Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
ElRe

#1326 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ElRe »

BlackRiver wrote: 14/11/2022 10:22 Postoje neki stereotipi o Svabama (Njemci, Austrijanci...) u koje sam ja vjerovao dok nisam poceo zivjeti ovdje.
Potvrđujem 100%
Radim u njemačkoj firmi i osim Njemačke često smo na terenu u Poljskoj, Češkoj, Turskoj, Srbiji. Njemci, Česi, Poljaci uživaju u slobodnom vremenu nakon posla (od 18:30 do 21:00). Hala Koszyki, Nowy Swiat su puni svijeta nakon radnog vremena, isto je i u Brnu na Stredu, Nirnbergu Konigstrase... U Varšavi ima više arapskih fast food trafika nego svih zapadnih fast food lanaca zajedno. E sad, tradicionalnom Bošnjaku nije se lako naviknuti na tu kulturu, sva ta druženja su uz alkohol i većinom jela sa svinjetinom. Ali i bez toga se vrijeme može kvalitetno provesti, samo sam naveo primjer socijalizacije i druženja. Što se tiče zdravstva, niko ne hvali sistem, ima čekanja i dosta ograničenja. Školstvo nije bez mane, ali djeca imaju rezultate. Koliko sam razumio Njemce, a to nije slučaj sa Poljacima, mladi (20-25 godina) postaju nezainteresirani za posao i nemaju odgovornost. Nisam stekao utisak o procentu, da li je to više ili manje u odnosu na naše mlade osobe.
Ozimician

#1327 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Haris.ba wrote: 14/11/2022 18:22 Za ove price nema se gdje izaci u Njemackoj, je li se to misli tesko naci drustvo za izaci, ili nema kafana?
Oboje.
Suzie Q

#1328 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Suzie Q »

koliko god se neki sprdali i nasladjivali, odlazak popa Krulja iz BiH i iz Mostara je ogroman gubitak za normalnu drzavu BiH kakvu zelimo imati. To je jedan od onih ljudi koje vole svi ljudi bez obzira na vjeru i naciju, to je covjek kojeg cijeli Mostar cijeni i postuje i koji je iznad svih razlika i podjela.
Naravno da je mnogima drago sto takav covjek odlazi, jer takvi ljudi nazalost danas smetaju.
Otprilike tako isto je smetao Dubravko Lovrenovic a ima ih jos.
Odlazak malih ljudi poput nas se jos i moze prebroditi, ali kad pocnu odlaziti VELIKI treba se zabrinuti.
Haris.ba

#1329 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Haris.ba »

Suzie Q wrote: 17/11/2022 10:05 koliko god se neki sprdali i nasladjivali, odlazak popa Krulja iz BiH i iz Mostara je ogroman gubitak za normalnu drzavu BiH kakvu zelimo imati. To je jedan od onih ljudi koje vole svi ljudi bez obzira na vjeru i naciju, to je covjek kojeg cijeli Mostar cijeni i postuje i koji je iznad svih razlika i podjela.
Naravno da je mnogima drago sto takav covjek odlazi, jer takvi ljudi nazalost danas smetaju.
Odlazak malih ljudi poput nas se jos i moze prebroditi, ali kad pocnu odlaziti VELIKI treba se zabrinuti.
Pa de, napisi sto ga cijeli Mostar postuje. Sto je otisao?
Suzie Q

#1330 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Suzie Q »

nemam pojma zasto covjek odlazi, a da se bavim zutilom nemam namjeru. Ukoliko nisi upoznat sa likom i djelom, mozes i proguglati. Moje misljenje je da odlaskom ovog dobrog covjeka gubi i drzava i zajednica, kako srpska tako i sve ostale.
Haris.ba

#1331 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Haris.ba »

Suzie Q wrote: 17/11/2022 11:12 nemam pojma zasto covjek odlazi, a da se bavim zutilom nemam namjeru. Ukoliko nisi upoznat sa likom i djelom, mozes i proguglati. Moje misljenje je da odlaskom ovog dobrog covjeka gubi i drzava i zajednica, kako srpska tako i sve ostale.
Kako cu ja ovo da shvatim nego kao neku vrstu propagande?

