pročitana u pola sata
cini mi se da je ovo bilo besplatno uz svake dane
uglavnom ima zanimljivih stvari ali ja volim samo prozu...cini se da ciko zna pisati tojest znao je
Moderator: Chloe
Nije. 5 KM je koštala knjiga uz Dane.

Porodica Paskvala Duartea
Roman Porodica Paskvala Duartea Kamila Hosea Sele, delo objavljeno tri godine po završetku Građanskog rata, predstavlja početak obnove i modernizacije španskog romana nakon višegodišnjeg nazadovanja.
Radnja se zasniva na dnevničkoj ispovesti Paskvala Duartea, siromašnog seljaka iz Ekskramadure, okruženog bedom i nasiljem, kojem i sam pribegava, ali ne otud što je zao, već zato što je pritisnut nepravdom, zato što je žrtva sudbine i životnih okolnosti. Uspostavljajući kontinuitet sa pikarskom tradicijom, Sela uvodi u roman novine kako u pogledu idejnih tematskih obeležja, tako i u pogledu jezičkog oblikovanja sadržaja. Jedinstvenim izrazom i načinom kazivanja, izborom protagoniste i društvenog ambijenta, značajno doprinosi stvaranju specifično španske verzije realizma, poznate pod nazivom tremendizam, koji se odlikuje grotesknim i iskrivljenim slikanjem stvarnosti i čiji je cilj da izazove osećaj zgroženosti

Isti smo, knjiga navukao k'o hrčak a hrčak nisam
Vas dvoje ste pravi hrcci.Praetorious wrote: ↑30/07/2024 20:00Isti smo, knjiga navukao k'o hrčak a hrčak nisamU zadnje vrijeme sve zanimacije zanemario, udario na čitanje - valjda da nadoknadim gradivo
![]()
Pa eto, gore sam već preporučioDigla_da_kreci wrote: ↑30/07/2024 20:45 Nemoj da bi mi vise ista preporucio jer imam i svojih previse sto cekaju na red.![]()
Nije ti valjala ona koju si prvobitno napisao?
Iskreno, to bi bilo propagiranje a naše podneblje nije za propagiranja nečeg takvog.
Pisala je i za djecu. Veliki talas. Prvo cega sam se sjetio za vrijeme cunamija u Aziji 2004.Truba wrote: ↑02/08/2024 21:30 prvi pisac za kojeg sam bio svjestan da postoji je Perl Bak...drugi je Bora Stanković
jer su moji imali ta dva kompleta s kojim sam se ko mali igrao autica a knjige su sluzile kao prepreke za 1 2 3
znate onu igru kad udaras auto prstom tri puta i mora ostati na ucrtanoj stazi i ne smije stati na bombu (krug nacrtan na papiru unutrasnje stranice knjige)
eh sada citam pomalo Perl Bak...mislio sam da je petparacka ali sam kasnije skontao da je dobila nobelovu nagradu i to kao prva zena amerikanka
tezak je zivot imala iako je zivjela u 3 zemlje...
procitao sam jednu njezinu knjigu u dahu kad sam bio na odmoru a to inace ne radim
kao zivot jedne kinsekinje kad je napusti muz a ona prikazuje da je otisao raditi pa si sama salje novac i tako zaljubi se u nekog pakasa pa pobacaj radi
kalsicni zivot zene na selu prije 100 godina
ne mogu se sjetiti naziva
on je bio roman u nastavcima pravi za zene
sada citam istocni vjetar zapadni vjetar

ovo je ipak malo ozbiljnije stivo i nije za svakoga. ja sam citao sasvim drugo izdanje i mogu reci da je knjiga vrlo interakvitvna. vrlo lako mozes da se poveces sa likovima, ali ubrzo postane repetitivna, jer sami likovi lice jedan na drugoga. "ko si ti?", "sto me zoves", psovke i slicno...John Cleese wrote: ↑17/08/2024 15:38
Vjerojatno zadnji pokusaj - nakon ovoga konacno odustajem od tog stiva.
Puno likova, a radnja nikakva![]()
dobro si...ja sam nakon 4 djela od tocka totalno ohladio...previse stranica a puno ponavljanja...a bas sam mislio da cu 3 mjeseca da ocejfim sa serijalom