Potvrđujem 100%BlackRiver wrote: ↑14/11/2022 10:22 Postoje neki stereotipi o Svabama (Njemci, Austrijanci...) u koje sam ja vjerovao dok nisam poceo zivjeti ovdje.
Radim u njemačkoj firmi i osim Njemačke često smo na terenu u Poljskoj, Češkoj, Turskoj, Srbiji. Njemci, Česi, Poljaci uživaju u slobodnom vremenu nakon posla (od 18:30 do 21:00). Hala Koszyki, Nowy Swiat su puni svijeta nakon radnog vremena, isto je i u Brnu na Stredu, Nirnbergu Konigstrase... U Varšavi ima više arapskih fast food trafika nego svih zapadnih fast food lanaca zajedno. E sad, tradicionalnom Bošnjaku nije se lako naviknuti na tu kulturu, sva ta druženja su uz alkohol i većinom jela sa svinjetinom. Ali i bez toga se vrijeme može kvalitetno provesti, samo sam naveo primjer socijalizacije i druženja. Što se tiče zdravstva, niko ne hvali sistem, ima čekanja i dosta ograničenja. Školstvo nije bez mane, ali djeca imaju rezultate. Koliko sam razumio Njemce, a to nije slučaj sa Poljacima, mladi (20-25 godina) postaju nezainteresirani za posao i nemaju odgovornost. Nisam stekao utisak o procentu, da li je to više ili manje u odnosu na naše mlade osobe.