Bauk bošnjačkog nacionalizma

Locked
piupiu

#1351 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by piupiu »

hAZNADAR wrote:Na kojem jeziku su takve gadosti pisali ti Bosnjaci?

Moram priznati da si se ipak posteno drzala teme ovdje i spomenula sisahanu na Casiji i safetov Sehidski rastanak kao primjer bosnjackog nacionalizma. Neki nisu nijedan.
Stvarno sa počastvovana tvojom konstantnom pažnjom. Em me stalno pratiš i iz teme u temu udaraš na me dugim esejima, em me stalno za nešto optužuješ ničim izazvan, em mi crtaš nekakve kokoške, ok, bilo je još kokošaka u igri, ali, hm, sumnjiv si ti meni...

Ako mi dozvoliš da se osvrnem sama na sebe, meni se čini da sam pričala o bošnjaštvu kao etnoreligioznom identitetu, a ne o bošnjačkom nacionalizmu, te o primjerima bošnjačkog diskursa koji se ne slažu s mojim osjećanjem identiteta. Mislim da sam to koristila da objasnim zašto bošnjački identitetski diskurs nije namijenjen svima, nego jednoj etnoreligijskoj grupi. Mislim, ono, čak iz priče se moglo zaključiti i da sjedim ponekad u tim šišahanama, te da slušam i volim Šehidski rastanak, dok mi ti držiš predavanje kako sam nenačitana i kako lažem i skupljam primjere po Internetu, i nastavljaš maliciozno podmetati. Onaj tvoj odgovor (a ni ovom nije mane) meni treba staviti u udžbenik o besprizornoj manipulaciji sagovornikovim tekstom.
General War

#1352 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by General War »

Bloo wrote:
GeeTnT wrote: :roll: ma neeee sve je ok..
Pa da li se koriste kao politicki instrument?
Ciji su Kontromanici?
Nacionalni simboli koji predstavljaju etnicke korpuse.kod srba i hrvata? Da li je u pravu?
Bog dragi sam zna sta su oni vidjeli :-)
BHCluster

#1353 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by BHCluster »

Bloo wrote:
Ciji su Kontromanici?
Nacionalni simboli koji predstavljaju etnicke korpuse.kod srba i hrvata? Da li je u pravu?
Grb Kotromanica koji je u novom obliku usvojen 92 ako se nevaram je drzavni simbol, i sad je problem sto ga Bosnjaci bastine?
Bloo
Globalna šefica

#1354 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by Bloo »

BHCluster wrote:
Bloo wrote:
Ciji su Kontromanici?
Grb Kotromanica koji je u novom obliku usvojen 92 ako se nevaram je drzavni simbol, i sad je problem sto ga Bosnjaci bastine?
Valjda ga bastine gradani BIH?
GeeTnT

#1355 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by GeeTnT »

..i ocekujes da komuniciramo?
BHCluster

#1356 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by BHCluster »

Bloo wrote:
BHCluster wrote: Grb Kotromanica koji je u novom obliku usvojen 92 ako se nevaram je drzavni simbol, i sad je problem sto ga Bosnjaci bastine?
Moze ga bastiniti ko hoce medjutim problem nastaje sto ga Bosnjaci bastine. Zasto? To Bosnjaci brane nekome da koriste drzavni simbol nekome drugom?
Bodkin

#1357 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by Bodkin »

Bloo wrote:
BHCluster wrote: Grb Kotromanica koji je u novom obliku usvojen 92 ako se nevaram je drzavni simbol, i sad je problem sto ga Bosnjaci bastine?
Nije. Jako tesko je argumentovati da su nacija i etnija isto kad se etnija bazira na tome da je razlicita od nacije. Tako je argument da su bosnjaci i bosanci. Tom logikom su bosanci i srbi i hrvati. Ali je drzavni (bosanski) grb nesto sto samo bosnjaci bastine.

