Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
solo2

#1376 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by solo2 »

Kikibombona wrote:A sto mi gastosi ogadise Njemacku..... :cry:

Ispade da u BiH zivim kao bog a da bi u Njemackoj jedva sastavljao kraj sa krajem. :D

Pa ljudi moji, zasto se ne vracate u BiH???? :lol:
:thumbup:

Kao sto rekoh ako zive zbog plate i jeftinije koljenice/pive onda nek se odmah vrate
insomnia78

#1377 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by insomnia78 »

_BataZiv_0809 wrote:
insomnia78 wrote: Dje ti nadje ovaj tekst iz 2002-e :lol:
Nadrobljeno svega
Ma navedeno u referencama u wikipediji. Je li se to ibretis sadrzaju i vijestima :D
Ma jok, Manuel je politicar :D
Dav'o je on podrsku Palestini pa Izraelu, bio poprilicno zajeban k'o ministar policije pa sad skor'o uzburk'o javnost u fr izjavivsi da Francuska provodi aparthejd u predgradjima :D

PS sto se tice teksta :D
On prijeti kako ce iskoristiti sve instrumente moci, policija, inspekcije, ne mogu praviti geto
Oni se brane da ne prodaju alkohol zbog problema a svinjetinu zbog halal certifikata (kao ne moze i jedno i drugo mada drugi marketi regularno prodaju)
Komsije kazu kako nisu losi, pomognu, djele supu za iftar :lol:
Ostali trgovci kazu za njih da su losi muslimani jer prave konkurenciju ostalim muslimanima...
Last December

#1378 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Last December »

solo2 wrote:

Ispade da u BiH zivim kao bog a da bi u Njemackoj jedva sastavljao kraj sa krajem. :D

Kao sto rekoh ako zive zbog plate i jeftinije koljenice/pive onda nek se odmah vrate

@Kiki, pa zar ne vidis da si im ti konkurencija, sto nas tamo manje ima, vise para i koljenica za njih.

a i ja volim koljenice vise nego 'ljeba se najest... hergestelt in oesterreich... :lol:
Kikibombona

#1379 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Kikibombona »

solo2 wrote:

Ma jarane, znas koliko znam ljudi koji su vani...? :-)

Broj je trocifren! U posljednjih 5 godina, otislo je 20ak mojih prijatelja i poznanika. Niko ne kaze da je lako, ali nikome ne pada na pamet da se vrati. Ima i onih koji kazu da ne bi zivjeli ovdje sve da imaju 10 000km mjesecno a da nista ne rade. Toliko im se gadi sve ovo. Rodjak dodje na sedam dana, bude tri dana i ode dalje. Ne moze ovdje da izdrzi vise. Jebena rupetina!

Niko nikad se nije vratio!
NIKO!

O cemu onda pricamo?

Zna li iko od vas nekoga da se vratio?

Ako znate, molim vas, podijelite iskustva sa nama. Ja takvog jos nisam upoznao!

Meni je ovdje sa finansijske strane prilicno dobro. Gusi me jebeni zeljezarski zrak, gusi me stanje u drzavi, nacionalizam, vjerski fanatizam, bijeda na svakom cosku, depresija i apatija ljudi oko mene... Sivilo!
Kikibombona

#1380 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Kikibombona »

Last December wrote:

@Kiki, pa zar ne vidis da si im ti konkurencija, sto nas tamo manje ima, vise para i koljenica za njih.

a i ja volim koljenice vise nego 'ljeba se najest... hergestelt in oesterreich... :lol:
Podmukli gasotsi! :lol:

- zakuhavaju, dizu nacionalne i vjerske tenzije :D
- kukaju vise od nas u BiH... jebote, svaki kuka a niko se ne vraca
- pljuju po Sirijcima iz straha da ce im uzeti poslove
- obeshrabruju Bosance, govore nam da je ovdje super kako je tamo

Pa kakvi su to ljudi? :lol: :lol:
prog321

#1381 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by prog321 »

Ja znam mnoge koji su se vratili u BiH.
Svacija sudbina je razlicita. Nekih polovina je ostalo.
HAVANA

#1382 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by HAVANA »

Ko sad cudo nako da se vrate.Iz moje generacije se dosta vratilo a ima i par njih koji su ostali da zive vani a ovde su otvorili firme,proizvode i izvoze...Nek ide svak gdje mu je ceif i cao.Meni ceif ovde,mogu zaraditi koliko mi treba i cao.I cao,cao,cao.Sta me interesovalo to sam vidio,dozivio i probao.Na kraju saberes i oduzmes sta zelis,i ides tim putem.Izabrao sam ga prije 12 godina i nisam se pokajao.Kad mi dojadi malo odem na put i za par dana jedva cekam kad cu nazad.Sta cu,volim ovo pa me jebi.I pored svih ludila meni ovde najljepse,samo nek je bilans stanja i uspjeha pozitivan. :mrgreen:
madner

#1383 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by madner »

Ne znam nikog da se vratio u Zenicu sto jest jest.

