Narod i Pravda (Konakovic)

Post Reply
tramvajtrojka

#13626 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by tramvajtrojka »

Prpa.ba wrote: 03/05/2021 16:30
tramvajtrojka wrote: 03/05/2021 15:47 prenseno sa hayat.ba :lol: :lol: :lol:
samo jako nema predaje :thumbup:
Ima li iko u DF-u da zna sa parama? Ko god se oglasi puca socijalu, to u kreditima, to stara auta, to zena kupuje na snizenju u DF-ovskom Robot komercu, a platice svega 5.500 KM mjesecno. :oops: :mrgreen:
Image

izgleda da oni primaju platu u Zimbabve dolarima pa ih pojede inflacija jbg :mrgreen: :mrgreen:
il svaki kao sejdo ih u kafani potroši nisu valjda gluho i bilo toliko nesposobni u mehkom sda osloncu
meridiyan

#13627 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by meridiyan »

Klasična desničarska politička organizacija , socijal demokratska i socijal-liberalna stranka ni po kojoj osnovi ne mogu zajedno opstati.

Načelnik općine Novi Grad i v.d. predsjednika Stranke za BiH Semir Efendić danas je pojasnio zašto iz SDA nije otišao u neku od stranaka "Trojke".

- To su tri zasebne stranke i prije ili kasnije će opet biti svaka za sebe. Oni sada nastupaju kao neka koalicija i prije ili kasnije će se to razići. Čuo sam po kuloarima da je plan da “Trojka” podrži kandidaturu Denisa Zvizdića ukoliko bude nezavisni kandidat, ali SDP je to odbio. Njima ideološke odrednice znače puno više nego meni. Ja mislim da se treba rješavati nagomilanih problemima, a oni se više vode ideologijom, rekao je Efendić.
meridiyan

#13628 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by meridiyan »

Narod i Pravda više nije dio većine u Unsko-sanskom kantonu jer im je smjenjen jedini kadar kojeg su imali, a sad se postavlja pitanje da li je skupštinska zastupnica Ilda Alibegović i dalje član ove stranke ili se priklonila nekoj novoj, ostaje nam da vidimo.
Smijenjen direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja USK Izan Mustafić (NiP)

Danas je Upravni odbor Zavoda zdravstvenog osiguranja USK-a na čelu sa predsjednikom Zuhadom Porčićem (ASDA-NES) smijenio direktora istoimene ustanove Izana Mustafića, a za v.d. direktora izabran je Almir Lipovača, diplomirani ekonomista iz Bihaća.

Droog

#13629 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by Droog »

high_volume wrote: 03/05/2021 08:29
muha_sa wrote: 03/05/2021 08:23 25 godina poslije Dejtona neko o nekakvom povratku prica :-) svašta u božjoj bašti :lol:
Kažem "populizam", ono kaže "šta on ima od toga" :-)
"Ono" (cuj "ono"...) ti kaze da covjek "bar obidje nase povratnike" (izmedju ostalog), za razliku od nekih drugih kojima je drzava od Vjecnice do SCC-a.
Ja nisam rekao da se sad treba raditi na Anexu 7 i sl., jer je to skoro gotova stvar (i to uopste nisam ni spomenuo, procitaj malo bolje) samo sam rekao da je fina promjena da i ljudi koji su VEC tamo, oni koji su se vratili, misle da je nekome "tamo" u Sarajevu stalo do njih, jer su ih svi zaboravili.
I sta sad, treba zaboraviti nas narod tamo jer eto neko ce pogresno protumaciti da "Dino populisticki kupi glasove".

Pogledaj samo kako su Bosnjaci kao narod zapostavljeni u "federalnim" gradovima, kako ekonomski tako i na svaki moguci nacin, a kako je tek u pi-si-ju. Kao da ne postoje. U FBiH Gorazde - propast. Jesi svracao skoro do Bihaca da vidis kako je? Jos malo pa ce ga preimenovati u Kandahar. Mostar...