Lud zbunjenog :-)
mishic

#1358 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by mishic »

hAZNADAR wrote:
piupiu wrote:
Chmoljo wrote:ooooooj, zemljo Indijo...
E stvarnooo.... i oooooo, zemljo Bosnoooo...

Sad nevezano za Chmoljin uzdah... odakle uopšte ta priča o nekim Bosancima koji se osjećaju boljima? Koliko se ja sjećam još su se od rata se o Bosancima bošnjački ideolozi izražavali na vrlo upitan (da ne izražavam ovdje svoja osjećanja o tome) način, nisam ja iz mašte izvukla one termine 'mongoloid', 'kukavičje jaje', podrivači bošnjačke nacije, presvučeni Jugosloveni, ljudi bez identiteta, iz fuj miješanih brakova, itd... i nisu oni sami u tome, da se razumijemo, ali šta je ta i takva artikulacija nego nacionalizam?

Ovdje na forumu smo takodje svjedočili ničim izazvanim napadima na Bosance, posebno kad su bile teme o popisu stanovništva, gadosti koje su se ovdje pisale, triumfalizam, gotovo sadističko pljuvanje po Bosancima je mene lično šokiralo. To što sveto etnoreligiozno trojstvo negira bosanstvo kao etnički identitet je jedna stvar, ali što proizvoljno i maliciozno projicira svoje paranoje na bosanstvo je ozbiljan problem za svakoga ko se nalazi s druge strane te projekcije. Nemaju Bosanci osjećaj više vrijednosti, nego se taj imaginarni bosanski osjećaj više vrijednosti artikuliše kao nekakav 'problem' u konekstu nacionalističkih ideologija, koje, uostalom, jedino i funkcionišu na taj način - nacionalizmi uvijek pronadju neke Jevreje koji im rade o glavi, da se tako izrazim.
E piliću baš si ga ovdje i šefa i stanicu.
"...bosanstvo kao etnički identitet", je konstrukcija koja jasno ukazuje na to da neznaš šta je narod (etnos) a šta nacija. Ne može se na forumu dopuniti propušteno iz "debelih sociologija". Mnogi ovdje diskutuju o nečemu iz čeg ni iz daleka šesticu nebi dobili. Poruka im je da odvoje koji mjesec dana baveći se ozbiljnom društvenom znanošću koja se zove sociologija pa da se vrate da nastavimo diskusiju.
Svima koji misle da ja kao Bošnjak ne mogu (ili nisam) u isto vrijeme i Bosanac koji govori bosanskim jezikom, pripada bošnjačkoj kulturi i razvija bosanski patriotizam, svima dakle, koji diskutuju na način da se bosanstvo i bošnjaštvo isključuju, fali obrazovanja o tome.
Historijske okolnosti, nametanja i zabrane, poremetile su prirodan tok razvoja i mogućnost slobodnog izražavanja etničke pripadnosti Bošnjaka, onoga što smo po krvi ili porijeklu (po roditeljima i rođenju), a to nikako ne utiće na ono što smo po tlu, mjestu rođenja, dakle državi Bosni i Hercegovini. Procesi nastanka, narastanja, formiranja i razvoja i naroda i nacija su historijski procesi, traju stoljećima ili milenijima, imaju svoje zakonitosti, elemente i faktore koji utiću na to, i tamo gdje se to ne remeti, ne dira, ne zabranjuje ili ne nameće, tamo to ide tim "prirodnim" putem. Tamo gdje se u tome intervenira, a jedna vrsta intervencija su i postovi na ovom forumu, tamo ti procesi krenu drugim i drugačijim tokovima pa se dogodi da se u BiH, kao nigdje u svijetu, javi činjenica da vjera (ili vjeroispovijest) postane bitan i dominantan faktor u formiranju nacija i to na način kao nigdje u svijetu, da taj faktor postane dominantniji od etničkog porijekla. Pa "piupiu" piliću, "bosanstvo kao etnički identitet" ne može, može samo bosanstvo kao nacionalni identitet. Ja niti bilo ko od nas ne može promijeniti svoje roditelje, po njima smo to što jesmo u etničkom porijeklu, a ovaj drugi, nacionalni identitet, to što smo rođenjem u BiH, ujedno i Bosanci, je nacionalna odrednica, (zapravo obzirom na sadašnji naziv naše države ispravno bi bilo bosanci i hercegovci).
E jesu li svi narodi u BiH istog etničkog porijekla koji su se kroz povijest razdvojili kroz ključnu odrednicu po kojoj se razlikuju a to je religija, ili su pak ovaj prostor naselili potomci tri različite etničke skupine, ostaje istraživaćima da to u budućnosti dokazuju i dokumentuju.
Bloo
Globalna šefica

