ma negumo da vjerujem da su se usaglasili oko trazenja sadake....
jebo majku tacno bi ih covjek bacio u vatru da se razgori
jarane ja ne znam sta zelis postici sa volontiranjem al mnogo jace lole su poflautale patriotizam da im je izgorio ko cigara....Coppertone wrote:Moze li neko:
- ocrtati prostor pozara
- opisati stanje na terenu sto se tice pozara, organizacije i snabdijevanja
- dati preciznije informacije gdje se dobrovoljci trebaju javiti
Religious Fantastic wrote:suti...dobro je...mogli su raspisati medjunarodni natjecaj (tender) za izbor najboljeg sadakodavca pa tek onda kada se prihvati u parlamentu da sadakodavac pristupi gasenju pozara...._mufljuz_ wrote:"Jednoglasno je odlučeno da će za gašenje požara u blizini Jablanice biti zatražena međunarodna pomoć."
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
ma negumo da vjerujem da su se usaglasili oko trazenja sadake....![]()
![]()
![]()
![]()
jebo majku tacno bi ih covjek bacio u vatru da se razgori
p.s. a ovo oko bacanja u vatru...ipak ih vecina ima fizicku konstituciju koja je dostojna samo raznja...
jebo majku ako bi mi bilo zao sekunde.... ovo je vrhunac retardacije i ironije - Alan Ford uzivo..... ima l ko da posalje u Brisel fotke ibn izmetbegovog audija pozeljno sa racunom pa da ljudima tamo pokaze da ne salju nista.... jebo mater ako ko ima kontakt mejl od vijeca evropske unije u briselu gdje ce ovaj sljam trazit sadaku da im napisem da ne salju nista....U-zap wrote:Znaci jednoglasno ce da iz Brisela traze sadake jer ni za sta drugo nisu ni sposobni..heljp baaznija po ko zna koji put. Ja mislim da bi umjesto aviona sa vodom trebali doci avioni sa napalmom i sve da sravne sa zemljom jer nista bolje i ne zasluzuju baaznija..
Sume su nase a ne vlasnistvo korumpiranog politickog sistema. Ako mafija ima svoju drzavu, jel to znaci da narod treba samo slijegati ramenima sve dok svakom pojedinacno vatra ne dodje do kucnog praga pa tek onda nesto uciniti???_mufljuz_ wrote:jarane ja ne znam sta zelis postici sa volontiranjem al mnogo jace lole su poflautale patriotizam da im je izgorio ko cigara....Coppertone wrote:Moze li neko:
- ocrtati prostor pozara
ne znam jesi l ikad bio pored rostilja pa da znas kako je vruce a kamo li da ti gori trenutno nekoliko kubika zemlje sume pred ocima...
pohvalno je to od tebe - al ako ti sta bude drzava ti ni A4 diplomu nece dat a kamo li da te salje helikopterom na skupa lijecenja ukoliko izgoris....
Ovo za napalm slazem se ali ne sve da sravne vec strateski Poljine, Laktase, Covicev brlog gdje-se-vec-nalazi, kao i sve vece gradove. Zlo ne potice iz suma vec gradova.U-zap wrote:Znaci jednoglasno ce da iz Brisela traze sadake jer ni za sta drugo nisu ni sposobni..heljp baaznija po ko zna koji put. Ja mislim da bi umjesto aviona sa vodom trebali doci avioni sa napalmom i sve da sravne sa zemljom jer nista bolje i ne zasluzuju baaznija..
kad tako bude razmisljala barem kriticna masa - zovni me jarane i ja cu da sadim drvece i cistim rijeke i ulice za frtalj kruha i pastetu za obrok - bez dnevnice + naravno da pored mene dok cistim ne zuje "kontroverzni bosnjacki biznismeni" i "bosnjacki zastitari nacionalnih interesa" u autima od vise stotina hiljada maraka - nego lijepo po redu budu osudjivani na tezak korisni rad zajedno sa mnom - meni nece smetat da radim sa njima - samo eto posteno on s kuglom od 30 kila a ja slobodne nogavice.... i naravno da sudovi rade 24h dnevno angazujuci svu silu propalih apsolvenata i studenata prava koji tako gordo zele da budu na strani pravde i pravicnosti....Hajlac wrote:Sume su nase a ne vlasnistvo korumpiranog politickog sistema. Ako mafija ima svoju drzavu, jel to znaci da narod treba samo slijegati ramenima sve dok svakom pojedinacno vatra ne dodje do kucnog praga pa tek onda nesto uciniti???_mufljuz_ wrote:jarane ja ne znam sta zelis postici sa volontiranjem al mnogo jace lole su poflautale patriotizam da im je izgorio ko cigara....Coppertone wrote:Moze li neko:
- ocrtati prostor pozara
ne znam jesi l ikad bio pored rostilja pa da znas kako je vruce a kamo li da ti gori trenutno nekoliko kubika zemlje sume pred ocima...
pohvalno je to od tebe - al ako ti sta bude drzava ti ni A4 diplomu nece dat a kamo li da te salje helikopterom na skupa lijecenja ukoliko izgoris....