Poenta mog posta je da se nesto kod "trojke" vrti, nesto se radi. Pa evo i ovaj zakon za pomoc povratnicima u Srebrenici nije losa stvar.
ultima_palabra

#13630 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by ultima_palabra »

meridiyan wrote: 03/05/2021 19:27 Klasična desničarska politička organizacija , socijal demokratska i socijal-liberalna stranka ni po kojoj osnovi ne mogu zajedno opstati.

Načelnik općine Novi Grad i v.d. predsjednika Stranke za BiH Semir Efendić danas je pojasnio zašto iz SDA nije otišao u neku od stranaka "Trojke".

- To su tri zasebne stranke i prije ili kasnije će opet biti svaka za sebe. Oni sada nastupaju kao neka koalicija i prije ili kasnije će se to razići. Čuo sam po kuloarima da je plan da “Trojka” podrži kandidaturu Denisa Zvizdića ukoliko bude nezavisni kandidat, ali SDP je to odbio. Njima ideološke odrednice znače puno više nego meni. Ja mislim da se treba rješavati nagomilanih problemima, a oni se više vode ideologijom, rekao je Efendić.
Koliko traje, neka traje... lijepo je slusati SDA kmecanje.
nosara

#13631 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by nosara »

sda2 i sda3 podrzace ili nece jednog ili drugog iz kamarile Kreatora haosa kao kandidata za clana predsjednistva.

Vazno je da se nesto radi, mijenja, krece... :D :bih:
drug_profi

#13632 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by drug_profi »

Svaki potez vlasti se moze lagano kvalifikovati populizmom.
Ako se ne gleda sta takav potez donosi građanima.

Populizam. Rijec koju niko ne razumije.
Pridjev populistički u svakodnevnom se govoru najčešće koristi kao izraz kojim se želi diskreditirati političke aktere s čijim
stavovima oni koji ih prozivaju nisu suglasni. Populiste se optužuje za davanje lažnih i nerealnih obećanja i jeftinu demagogiju
pomoću kojih u ljudima nastoje probuditi ”niske” osjećaje i strasti te tako zadobiti njihovu potporu. Istodobno, većina suvremenih političkih aktera ne želi da se njihova politika i programi
nazivaju populističkima. Pojam se, ukratko, u suvremenoj politici uglavnom koristi u pejorativnom značenju

Istovremeno:
U Rimskoj Republici izraz je korišten da bi se označio politički pokret koji je zastupao interese ”običnih” građana
Danas se koristi za omalovazavanje poteza neke politicke opcije u smislu da "mlati praznu slamu", daje nerealna obecanja i sl.
Ovo oko Zakona o Srebrenici meni ne izgleda koa prazna slama jer je vrlo konkretno i korisno za ljude koji se žele vratiti ili su se vratili.
Time Srebrenica i Podrinje postaju malo više BiH nego što su danas.
Također se izbijaju argumenti da je vlast trojke "Sarajevocentrična".

OVdje nema populizma u pežorativnom značenju. Samo u onom izvornom.
jefff

#13633 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by jefff »

NIP ce dobaciti cak do Ilijasa.
Anquilla

#13634 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by Anquilla »

meridiyan wrote: 03/05/2021 19:27 Klasična desničarska politička organizacija , socijal demokratska i socijal-liberalna stranka ni po kojoj osnovi ne mogu zajedno opstati.

Joj Efendića :lol:

E čuj na pitanje zašto nije prešao u neku od stranaka trojke, kaže da su zasebne stranke :lol:
I još lupa da se te stranke, za razliku od njega, vode ideologijom :lol:

:run:
drug_profi

#13635 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by drug_profi »

SDA opet pokusava svoj standardni fol. Pravi svoju opoziciju.
Mislim da to vise nije ucinkovito kao prije
high_volume

#13636 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by high_volume »

Prpa.ba wrote: 03/05/2021 12:21
high_volume wrote: 03/05/2021 08:20 Koji je smisao takvog zakona, kakvi produkti se očekuju njegovom realizacijom? I za koga će važiti taj zakon?

