piupiu wrote:
E stvarnooo.... i oooooo, zemljo Bosnoooo...
Sad nevezano za Chmoljin uzdah... odakle uopšte ta priča o nekim Bosancima koji se osjećaju boljima? Koliko se ja sjećam još su se od rata se o Bosancima bošnjački ideolozi izražavali na vrlo upitan (da ne izražavam ovdje svoja osjećanja o tome) način, nisam ja iz mašte izvukla one termine 'mongoloid', 'kukavičje jaje', podrivači bošnjačke nacije, presvučeni Jugosloveni, ljudi bez identiteta, iz fuj miješanih brakova, itd... i nisu oni sami u tome, da se razumijemo, ali šta je ta i takva artikulacija nego nacionalizam?
Ovdje na forumu smo takodje svjedočili ničim izazvanim napadima na Bosance, posebno kad su bile teme o popisu stanovništva, gadosti koje su se ovdje pisale, triumfalizam, gotovo sadističko pljuvanje po Bosancima je mene lično šokiralo. To što sveto etnoreligiozno trojstvo negira bosanstvo kao etnički identitet je jedna stvar, ali što proizvoljno i maliciozno projicira svoje paranoje na bosanstvo je ozbiljan problem za svakoga ko se nalazi s druge strane te projekcije. Nemaju Bosanci osjećaj više vrijednosti, nego se taj imaginarni bosanski osjećaj više vrijednosti artikuliše kao nekakav 'problem' u konekstu nacionalističkih ideologija, koje, uostalom, jedino i funkcionišu na taj način - nacionalizmi uvijek pronadju neke Jevreje koji im rade o glavi, da se tako izrazim.
Ne znam kome je i zašto u interesu suprotstavljanje bosanstva i bošnjaštva pa bih te zamolio da mi pojasniš motiv. Po meni totalno izmišljen sukob dvije skupine, koje nemaju niti jedan ideološki problem, pa mi djeluje da je nekome u interesu da ga stvori. istorijski, Bošnjaci i Bosanci su jedno te isto. Da su Bošnjaci odabrali da su Bosanci (što je samo lingvistička razlika), zanima me kako bi se ti izjašnjavala. Opet bi bila ista priča, garantujem, pa bi onda nastali Bosnohercegovci ili slična vratolomija.
Razmisli za koji tim igraš svjesno ili nesvjesno. Bosne nema bez Bošnjaka. Ili vjeruješ da statistička greška Bosanaca drži BiH na okupu? Bošnjaci su 99% probosanski orijentirani i i dalje baštine ideju jedinstvene BiH. Kao većina, odavno su mogli pristati na podjelu, bilo je i previše prilika da na to ne pristanu, ako im je to bio cilj? Zašto nisu?
Pa zato što Bošnjaci baštine bosansku ideju, koja je svojstvena Bosancima. Nažalost, ova dva pojma su se razdvojila i najveći interes za to imaju velikosrpska i velikohrvatska ideologija. Ponavljam, oni mole Boga za radikalnim Bošnjacima, pa da konačno dovedemo BiH u stanje kafanske tuče nacionalista. Zamisli se koliko tome doprinosiš?
Ne postoji etnoreligiozno trojstvo i nemoj me gurati tamo, samo zato jer priznajem svoj identitet. Odvratno je izjednačavati odgovornosti za nesreće u 90im i svaljivati i dio odgovornosti na Bošnjake. Takođe, Jevreji 90ih su Bošnjaci, sa genocidom i čitavim paket aranžmanom, i krajnje je degutantno nekoga samo zato jer se izjašnjava u skladu sa svojim istorijskim identitetom, optuživati za stvari koje je preživio prije 20ak godina. Ugroženost je kad te potamane 60ak hiljada, poruše ti sve bogomolje i slične gadosti. Bošnjacima se to desilo, samo zato jer su Bošnjaci i muslimani.
Na kraju krajeva, ja sam Bošnjak i Bosanac, a nemam nikakav problem da se ti izjašnjavaš samo kao Bosanka, jer vjerujem da su ljudska prava ispred tvog neznanja na ovu temu i nepoznavanja činjenica.
Ono što ti ne mogu dopustiti jeste pristajanje na taj fiktivni, izmišljeni sukob Bosanaca i Bošnjaka, jer niti postoji u stvarnosti, niti će postojati, a najviše zato jer znam odakle dolazi takva inicijativa i ideja sukoba. Opet, ne želim te ubjeđivati u neke istine, osjećaj se kako hoćeš, ali nemoj da potpiruješ sukobe koje škode i meni i tebi, Bošnjaku, Bosancu i Bosanki, kojima je BiH na prvom mjestu. Svako guranje Bošnjaka od BiH, najviše će škoditi Bosni, a i tebi i meni. Pogodi kome će najviše odgovarati?