#1359 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by Bloo »

BHCluster wrote:
Bloo wrote:
Moze ga bastiniti ko hoce medjutim problem nastaje sto ga Bosnjaci bastine. Zasto? To Bosnjaci brane nekome da koriste drzavni simbol nekome drugom?
Kada ga prisvoji jedna grupa prestaje da bude drzavni, postaje sta? Nacionalni simbol jedne etnicke skupine.
A_A_AKCIJA

#1360 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by A_A_AKCIJA »

piupiu wrote:

Sad nevezano za Chmoljin uzdah... odakle uopšte ta priča o nekim Bosancima koji se osjećaju boljima? Koliko se ja sjećam još su se od rata se o Bosancima bošnjački ideolozi izražavali na vrlo upitan (da ne izražavam ovdje svoja osjećanja o tome) način, nisam ja iz mašte izvukla one termine 'mongoloid', 'kukavičje jaje', podrivači bošnjačke nacije, presvučeni Jugosloveni, ljudi bez identiteta, iz fuj miješanih brakova, itd... i nisu oni sami u tome, da se razumijemo, ali šta je ta i takva artikulacija nego nacionalizam?

Ovdje na forumu smo takodje svjedočili ničim izazvanim napadima na Bosance, posebno kad su bile teme o popisu stanovništva, gadosti koje su se ovdje pisale, triumfalizam, gotovo sadističko pljuvanje po Bosancima je mene lično šokiralo. To što sveto etnoreligiozno trojstvo negira bosanstvo kao etnički identitet je jedna stvar, ali što proizvoljno i maliciozno projicira svoje paranoje na bosanstvo je ozbiljan problem za svakoga ko se nalazi s druge strane te projekcije. Nemaju Bosanci osjećaj više vrijednosti, nego se taj imaginarni bosanski osjećaj više vrijednosti artikuliše kao nekakav 'problem' u konekstu nacionalističkih ideologija, koje, uostalom, jedino i funkcionišu na taj način - nacionalizmi uvijek pronadju neke Jevreje koji im rade o glavi, da se tako izrazim.
Ne znam kome je i zašto u interesu suprotstavljanje bosanstva i bošnjaštva pa bih te zamolio da mi pojasniš motiv. Po meni totalno izmišljen sukob dvije skupine, koje nemaju niti jedan ideološki problem, pa mi djeluje da je nekome u interesu da ga stvori. istorijski, Bošnjaci i Bosanci su jedno te isto. Da su Bošnjaci odabrali da su Bosanci (što je samo lingvistička razlika), zanima me kako bi se ti izjašnjavala. Opet bi bila ista priča, garantujem, pa bi onda nastali Bosnohercegovci ili slična vratolomija.

Razmisli za koji tim igraš svjesno ili nesvjesno. Bosne nema bez Bošnjaka. Ili vjeruješ da statistička greška Bosanaca drži BiH na okupu? Bošnjaci su 99% probosanski orijentirani i i dalje baštine ideju jedinstvene BiH. Kao većina, odavno su mogli pristati na podjelu, bilo je i previše prilika da na to ne pristanu, ako im je to bio cilj? Zašto nisu?