Postoje li statistički podaci koliko je potencijalnih povratnika u područje Srebrenice, onih koji žele da se vrate, a ne mogu zbog izostanka zakona, ovakvog, npr. kao sarajevskog?
Da li si procitao prijedlog zakona? Postavljas mi tehnicka pitanja za koja dio odgovora mozes naci u tekstu zakona koji zaista nije dugacak. 11 stranica, veliki font i prored, pa sam prosudi.

Ovo je vec neki put da imamo suprotstavljene stavove o radu Trojke, postujem, budi cinican prema njihovom (ne)radu koliko hoces, moje je da istaknem kada smatram da nisi u pravu i kad se kritikuje kritike radi.

Krenuo si od toga "sta ce u posjetama povratnicima, to je populizam". Ja ti stavim jedan od produkata tih posjeta, ti mene pitas koji je smisao zakona i za koga vazi.

Sad i da ti objasnim da, sudeci po tekstu koji sam procitao, zakon se odnosi na podrucje Opstine Srebrenica, i osobe koje su u jednom trenutku bile raseljene na podrucje KS, a potom se vratili u Opstinu Srebrenica i barem 6 mjeseci imaju prebivaliste tamo, da je cilj djelimicno osnaziti povratnicku zajednicu kroz besplatnu pravnu pomoc, sufinansiranje skolovanja, pomoc u rjesavanju stambenog pitanja i finansiranja komunalne infrastrukture, zdravstvenu zastitu i pomoc memorijalnom centru, i da ako se time 50 ljudi privoli prebaciti prebivaliste u Srebrenicu, da je to uspjeh, ti ces meni reci sto nije ranije, da nije dovoljno, i da je to populizam.

O konkretnim kritikama na prijedlog zakona mozemo diskutovati, recimo ja smatram neke stavke ofrlje napisanim i neprecizno definisanim, dio zakona su lijepe rijeci bez mogucnosti lake provedbe, nije predvidjeno postupno sirenje podrske i drugim povratnickim zajednicama, ali bez sudjelovanja u javnoj raspravi to ostaje na nivou forumskog naprdjivanja. :mrgreen:

A sad da kazem da kritike iznesemo kroz javnu raspravu, vjerovatno ces izjednaciti to sa Fadilovim trazenjem ideja kako nabaviti vakcine, i da imaju dobro placeni ljudi da rade taj posao za nas.. :mrgreen:
Jesam, pročitao sam ga nakon tvog posta. Prije toga znao sam samo njegov smisao, ali nije me dojmio. Mislim da će ga RS pravnici oboriti, jer poprilično zadire u nadležnost njihovog entiteta. Pozitivno je namjeravano finansiranje školovanja članova porodica tih nesretnih ljudi, ali, nakon 25 godina od genocida, od sve te ljudske tragedije i konkretnog snalaženja u životu i pozicioniranja ljudi tamo gdje jesu, ko će trajno promijeniti svoje postratno prebivalište povratkom na prijeratno, ko će se javiti na stipendije od članova porodica, što je, inače, nabrojano samo da bi obuhvatili sve i svakog :-) Svi mi znamo da takvih ljudi nema. Svi koji su se namjeravali vratiti u Srebrenicu, vratili su se, niko nije čekao "sarajevski" zakon. Znaju to i Konaković i Forto, ali svejedno, pustili su prijedlog zakona. I sam si napisao, mnogi članovi Zakona su samo lijepe riječi, slova na papiru apsolutno neprovediva. Pa zašto onda Zakon.... Populizam, kolega, populizam :-) :(
Gusar-from-Riga

#13637 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by Gusar-from-Riga »

drug_profi wrote: 05/05/2021 21:08 SDA opet pokusava svoj standardni fol. Pravi svoju opoziciju.
Mislim da to vise nije ucinkovito kao prije
Prvo non paper pa evo sad prave svoju opoziciju, jos danas lafo 13 anesteziologa dalo otkaz a ustvari takticki potez da zavale Opstu i Gavrankapetanovica.
A evo i Cavusoglu bas sad - klasicno skretanje fokusa sa gorucih problema, da ne spominjem ovaj najavljeni prekid isporuke plina od Rusa. Ko ih ne zna..
meridiyan

