Šta trenutno čitate?

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply

Citate?

Sa zadovoljstvom!
1196
91%
Dovoljno je sto moram citat titlove na TV-u...
123
9%

Total votes: 1319

Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#13101 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Truba »

nakon 20 godina od izlaska sidrana u biblioteci dana sarajevski tabut
pročitana u pola sata :mrgreen:
cini mi se da je ovo bilo besplatno uz svake dane
uglavnom ima zanimljivih stvari ali ja volim samo prozu...cini se da ciko zna pisati tojest znao je
Better Man

#13102 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Better Man »

Truba wrote: 28/07/2024 00:49 nakon 20 godina od izlaska sidrana u biblioteci dana sarajevski tabut
uglavnom ima zanimljivih stvari ali ja volim samo prozu...cini se da ciko zna pisati tojest znao je
Nije. 5 KM je koštala knjiga uz Dane.
Truba

#13103 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Truba »

al prva je bila besplatna dobro se sjećam
inače ne bih ovo kupio :? :?
medvjed23

#13104 Re: Šta trenutno čitate?

Post by medvjed23 »

Truba wrote: 28/07/2024 00:49 nakon 20 godina od izlaska sidrana u biblioteci dana sarajevski tabut
Naprimjer?
Truba

#13105 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Truba »

Eugen onda gavrilo...pa oprostaj od meše
Dijelovi savrsenog kruga
medvjed23

#13106 Re: Šta trenutno čitate?

Post by medvjed23 »

Meni je ova dvolisnica jaka:
Image
desni

#13107 Re: Šta trenutno čitate?

Post by desni »

Valja mi potražiti po knjižarama, da je ponovo trenutno čitam :lol:
Trenuci u kojima sam čitao ovu knjigu su bili nekad davnih devedesetih :mrgreen:
Porodica Paskvala Duartea
Roman Porodica Paskvala Duartea Kamila Hosea Sele, delo objavljeno tri godine po završetku Građanskog rata, predstavlja početak obnove i modernizacije španskog romana nakon višegodišnjeg nazadovanja.

Radnja se zasniva na dnevničkoj ispovesti Paskvala Duartea, siromašnog seljaka iz Ekskramadure, okruženog bedom i nasiljem, kojem i sam pribegava, ali ne otud što je zao, već zato što je pritisnut nepravdom, zato što je žrtva sudbine i životnih okolnosti. Uspostavljajući kontinuitet sa pikarskom tradicijom, Sela uvodi u roman novine kako u pogledu idejnih tematskih obeležja, tako i u pogledu jezičkog oblikovanja sadržaja. Jedinstvenim izrazom i načinom kazivanja, izborom protagoniste i društvenog ambijenta, značajno doprinosi stvaranju specifično španske verzije realizma, poznate pod nazivom tremendizam, koji se odlikuje grotesknim i iskrivljenim slikanjem stvarnosti i čiji je cilj da izazove osećaj zgroženosti
shmizlica

#13108 Re: Šta trenutno čitate?

Post by shmizlica »

Pročitala ovu trilogiju, dobra...premda je krimi roman protkan je razmišljanjima o građanskom ratu, pokušaju otcjepljenja katalonije, španskom društvu...i kao u svakom krimi serijalu, čovjek se zapita koliko sranja glavnog protagonista može strefiti :mrgreen:
Image

I naravno uporedo ide Točak vremena, sad sam na trećoj knjizi :mrgreen: njega uglavnom čitam pred spavanje, ostale knjige su dnevna zanimacija...toliko toga, a kad? KAD?!!!??? sve stići :cry:

nekad mi popusti interes za čitanje, al ima jedno mjesec, dva , k'o manijak sam :novine:
petunija

#13109 Re: Šta trenutno čitate?

Post by petunija »

Zašto sam ubio oca Ediba Buljubašića
Ima 4 dijela, trenutno čitam drugi, za treći i četvrti ne znam ni da li su izašli? Pa ako neko zna?
Praetorious

#13110 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Praetorious »

shmizlica wrote: 30/07/2024 11:00toliko toga, a kad? KAD?!!!??? sve stići :cry:

nekad mi popusti interes za čitanje, al ima jedno mjesec, dva , k'o manijak sam :novine:
Isti smo, knjiga navukao k'o hrčak a hrčak nisam :-? U zadnje vrijeme sve zanimacije zanemario, udario na čitanje - valjda da nadoknadim gradivo :D
Paralelno čitam bar tri knjige, kad mi pažnja popusti na jednoj pređem na drugu i tako u krug sve dok jedna ne bude pročitana i zamijenjena nečim novim.