Pa zato što Bošnjaci baštine bosansku ideju, koja je svojstvena Bosancima. Nažalost, ova dva pojma su se razdvojila i najveći interes za to imaju velikosrpska i velikohrvatska ideologija. Ponavljam, oni mole Boga za radikalnim Bošnjacima, pa da konačno dovedemo BiH u stanje kafanske tuče nacionalista. Zamisli se koliko tome doprinosiš?

Ne postoji etnoreligiozno trojstvo i nemoj me gurati tamo, samo zato jer priznajem svoj identitet. Odvratno je izjednačavati odgovornosti za nesreće u 90im i svaljivati i dio odgovornosti na Bošnjake. Takođe, Jevreji 90ih su Bošnjaci, sa genocidom i čitavim paket aranžmanom, i krajnje je degutantno nekoga samo zato jer se izjašnjava u skladu sa svojim istorijskim identitetom, optuživati za stvari koje je preživio prije 20ak godina. Ugroženost je kad te potamane 60ak hiljada, poruše ti sve bogomolje i slične gadosti. Bošnjacima se to desilo, samo zato jer su Bošnjaci i muslimani.

Na kraju krajeva, ja sam Bošnjak i Bosanac, a nemam nikakav problem da se ti izjašnjavaš samo kao Bosanka, jer vjerujem da su ljudska prava ispred tvog neznanja na ovu temu i nepoznavanja činjenica.
Ono što ti ne mogu dopustiti jeste pristajanje na taj fiktivni, izmišljeni sukob Bosanaca i Bošnjaka, jer niti postoji u stvarnosti, niti će postojati, a najviše zato jer znam odakle dolazi takva inicijativa i ideja sukoba. Opet, ne želim te ubjeđivati u neke istine, osjećaj se kako hoćeš, ali nemoj da potpiruješ sukobe koje škode i meni i tebi, Bošnjaku, Bosancu i Bosanki, kojima je BiH na prvom mjestu. Svako guranje Bošnjaka od BiH, najviše će škoditi Bosni, a i tebi i meni. Pogodi kome će najviše odgovarati?
General War

#1361 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by General War »

Bodkin wrote: Nije. Jako tesko je argumentovati da su nacija i etnija isto kad se etnija bazira na tome da je razlicita od nacije. Tako je argument da su bosnjaci i bosanci. Tom logikom su bosanci i srbi i hrvati. Ali je drzavni (bosanski) grb nesto sto samo bosnjaci bastine.

Lud zbunjenog :-)
Razlog sto su bosnjaci Hrvatske uzeli zastavu i grb RBiH:

-
Najvažniji predmet za identifikaciju srednjovjekovnog bosanskog grba, a time i zastave Bosne i Hercegovine, poslužio je mrtvački pokrov, tj. plašt kralja Tvrtka I. Kotromanića nađen prilikom iskopavanja krunidbene i grobne crkve bosanskih vladara u Milima (današnjim Arnautovićima) kod Visokog. Tada je određeno da novi državni simbol postane ljiljan iz doba bosanskog kraljevstva, pošto ne predstavlja nijednu posebnu etničku grupu u Bosni i Hercegovini. Smatram da je to bio odraz najvećeg stupnja multikulturalizma jednog društva, koju i Bošnjaci u Hrvatskoj nastoje živjeti.

:roll:
hAZNADAR

#1362 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by hAZNADAR »

piupiu wrote:

Moram priznati da si se ipak posteno drzala teme ovdje i spomenula sisahanu na Casiji i safetov Sehidski rastanak kao primjer bosnjackog nacionalizma. Neki nisu nijedan.
Stvarno sa počastvovana tvojom konstantnom pažnjom. Em me stalno pratiš i iz teme u temu udaraš na me dugim esejima, em me stalno za nešto optužuješ ničim izazvan, em mi crtaš nekakve kokoške, ok, bilo je još kokošaka u igri, ali, hm, sumnjiv si ti meni...