#13638 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by meridiyan »

Čelnici NiP-a krajem 2019. stali u glasnu obranu Agana Bunića koji se tada nalazio u središtu medijskog skandala, a koji im je prišao nakon što je napustio SDA, pa SBB. Ubrzo, samo ovaj put tiho, Bunića se odrekao i NiP. Sve Bunićeve političke transfere od SDA, preko SBB-a i NiP-a, do NES-a pratila je i Ifeta Kadić. Kakva je sudbina u NiP-u zastupnice Ilde Alibegović koja kontra stavova rukovodstva NiP-a također podržava Vladu Mustafe Ružnića (NES), ostaje da vidimo ali bice sigurno kako gazda Kemo kaze
KADROVSKA KRIŽALJKA DOSTIGLA VRHUNAC // Hoće li NiP napustiti vlast u USK? Nakon podrške Vladi bez sporazuma i ministara NiP-a, iz Sarajeva poručili da slijede sankcije

Nažalost, jedna naša zastupnica podržala je nešto što nije korespondiralo s principima kojih se držimo i bit će sankcionirana.”, rekao je između ostalog Ademović.

https://usn1.net/usn-novosti/kadrovska- ... tCeijbpCoY

Image
mirza_15

#13639 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by mirza_15 »

high_volume wrote: 05/05/2021 22:32
Prpa.ba wrote: 03/05/2021 12:21
high_volume wrote: 03/05/2021 08:20 Koji je smisao takvog zakona, kakvi produkti se očekuju njegovom realizacijom? I za koga će važiti taj zakon?

Postoje li statistički podaci koliko je potencijalnih povratnika u područje Srebrenice, onih koji žele da se vrate, a ne mogu zbog izostanka zakona, ovakvog, npr. kao sarajevskog?
Da li si procitao prijedlog zakona? Postavljas mi tehnicka pitanja za koja dio odgovora mozes naci u tekstu zakona koji zaista nije dugacak. 11 stranica, veliki font i prored, pa sam prosudi.

Ovo je vec neki put da imamo suprotstavljene stavove o radu Trojke, postujem, budi cinican prema njihovom (ne)radu koliko hoces, moje je da istaknem kada smatram da nisi u pravu i kad se kritikuje kritike radi.

Krenuo si od toga "sta ce u posjetama povratnicima, to je populizam". Ja ti stavim jedan od produkata tih posjeta, ti mene pitas koji je smisao zakona i za koga vazi.

Sad i da ti objasnim da, sudeci po tekstu koji sam procitao, zakon se odnosi na podrucje Opstine Srebrenica, i osobe koje su u jednom trenutku bile raseljene na podrucje KS, a potom se vratili u Opstinu Srebrenica i barem 6 mjeseci imaju prebivaliste tamo, da je cilj djelimicno osnaziti povratnicku zajednicu kroz besplatnu pravnu pomoc, sufinansiranje skolovanja, pomoc u rjesavanju stambenog pitanja i finansiranja komunalne infrastrukture, zdravstvenu zastitu i pomoc memorijalnom centru, i da ako se time 50 ljudi privoli prebaciti prebivaliste u Srebrenicu, da je to uspjeh, ti ces meni reci sto nije ranije, da nije dovoljno, i da je to populizam.