Dobar covjek, gubi zajednica, drzava. Upitas zasto, kazu proguglaj.
Suzie Q

#1332 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Suzie Q »

sta ja imam s propagandom, samo sam odgovorila na prethodne postove na istu temu. Niti sam pocela, niti je moja zadnja. Uostalom, propaganda cega? Koga?
To sto nisi upucen, ne znaci da se ne mozes informirati ako te zanima.
Ecci
Vozim: Biciklam

#1333 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ecci »

Procitah da oko trecina stanovnistva BiH zivi i radi u inostranstvu. Samo je Francuska Gvajana ispred nas po broju iseljenih.
Pravo pitanje nije vise, odlazak da ili ne nego kad i kud?

https://6yka.com/bih/da-nije-ove-zemlje ... na-svijetu
elcaliente

#1334 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Suzie Q wrote: 17/11/2022 11:35 sta ja imam s propagandom, samo sam odgovorila na prethodne postove na istu temu. Niti sam pocela, niti je moja zadnja. Uostalom, propaganda cega? Koga?
To sto nisi upucen, ne znaci da se ne mozes informirati ako te zanima.
Ovdje je pitanje zasto Njemacka i sta ce raditi u Njemackoj.
Ako ide raditi kao vjerski sluzbenik onda je citava vijest obmana i populizam.
Eh sada ako ide raditi u starackom domu to je vijest i treba postavljati pitanje zasto.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1335 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Truba »

Zato sto je raspop
Frauteko
:mrgreen:
Propo ko kauc...
moonca

#1336 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moonca »

_id=18481782 wrote:17/11/2022 12:20 Procitah da oko trecina stanovnistva BiH zivi i radi u inostranstvu. Samo je Francuska Gvajana ispred nas po broju iseljenih.
Pravo pitanje nije vise, odlazak da ili ne nego kad i kud?

https://6yka.com/bih/da-nije-ove-zemlje ... na-svijetu
Odlazak nasilan.. '91. a nastavak uz blagodeti Njemachke. kao i Bosne, koja ih nasilno ne zadrzava.. :thumbup:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1337 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Haris.ba wrote: 17/11/2022 11:15 Dobar covjek, gubi zajednica, drzava. Upitas zasto, kazu proguglaj.
:lol: :lol:

A sad je li ide u Svabiju da i tamo bude pop ili kao felger :?
skafiskafsnjak

#1338 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

Haris.ba wrote: 17/11/2022 10:08
Suzie Q wrote: 17/11/2022 10:05 koliko god se neki sprdali i nasladjivali, odlazak popa Krulja iz BiH i iz Mostara je ogroman gubitak za normalnu drzavu BiH kakvu zelimo imati. To je jedan od onih ljudi koje vole svi ljudi bez obzira na vjeru i naciju, to je covjek kojeg cijeli Mostar cijeni i postuje i koji je iznad svih razlika i podjela.
Pa de, napisi sto ga cijeli Mostar postuje. Sto je otisao?
Kcerka otisla u Bec i na Islam presla :mrgreen:
n+1

#1339 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by n+1 »

Samo nek' idu i nek' šalju pare.
Suzie Q

#1340 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Suzie Q »

https://de.indeed.com/viewjob?jk=70b19c ... a4fi8db803

evo dobar oglas za posao ako koga zanima
Ecci
Vozim: Biciklam

#1341 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ecci »

Super pozicija :thumbup:

126.000 EUR brutto, fina platica.
Truba

#1342 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Truba »

https://m.vecernji.hr/vijesti/nevjeroja ... ra-1634714

Dajgle ovih klosara :lol:
Jadna ne dodetkne joj placa do kraja mjeseca
Pa primite babu kod sebe pojacajte budzet
Jebo vas i trajni nalog od 50 eura :lol:
moonca

#1343 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moonca »

:) dobar zakon.. uplachivala je na rachun.. da ima 'zapis'.................... sad familija neche da vrati... na isti nachin..
DEMONIKA

#1344 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by DEMONIKA »

čuj ove dobar zakon :-) :lol:

zar ono nije sva frka bila oko kovida da se sačuvaju životi baka i deka :mrgreen:
a sad joj noga u zicagu za 5k ojra

titami :run:
Hakiz

#1345 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Hakiz »

DEMONIKA wrote: 18/11/2022 19:31 čuj ove dobar zakon :-) :lol:

zar ono nije sva frka bila oko kovida da se sačuvaju životi baka i deka :mrgreen:

Hoće ljudi uređen sistem.