Ako mi dozvoliš da se osvrnem sama na sebe, meni se čini da sam pričala o bošnjaštvu kao etnoreligioznom identitetu, a ne o bošnjačkom nacionalizmu, te o primjerima bošnjačkog diskursa koji se ne slažu s mojim osjećanjem identiteta. Mislim da sam to koristila da objasnim zašto bošnjački identitetski diskurs nije namijenjen svima, nego jednoj etnoreligijskoj grupi. Mislim, ono, čak iz priče se moglo zaključiti i da sjedim ponekad u tim šišahanama, te da slušam i volim Šehidski rastanak, dok mi ti držiš predavanje kako sam nenačitana i kako lažem i skupljam primjere po Internetu, i nastavljaš maliciozno podmetati. Onaj tvoj odgovor (a ni ovom nije mane) meni treba staviti u udžbenik o besprizornoj manipulaciji sagovornikovim tekstom.
U redu. Al opet ne rece kojim jezikom su pisali Bosnjaci gadosti o Bosancima?
Posto kolega war rece
General War wrote: Nije u pitanju ljiljan vec grb Kotromanica...a sta je jos sa experimentom da bosnjaci pricaju...bosanski? Kad ce on prestati?
Zakljucak je da se neko bas dobro zajebava onda sa smjernicama bosnjackog nacionalnog bica, :D Uzmes"bosanski" jezik, uzmes"Bosanski" simbol...i onda tvrdis da si bosnjak a bosanci nekakva izmisljotina :-)
a MuadDib jos jasnije.
hAZNADAR

#1363 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by hAZNADAR »

Bloo wrote:
Kada ga prisvoji jedna grupa prestaje da bude drzavni, postaje sta? Nacionalni simbol jedne etnicke skupine.
Pa valjda i Bosnjaci imaju pravo slaviti drzavni simbol? Vrata otvorena, sirom ostala,...

Ili je warova logika gdje je Tvrtko vas a Alija nas?
Last edited by hAZNADAR on 09/02/2018 18:18, edited 1 time in total.
piupiu

#1364 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by piupiu »

mishic wrote:E piliću baš si ga ovdje i šefa i stanicu.
"...bosanstvo kao etnički identitet", je konstrukcija koja jasno ukazuje na to da neznaš šta je narod (etnos) a šta nacija. Ne može se na forumu dopuniti propušteno iz "debelih sociologija". Mnogi ovdje diskutuju o nečemu iz čeg ni iz daleka šesticu nebi dobili. Poruka im je da odvoje koji mjesec dana baveći se ozbiljnom društvenom znanošću koja se zove sociologija pa da se vrate da nastavimo diskusiju.
Svima koji misle da ja kao Bošnjak ne mogu (ili nisam) u isto vrijeme i Bosanac koji govori bosanskim jezikom, pripada bošnjačkoj kulturi i razvija bosanski patriotizam, svima dakle, koji diskutuju na način da se bosanstvo i bošnjaštvo isključuju, fali obrazovanja o tome.
Historijske okolnosti, nametanja i zabrane, poremetile su prirodan tok razvoja i mogućnost slobodnog izražavanja etničke pripadnosti Bošnjaka, onoga što smo po krvi ili porijeklu (po roditeljima i rođenju), a to nikako ne utiće na ono što smo po tlu, mjestu rođenja, dakle državi Bosni i Hercegovini. Procesi nastanka, narastanja, formiranja i razvoja i naroda i nacija su historijski procesi, traju stoljećima ili milenijima, imaju svoje zakonitosti, elemente i faktore koji utiću na to, i tamo gdje se to ne remeti, ne dira, ne zabranjuje ili ne nameće, tamo to ide tim "prirodnim" putem. Tamo gdje se u tome intervenira, a jedna vrsta intervencija su i postovi na ovom forumu, tamo ti procesi krenu drugim i drugačijim tokovima pa se dogodi da se u BiH, kao nigdje u svijetu, javi činjenica da vjera (ili vjeroispovijest) postane bitan i dominantan faktor u formiranju nacija i to na način kao nigdje u svijetu, da taj faktor postane dominantniji od etničkog porijekla. Pa "piupiu" piliću, "bosanstvo kao etnički identitet" ne može, može samo bosanstvo kao nacionalni identitet. Ja niti bilo ko od nas ne može promijeniti svoje roditelje, po njima smo to što jesmo u etničkom porijeklu, a ovaj drugi, nacionalni identitet, to što smo rođenjem u BiH, ujedno i Bosanci, je nacionalna odrednica, (zapravo obzirom na sadašnji naziv naše države ispravno bi bilo bosanci i hercegovci).
E jesu li svi narodi u BiH istog etničkog porijekla koji su se kroz povijest razdvojili kroz ključnu odrednicu po kojoj se razlikuju a to je religija, ili su pak ovaj prostor naselili potomci tri različite etničke skupine, ostaje istraživaćima da to u budućnosti dokazuju i dokumentuju.

