sumirprimus wrote:moj profa, tebe je zapad omadjijo.
znas li ti oklen si i djes se vratio?
Sumire, vrijeme je da krenemo stazama kojima je zapad isao prije 50 ili 100 godina, koliko kasnimo za njima.
Sto prije krenemo, prije cemo doci, je li tako?
Trebaju nam sceni ljudi poput Hadzikadica. Treba nam sto vise naroda koji ce razmisljati progresivno. Danas 50 000, za pet godina 100 000, za 10 godina 200 000, za 20-30-50 godina, ovisno o brzini napretka, 500 000 ili 1 000 000.
Nema nista preko noci, nema nista na poklon. Za sve treba vrijeme i rad. To znas Sumire.
Nijemci su prije 70 godina imali Hitlera a Talijani Musolinija. Nekada su Perzija, pa jos prije toga kraljevstva Mezopotamije, bili civilizacije za evropske barbare i nazadnjake. Sve se okrenulo. Neko je radio a neko tapkao u mjestu. Zato imamo strasnu razliku i zamjenu uloga.
20 godina tapkamo u mjestu sa malim koracima ka naprijed i velikim ka nazad. Glavu smo zagnjurili u proslost, ne razmisljamo o buducnosti. Razvili smo grozan podanicki mentalitet, sadakaski, kukavan. Biramo bahate a ne pristojne. Biramo nekulturne umjesto kulturne. Biramo neobrazovane a ne obrazovane.
Sarafina je upotrijebila analogiju sa casama. Bolje sipati u polupunu nego praznu casu. Ja se sa tim ne slazem. Nikada ne bih sipao vrhunsku rakiju u nekakvu brlju, da bi tako napunio casu. Brlju bih prosuo a popio vrhunsku rakiju.
Moj glas ima veliku vrijednost. Ne mogu glasati za bilo koga, za manje zlo ili manje govno. Smatram da sam visokomoralna osoba. Nikad nisam platio mito (ni 1km), nikad nisam potegao stelu, nikad nisam ukrao ni zvaku, nikad nikoga nisam namjerno uvrijedio ili povrijedio. Imam potpuno cist zivotni dosije. Trudim se biti sto bolji covjek. Zaista imam fenomenalno misljenje o svojim ljudskim osobinama. E sad, kako cu onda svoj prefinjeni i pitki glas sipati u polupunu casu otrova? Vise ima smisla da sipam u praznu casu. Bolje jedna slasna kap vina nego puna casa otrova. Ako nista, od kapi se niko nece otrovati.
SDA, SBB, SDP i surogati su dio vlasti vec 20 godina. Oni su pravi, istinski otrov. Pogledajte na sta nam lici zemlja. Oni su glavni krivci, zajedno sa onima koji su za njih glasali. Ja im nikada nisam dao glas i zbog toga ne snosim apsolutno nikakvu odgovornost jer je drzava smece. Imam opravdanje za one koji su glasali u neznanju, one koji su zavedeni i prevareni... Medjutim, danas, sve je jasno. Ko glasa za njih otvoreno radi protiv drzave i naroda ili je jednostavno ogranicen pa ne vidi u kojem pravcu idemo.
Ja cu glasati za Hadzikadica. Moze me prevariti jednom, mozda cak i dva puta. Treci nece sigurno.
SDA i SDP varaju vec deseti put i opet imaju podrsku.