Sad čekam hoću li dobiti sken "Rebecca Yarros - Željezni plamen" da se upustim u čitanje i obradu knjige. Ko nije prpčitao prvu knjigu, a voli fantastiku, zmajeve, simpatije i mržnje, mrcvarenje i makljanje, čaroliju i... i... zmajeve, da. Jesam li ih već spomenuo? I to VEEELIKI zmajevi.
Pročitao nedavno i "Holly Black - Oteta princeza", a mislim da ubrzo krećem sa "Chris Wooding - Darkwater legacy 1 - Užarena oštrica". Obje knjige su fantasy žanr. Ne volim "tešku" literaturu za ljetne dane i noći, tražim nešto za opuštanje mozga od svakodnevnh sra**a...

Sva tri autora se mogu naći na knjige.club

Još malo pa gasim PC i prebacujem se na čitalački laptop, a šta ću početi čitati i s čime su zavštiti - to niko ne zna :P
orbita12

#13111 Re: Šta trenutno čitate?

Post by orbita12 »

Digitalni minimalizam -Cal Newport

Kako svesti koristenje drustvenih mreza , aplikacija na nivo koji ce nam koristiti a ne stetiti
Ovdje se ne govori o potpunom odricanju od gore pomenutog nego svođenje toga na razuman i prihvatljiv nivo
Digla_da_kreci

#13112 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Digla_da_kreci »

Praetorious wrote: 30/07/2024 20:00
shmizlica wrote: 30/07/2024 11:00toliko toga, a kad? KAD?!!!??? sve stići :cry:

Isti smo, knjiga navukao k'o hrčak a hrčak nisam :-? U zadnje vrijeme sve zanimacije zanemario, udario na čitanje - valjda da nadoknadim gradivo :D
Vas dvoje ste pravi hrcci. :-D :D

Hej da znas da sam pocela citati Devetu kucu sto si neki dan preporucio i bas mi prija za sada. Sto ti rece - za opustanje mozga preko ljeta dusu dala. Nemoj da bi mi vise ista preporucio jer imam i svojih previse sto cekaju na red. :lol:
Praetorious

#13113 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Praetorious »

Digla_da_kreci wrote: 30/07/2024 20:45 Nemoj da bi mi vise ista preporucio jer imam i svojih previse sto cekaju na red. :lol:
Pa eto, gore sam već preporučio :D
Al' vidi vraga maloga, sve te knjige su prvi dijelovi serijala, a ex-yu izdavači, jednostavno, kasne sa štampom daljih nastavaka :cry: Objave prvu knjigu, a nastavci objavljeni u originalu i po nekoliko godina ranije, im nisu ni na mapi. Ne shvatam taj princip, trebalo bi da im je neki prioritet da dovrše započete knjiške serijale. Zato i isčekujem tako željno R. Yarros jer je to druga knjiga iz serijala. Nepotrebno reći: već sam zaboravio detalje radnje prve knjige :|
sikstinajn

#13114 Re: Šta trenutno čitate?

Post by sikstinajn »

100 godina samoce
Truba

#13115 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Truba »

prvi pisac za kojeg sam bio svjestan da postoji je Perl Bak...drugi je Bora Stanković
jer su moji imali ta dva kompleta s kojim sam se ko mali igrao autica a knjige su sluzile kao prepreke za 1 2 3
znate onu igru kad udaras auto prstom tri puta i mora ostati na ucrtanoj stazi i ne smije stati na bombu (krug nacrtan na papiru unutrasnje stranice knjige)

eh sada citam pomalo Perl Bak...mislio sam da je petparacka ali sam kasnije skontao da je dobila nobelovu nagradu i to kao prva zena amerikanka
tezak je zivot imala iako je zivjela u 3 zemlje...
procitao sam jednu njezinu knjigu u dahu kad sam bio na odmoru a to inace ne radim
kao zivot jedne kinsekinje kad je napusti muz a ona prikazuje da je otisao raditi pa si sama salje novac i tako zaljubi se u nekog pakasa pa pobacaj radi
kalsicni zivot zene na selu prije 100 godina
ne mogu se sjetiti naziva
on je bio roman u nastavcima pravi za zene :D

sada citam istocni vjetar zapadni vjetar
Digla_da_kreci

#13116 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Digla_da_kreci »

sikstinajn wrote: 30/07/2024 23:43 100 godina samoce
Nije ti valjala ona koju si prvobitno napisao? :lol:
sikstinajn

#13117 Re: Šta trenutno čitate?

Post by sikstinajn »

Digla_da_kreci wrote: 02/08/2024 21:32
sikstinajn wrote: 30/07/2024 23:43 100 godina samoce
Nije ti valjala ona koju si prvobitno napisao? :lol:
Iskreno, to bi bilo propagiranje a naše podneblje nije za propagiranja nečeg takvog.
Bar ne dok su upaljena svjetla.
Kad se svjetla pogase,avaj, dešavaju se scene i situacije kojih se ni pisac izbrisane knjige ne bi dosjetio.