Može, može, itekako. Te sociološke debele knjige itekako dopuštaju da bosanstvo može biti etnička odrednica, posebno onima koji shvataju (a ti očigledno shvataš, ali selektivno, :)), da su i etničko i etnonacionalno i etnoreligijsko samo i isključivo društveni konstrukti.
Last edited by piupiu on 09/02/2018 18:18, edited 1 time in total.
GeeTnT

#1365 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by GeeTnT »

Djikan zabode zastavu Srbije na Dobrinji i to ostavi traga na forumu max. 10 strana...heeej ba zastavu druge drzave, a ni uzp-ovci ne zaostaju mnogo, ali nisu oni problem, nego Bosnjak i ljiljan... i svi rafalaju, a kad od njih nekog priupitas „zasto bolan neces da se dogovorimo pa i da himna napokon tekst dobije“ onda pocne izvlacenje preko Bosanaca..
Fudo387

#1366 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by Fudo387 »

Connaisseur Karlin wrote:
Bloo wrote:Na popisu si mogao da izjaviš da si šta želiš.
Znači i opcija Bosanac Bošnjak je bila validna. Zašto se više ljudi nije izjasnilo kao Bosanac Bošnjak?

vidimo ima i endema :D Bosanac Hrvat :D i bosanac Srbin ali osjetno manje :D

Bosanac/Bosanka 35,687
Ne izjašnjava se 18,344
Bosanac Bošnjak/Bosanka Bošnjakinja 33
Bosanac i Hercegovac/Bosanka i Hercegovka 11,160
Hercegovac/Hercegovka 458
Bosanac Musliman/Bosanka Muslimanka 228
Musliman Bosanac/Muslimanka Bosanka 131
Bošnjak Musliman/Bošnjakinja Muslimanka 86
Bosanac Srbin/Bosanka Srpkinja 60
Bosanac Hrvat/Bosanka Hrvatica 168
pa zeno gdje ste vi , vas 35,687 , za dvije decenije ne cuje se glas od vase strane , osim na forumu :)
Ustvari, to je 35,687 pokondirenih Bosnja, i nepopravljivih jugonostalgicara.
Ne mo’s ti to njima iz glave tek tako izbit’, ljudi ga lupali tenkovima po glavi, al’ djaba.
Kazaz samo otrese prasinu sa sebe i pocne da se krevelji, jugoslavija, jugoslavija, nisam bosnjo, nisam bosnjo...pa ga opet opale tenkom, on nastavi isto, nisam bosnjo, nisam bosnjo, drznedaj... :D
Bloo
Globalna šefica

#1367 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by Bloo »

hAZNADAR wrote:
Bloo wrote:
Pa valjda i Bosnjaci imaju pravo slaviti drzavni simbol? Vrata otvorena, sirom ostala,...