Za ove druge gradove masu ljudi, jos imaju strane pasose. :evil:
vade_mecum

#1384 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by vade_mecum »

malo ko kaze da se zeznuo sto je otisao, a i ako skontas da si pogrijesio, upadnes u masinu tako da vise nije ni bitno, a ni jednostavno vratiti se.
Kikibombona

#1385 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Kikibombona »

madner wrote:Ne znam nikog da se vratio u Zenicu sto jest jest.

Koji su to drugi gradovi? :D

Ima li iko na temi da se vratio, da nam objasni razloge takve odluke? :D
madner

#1386 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by madner »

Pa jedini grad. :D
Kikibombona

#1387 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Kikibombona »

madner wrote:Pa jedini grad. :D
Je l' to onaj romanticni grad u kojem se ljubavni par poljeva iz loncica nakon urnebesnog seksa? :D
madner

#1388 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by madner »

Ne pratim, znam samo da se ljudi vracaju i idu iz istog. Samo mi krivo sto imaju ove zajebane pasose, mogu u raznim ambasadama dzaba jesti.
almir90

#1389 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by almir90 »

HAVANA wrote:Ko sad cudo nako da se vrate.Iz moje generacije se dosta vratilo a ima i par njih koji su ostali da zive vani a ovde su otvorili firme,proizvode i izvoze...Nek ide svak gdje mu je ceif i cao.Meni ceif ovde,mogu zaraditi koliko mi treba i cao.I cao,cao,cao.Sta me interesovalo to sam vidio,dozivio i probao.Na kraju saberes i oduzmes sta zelis,i ides tim putem.Izabrao sam ga prije 12 godina i nisam se pokajao.Kad mi dojadi malo odem na put i za par dana jedva cekam kad cu nazad.Sta cu,volim ovo pa me jebi.I pored svih ludila meni ovde najljepse,samo nek je bilans stanja i uspjeha pozitivan. :mrgreen:
Nemoj bolan ovo da pišeš, sad će te "neki" optužiti da si kriminalac i ratni profiter, znaš da samo takvi imaju perspektivu i razlog da žive u BiH. :lol:
Last edited by almir90 on 30/09/2015 01:44, edited 1 time in total.
Rockefeller

#1390 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Rockefeller »

Ne vjerujem da će se iko vratiti. Moraš raditi bilo gdje. Imam par prijatelja koji su zadovoljni sa 700KM, žive kod roditelja i nisu osigurani. Jbg-a, ja nisam bio. Onda oni ne znaju jezik i ne pomišljaju da idu. Dok drugi koji iole znaju jezik gledaju kako će vani.
Rockefeller

#1391 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Rockefeller »

Ne vjerujem da će se iko vratiti. Moraš raditi bilo gdje. Imam par prijatelja koji su zadovoljni sa 700KM, žive kod roditelja i nisu osigurani. Jbg-a, ja nisam bio. Onda oni ne znaju jezik i ne pomišljaju da idu. Dok drugi koji iole znaju jezik gledaju kako će vani.
Kinesko prkno

#1392 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Kinesko prkno »

Kikibombona wrote:
madner wrote:Ne znam nikog da se vratio u Zenicu sto jest jest.

Koji su to drugi gradovi? :D

Ima li iko na temi da se vratio, da nam objasni razloge takve odluke? :D
Veoma prosto,napravis matematicku formulu kojom izracunas da li je bolje vratiti se ili ostati.
Ja izracunao da mi se bolje vratiti al da ponekad malo i odem,cisto da ne zaboravim zbog cega sam dosao nazad.
A i dosadilo mi stekati lovu :-)
U-zap

#1393 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by U-zap »

Vidim da vecina gleda kvalitet zivota u Inozemstvu po cijeni namirnica. A sta je sa tim sto ste u sigurnoj, stabilnoj zemlji gdje nema Tihica, Izmetbegovica i ostalih govnara? Ovi sto pricaju da ne mozes zivjeti vani sa platom od 3000-4000 eura ili da je to isto kao 1000-2000 maraka u bosni, samo cu da ovo postavim :skoljka: Jbt u kojim iluzijama ljudi zive... Imate sad bezvizni rezim pa obidjite malo svijeta, maknite se iz sela u kojem ste citav zivot.
prog321

#1394 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by prog321 »

