Šta trenutno čitate?
Moderator: Chloe
-
kakavdanakneiskustvu
#13401 Re: Šta trenutno čitate?
Otuđenje, od Gjorgi Meshkova
https://wekids.mk/otuguvane-od-gorgi-me ... vpdTJrcjPg
tek sam na početku knjige, znam čovjeka po čijem životu je knjiga napisana
slične stvari, ne u ovoj mjeri se desavajiu i meni i mom sinu.
poseban krug pakla za sve one koji ovakve stvari rade djeci
https://wekids.mk/otuguvane-od-gorgi-me ... vpdTJrcjPg
tek sam na početku knjige, znam čovjeka po čijem životu je knjiga napisana
slične stvari, ne u ovoj mjeri se desavajiu i meni i mom sinu.
poseban krug pakla za sve one koji ovakve stvari rade djeci
- shmizlica
#13402 Re: Šta trenutno čitate?
eee našmigala si mi. čitala je davno, ima sigurno 15-20 godina. prošle godine ponovo čitala derviša, sad počela tvrđavu...ipak se ne doživi isto knjiga kad je čitaš mlađi i sada...e da mi je ponovo pročitati sve klasike koje sam nekad pročitala
inače, dogurala i do 14-og nastavka Točka vremena
- Digla_da_kreci
- petunija
#13404 Re: Šta trenutno čitate?
Planiram i ja čitati Tvrđavu i Derviš i smrt, to mi je sljedeće što ću uzeti iz biblioteke
U međuvremenu,

knjiga o fantastičnoj plivačici, totalno po mom ukusu
U međuvremenu,

knjiga o fantastičnoj plivačici, totalno po mom ukusu
- okanomalo
#13405 Re: Šta trenutno čitate?
u ratu sam citala rat i mir, kao ucenica preskakala sam opis rat a u ratu sam bila svjesna svake rijeci i recenice. samu knjigu sam dozivila razlicito. slazem se da svako doba zrelosti nosi svoje spoznaje. tvrdjava mi je knjiga koju citam opet i opet, dusu mi lijeci.shmizlica wrote: ↑21/10/2025 11:55eee našmigala si mi. čitala je davno, ima sigurno 15-20 godina. prošle godine ponovo čitala derviša, sad počela tvrđavu...ipak se ne doživi isto knjiga kad je čitaš mlađi i sada...e da mi je ponovo pročitati sve klasike koje sam nekad pročitala![]()
inače, dogurala i do 14-og nastavka Točka vremena![]()
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#13406 Re: Šta trenutno čitate?
ja sam rat i mir čitao jedno cijelo ljeto prije 2 3 godine
i imali smo neko fakultetsko okupljanje i slikala me kolegica s faksa, suseda, kako sjedim u parku na klupi i čitam knjigu
i imali smo neko fakultetsko okupljanje i slikala me kolegica s faksa, suseda, kako sjedim u parku na klupi i čitam knjigu
-
4L0n3
#13407 Re: Šta trenutno čitate?
Jucer krenuo s Copicem - “Prolom”, ovaj put malo ozbiljnija materija za razliku od one sto citah u bezbriznjem djecijem vakatu magarecih godina 
- petunija
#13409 Re: Šta trenutno čitate?
Završila nedavno:

nije nešto
Sad:

nije nešto
Sad:

