ZOBS

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
nadžak

#1376 Re: ZOBS

Post by nadžak »

goran16v wrote:Da li je to raskrsnica ili ukljucivanje puta nize kategorije na put vise kategorije?
Pozdrav.

Logično pitanje koje prvo pada na pamet. I ja to isto pitao.

Znači raskrnica je. Oba puta ista, asfaltna, gradska cesta u naselju.
nemezis

#1377 Re: ZOBS

Post by nemezis »

nadžak wrote:
goran16v wrote:Da li je to raskrsnica ili ukljucivanje puta nize kategorije na put vise kategorije?
Pozdrav.

Slična situacija u susjednom selu, sa obrnutim ishodom. Ljudi su godinama smatrali da prvenstvo ima onaj koji ide pravo jer je njima taj put bio "glavni" (kao Kuduzu Foca), sve dok se nije desio sudar. Ovaj na pravcu, siguran da je u pravu, biva vrlo iznenađen kada je zbog pravila desne strane proglašen krivim.
nadžak

#1378 Re: ZOBS

Post by nadžak »

nemezis wrote:
nadžak wrote:
Pozdrav.

Slična situacija u susjednom selu, sa obrnutim ishodom. Ljudi su godinama smatrali da prvenstvo ima onaj koji ide pravo jer je njima taj put bio "glavni" (kao Kuduzu Foca), sve dok se nije desio sudar. Ovaj na pravcu, siguran da je u pravu, biva vrlo iznenađen kada je zbog pravila desne strane proglašen krivim.
To je isto bilo u Visokom, nakon udesa čovjek skače od bijesa kad su njemu pripisali krivnju za udes a po meni je bio kriv bez dileme. Ista takva bila stvar, on nastavlja pravo a čovjek mu dolazi sa desne strane sa drugog priključka iste kategorije i bez znaka. Problem je kad vožnja pređa u naviku i više ne pratiš da li su se znakovi promjenili ili kakva signalizacija. Eno isto kao i oni nazovi "kružni" tokovi kod Fisa u Vitezu. Svaki put kad prođem stakla od farova su na cesti.

Malo tko konta promjene, samo kako je naviklo pa hajd.

Uglavnom za ovaj moj slučaj sa početka priče, da stvar bude meni još neshvatiljivija, u priču se uključio nekakav profesor saobračaja, koji radi kao sudski vještak dugo godina i koji kategorički svu krivicu prebacuje na vozilo "B" iz ove moje priče iz prošlog posta. Kako-ne znam, živo me zanima! Ne dade mi sinoć vrag da vidim taj zapisnik koji je kolega imao.
Dzontra_Volta

#1379 Re: ZOBS

Post by Dzontra_Volta »

Onako kako si ti opisao, vozilo B je apsolutno u pravu. Onaj ko bi ma testovima za vozacki ispit napisao drugačije, pao bi na ispitu. Prednost vozila koje ne mijenja pravac je samo u slučaju kad jedan drugom idu u susret. E sad, možda tu ima još neki dio priče koji ne znamo.
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#1380 Re: ZOBS

Post by un1ted »

Je li to ista istuacija kao u ulici Joze Penave i Nikole Šopa, kod stupske petlje, na cesti kojom se mora proci ako hoces na ukljucenje na ilidžu sa Stupske?

Sada, na slici sam pokazao kada se ide prema grasovoj okretaljci, ali svejedno je i kada bi se islo prema ilidži. Jesu li ova dva puta isto niva, ne sjecam se da sam vidio znak?

Evo i slika http://www.igreklik.com/slike/images/43 ... 863199.png
nadžak

#1381 Re: ZOBS

Post by nadžak »

Ovako drug kako si ti nacrtao situacija je bitno drugačija. Tu vozila idu jedno drugom u susret i vozilo koje zadržava pravac kretanja, dakle koje ide pravo, ima prednost u odnosu na vozilo koje skreće lijevo. Ta situacija je navedena u članu 49 stav 2 i to je nedvosmisleno.
Ova moja situacija bi ti bila da je auto koje je išlo iz ulice Joze Penave skretalo lijevo u ulicu Nikole Šopa i pri tome udarilo auto koje se ulicom Nikole Šopa kreće pravo i nema namjeru skrenuti. Klasična primjena pravila desne strane, pod uslovom naravno da znakom ili linijom na cesti nije drugačije regulisano.
nadžak

