Hepokov hercegovački pekmez 65g šećera na 100g proizvoda a kao "domaće"nasa wrote:Jeste ranije bilo vise kvalitetnih stvari kod nas ali ima jos uvijek...Npr.imamo vrhunskih marmelada, u nizu prodavnica mozes naci domaca jaja , sireve, kajmak, domacu tjesteninu, brasna s mlina, odlican med, domace sokove za razgadjanjeitd.
Sto se tice pite, jos uvijek se pravi mahom tradicionalno...ja sam bas ljetos gledala u jednoj buregdzinici kako radnica donosu ulje u flasama, kese blitve, brasno...nista bolje ni ja ne bih kupila da sama pravim...
Sto se povrca I voca tice tu je stvarno osjetnopala kvaliteta....moras imati nekog ko sije da bi pojeo kvalitetno.
Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
- fortaleza
#1326 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
- mirsek
#1327 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Pa onda sumirajmo na ovaj nacin, sa istom kvalitetom hrane jeftinije ces proci u Njemackoj nego u BIH ne uzimajuci u obzir meso i organsku/eko/zdravu hranu koji su na zapadu skuplji.
I stalno se ponavljamo.
U Njemackoj su jeftiniji:
-- automobili
-- telekomunikacione usluge i internet
-- hrana u veletrgovinama
-- odjeca i obuca na akcijama
Bonusi:
-- mjesecni dodaci za rodjenje djeteta do njegove 18 godine i perspektiva za djecu
-- veca primanja prosjecno 3-4 puta u odnosu na BIH sa dobrim potencijalom da rastu u buducnosti
-- organizovan i uredjen sistem
U BIH su jeftiniji:
-- rezije i kirija
-- gorivo
-- hrana u restoranima i izlasci
-- prevoz
Bonusi:
-- tvoj jezik, rodbina i raja
-- druzenje i derneci
Mane su:
-- 3-4 puta manja plata sa skromnim potencijalom da naraste u buducnosti
-- neorganizovan i neuredjen sistem
-- neperspektivna buducnost za djecu
I stalno se ponavljamo.
-- automobili
Bonusi:
-- mjesecni dodaci za rodjenje djeteta do njegove 18 godine i perspektiva za djecu
-- veca primanja prosjecno 3-4 puta u odnosu na BIH sa dobrim potencijalom da rastu u buducnosti
U BIH su jeftiniji:
-- rezije i kirija
-- gorivo
-- prevoz
Bonusi:
-- druzenje i derneci
Mane su:
Last edited by mirsek on 29/09/2015 19:53, edited 1 time in total.
-
Last December
#1328 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Zato meni nana zamota travničkih ćevapa kad putujem u švabiju i ja onda to sebi pečem tri mjeseca 
Imam ja par jarana što standard u EU ocjenjuju isključivo cijenama pive, naravno najjeftinije, u AT ima neka razvodnjena piva, oko 40 centi, sjećam se da sam mu to kupovo svaki dan kad se vrati sjeban s posla onda se salijeva to u sebe
Ovaj drugi jaran ocjenjuje standar cijenom Nutele i kvalitetom iste, pa kaže da kod nas nutela nije isto što i u AT, dok je u CZ isto druga nutela, u DE treća i tako
Imam ja par jarana što standard u EU ocjenjuju isključivo cijenama pive, naravno najjeftinije, u AT ima neka razvodnjena piva, oko 40 centi, sjećam se da sam mu to kupovo svaki dan kad se vrati sjeban s posla onda se salijeva to u sebe
Ovaj drugi jaran ocjenjuje standar cijenom Nutele i kvalitetom iste, pa kaže da kod nas nutela nije isto što i u AT, dok je u CZ isto druga nutela, u DE treća i tako
- mirsek
#1329 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Da li znas da su smanjili udio ljesnika u nuteli za nase prostore pravdajuci to fantomskom anketom u kojoj ljudima na nasim prostorima odgovara ukus nutele sa manje ljesnika ?Last December wrote:Zato meni nana zamota travničkih ćevapa kad putujem u švabiju i ja onda to sebi pečem tri mjeseca
I naravno da nije ista nutela za nas i za svabu.