Ili je warova logika gdje je Tvrtko vas a Alija nas?
Slaviti...ne p r i s v a j a t i
BHCluster

#1368 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by BHCluster »

Bloo wrote: Kada ga prisvoji jedna grupa prestaje da bude drzavni, postaje sta? Nacionalni simbol jedne etnicke skupine.
Kome to Bosnjaci brane da to obljezje koristi kao svoje?
GeeTnT

#1369 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by GeeTnT »

BHCluster wrote:
Bloo wrote: Kada ga prisvoji jedna grupa prestaje da bude drzavni, postaje sta? Nacionalni simbol jedne etnicke skupine.
Kome to Bosnjaci brane da to obljezje koristi kao svoje?
..ne brane, nego skinuli etiketu i sad nece jer je polovna roba..
piupiu

#1370 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by piupiu »

hAZNADAR wrote:U redu. Al opet ne rece kojim jezikom su pisali Bosnjaci gadosti o Bosancima?
Ne razumijem pitanje, totalno je van mog misaonog sklopa. Jezikom ideologije? Bosanskim jezikom? Jezikom omalovažavanja? Ne znam šta me pitaš.
General War

#1371 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by General War »

hAZNADAR wrote:
piupiu wrote:

U redu. Al opet ne rece kojim jezikom su pisali Bosnjaci gadosti o Bosancima?
Posto kolega war rece
General War wrote: Nije u pitanju ljiljan vec grb Kotromanica...a sta je jos sa experimentom da bosnjaci pricaju...bosanski? Kad ce on prestati?
Zakljucak je da se neko bas dobro zajebava onda sa smjernicama bosnjackog nacionalnog bica, :D Uzmes"bosanski" jezik, uzmes"Bosanski" simbol...i onda tvrdis da si bosnjak a bosanci nekakva izmisljotina :-)
a MuadDib jos jasnije.
De napaceni, sto nisi quotao citav post, nisam ja to rekao izneba :-)

Evo sta tvoji pricaju razloge...e sad cekam samo da vidim sta ces lupit i sta ce ti se pricinit :D
Odluka odnosno mišljenje o grbu i zastavi Koordinacije županijskih vijeća, vijeća grada Zagreba i predstavnika za županije bošnjačke nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj, kao i moje osobno je, da je bosanskohercegovačka službena zastava iz razdoblja 1992.-1998. godine na kojoj je dominiralo šest ljiljana najprikladnije rješenje za zastavu bošnjačke nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj (ova zastava je službeno istaknuta 21. 5. 1992. godine ispred zgrade Ujedinjenih naroda u New Yorku). Ta zastava, u obliku kakvom je bila, predstavljala je simbol jedinstva države Bosne i Hercegovine, bila je izraz obnovljene bosanske državnosti, pri čemu nije bila zanemarena nacionalna neutralnost novog grba. Također, ljiljan koji dominira zastavom, je simbol čistoće, nije vjerski niti ideološki obojen, ima dozu univerzalnosti i kao i međusobne tolerancije bosanskohercegovačkog društva.
Fudo387

#1372 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by Fudo387 »

A_A_AKCIJA wrote:
piupiu wrote:

Ne znam kome je i zašto u interesu suprotstavljanje bosanstva i bošnjaštva pa bih te zamolio da mi pojasniš motiv. Po meni totalno izmišljen sukob dvije skupine, koje nemaju niti jedan ideološki problem, pa mi djeluje da je nekome u interesu da ga stvori. istorijski, Bošnjaci i Bosanci su jedno te isto. Da su Bošnjaci odabrali da su Bosanci (što je samo lingvistička razlika), zanima me kako bi se ti izjašnjavala. Opet bi bila ista priča, garantujem, pa bi onda nastali Bosnohercegovci ili slična vratolomija.

Razmisli za koji tim igraš svjesno ili nesvjesno. Bosne nema bez Bošnjaka. Ili vjeruješ da statistička greška Bosanaca drži BiH na okupu? Bošnjaci su 99% probosanski orijentirani i i dalje baštine ideju jedinstvene BiH. Kao većina, odavno su mogli pristati na podjelu, bilo je i previše prilika da na to ne pristanu, ako im je to bio cilj? Zašto nisu?