Eto primjer kako to izgleda kada je sistem uređen.

Druga stvar, ona frka jeste bila da drugi ljudi ne ugrožavaju živote baka i deka. Ljudi ugrožavati bake i deke nemaju pravo.

Ali, država i sistem to pravo imaju.

Normalno
DEMONIKA

#1346 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by DEMONIKA »

Hakiz wrote: 18/11/2022 20:17
DEMONIKA wrote: 18/11/2022 19:31 čuj ove dobar zakon :-) :lol:

Druga stvar, ona frka jeste bila da drugi ljudi ne ugrožavaju živote baka i deka. Ljudi ugrožavati bake i deke nemaju pravo.

Normalno
normalno ba

šta tu ti imaš ugrožavat život svojih baba i deda
moralna je dužnost sistema i države da to urade kad im ćeif i koliko im ćeif :mrgreen:

još mi poslije svega ovog BIH izgleda super država
nema zakona i znaš da si osuđen sam na sebe i o sebi
pa ni ne očekuješ ništa :mrgreen:

i bar te ne handre sa ovim agendama i pronaunsima i miran odeš na posao hebeš raji sve po spisku, a niko te ne prijavi za uznemiravanje :mrgreen:
hebeš zemlju koja bosne nema :D
Hakiz

#1347 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Hakiz »

DEMONIKA wrote: 18/11/2022 20:33
Hakiz wrote: 18/11/2022 20:17

Normalno
normalno ba

šta tu ti imaš ugrožavat život svojih baba i deda
moralna je dužnost sistema i države da to urade kad im ćeif i koliko im ćeif :mrgreen:

još mi poslije svega ovog BIH izgleda super država
nema zakona i znaš da si osuđen sam na sebe i o sebi
pa ni ne očekuješ ništa :mrgreen:

i bar te ne handre sa ovim agendama i pronaunsima i miran odeš na posao hebeš raji sve po spisku, a niko te ne prijavi za uznemiravanje :mrgreen:
hebeš zemlju koja bosne nema :D
Svi smo mi Zen budisti. Oslobodili se od svih želja, eto Nirvane.
Hendrix

#1348 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Hendrix »

Ova prica da je zapad pidzama/radno odijelo mi nikad nije bila jasna. Ono ja sam radio po 60 sati min u nasoj firmi, vikende...ostajao do ponoci nekada bez ikakve dodatne naknade. Kakva kafa jebena po danu? Radis i ides kuci spavat i vikendom se oporavljam, to jest jedan dan slobodan vikenda. Ides na sastanak po danu u grad i ono gledas ljudi sjede piju kafe i kontas i ja sam ovako nekad. :-D

Takodjer mislim da ljudi i dalje mentalno zive u vremenu studiranja ili mladosti kada se stvarno kafenisalo i landaralo. Kad se jarani pozene...jaranice udaju...gotovo je ba. Nije to vise isto, nema vise spontanih piva ono sretnes lika na ulic hajmo. Ne, ode covjek kuci ima familiju, djeca cekaju. To je realnost zivota a sad sto neki i dalje furaju da je to moguce raditi sa poslom i familijom kao u mladosti...jbg. Znam ih dosta koji tako ostave zeni porodicu a oni i dalje u lokalnoj kafani smekaju srednjoskolke i glume frajere.

I ja ovo opet pricam kao neko ko radi u kao nornalnoj firmi, a imam milion primjera kako ljude izrabljuju pa i plate ne daju. Jaran mi ima 2 dana slobodno mjesecno... 2 jebena dana. I kad mu se zena poradjala jedva 3 dana izganjo. Kakav ba socijalni zivot osim ako nisi na budzetu ili bas imas srece sa poslom.
moonca

#1349 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moonca »

........evo kod mene .travar shsha travu. skoro che 18:00.. da radi za drugog, polomio bi sva drvecha. ovako.. svoj biznis.. bez srkleta.. petak... ..........noch..kad se izlazi vani, vecehre/ picha... :-)
Truba

#1350 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Truba »

Radije idem na selo biciklom gledat kokoske u susjeda i kupit 10 jaja nego s nekim na kavu
Boli me tuki za kave i druzenja
Vaznije mi je orezat vocku i pokupit lisce

Prekuco sam vas levati :mrgreen:

Uspjesno izbjegavam ljude godinama
Idealan sam za njemacku 8)
Post Reply