Dramatična situacija oko Jablanice: Vatra guta šumu i prijeti kućama
Situacija s požarima na području općine Jabalnica pogoršala se tokom noći. Više od stotinu građana i vatrogasaca borilo se na području Tretišća sa vatrenom stihijom koja je prijetila kućama.
"Borimo se i sa požarima u Donjoj Jablanici i dijelovima prema Mostaru. U akciji je učestvovao i helikopter Oružanih snaga BiH. Požar kod Donje Jablanice je lokaliziran, ali i dalje se borimo s požarima kod Tretišća. Nastojimo da se odupremo kako vatra ne bi zahvatila kuće", rekao je za Klix.ba Omer Nezirić iz Civilne zaštite Jablanica.
Nezirić ističe kako je situacija ozbiljna, a da visoke temperature dodatno otežavaju gašenje požara. Civilna zaštita Jablanice zatražila je jučer i pomoć kanadera, ali još nisu dobili povratne informacije o svom zahtjevu.
Najteža situacija je na područjima Ravno, Bijela, Dragan selo i Tretišće, gdje se stanovnici na sve moguće načine bore kako ne bi izgubili svoje domove.
"Građani su vrlo solidarni i pomažu jedni drugima, na smjene dežuraju i gase požare. Ali je to stjenovito područje i stalno se obrušavaju užarene stijene, tako da je pristup nemoguć. Bez pomoći iz zraka nemamo ništa. Plamen u borovim šumama doseže visinu i do 30 metara. Nadamo se da će nam poslati dva kanadera iz Hrvatske u pomoć, jer helikopter stalno radi", rekao je za naš portal Ibrahim Čilić Dune, koordinator mjesnih zajednica Općine Jablanica.
Vijeće ministara BiH sinoć je održalo telefonsku sjednicu na kojoj je odlučeno da BiH zatraži međunarodnu pomoć. Pomoć će biti zatražena putem Monitoring centra EU u Briselu, a najvjerovatnije će biti upućena iz Hrvatske.
Izvor: Klix.ba
Ustroj vatrogastva u RH
Sukladno Zakonu, ustrojena je Državna intervencijska postrojba sa sjedištem u Splitu (Divulje) i s Odjelima u Šibeniku, Zadru, Dubrovniku i Zrakoplovnoj bazi Divulje kod Splita. Državne Intervencijske vatrogasne postrojbe za vrijeme požarne sezone dodatno se popunjavaju vatrogascima iz postrojbi kontinentalnog dijela Republike Hrvatske.
U Republici Hrvatskoj djeluje 65 (od 66 registriranih) profesionalnih javnih vatrogasnih postrojbi. U javnim vatrogasnim postrojbama uposlen je 2 351 vatrogasac.
Dakle u Hrvatskoj ima više vatrogasnih društava nego kod nas aktivnih dobrovoljnih vatrogasaca. Otprilike od 1700 društava, neka je u prosjeku 20 aktivnih vatrogasaca po jedinici, to bi izašlo otprilike 34.000 vatrogasaca.Hrvatska vatrogasna zajednica kao krovna vatrogasna organizacija objedinjava sve vatrogasne organizacije i postrojbe na podrucju Hrvatske. Uz vatrogasne postrojbe Hrvatska vatrogasna zajednica okuplja preko 1700 vatrogasnih društava u jedinicama lokalne samouprave i gospodarstvu s oko 150.000 clanova koji su udruženi u preko 200 vatrogasnih zajednica opcina, podrucja i gradova te 20 vatrogasnih zajednica županija i Vatrogasnu zajednicu Grada Zagreba. Zajednica okuplja i preko 60 dobrovoljnih vatrogasnih društava u gospodarstvu sa oko 1000 vatrogasaca.
Moguće da su neki podaci zastarili, a i ako jesu sigurno je stanje još jaće.U okviru zračnih snaga PP NOS OS RH, djeluje 6 zrakoplova Canadair CL-415, 5 izviđačko – navalnih zrakoplova Air Tractor, te 2 helikoptera.
_mufljuz_ wrote:"Jednoglasno je odlučeno da će za gašenje požara u blizini Jablanice biti zatražena međunarodna pomoć."