Nije ista ni americka nutela u odnosu na njemacku.
Last edited by mirsek on 29/09/2015 19:57, edited 1 time in total.
- insomnia78
#1330 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Deder uporedi osiguranje za auto, cijene servisa za auto, cijene obdanista i pelena, porez na nekretnine, ovaj drugi porez "na mjesto zivljenja" koji placas i ako si podstanar, cijenu kakvog majstora...mirsek wrote:Pa onda sumirajmo na ovaj nacin, sa istom kvalitetom hrane jeftinije ces proci u Njemackoj nego u BIH ne uzimajuci u obzir meso i organsku/eko/zdravu hranu koji su na zapadu skuplji.
I stalno se ponavljamo.
-- automobili
Bonusi:
U BIH su jeftiniji:
-- rezije i kirija
-- gorivo
-- prevoz
Bonusi:
-- druzenje i derneci
Mane su:
-
sha_ba
#1331 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Bogami mi bezze poredite nesto sto nije za poredjenje....
-
Last December
#1332 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Znam za to al nije mi poenta bila kvalitet nutele nego njegov jelovnik koji je mahom sazdan od slatkiša i sl.mirsek wrote:Da li znas da su smanjili udio ljesnika u nuteli za nase prostore pravdajuci to fantomskom anketom u kojoj ljudima na nasim prostorima odgovara ukus nutele sa manje ljesnika ?Last December wrote:Zato meni nana zamota travničkih ćevapa kad putujem u švabiju i ja onda to sebi pečem tri mjeseca
I naravno da nije ista nutela za nas i za svabu.
Nije ista ni americka nutela u odnosu na njemacku.
- mirsek
#1333 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Jbg. Nesanice de vise navedi koliko ti iznosi taj porez da vidimo koliko ti je budzet opterecen sa njim pa da vidimo da li ce ta skromna 3-4 puta veca plata na zapadu moci da se nosi sa tim.insomnia78 wrote:Deder uporedi osiguranje za auto, cijene servisa za auto, cijene obdanista i pelena, porez na nekretnine, ovaj drugi porez "na mjesto zivljenja" koji placas i ako si podstanar, cijenu kakvog majstora...mirsek wrote:Pa onda sumirajmo na ovaj nacin, sa istom kvalitetom hrane jeftinije ces proci u Njemackoj nego u BIH ne uzimajuci u obzir meso i organsku/eko/zdravu hranu koji su na zapadu skuplji.
I stalno se ponavljamo.
-- automobili
Bonusi:
U BIH su jeftiniji:
-- rezije i kirija
-- gorivo
-- prevoz
Bonusi:
-- druzenje i derneci
Mane su:
A navedi imas li i koliki ti je dodaka na dijete pa da i to ukalkulisemo.
-
vade_mecum
#1334 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
odvadi malo, toliko u DE bruto ne zaradjuju ni ljudi u mid-managementu, a o netto ni da ne pricamHM 2011 wrote:Evo baš je ista tema na zabranjenom forumu ali aspekt Ljekari koji putuju iz države...
zarađuju oko 6,700 EUR mjesečno....![]()
A nostalgija i tako dalje - za nostalgiju treba nešto što te veže - mene veže posao i porodica i šira familija osim šire familije sve nosim sa sobom.....
Ima nešto što se zove život - a za život treba love....
I onda tamo negdje sa 65 se vratiti u BiH i nakon danke Deuchland fola reći e jesam se zeznuo što sam otišao vani i fino penzijica ili 5x životni standard ovoga u BiH....