#1382 Re: ZOBS

Post by nadžak »

Dzontra_Volta wrote:Onako kako si ti opisao, vozilo B je apsolutno u pravu. Onaj ko bi ma testovima za vozacki ispit napisao drugačije, pao bi na ispitu. Prednost vozila koje ne mijenja pravac je samo u slučaju kad jedan drugom idu u susret. E sad, možda tu ima još neki dio priče koji ne znamo.
Potpuno si u pravu i jedino ostavljam mogućnost nekog nesporazuma između njih. Potrudiću se taj zapisnik iskopirat pa da vidim.
goran16v

#1383 Re: ZOBS

Post by goran16v »

nadžak wrote:
Pozdrav.

Pitanje je da li je regulisanak znakom kojeg nema.
nadžak

#1384 Re: ZOBS

Post by nadžak »

goran16v wrote:
nadžak wrote:
Pozdrav.

Pitanje je da li je regulisanak znakom kojeg nema.
Misliš, privremeno nema znaka, neko ukrao itd? Ne može valjda bit da je ovaj trebao znat da inače tu bude znak. Šta ako nije odatle čovjek? Uostalom, i da jeste odatle možda čovjek išao teorijom da nema znaka iz razloga što je svjesno sklonjen i data je prednost drugoj ulici, promijenjena prednost.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1385 Re: ZOBS

Post by Truba »

ne znam dje da metnem:

sad na TVu pitaju vozače što misle o radarima, sudarima i trkama po gradu
uglavnom svi su za radare i protiv trka a jedan lik u autu neš sere protiv kršenja zakona a dijete mu na prednjem sjedalu nevezano čini mi se :lol: :lol: :lol: :lol:

postoje samo dvije vrste ljudi... samouvjereni glupaci i nesigurni pametni

svaka prešućena je zlatna
_Reds_

#1386 Re: ZOBS

Post by _Reds_ »

Black swan wrote:ne znam dje da metnem:

sad na TVu pitaju vozače što misle o radarima, sudarima i trkama po gradu
uglavnom svi su za radare i protiv trka a jedan lik u autu neš sere protiv kršenja zakona a dijete mu na prednjem sjedalu nevezano čini mi se :lol: :lol: :lol: :lol:

postoje samo dvije vrste ljudi... samouvjereni glupaci i nesigurni pametni

svaka prešućena je zlatna
Ja sam za radare stacionarne naravno.

Ovo što rade po Ilidzi je sramota. Svaki dan nicu po dva tro nova lezeca policajca. I to lezeci koje je nemoguce preci na neki normalan nacin da auto ne osjeti. Ogranicenje u toj ulici 50, a moras da gotovo stanes kad ih prelazis, dakle spustis na 10 na sat. I hajde da je jedan, nego u nekim ulicama i po 4 na razmaku od 200 metara.

ne znam po kojim osnovima ih postavljaju,a li ovo je zasita bruka. Bolje da zabrane saobracaj nekim ulicama.
holowey

#1387 Re: ZOBS

Post by holowey »

vezano za ovu pricu desna strana vs zadrzavanje pravca kretanja

dilema: jedna hipotetska situacija kao na slici
Image

obje saobracajnice dvosmjerne, s tim da donja saobracajnica ima i red parkiranih vozila iako nisu na obiljezenim parking mjestima te nije moguce mimoilazenje vozila...saobracajnice razdvojene zelenom povrsinom

nema nikakvog znaka na prilazima da obiljezi kategoriju puteva iako se "podrazumijeva" da je gornja ulica saobracajnica viseg ranga a donja ulica u naselju

situacija:
- vozilo A ima namjeru da udje u ulicu gdje se nalazi vozilo D
- vozilo B ima namjeru polukruzno da udje u ulicu gdje se nalazi vozilo D (nisam htio da crtam jer bi bila zbrka od strelica)
- vozilo C ima namjeru da se ukljuci u ulicu kojom se kretalo vozilo A
- vozilo D ima namjeru da nastavi pravo u ulicu gdje se nalazi vozilo C

kojim redoslijedom se trebaju kretati vozila?
nadžak

#1388 Re: ZOBS

Post by nadžak »