Pa zato što Bošnjaci baštine bosansku ideju, koja je svojstvena Bosancima. Nažalost, ova dva pojma su se razdvojila i najveći interes za to imaju velikosrpska i velikohrvatska ideologija. Ponavljam, oni mole Boga za radikalnim Bošnjacima, pa da konačno dovedemo BiH u stanje kafanske tuče nacionalista. Zamisli se koliko tome doprinosiš?

Ne postoji etnoreligiozno trojstvo i nemoj me gurati tamo, samo zato jer priznajem svoj identitet. Odvratno je izjednačavati odgovornosti za nesreće u 90im i svaljivati i dio odgovornosti na Bošnjake. Takođe, Jevreji 90ih su Bošnjaci, sa genocidom i čitavim paket aranžmanom, i krajnje je degutantno nekoga samo zato jer se izjašnjava u skladu sa svojim istorijskim identitetom, optuživati za stvari koje je preživio prije 20ak godina. Ugroženost je kad te potamane 60ak hiljada, poruše ti sve bogomolje i slične gadosti. Bošnjacima se to desilo, samo zato jer su Bošnjaci i muslimani.

Na kraju krajeva, ja sam Bošnjak i Bosanac, a nemam nikakav problem da se ti izjašnjavaš samo kao Bosanka, jer vjerujem da su ljudska prava ispred tvog neznanja na ovu temu i nepoznavanja činjenica.
Ono što ti ne mogu dopustiti jeste pristajanje na taj fiktivni, izmišljeni sukob Bosanaca i Bošnjaka, jer niti postoji u stvarnosti, niti će postojati, a najviše zato jer znam odakle dolazi takva inicijativa i ideja sukoba. Opet, ne želim te ubjeđivati u neke istine, osjećaj se kako hoćeš, ali nemoj da potpiruješ sukobe koje škode i meni i tebi, Bošnjaku, Bosancu i Bosanki, kojima je BiH na prvom mjestu. Svako guranje Bošnjaka od BiH, najviše će škoditi Bosni, a i tebi i meni. Pogodi kome će najviše odgovarati?
:thumbup:
General War

#1373 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by General War »

Ponavljam po N-ti put, radi upornog spinovanja delegata... niko ama bas niko ne brani bosnjacima da se zovu kako hoce...problem je u prisvajanju drzave i istorijskih simbola od samo jedne etnicke grupe koja po nazivu prelazi granice drzave.
Connaisseur Karlin

#1374 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by Connaisseur Karlin »

Fudo387 wrote:
Connaisseur Karlin wrote:
pa zeno gdje ste vi , vas 35,687 , za dvije decenije ne cuje se glas od vase strane , osim na forumu :)
Ustvari, to je 35,687 pokondirenih Bosnja, i nepopravljivih jugonostalgicara.
kako mislis "pokondirenih" Bosnja? sto podrazumijevas pdo njihovom pokondirenosti?

Mlade generacije Bosanaca od 20 godina se ne sjeacju jugosalvije!

ja sa ovako razumejla Bosance: njihov identeti nije etnicko-religjski, njia se ne dopada bosnjacka etnicka politika jer je ukljucena uloga rligije,a ako je drzava BiH sekularna drzava, kako je tebi kao Bosnjacku logicno, da se boris za ravnopravnost svih gradjana u BiH, a istovroemeno bosnjacka politika diskiminira osobe iz drgih etnickih religijskih grupa? ( inace, tri etniicko-religijske gtupe u BiH ne prakticiraju sekuarnost, vec iznad svega, obavezno korsite religiju u politici) ! Kako Bosanjci prakticiraju svojim nacionalzimom bosanstvno?
Last edited by Connaisseur Karlin on 09/02/2018 18:40, edited 1 time in total.
BHCluster

#1375 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by BHCluster »

A sve po zakonu te drzave u koju su ti simboli presli. :lol:
Locked