zemljom. Sume su nase blago - ako izgore, vraga ce se vratiti munika itd. a ugalj ce biti pod zemljom kopali ne kopali rudari.
Preca je ziva priroda od mrtvih fosila u obliku uglja, valjda ti je to jasno.

Ako je za tebe organizovano spasavanje suma "komunisticka glupost", nemamo sta vise pricati!
Problem u tvojoj teoriji je sto te tada u SFRJ, kada odes dobrovoljno gasiti pozar, recimo u HR, docekalo 5 CL-215 kanadera, brdo Mi-8 helikoptera, JNA, koja je vzada imala svoje vatrogasce i prasinare koji su gasili (x puta sam bio svjedok tome). Kada tvoja drzava treba pomoc, ti ce spomoci, ali kada se drzava ponasa kao organizam odvojen od tebe, koji smatra da ti moras biti izvor prihoda, i pri tome zahvaliti im sto ti daju da dises i eto malo pojedes usput, e onda kao sto neko rece ljudi imaju druge prioritete.
Sume su ogromno blago, ali priroda ima cudan nacin da se obnovi, da sve to ponovo pocne rasti, nekad su pozari i dobri kada je u pitanju obnova zivota. medjutim, tesko ce neko nadoknaditi nekome nekoliko dana ako ode gasiti pozar, jer recimo ti imas posao, ko ce ti dati slobodan dan? Ako si privatnik, jebe se drzavi sto gasis pozar, drzava hoce porez, jer kako inace kupiti silne audije i sl? A ako si nezaposlen, hajde sto sebe izlazes opasnosti, nego jos trebas platiti parama koje nemas da odes poginuti!
Kao sto neko rece, ovo nama treba, i treba d aizgori, ali bojim se da bi tu vrlo brzo neka teorija zavjere protiv bosnjaka isplivala!
savez_napolje

#1424 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by savez_napolje »

http://jablanica.ba/ba/component/conten ... -teko.html

Evo ovdje mozete pogledati nekoliko slika....

Ja sam sa još nekoliko svojih prijatelja odavde iz Glogošnice već treći dan u susjednim selima (Bijela, Tretišće itd.). Situacija je izuzetno teška. Sinoć je vatra bila prišla na oko 50-tak metara od kuća u selu Tretišće.

Dodatni problem vatrogascima od jutros predstavlja i pojava požara u Donjoj Jablanici, za koji svjedoci tvrde da je izazvan ljudskim faktorom jer su navodno kasno sinoc vidjeli svjetlost baterija na tom području. Također prije nekoliko dana na tom terenu je već gorjelo, a vatra se upalila nakon sto su određeni kreteni pokušali skinuti žice dalekovoda (inače ova radnja na ovom području nije neobična, redovno se dašavaju krađe, bilo duž pruge ili sa obližnjih dalekovoda.

I za kraj, jedan apel!

Image

EDIT: U ovim trenucima helikopter OSBiH upravo djeluje na spomenutim područjima, a za ujutro je najavljen i dolazak dva kanadera iz Hrvatske....
splinter

#1425 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by splinter »

@savez Jel situacija Ista il gora nego prosle godine, sto se tice terena, prilaza, Jel voda kojom se gasi gdje u blizini il podaleko?
Post Reply