Joj ovakav nakaradluk od raskrnice nema čak ni kod nas ovako al eto. :D

Vozilo A , Vozilo B, zatim Vozilo D a zadnje vozilo C. ( s tim da bi se ovaj c morao malo izvuć naprijed da prođe D ako ga D ne pusti da ide gore.) . Ovdje ima jedan bitan momenat u vezi vozila c i d. a to je da, s obzirom na parkirana vozila koja mu zauzimaju traku, vozilo D mora da pusti vozila koja se kreću svojom slobodnom trakom. Ovo bi i promijenilo red kretanja između vozila C i D.
kakavdanakneiskustvu

#1389 Re: ZOBS

Post by kakavdanakneiskustvu »

navodno će se ubuduće za kazne koje su plaćene u roku od 8 dana od datuma izdavanja p. naloga biti dovoljno platiti pola iznosa kazne
nadžak

#1390 Re: ZOBS

Post by nadžak »

kakavdanakneiskustvu wrote:navodno će se ubuduće za kazne koje su plaćene u roku od 8 dana od datuma izdavanja p. naloga biti dovoljno platiti pola iznosa kazne
Koja je to logika druže? Nije tržnica majka mu stara.
kakavdanakneiskustvu

#1391 Re: ZOBS

Post by kakavdanakneiskustvu »

nadžak wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:navodno će se ubuduće za kazne koje su plaćene u roku od 8 dana od datuma izdavanja p. naloga biti dovoljno platiti pola iznosa kazne
Koja je to logika druže? Nije tržnica majka mu stara.

navodno je takva situacija i u hrvatskoj i u srbiji,a i ja ne znam da ima logike,samo prenosim ono što sam čuo
Dzontra_Volta

#1392 Re: ZOBS

Post by Dzontra_Volta »

Pa ista logika kao i povećanje kazne sa 40 na 60 KM, kakva je sad situacija ako ne platiš na vrijeme. Ja sam uvijek prije za stimulaciju nego za represiju.
nadžak

#1393 Re: ZOBS

Post by nadžak »

Dzontra_Volta wrote:Pa ista logika kao i povećanje kazne sa 40 na 60 KM, kakva je sad situacija ako ne platiš na vrijeme. Ja sam uvijek prije za stimulaciju nego za represiju.
Čekajte ljudi ba kakva stimulacija, kakva represija. Nije to firma pa da uzornog radnika nagradiš ko primjer drugima. Moglo bi i u saobračaju tako nešto, recimo prilikom neke kontrole kad nađeš vozača koji ima svu potrebnu opremu i uredno vozilo, vezan, svjetla itd, da ga se stimuliše ali takvo nešto ne postoji u zakonu i nerelano je očekivat da ga igdje u svijetu ima.

Zamisli ovo. Napraviš prekršaj npr korištenje mobitela tokom vožnje, potencijlano vrlo opasna situacija i zaustavi te policija, uredno dobiješ nalog i odlučiš da iz nekog hira ne platiš. Normalno je da nakon nekog vremena slijede kazne za takvo ponašanje, izbjegavanje plaćanja, nepoštivanje vlastite države i zakona o saobračaju koji ima za cilj očuvanje bezbjednosti svih učesnika u istom. Ako ne platiš onda ti slijedi da tu kaznu pretvoriš u dane zatvora pa ti vidi. Dakle u ovom slučaju je sasvim logično i potrebno povećanje prvobitne kazne.

U drugoj situaciji, recimo za ovaj navedeni prekršaj sa mobitelom, odlučiš da platiš u roku i da pošteno priznaš krivicu. Jel to sad treba država da ti bude zahvalna zbog toga? Mogao si nekog ubiti u najgoroj varijatni zbog tog mobitela u vožnji i šta bi onda? Budi zahvalan što si u toj situaciji prošao bez nezgode, povreda i sl. a lako se to može desiti, svi smo svjedoci.

Ovakvih primjera je mnogo, i lakših i težih.
Po meni je to tragi-komična situacija da ti se smanji kazna samo zato što je platiš na vrijeme.
Last edited by nadžak on 18/08/2014 21:23, edited 1 time in total.
_Reds_

#1394 Re: ZOBS

Post by _Reds_ »

nadžak wrote:
Dzontra_Volta wrote:Pa ista logika kao i povećanje kazne sa 40 na 60 KM, kakva je sad situacija ako ne platiš na vrijeme. Ja sam uvijek prije za stimulaciju nego za represiju.
Čekajte ljudi ba kakva stimulacija, kakva represija. Nije to firma pa da uzornog radnika nagradiš ko primjer drugima. Moglo bi i u saobračaju tako nešto, recimo prilikom neke kontrole kad nađeš vozača koji ima svu potrebnu opremu i uredno vozilo, vezan, svjetla itd, da ga se stimuliše ali takvo nešto ne postoji u zakonu i nerelano je očekivat da ga igdje u svijetu ima.