Moraš dobro leđa podmetnuti za 4000 Eura mjesečno.
Nije to isto nabrati sa drveta.
Zavisno od mjesta ali kao novog azilanta računaj platu od 1500 Eur pa gore.
cassius

#1395 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by cassius »

prog321 wrote:Moraš dobro leđa podmetnuti za 4000 Eura mjesečno.
Nije to isto nabrati sa drveta.
Zavisno od mjesta ali kao novog azilanta računaj platu od 1500 Eur pa gore.
A kao da ih ne podmeces za 1000-daj boze 2000 KM u BiH.
prog321

#1396 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by prog321 »

Ako u BiH ne zarađuješ najmanje 2000 kermi, imaš potpuno pravo razguliti vani.
Nikome ne branim.
Samo nemojte pomisliti da 3000 -4000 eura čeka na grani za vas.
Hendrix

#1397 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Hendrix »

Stalno pricate o tom nekom osjecaju da si stranac vani, migrant...pa ja taj osjecaj sam imao toliko puta i u svojoj zemlji Bosni. Koliko puta sam samo ostao kratkih rukava jer nemam veze,stele ili dovoljno para da nesto ''poguram'', dzaba sto je moja zemlja i moji ljudi, zajebace me cim skontaju da mogu...i kome da se zalim? Sutra da te upuca ili udari autom Rastoder ili neko u njegovom kalibru...ko si ti jarane, niko i nista, ti si migrant u svojoj zemlji...nemas posla, gazda te jebe i ako imas...zali se Huso materi...ti si niko i nista, u svojoj zemlji.

Ovde je primjer opstanka i uspjeha Havana, svaka cast covjeku, zadovoljan je i uspjesan, ali brate nismo svi rodjeni niti voljni da budemo biznismeni i privatnici. Covjek ne zna ni koliko hipotekarnih kredita ima, i stalno to napominje na forumu...opet kazem svaka cast, ali ja evo ja prvi nisam taj tip, i ovo je tipicni sindrom privatnog poduzetnika koji je i moj stari imao. Stari ode na more, bude 2 dana i kaze ja nemogu vise, ja moram nazad u firmu da bude sve u redu...i tako citav zivot, s kredita na kredit, iz stresa u stres...nekome je to dobro, meni nije. Nije se posteno odmorio otkako je osnovao firmu, nema ko ga nije zajebo i ucjenjivao, kazne naplacivao, inspekcije mu na vrat tovario...ma jebo to ba.

Ovde na forumu se onda opet ne smije reci da imas faks i nemas posla, idi sadi krompir jarane, ima posla samo ti neces...pa sta cemo sada, da se vratimo u feudalno doba, svi cemo biti ratari a par feudalaca nek uzima od nas i prodaje dalje? Problem Bosne je sto ne mozes da radis sta hoces, namece ti se nesto sto moras, nema se, jbg, takva situacija, suti dobro je...i poznajem toliko inteligentnih i perspektivnih ljudi koje je ovaj sistem ubio u pojam, usmjerio tamo gdje moraju a ne gdje bi oni bili itekako korisni drustvu i zadovoljni sa svojim zivotom.

Zapad nudi izbor koji mi nemamo, nudi opcije da radis sta zelis, da se boris i napredujes u smjeru koji tebi odgovara, i svako vecinom nadje svoj put. I onaj sto hoce da bude poljoprivrednik, i onaj sto hoce da bude astronom...nece te niko sasjeci u korijenu i dati izbor ili da budes privatnik ili da kopas kanale, obrazovanje se cijeni a trud nagradjuje. Ovo je mozda idealizirano stanje ali u poredjenju sa BiH tako i jeste, jer mi smo dotakli dno sto se tice sistema vrijednosti i sve se vise naziru ekstremi u svim oblastima, ili ovo ili ono...nema izmedju.

Nekome mozda ni to ne moze pomoci, nostalgija ga vuce, u redu, vrati se druze ali ja bi preporucio SVIMA da odu i budu makar neko vrijeme, desice se sigurno promjena, ili ces skontati da si zivio u Zanzibaru citav zivot i da si konacno nasao pravi put, ili ces reci da nema zemlje kao sto je Bosna, pa ce ti i biti puno draza kad se vratis.
cassius

#1398 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by cassius »

prog321 wrote:Ako u BiH ne zarađuješ najmanje 2000 kermi, imaš potpuno pravo razguliti vani.
Nikome ne branim.
Samo nemojte pomisliti da 3000 -4000 eura čeka na grani za vas.
Pa znas li koja je prosjecna plata u BiH?
Da se razumijemo , plata u Sarajevu i ostatku BiH, pogotov nekim manjim gradovima, selendrama, su smijesne za uporedit.