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Upravo takoPrpa.ba wrote:_mufljuz_ wrote:"Jednoglasno je odlučeno da će za gašenje požara u blizini Jablanice biti zatražena međunarodna pomoć."
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Steta prirode, ali dugorocno je daleko bolje da ta jednoglasno zatrazena medjunarodna pomoc nikad ne stigne. Neka ljudi konacno pocnu zivjeti sa posljedicama svojih izbora. .
Prpa.ba wrote:_mufljuz_ wrote:"Jednoglasno je odlučeno da će za gašenje požara u blizini Jablanice biti zatražena međunarodna pomoć."
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Steta prirode, ali dugorocno je daleko bolje da ta jednoglasno zatrazena medjunarodna pomoc nikad ne stigne. Neka ljudi konacno pocnu zivjeti sa posljedicama svojih izbora. Bice jos par godina "heljp baznija", pa ce nakon neuspjeha apela biti kako je to zavjera protiv "resursima najbogatije drzave u Europi", da bi na kraju ili nastao sistem kako treba, ili gorili sami ljudi. Ipak, znajuci nas, vjerovatnija je ova druga opcija.
Moras biti budala pa mijesati sume i ugalj pod zemljom. Sume su nase blago - ako izgore, vraga ce se vratiti munika itd. a ugalj ce biti pod zemljom kopali ne kopali rudari.U-zap wrote:Kakvo crno volontiranje ko danas radi za dzaba i to jos u ovako opasnim uvjetima? Zasto rudari ne rade iskopavanja za dzaba? Pane moze sve na veresiju,bratstvo jedinstvo i sl.komunisticke gluposti ta su vremena prosla..
A prije ljudi, prvo ce izgoriti prirodaPrpa.ba wrote:_mufljuz_ wrote:"Jednoglasno je odlučeno da će za gašenje požara u blizini Jablanice biti zatražena međunarodna pomoć."
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Steta prirode, ali dugorocno je daleko bolje da ta jednoglasno zatrazena medjunarodna pomoc nikad ne stigne. Neka ljudi konacno pocnu zivjeti sa posljedicama svojih izbora. Bice jos par godina "heljp baznija", pa ce nakon neuspjeha apela biti kako je to zavjera protiv "resursima najbogatije drzave u Europi", da bi na kraju ili nastao sistem kako treba, ili gorili sami ljudi. Ipak, znajuci nas, vjerovatnija je ova druga opcija.
nema nista "sladje" od toga kad ti gubari zapisaju u patriotski zanos - ti dodjes iz drugog grada da gasis - a "gospoda" ladi jaja u kaficu i dr*a k**c dok politicari sazivaju telefonske sjednice za "dje ba zapelo" "nema nicega" cekajuci materijal iz "ultrechta"...splinter wrote:Prosle godine odradio Dan u Glogosnici, da sam mogao I vise bih al nije moglo od posla, stvarno me pucao neki entuzijazam, ova godine pak debela ladovina, zao mi Je sume I prirode I ljudi naravno al tako Je kako je
ma do grada ne moze ni doci, s druge strane planine je ..a i Neretva izmedju .crnoplavo wrote:daleko je pozar od gradova
Problem u tvojoj teoriji je sto te tada u SFRJ, kada odes dobrovoljno gasiti pozar, recimo u HR, docekalo 5 CL-215 kanadera, brdo Mi-8 helikoptera, JNA, koja je vzada imala svoje vatrogasce i prasinare koji su gasili (x puta sam bio svjedok tome). Kada tvoja drzava treba pomoc, ti ce spomoci, ali kada se drzava ponasa kao organizam odvojen od tebe, koji smatra da ti moras biti izvor prihoda, i pri tome zahvaliti im sto ti daju da dises i eto malo pojedes usput, e onda kao sto neko rece ljudi imaju druge prioritete.Hajlac wrote:Moras biti budala pa mijesati sume i ugalj pod zemljom. Sume su nase blago - ako izgore, vraga ce se vratiti munika itd. a ugalj ce biti pod zemljom kopali ne kopali rudari.U-zap wrote:Kakvo crno volontiranje ko danas radi za dzaba i to jos u ovako opasnim uvjetima? Zasto rudari ne rade iskopavanja za dzaba? Pane moze sve na veresiju,bratstvo jedinstvo i sl.komunisticke gluposti ta su vremena prosla..
Preca je ziva priroda od mrtvih fosila u obliku uglja, valjda ti je to jasno.
Ako je za tebe organizovano spasavanje suma "komunisticka glupost", nemamo sta vise pricati!