Igor Bavaniste wrote:Mora da dam svoj komentar o toliko pisanoj Bhut Jolokia paprici.Po meni i mom mišljenju ne vredi apsolutno nikakvog truda.
Ove godine sam je imao i ona rađa iskreno izuetno,ali njen problem barem sa mog nekog stanovništva je taj što se ona
sirova ne može jesti dok u jela koja sam je stavljao samo je pokvarila ta jela i jako gadnog,odvratnog ukusa su ispala.
Imao sam ove sezone 5 vrsta Chilija,sledece sezone imacu oko 14 vrsta i ona nece biti u mojoj bašti jer iskreno po meni
kao što sam reko nije vredna bilo kakvog truda.
skafiskafsnjak i Igor su jako lijepo opisali ovu sortu.
Mada je ovdje Igor napisao negativnu ocjenu za ovu sortu ja bi je ipak malo branio.
Savjeti svima nama posebno novim čili majstorima:
kada izabjere koje sorte ćete saditi podijelite ih u grupe:
SVJEŽE
za KUHANJE
za ZIMNICU (KISELJENJE)
za SUŠENJE
Na osnovu toga ćete znati koliko čega trebate.
BJ je toliko brutalno ljuta da osim za policijski suzavac za drugo nije.
Ako kao skafiskafsnjak je gajite da zaj... jarane onda je to sorta br. 1
Ako imate junak kao moj babo kojem ništa nije dovoljno ljuto onda je BJ br. 1 sorta.
Vjerujte čovjek pojede, doduše 1, svježu za obrok al je pojede. Hrabri Stanko je amater za mog oca.
I tak sam ga smirio sa BJ i Habaneros (2-3 komada) na obrok.
Znači može biti super izbor.
ALI
Ali pošto većina nas, 98% nije sposobna (tu sam i ja) da pojede komadić toga onda je bez veze to saditi.
Ono što i ja i moj babo zamjerimo BJ jeste smrad koji podsjeća na prljavu ovčiju vunu.
Pa ako znate o čemu pričam onda je sve jasno.
Ukoliko već želite saditi tu sortu dosta je 1 sadnica ili 2 ako jedna rikne u toku sezone.
Ja nikad više od 1 ne sadim.
Eto toliko od mene.
Uskoro dolaze zimski dani. Vreo burek, kisli čili, list papira sa imenom sorti koji imamo i "slatke muke - šta naredne godine i koliko sijati".