- Digla_da_kreci
#13410 Re: Šta trenutno čitate?
Štrajk: Rad, sindikati i otpor u Rimskom Carstvu
Sarah Bond
Spominjala sam ovu knjigu par stranica ranije i konacno mi je dosla u ruke. Obicno kada pomislimo na Rim, asocira nas na gladijatore, Spartaka, vojsku i careve, ali u ovoj knjizi nam se pokazuje Rim iz drugacije perspektive, kroz zivote obicnih ljudi i njihove male i velike pobune. Autorica baca svjetlo na radnike i zanatlije, cak i porobljene obrtnike i pokazuje kako su se oni organizovali da strajkuju i zahtijevaju bolje uslove. Najzanimljivije mi je dio o kolegijima odnosno radnickim udruzenjima koja su pruzala socijalnu i finansijsku podrsku i bila platforma za kolektivnu akciju, kao da je cijeli Rim imao svoje male sindikate, ne samoz a gladijatore nego i za pekare, trgovce i sve druge radnike koji su drzali gradove i ekonomiju u pokretu. Drzava nije bila bas prijateljski nastrojena prema tim skupinama iz straha od njihove moci i stalno su ih pokusavali kontrolisati, gusiti im strajkove i politicke inicijative. Svidjelo mi se sto se Spartaka ne glorificira nego ga stavlja u siri kontekst gdje pokazuje da su nemiri i strajkovi bili rasireni i da su obicni ljudi imali nacina da se suprotstve moci drzave makar i kratkorocno. Takodjer je zanimljivo kako Sarah spaja anticke dogadjaje s modernim sindikatima pa se vidi da borba za prava radnika nije stvar samo naseg doba nego traje hiljadama godina.
Vrlo kompaktno stivo, ali sadrzi puno fusnota, karti i ilustracija koje bas pomazu da vizualiziramo sve te situacije i osjetimo kako je zivot u Rimu izgledao ''odozdo'' gdje se vidi i da organizacija rada i kolektivna akcija imaju korijene puno dublje nego sto mislimo i da iako je knjiga historijska, borbe radnika i kontrola vlasti je aktualna i danas.
Uglavnom, poenta je da imam najsladji bukmarker na svijetu!

Sarah Bond
Spominjala sam ovu knjigu par stranica ranije i konacno mi je dosla u ruke. Obicno kada pomislimo na Rim, asocira nas na gladijatore, Spartaka, vojsku i careve, ali u ovoj knjizi nam se pokazuje Rim iz drugacije perspektive, kroz zivote obicnih ljudi i njihove male i velike pobune. Autorica baca svjetlo na radnike i zanatlije, cak i porobljene obrtnike i pokazuje kako su se oni organizovali da strajkuju i zahtijevaju bolje uslove. Najzanimljivije mi je dio o kolegijima odnosno radnickim udruzenjima koja su pruzala socijalnu i finansijsku podrsku i bila platforma za kolektivnu akciju, kao da je cijeli Rim imao svoje male sindikate, ne samoz a gladijatore nego i za pekare, trgovce i sve druge radnike koji su drzali gradove i ekonomiju u pokretu. Drzava nije bila bas prijateljski nastrojena prema tim skupinama iz straha od njihove moci i stalno su ih pokusavali kontrolisati, gusiti im strajkove i politicke inicijative. Svidjelo mi se sto se Spartaka ne glorificira nego ga stavlja u siri kontekst gdje pokazuje da su nemiri i strajkovi bili rasireni i da su obicni ljudi imali nacina da se suprotstve moci drzave makar i kratkorocno. Takodjer je zanimljivo kako Sarah spaja anticke dogadjaje s modernim sindikatima pa se vidi da borba za prava radnika nije stvar samo naseg doba nego traje hiljadama godina.
Vrlo kompaktno stivo, ali sadrzi puno fusnota, karti i ilustracija koje bas pomazu da vizualiziramo sve te situacije i osjetimo kako je zivot u Rimu izgledao ''odozdo'' gdje se vidi i da organizacija rada i kolektivna akcija imaju korijene puno dublje nego sto mislimo i da iako je knjiga historijska, borbe radnika i kontrola vlasti je aktualna i danas.
Uglavnom, poenta je da imam najsladji bukmarker na svijetu!

- Digla_da_kreci
#13411 Re: Šta trenutno čitate?
Citam Bekos - Enes Halilovic
Dobro ovo za sada, dinamicna i tecna prica. Tek sam na pedesetoj stranici, vidjet cu jos do kraja.

Dobro ovo za sada, dinamicna i tecna prica. Tek sam na pedesetoj stranici, vidjet cu jos do kraja.

- Truba
#13412 Re: Šta trenutno čitate?

sf ko sf
većinom sranje
ali ima dobrih ideja
-
sikstinajn
#13413 Re: Šta trenutno čitate?
Ogroman talenat i umijeće pokazao je Karim u ovim pričama. Povezao je naciste, Walt Disneya, pa čak i vampire sa Sarajevom.
njegova jedina knjiga.
bio je....
hipster
sad:
- dr_Evil
#13414 Re: Šta trenutno čitate?
Da li neko poznaje neku knjigu ono tipa "komunizam za djecu", ili "komunizam kroz bajke/basne"
nesto na tu foru
- Truba
#13415 Re: Šta trenutno čitate?

komunisti su izveli revoluciju u americi ne rusiju
u kremlju i dalje stoluju carevi
velika britanija je zaglavila u vijetnamu
ameri su okupirali japan
- Digla_da_kreci
#13416 Re: Šta trenutno čitate?
Citam Flesh/David Szalay
Roman je osvojio Bookerovu nagradu i izazvao kontroverze, pa hajd rekoh da vidim o cemu se radi.
Starija pohotna teta nahvatala usamljenog mladica da mu skine mrak, i on se zaljubia. Ne znam kud dalje ovo goni, ali nastavljam.

