Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
sha_ba

#1351 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by sha_ba »

mirsek wrote:
_BataZiv_0809 wrote:I vi koji ste vani, kome biste savjetovali da ide, a kome ne biste?
Odlicno i vrlo konstruktivno pitanje. :thumbup:
Kojoj struci, u koje zapadne gradove, sa kojim bh standardom se ne isplati ici vani itd.
i jako kompleksno...
ne moze tu niko nikom davati savjete... ljudi se sele iz razlicitih razloga...
al samo kontam, neko ko je u ok situaciji u beiha i ode da zivi na pasteti mi je bezze.. isto tako neko ko moze zivjeti u beiha solidno ne zeli da se vrati dole a pati se vani...
ne znam...
insomnia78

#1352 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by insomnia78 »

sha_ba wrote:
mirsek wrote:
_BataZiv_0809 wrote:I vi koji ste vani, kome biste savjetovali da ide, a kome ne biste?
Odlicno i vrlo konstruktivno pitanje. :thumbup:
Kojoj struci, u koje zapadne gradove, sa kojim bh standardom se ne isplati ici vani itd.
i jako kompleksno...
ne moze tu niko nikom davati savjete... ljudi se sele iz razlicitih razloga...
al samo kontam, neko ko je u ok situaciji u beiha i ode da zivi na pasteti mi je bezze.. isto tako neko ko moze zivjeti u beiha solidno ne zeli da se vrati dole a pati se vani...
ne znam...
Ovo
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1353 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by _BataZiv_0809 »

Ko je naucio jezik zemlje odredista i ima struku koja ista trazi, nije sigurno u istoj poziciji kao neko ko ne zna beknuti jezik i nema struku.

To su dakle dva ekstrema i sada bismo trebali analizirati sredinu tog spektra.

Moje misljenje je da iz BiH trebaju ici iskljucivo oni koje ceka dobro zaposlenje, tipa ovamo si dobar inzinjer, pa te trazi neka strana firma (rijetko) i oni koji ovdje bas nemaju nista i nikog i imaju volju da sve zapocnu sa debelim minusom.
sha_ba

#1354 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by sha_ba »

dobro, nije sve ni crno ni blijelo... ja ipak ne bi da se generalizuje... kazem iz iskustva, svasta sam vidjela
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#1355 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by _BataZiv_0809 »

Dobro, najbolje je onda da vi procjenjujete pojedinacne slucajeve, slazem se da je pitanje kompleksno.

I cisto da bude receno-ne pitam za sebe :D
sha_ba

#1356 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by sha_ba »

_BataZiv_0809 wrote:Dobro, najbolje je onda da vi procjenjujete pojedinacne slucajeve, slazem se da je pitanje kompleksno.

ko mi?
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#1357 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by _BataZiv_0809 »

sha_ba wrote:
_BataZiv_0809 wrote:Dobro, najbolje je onda da vi procjenjujete pojedinacne slucajeve, slazem se da je pitanje kompleksno.

ko mi?
Pa vi koji ste kvalifikovani da odgovorite :D

Kontam, najbolje je tako, neko napise ide mi se iz tog i tog razloga, imam to i to, isao bi u npr Svicarsku i onda ti shabice kao nasa svizzeria, kazes alo dećko (ne) valja ti ideeja
Gojeni H

#1358 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Gojeni H »

_BataZiv_0809 wrote:Ko je naucio jezik zemlje odredista i ima struku koja ista trazi, nije sigurno u istoj poziciji kao neko ko ne zna beknuti jezik i nema struku.

To su dakle dva ekstrema i sada bismo trebali analizirati sredinu tog spektra.

Moje misljenje je da iz BiH trebaju ici iskljucivo oni koje ceka dobro zaposlenje, tipa ovamo si dobar inzinjer, pa te trazi neka strana firma (rijetko) i oni koji ovdje bas nemaju nista i nikog i imaju volju da sve zapocnu sa debelim minusom.
Ici na coravo moze samo onaj ko je budala ili mu je zaaaaaista dogorilo do nokata.