O konkretnim kritikama na prijedlog zakona mozemo diskutovati, recimo ja smatram neke stavke ofrlje napisanim i neprecizno definisanim, dio zakona su lijepe rijeci bez mogucnosti lake provedbe, nije predvidjeno postupno sirenje podrske i drugim povratnickim zajednicama, ali bez sudjelovanja u javnoj raspravi to ostaje na nivou forumskog naprdjivanja. :mrgreen:

A sad da kazem da kritike iznesemo kroz javnu raspravu, vjerovatno ces izjednaciti to sa Fadilovim trazenjem ideja kako nabaviti vakcine, i da imaju dobro placeni ljudi da rade taj posao za nas.. :mrgreen:
Jesam, pročitao sam ga nakon tvog posta. Prije toga znao sam samo njegov smisao, ali nije me dojmio. Mislim da će ga RS pravnici oboriti, jer poprilično zadire u nadležnost njihovog entiteta. Pozitivno je namjeravano finansiranje školovanja članova porodica tih nesretnih ljudi, ali, nakon 25 godina od genocida, od sve te ljudske tragedije i konkretnog snalaženja u životu i pozicioniranja ljudi tamo gdje jesu, ko će trajno promijeniti svoje postratno prebivalište povratkom na prijeratno, ko će se javiti na stipendije od članova porodica, što je, inače, nabrojano samo da bi obuhvatili sve i svakog :-) Svi mi znamo da takvih ljudi nema. Svi koji su se namjeravali vratiti u Srebrenicu, vratili su se, niko nije čekao "sarajevski" zakon. Znaju to i Konaković i Forto, ali svejedno, pustili su prijedlog zakona. I sam si napisao, mnogi članovi Zakona su samo lijepe riječi, slova na papiru apsolutno neprovediva. Pa zašto onda Zakon.... Populizam, kolega, populizam :-) :(
Sa ovim Zakonom, praktično, se može prijaviti prebivalište u Srebrenici, a živjeti i raditi u Sarajevu jer i dalje ostvaruju pravo na liječenje, besplatno školovanje i slično. Ovo je važno u kontekstu nekih budućih izbora, a siguran sam da ima i onih koji bi se, nakon ovog zakona vratili tamo (ljudi koji nemaju posao ili rade neke nesigurne, povremene i slabo plaćene poslove). Dalje, ovo je konkretna podrška onima koji su se već vratili. Treba razmišljati i o ostanku, a ne samo o povratku. Ovako nešto ne bi bilo loše za čitavu RS, ali ne može KS to sam. Meni je ovo jedan od konkretnijih poteza.

Što se tiče razočarenja, ja ne znam šta su neki očekivali. Možda Njemačku u roku od 3 mjeseca. Realnost je da nisu još ni preuzeli sve poluge vlasti, da itekako koče iz SDA gdje god je to moguće, duboka država (uposlenici koje je uhljebila SDA), nedostatak kvalitetnih kadrova jer ostvareni ljudi neće zamijeniti komfor i siguran i dobro plaćen posao za nesigurnost pozicije na koju se imenuju i povlačenje po medijima. Još se nasjedne na pokoji jeftin spin i dobiješ ljude koji su razočarani jer im plata već nije duplo veća i to zahvaljujući potezima većine u KS i nekoliko općina. Ljudima su već prodali priču m:tel vlada, policijski koji je u nadležnosti FBiH i sl. Zahiragić i Dević to do besvjesti spinuju jer znaju da će biti onih koji će se upecati. Kritika je dobra stvar. O svakom potezu treba raspravljati i ukazati na greške i propuste, ali ne treba očekivati nerealne stvari i onda biti razočaran jer nije onako kako se očekivalo.
putokaz1

#13640 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by putokaz1 »

Zar VI stvarno vjerujete da će Zlatko L. preko NIPa od Federacije napraviti Zpadnu Njemačku :lol:
RunnerX

#13641 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by RunnerX »

Sve mogu shvatiti, ali da pored toliko sranja, neko kritikuje ovaj Zakon koji je zaista odličan prvi korak i u ovom trenutku maksimum koji Vlada KS može uraditi.... e to ne mogu nikako.
A_A_AKCIJA

#13642 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by A_A_AKCIJA »

Kako se i očekivalo, SDA izgubila i OV Novi Grad.
drug_profi

#13643 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by drug_profi »

putokaz1 wrote: 06/05/2021 05:29 Zar VI stvarno vjerujete da će Zlatko L. preko NIPa od Federacije napraviti Zpadnu Njemačku :lol:
Otkud tebi sad Zlaja najednom...
:-)
drug_profi