Roman je osvojio Bookerovu nagradu i izazvao kontroverze, pa hajd rekoh da vidim o cemu se radi.
Starija pohotna teta nahvatala usamljenog mladica da mu skine mrak, i on se zaljubia. Ne znam kud dalje ovo goni, ali nastavljam.
-
John Cleese
#13417 Re: Šta trenutno čitate?
Hajd', pa 'š mi prepričat'

- GandalfSivi
#13418 Re: Šta trenutno čitate?
Dosta se procitalo (preslusalo) u zadnjih godinu i kusur. Kao sto slika kaze, zesce sam navucen na Jim Butchera i njegove The Dresden Files

- Digla_da_kreci
#13419 Re: Šta trenutno čitate?
Omadjijala ga vjestica. Pokazala mu sve cari dzidzi midzija i on glavu izgubia. Nakon nekog vremena rekne ti on njoj da je voli, i tu stvar pocne da se lomiii. Shvati ona da je vrag odnia salu, veli mu da je najbolje da se vise ne vidjaju. Ali kasno, mali vec zaludjen.
Ignorisala ga i izbjegavala, on je trazio, cekao, dolazio.. I kad vise nije mogao izdrzati, pozvoni ti on njoj na vrata. Kad, sta ce ti bit', otvori njen suprug! I evo, hoce da joj bije coeka da bi usao da je vidi.
Stay tuned.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#13420 Re: Šta trenutno čitate?
Turgenjev-Ocevi i djeca
-
John Cleese
#13421 Re: Šta trenutno čitate?
Digla_da_kreci wrote: ↑13/12/2025 18:40Omadjijala ga vjestica. Pokazala mu sve cari dzidzi midzija i on glavu izgubia. Nakon nekog vremena rekne ti on njoj da je voli, i tu stvar pocne da se lomiii. Shvati ona da je vrag odnia salu, veli mu da je najbolje da se vise ne vidjaju. Ali kasno, mali vec zaludjen.
Ignorisala ga i izbjegavala, on je trazio, cekao, dolazio.. I kad vise nije mogao izdrzati, pozvoni ti on njoj na vrata. Kad, sta ce ti bit', otvori njen suprug! I evo, hoce da joj bije coeka da bi usao da je vidi.
Stay tuned.
![]()
Valja mi sad izdrzat do nastavka
-
sikstinajn
#13422 Re: Šta trenutno čitate?

Sanela Dizdarević je napisala roman koji bi , pošteno tipkajući, trebao da uđe u antologiju bošnjačke književnosti kao prvi erotski roman kojeg je napisala Bošnjakinja.
- tech10
#13424 Re: Šta trenutno čitate?
Memories of distant mountains-Pamuk
-
sikstinajn
#13425 Re: Šta trenutno čitate?
Murakami briljira svojim hirurškim seciranjem japanskog društva, te se koristi metaforama i simbolikom kako bi predstavio muškarca, zaostatak prošlosti koji žudi za istom te traži ženu kao utjelovljenje tog doba, dok je Asami, femme fatale budućnosti. Nešto čega se staromodni muškarac boji, ali ga privlači kkghghhgh i ne može joj odoljeti.
citat domaćeg kritičara (odličan sažetak romana)
što se mene tiče roman je na granici čitljivog.
dobro je što je tanak, u smislu broja stranica.
tanak je i u smislu .....harizmatičnosti.
dakle , utiska kojeg knjiga ostavi na čitaoca.
(brzinski sam svratio u biblioteku pa nisam imao vremena da šnjuham za nečim boljim)
ovo je stariji Murakami (Rju).
onog mlađeg (Harukija) zaobilazim u širokom luku.
Rju sjedi 3-
iiiii
ošišaj se.