Ne valja mi 100 godina samoce, udavi ovaj magični realizam.
sinuhe

#13118 Re: Šta trenutno čitate?

Post by sinuhe »

Truba wrote: 02/08/2024 21:30 prvi pisac za kojeg sam bio svjestan da postoji je Perl Bak...drugi je Bora Stanković
jer su moji imali ta dva kompleta s kojim sam se ko mali igrao autica a knjige su sluzile kao prepreke za 1 2 3
znate onu igru kad udaras auto prstom tri puta i mora ostati na ucrtanoj stazi i ne smije stati na bombu (krug nacrtan na papiru unutrasnje stranice knjige)

eh sada citam pomalo Perl Bak...mislio sam da je petparacka ali sam kasnije skontao da je dobila nobelovu nagradu i to kao prva zena amerikanka
tezak je zivot imala iako je zivjela u 3 zemlje...
procitao sam jednu njezinu knjigu u dahu kad sam bio na odmoru a to inace ne radim
kao zivot jedne kinsekinje kad je napusti muz a ona prikazuje da je otisao raditi pa si sama salje novac i tako zaljubi se u nekog pakasa pa pobacaj radi
kalsicni zivot zene na selu prije 100 godina
ne mogu se sjetiti naziva
on je bio roman u nastavcima pravi za zene :D

sada citam istocni vjetar zapadni vjetar
Pisala je i za djecu. Veliki talas. Prvo cega sam se sjetio za vrijeme cunamija u Aziji 2004.
Neko je ozbiljno stampao njene knjige u Jugoslaviji iz bogapitaj kog razloga.
Truba

#13119 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Truba »

Da. Isto ko Lajos Zilahi...ima ih jos...dosta kompleta za koje danasnji mladi ctatelji ne znaju
Sve palo u zaborav
CiCiban

#13120 Re: Šta trenutno čitate?

Post by CiCiban »

Chick lit Homebound Lydia Hope
Spoiler
Show
“If you stay, they will kill you, too.” His voice conveyed utter non-
committal.
“I’ve had a good run,” as she said the words, she realized she meant
them. “My only regret is that I can’t get you to safety, Simon.” She smiled
sadly. “All that yogurt I fed you will have gone to waste.”

“How many of your hearts are beating?” she asked, to distract herself
from the impulse.
“Three.”
She smiled wider, lost in the moment. “Are you angry?”
“All that wasted yogurt? I’m livid.”
GandalfSivi

#13121 Re: Šta trenutno čitate?

Post by GandalfSivi »

Mali jubilej :)

Image
Digla_da_kreci

#13122 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Digla_da_kreci »

Zavrsih ja Devetu kucu. Moram priznati da mi je trebalo vise vremena da povezem radnju i likove i zbog sporije radnje vracala sam se nekoliko puta na neke dijelove kada mi popusti koncentracija, ali vrijedilo je ako nista zbog uzbudljivog kraja. Nije mi se dopalo nekoliko nasilnih scena, no zanemaricu to s obzirom na zanr. Bitno je da me roman uspio uvesti u tajne drustva i magije dark akademije, sto mi se rijetko desava kada citam ovu tematiku.
John Cleese

#13123 Re: Šta trenutno čitate?

Post by John Cleese »

Image

Vjerojatno zadnji pokusaj - nakon ovoga konacno odustajem od tog stiva.

Puno likova, a radnja nikakva :|
belfy

#13124 Re: Šta trenutno čitate?

Post by belfy »

John Cleese wrote: 17/08/2024 15:38 Image

Vjerojatno zadnji pokusaj - nakon ovoga konacno odustajem od tog stiva.

Puno likova, a radnja nikakva :|
ovo je ipak malo ozbiljnije stivo i nije za svakoga. ja sam citao sasvim drugo izdanje i mogu reci da je knjiga vrlo interakvitvna. vrlo lako mozes da se poveces sa likovima, ali ubrzo postane repetitivna, jer sami likovi lice jedan na drugoga. "ko si ti?", "sto me zoves", psovke i slicno...

no, sa kreativnim pristupom istoj moze se osjetiti nota umjetnosti u svemu unatoc linearnoj radnji same price i poprilicno dosadnog i sluzbenog pristupa istoj. dodao bih jos da jako lose stari i ponovno citanje nakon nekog vremena gubi car...
samsonsam

#13125 Re: Šta trenutno čitate?

Post by samsonsam »

shmizlica wrote: 30/07/2024 11:00
I naravno uporedo ide Točak vremena, sad sam na trećoj knjizi :mrgreen: njega uglavnom čitam pred spavanje, ostale knjige su dnevna zanimacija...toliko toga, a kad? KAD?!!!??? sve stići :cry:

dobro si...ja sam nakon 4 djela od tocka totalno ohladio...previse stranica a puno ponavljanja...a bas sam mislio da cu 3 mjeseca da ocejfim sa serijalom
Post Reply