I naravno da ne ceka 3k-4k eura tamo na njih, ali ako ce gdje brze napredovat, to ce biti tamo. Nije Zapad bajka nikako, ali da se kvalitetnij zivot vodi tamo, vodi se.

I dzaba ovdje ljudi trube, ovi dijasporasi , poput Insomnie , Zviza i ostalih. Kao aj plati servis, aj obdaniste etc. ne valja zapad, tesko je. Pa eto uzmete fino prosjecnu platu u BiH, uzmes prosjecnu platu u Francuskoj,Austriji, Njemackoj, Danskoj i fino uporedis , sta ces ovdje sve ostvarit s prosjecnom od svega toga i sta ces tamo.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1399 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by _BataZiv_0809 »

U pravu je madner. U Sarajevo se mozes vratiti i imas dovoljno amasada i stranaca, i firmi koje rade sa strancima, da se zaposlis. U Zenicu se mozes vratiti samo u Mittal, Prevent, Almy ili Dzananovic, da riljas.

Ili ako ti je babo čivija, da pravo s fakulteta u Austriji dodjes na mjesto savjetnika premjera (grob te jebo).
Tabhana

#1400 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Tabhana »

Hendrix wrote:Stalno pricate o tom nekom osjecaju da si stranac vani, migrant...pa ja taj osjecaj sam imao toliko puta i u svojoj zemlji Bosni. Koliko puta sam samo ostao kratkih rukava jer nemam veze,stele ili dovoljno para da nesto ''poguram'', dzaba sto je moja zemlja i moji ljudi, zajebace me cim skontaju da mogu...i kome da se zalim? Sutra da te upuca ili udari autom Rastoder ili neko u njegovom kalibru...ko si ti jarane, niko i nista, ti si migrant u svojoj zemlji...nemas posla, gazda te jebe i ako imas...zali se Huso materi...ti si niko i nista, u svojoj zemlji.

Ovde je primjer opstanka i uspjeha Havana, svaka cast covjeku, zadovoljan je i uspjesan, ali brate nismo svi rodjeni niti voljni da budemo biznismeni i privatnici. Covjek ne zna ni koliko hipotekarnih kredita ima, i stalno to napominje na forumu...opet kazem svaka cast, ali ja evo ja prvi nisam taj tip, i ovo je tipicni sindrom privatnog poduzetnika koji je i moj stari imao. Stari ode na more, bude 2 dana i kaze ja nemogu vise, ja moram nazad u firmu da bude sve u redu...i tako citav zivot, s kredita na kredit, iz stresa u stres...nekome je to dobro, meni nije. Nije se posteno odmorio otkako je osnovao firmu, nema ko ga nije zajebo i ucjenjivao, kazne naplacivao, inspekcije mu na vrat tovario...ma jebo to ba.

Ovde na forumu se onda opet ne smije reci da imas faks i nemas posla, idi sadi krompir jarane, ima posla samo ti neces...pa sta cemo sada, da se vratimo u feudalno doba, svi cemo biti ratari a par feudalaca nek uzima od nas i prodaje dalje? Problem Bosne je sto ne mozes da radis sta hoces, namece ti se nesto sto moras, nema se, jbg, takva situacija, suti dobro je...i poznajem toliko inteligentnih i perspektivnih ljudi koje je ovaj sistem ubio u pojam, usmjerio tamo gdje moraju a ne gdje bi oni bili itekako korisni drustvu i zadovoljni sa svojim zivotom.

Zapad nudi izbor koji mi nemamo, nudi opcije da radis sta zelis, da se boris i napredujes u smjeru koji tebi odgovara, i svako vecinom nadje svoj put. I onaj sto hoce da bude poljoprivrednik, i onaj sto hoce da bude astronom...nece te niko sasjeci u korijenu i dati izbor ili da budes privatnik ili da kopas kanale, obrazovanje se cijeni a trud nagradjuje. Ovo je mozda idealizirano stanje ali u poredjenju sa BiH tako i jeste, jer mi smo dotakli dno sto se tice sistema vrijednosti i sve se vise naziru ekstremi u svim oblastima, ili ovo ili ono...nema izmedju.

Nekome mozda ni to ne moze pomoci, nostalgija ga vuce, u redu, vrati se druze ali ja bi preporucio SVIMA da odu i budu makar neko vrijeme, desice se sigurno promjena, ili ces skontati da si zivio u Zanzibaru citav zivot i da si konacno nasao pravi put, ili ces reci da nema zemlje kao sto je Bosna, pa ce ti i biti puno draza kad se vratis.
Au :thumbup:

Taj uvod je brutalna istina.
Post Reply