Na Zapadu ono sto kolje iza vrata je stanarina. Sve ostalo je manje-vise u redu.
Da ne zaboravim ... cijene servisa/usluge su neuporedive.
Ono sto platite u restoranu u Bosni za 4 osobe, na Zapadu vam ne moze biti ni za predjela.
Zadnji put kad sam bio u Velikoj Britaniji kad nisam 3 srcana udara dobio. Naplatise mi supu 8 funti. :-)
sha_ba

#1359 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by sha_ba »

_BataZiv_0809 wrote:
sha_ba wrote:

ko mi?
Pa vi koji ste kvalifikovani da odgovorite :D

Kontam, najbolje je tako, neko napise ide mi se iz tog i tog razloga, imam to i to, isao bi u npr Svicarsku i onda ti shabice kao nasa svizzeria, kazes alo dećko (ne) valja ti ideeja
ja nigdje ne rekoh da sam kvalifikovana... svako moze sve na papir bacit, pa se skontat, valjda... opet ponavljam ne sele svi iz istih razloga :wink:
solo2

#1360 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by solo2 »

najveca razlika je sto iz zemlje treceg svijeta ulazis u moderno i razvijeno drustvo (zapad)
gdje uvijek imas odredjen status - prava po zakonu i gdje mozes da na osnovu tih prava da zivis dostojno (uz trud i zalaganje)
ako ti ovo zvuci primamljivo = idi
ako je ok zivjeti u zemlji treceg svijeta - bez prava (rodjaci, korupcija, bijeda, nepotizam, anarhija u poodmaklom stadiju) - ostani

glupost je pricati o platama, pastetama i telecim koljenicama
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#1361 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by _BataZiv_0809 »

Insomnijo, citam biografiju ovog Vallsa sto vam je premijer i ne mogu ni na engleskom da skontam cemu se usprotivio. Da li da taj lanac supermarketa koji prodaje klempu i alkohol otvori prodavnicu u muslimanskoj cetvrti ili se usportivio da taj lanac supermarketa otvori halal prodavncu,

De dera mi prevedi :

http://www.bladi.net/a-evry-le-maire-co ... halal.html
nasa

#1362 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by nasa »

fortaleza wrote:
nasa wrote:Jeste ranije bilo vise kvalitetnih stvari kod nas ali ima jos uvijek...Npr.imamo vrhunskih marmelada, u nizu prodavnica mozes naci domaca jaja , sireve, kajmak, domacu tjesteninu, brasna s mlina, odlican med, domace sokove za razgadjanje :D itd.
Sto se tice pite, jos uvijek se pravi mahom tradicionalno...ja sam bas ljetos gledala u jednoj buregdzinici kako radnica donosu ulje u flasama, kese blitve, brasno...nista bolje ni ja ne bih kupila da sama pravim...
Sto se povrca I voca tice tu je stvarno osjetnopala kvaliteta....moras imati nekog ko sije da bi pojeo kvalitetno.
Hepokov hercegovački pekmez 65g šećera na 100g proizvoda a kao "domaće" :-) , pa se jede domaći od šljiva, mliječni proizvodi domaći i još neke stvari. Postoji i "zdrava apoteka" u Mostaru sa mješavinama raznih trava za čajeve, preparata bazirano na biljkama i slično, tko želi naći će, ali generalno ljudi to ne gledaju previše što zbog ekonomske situacije, što zbog navika, nekad češće i ovo drugo.
Ima vise radnji gdje mozes naci domaci pekmez za deset u Sarajevu I inace ove domace prozvode,ajvar,tjestenina itd.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#1363 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by _BataZiv_0809 »

solo2 wrote:najveca razlika je sto iz zemlje treceg svijeta ulazis u moderno i razvijeno drustvo (zapad)
gdje uvijek imas odredjen status - prava po zakonu i gdje mozes da na osnovu tih prava da zivis dostojno (uz trud i zalaganje)
ako je ok zivjeti u zemlji treceg svijeta - bez prava (rodjaci, korupcija, bijeda, nepotizam, anarhija u poodmaklom stadiju) - ostani

Jebiga lave ode ti u krajnost.
insomnia78

#1364 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by insomnia78 »

_BataZiv_0809 wrote:Insomnijo, citam biografiju ovog Vallsa sto vam je premijer i ne mogu ni na engleskom da skontam cemu se usprotivio. Da li da taj lanac supermarketa koji prodaje klempu i alkohol otvori prodavnicu u muslimanskoj cetvrti ili se usportivio da taj lanac supermarketa otvori halal prodavncu,

De dera mi prevedi :

Usprotivio se zbog toga sto su ova dvojica brace kupili tu prodavnicu i odlucili da ne prodaju alkohol i svinjetinu
Kao, sta ce ostali koji kupuju to, moraju se odseliti?
solo2

#1365 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by solo2 »

_BataZiv_0809 wrote:
solo2 wrote:najveca razlika je sto iz zemlje treceg svijeta ulazis u moderno i razvijeno drustvo (zapad)