Zamisli ovo. Napraviš prekršaj npr korištenje mobitela tokom vožnje, potencijlano vrlo opasna situacija i zaustavi te policija, uredno dobiješ nalog i odlučiš da iz nekog hira ne platiš. Normalno je da nakon nekog vremena slijede kazne za takvo ponašanje, izbjegavanje plaćanja, nepoštivanje vlastite države i zakona o saobračaju koji ima za cilj očuvanje bezbjednosti svih učesnika u istom. Ako ne platiš onda ti slijedi da tu kaznu pretvoriš u dane zatvora pa ti vidi. Dakle u ovom slučaju je sasvim logično i potrebno povećanje prvobitne kazne.

U drugoj situaciji, recimo za ovaj navedeni prekršaj sa mobitelom, odlučiš da platiš u roku i da pošteno priznaš krivicu. Jel to sad treba država da ti bude zahvalna zbog toga? Mogao si nekog ubiti u najgoroj varijatni zbog tog mobitela u vožnji i šta bi onda? Budi zahvalan što si u toj situaciji prošao bez nezgode, povreda i sl. a lako se to može desiti, svi smo svjedoci.

Ovakvih primjera je mnogo, i lakših i težih.
Po meni je to tragi-komična situacija pa ti se smanji kazna samo zato što je platiš na vrijeme.
Ne pametuje, i vecini mnogo razvijenih zemlja od nas je tako.

Ako odmah platis, pola placas.
nadžak

#1395 Re: ZOBS

Post by nadžak »

Prvi put čujem za to i provjeriću, baš me zanima.

Napisao sam svoje viđenje zašto je to tragi-komično. Ima li neko objašenjenje zašto je to tako? mIslim da ti se smanji kazna ako odmah platiš?
nadžak

#1396 Re: ZOBS

Post by nadžak »

Evo malo googla i kažu u Hrvatskoj da je to zbog slabe naplate za počinjene prekršaje. Još više tragi-komično. :?
goran16v

#1397 Re: ZOBS

Post by goran16v »

Mene neki dan zaustavise za minimalan prekrsaj u HR, 300 KN da platim naknadno ili 1/2 kazne, odnosno 150 KN da platim licu mjesta i to je moguce platiti karticom. Eto da otklonim dileme iz 1. ruke.
nadžak

#1398 Re: ZOBS

Post by nadžak »

goran16v wrote:Mene neki dan zaustavise za minimalan prekrsaj u HR, 300 KN da platim naknadno ili 1/2 kazne, odnosno 150 KN da platim licu mjesta i to je moguce platiti karticom. Eto da otklonim dileme iz 1. ruke.
U redu, pročitao sam da je to krenulo u HR a čitam da je u aprilu ove godine pokrenuta procedura u Parlamentu FBiH da i kod nas tako bude. Ne znam, meni je žalosno to. Preće je na sve moguće načine doć do para za budžet nego da se iznalaze načini da taj ZOBS bude ono što treba a to je da nas sve zajedno tjera da poštujemo predviđene procedure zbog opšte bezbjednosti u saobračaju.
goran16v

#1399 Re: ZOBS

Post by goran16v »

Pazi, da li si mozda pokusao uzeti u obzir da je zbog zakonom predvidjenih procedura (policijska obrada, slanje kazne, sudija, nemogucnost dostavi i tako vise puta, policija, sud, policija, itd itd itd, sve to kosta i sve te ljude i njihovo vrijeme terba platiti) "utjerivanja" krivca da plati punu kaznu drzavi skuplje od same kazne i da im se vise isplati naplatiti 1/2 kazne nego biti na gubitku sve i da je na kraju naplate u punom iznosu?
nightvision

#1400 Re: ZOBS

Post by nightvision »

Ako ponovo odobre policiji da vrsi naplatu prekrsaja na licu mjesta kod nas ce to samo znaciti porast korupcije odnosno podmicivanja policijskih sluzbenika. Narod ce se voditi logikom "zasto drzavi da dam i pola kazne kad drotovima mogu cvaju". A ni drotovima nece bit mrsko da "rade privatno"
Post Reply