#13644 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by drug_profi »

A_A_AKCIJA wrote: 06/05/2021 10:20 Kako se i očekivalo, SDA izgubila i OV Novi Grad.
Ma ne znači to ništa. Rumenkovi su igrači.
putokaz1

#13645 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by putokaz1 »

drug_profi wrote: 06/05/2021 11:38
putokaz1 wrote: 06/05/2021 05:29 Zar VI stvarno vjerujete da će Zlatko L. preko NIPa od Federacije napraviti Zpadnu Njemačku :lol:
Otkud tebi sad Zlaja najednom...
:-)
Pa obecao 2010 sad njip ispunjava
meridiyan

#13646 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by meridiyan »

BUROJ OZONE je samo jedan od projekata kojim su se naše šume i planine pretvarale iz javnog u privatno vlasništvo, bez ikakve koristi po društvo, gdje su zaradu ostvarivali tek mešetari dobro povezani sa vladajućim političkim strankama.
Finalni ugovor potpisali su načelnik općine Trnovo Ibro Berilo, izvršni direktor kompanije "Buroj Property Development" Ahmed Ismail i premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković.
I premijer Konaković je ukazao na važnost privlačenja investitora u BiH, ocjenjujući da naša zemlja ima pravi ambijent za investiranje, što pokazuju i ovakvi projekti koji motiviraju da se još više radi u tom pravcu

Image
Image
Hakiz

#13647 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by Hakiz »

Volio bih ja da Konaković još politički "poživi". Taman toliko da se razočaramo i definitivno spalimo iluzije.
Styling

#13648 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by Styling »

Hakiz wrote: 06/05/2021 23:25 Volio bih ja da Konaković još politički "poživi". Taman toliko da se razočaramo i definitivno spalimo iluzije.
Sto je Konakovic kriv sto ovi ne placaju. Imaju drzavni organi i neka ganjaju.
Milenkov buraz

#13649 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by Milenkov buraz »

Anquilla wrote: 05/05/2021 17:44

Joj Efendića :lol:

E čuj na pitanje zašto nije prešao u neku od stranaka trojke, kaže da su zasebne stranke :lol:
I još lupa da se te stranke, za razliku od njega, vode ideologijom :lol:

:run:
Ma smiješan lik. Zar nije pohvalno to što stranke pa i pojedinci pored ličnog i opšteg interesa se vode i ideologijom? Po meni je to pohvalno, dakle ne samo interes lični i politički već i neki principi i ideali tamo gdje se to može i gdje ima prostora. Izgleda Efendiću je to strano jer u SDA samo lični interes i interes porodice Izetbegović, sve drugo ne posotji.
Billy The Pljuc

#13650 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by Billy The Pljuc »

"Elmedin Konaković, lider Naroda i Pravde je na svom Facebook profilu pojasnio pod kojim uslovom bi potpisao sporazum novog političkog fronta za očuvanje BiH.

Njegovu objavu prenosimo u cjelosti:

Prva rečenica sporazuma novog političkog fronta za očuvanje BiH treba da glasi:

“Saglasni smo da u radu svih stranaka potpisnika ne mogu učestvovati članovi koji su obavljajući javne poslove sticali protupravno imovinsku korist za sebe ili sebi bliske osobe. Isključujemo iz stranaka sve koji su namještali tendere, zapošljavali rodbinu, prijatelje i stranačke kolege bez da su za ta mjesta bili osposobljeni. Takvim osobama zabranjujemo članstvo u svim strankama potpisnicama i obavljanje funkcija u javnom sektoru, te ćemo protiv njih poduzeti sve pravne radnje kako bi se utvrdila odgovornost i namirila šteta državi Bosni i Hercegovini”.

Bez toga ništa. I ovaj bi bio još jedan front za zaštitu onih koji su nas doveli u stanje u kojem se nalazimo. Sa ovim pasusom u tekstu, potpisujemo odmah."
Post Reply