Jebiga lave ode ti u krajnost.
Nema krajnosti - to je sustina i pravi razlog zasto otici - ako ides jer ces imati vecu platu i jer su pive jeftinije onda nemoj ici jer i plate i cijene su relativne ali uredjenje jedne drzave, zastita gradjana i njihovih prava te drugaciji mentalitet - to je vec nesto drugo lave
insomnia78

#1366 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by insomnia78 »

_BataZiv_0809 wrote:Insomnijo, citam biografiju ovog Vallsa sto vam je premijer i ne mogu ni na engleskom da skontam cemu se usprotivio. Da li da taj lanac supermarketa koji prodaje klempu i alkohol otvori prodavnicu u muslimanskoj cetvrti ili se usportivio da taj lanac supermarketa otvori halal prodavncu,

De dera mi prevedi :

Dje ti nadje ovaj tekst iz 2002-e :lol:
Nadrobljeno svega
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#1367 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by _BataZiv_0809 »

insomnia78 wrote:

De dera mi prevedi :

Usprotivio se zbog toga sto su ova dvojica brace kupili tu prodavnicu i odlucili da ne prodaju alkohol i svinjetinu
Kao, sta ce ostali koji kupuju to, moraju se odseliti?
Hvala beg moj
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#1368 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by _BataZiv_0809 »

insomnia78 wrote: Dje ti nadje ovaj tekst iz 2002-e :lol:
Nadrobljeno svega
Ma navedeno u referencama u wikipediji. Je li se to ibretis sadrzaju i vijestima :D
Reisova

#1369 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Reisova »

Svako malo sretnem ljude koji su u Sarajevu tu na odmoru ili se već spremaju da odu. Prava me tuga uhvati, kada vidim kako super i kvalitetnih ljudi ode iz Bosne. Pitam se na sta će na zemlja ličiti... Nekako mi pravi crnjak. Iaonako nam se struktura stanovništva totalno promjenila ali ovo sa odlascima je prava pošast, svi odoše ili kontaju da odu...
Crnjak pravi, razumijem ih ali baš nekako iskreno žao.
sha_ba

#1370 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by sha_ba »

Reisova wrote:Svako malo sretnem ljude koji su u Sarajevu tu na odmoru ili se već spremaju da odu. Prava me tuga uhvati, kada vidim kako super i kvalitetnih ljudi ode iz Bosne. Pitam se na sta će na zemlja ličiti... Nekako mi pravi crnjak. Iaonako nam se struktura stanovništva totalno promjenila ali ovo sa odlascima je prava pošast, svi odoše ili kontaju da odu...
zasto to`? nema zalosti u tom... valjda je jedan zivot
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#1371 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by _BataZiv_0809 »

Reisova wrote:Svako malo sretnem ljude koji su u Sarajevu tu na odmoru ili se već spremaju da odu. Prava me tuga uhvati, kada vidim kako super i kvalitetnih ljudi ode iz Bosne. Pitam se na sta će na zemlja ličiti... Nekako mi pravi crnjak. Iaonako nam se struktura stanovništva totalno promjenila ali ovo sa odlascima je prava pošast, svi odoše ili kontaju da odu...
Isto mi je, majke mi. Mada mi niko iz blize okoline ne ide (jos).
Reisova

#1372 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Reisova »

sha_ba wrote:
Ma zato što se taj krug ljudi (poznanika, pametne raje, patriota, poštenjačina) sužava. Naravno ne mislim da ja vrijedjam nas što ostajemo ali ta činjenica da su ljudi skontali da ovdje ne vide nikakvu budućnost je baš poražavajuća.
sha_ba

#1373 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by sha_ba »

Reisova wrote:
sha_ba wrote:
Ma zato što se taj krug ljudi (poznanika, pametne raje, patriota, poštenjačina) sužava. Naravno ne mislim da ja vrijedjam nas što ostajemo ali ta činjenica da su ljudi skontali da ovdje ne vide nikakvu budućnost je baš poražavajuća.
slazem se al hajmo iskreno...
Kikibombona

#1374 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Kikibombona »

A sto mi gastosi ogadise Njemacku..... :cry:

Ispade da u BiH zivim kao bog a da bi u Njemackoj jedva sastavljao kraj sa krajem. :D

Pa ljudi moji, zasto se ne vracate u BiH???? :lol:
sha_ba

#1375 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by sha_ba »

jednostavno jer nije niko lud, ispricavam se na izrazu :mrgreen:
Post Reply