- mirsek
#1335 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Mom rodjaku je ponudjeno da bude zamjenik sefa klinike u DE za 8000 eura i to je vrlo realna cifra.vade_mecum wrote:odvadi malo, toliko u DE bruto ne zaradjuju ni ljudi u mid-managementu, a o netto ni da ne pricamHM 2011 wrote:Evo baš je ista tema na zabranjenom forumu ali aspekt Ljekari koji putuju iz države...
A nostalgija i tako dalje - za nostalgiju treba nešto što te veže - mene veže posao i porodica i šira familija osim šire familije sve nosim sa sobom.....
I onda tamo negdje sa 65 se vratiti u BiH i nakon danke Deuchland fola reći e jesam se zeznuo što sam otišao vani i fino penzijica ili 5x životni standard ovoga u BiH....
-
sha_ba
#1336 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
mirsek ako nije frka, dje zivis?
-
KIseljak12
#1337 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
@fortaleza: svaka cast na napisanom, potpisujem od-do. Kvaliteta masovno dostupne hrane (dakle ne racunamo jaja i sl. "preko stele" ili male kolicine u rijetkim prodavnicama) je mnogo opala zadnjih 10-15 godina te dalje opada.
Sta ste se ufatili Aldija, Lidla itd. i jedni i drugi. Nije bitno koliko kosta hrana u prosjeku, nego koji udio primanja ide na nju, koji na rezije..
Bila neki dan anketa na Klixu, "Na sta najvise trosite?", odgovor #1 je bio "Hrana". Znate li sta to govori o standardu? Npr, oko 30% primanja mi idu na stan i rezije, oko 40-50% na hranu, ostaje mi 20%-30% za higijenu, odjecu, obucu, putovanja, razne luksuze, izlaske, p.m. i jos se osjecam sretnim i situiranim jer znam ljudi kojima 60% primanja ode na rezije (a zive u svom).
Ako vas bas zanima, uporedite profil trosenja u zemljama zapadne Evrope i kod nas, pa ce vam biti jasno.
Poredjenje cigara, alkohola, kafana, restorana i sl. je malo paglu, jer ne ide narod radi Michelinovih zvjezdica. Poredjenje organske hrane takodjer ne pije vode jer ista je i kod nas skupa.
Da rezimiramo,
Ako uzmemo da se bavite istim poslom ovdje i vani, npr. racunovodja.
Uporedite cijene organske hrane kod nas i vani, koji % primanja biste morali izdvojiti za iste?
Uporedite cijene najjeftinije hrane ovdje i vani, koji % primanja....
Posmatrajuci samo ovaj faktor, doci cete do zanimljivih rezultata. A gdje je sistemska korupcija svuda? drzava za rodjaka? narod zna? neefikasnost drzavnog aparata? neefikasnost javnog skolstva, zdravstva, policije, pravosudja, poreskih organa, inspekcija? Ganjanje papira, salteri, salteruse, infrastruktura koja se raspada? Sasvim ce vam biti jasno gdje je "jeftinije".
P. S.
@Insomnia: poredis telecu koljenicu koja je vjerovatno juneca i to ZHNJ. kategorije sa telecim FILE-om kupljenim u normalnoj ponudi svjezeg mesa.
Sta ste se ufatili Aldija, Lidla itd. i jedni i drugi. Nije bitno koliko kosta hrana u prosjeku, nego koji udio primanja ide na nju, koji na rezije..
Bila neki dan anketa na Klixu, "Na sta najvise trosite?", odgovor #1 je bio "Hrana". Znate li sta to govori o standardu? Npr, oko 30% primanja mi idu na stan i rezije, oko 40-50% na hranu, ostaje mi 20%-30% za higijenu, odjecu, obucu, putovanja, razne luksuze, izlaske, p.m. i jos se osjecam sretnim i situiranim jer znam ljudi kojima 60% primanja ode na rezije (a zive u svom).
Ako vas bas zanima, uporedite profil trosenja u zemljama zapadne Evrope i kod nas, pa ce vam biti jasno.
Poredjenje cigara, alkohola, kafana, restorana i sl. je malo paglu, jer ne ide narod radi Michelinovih zvjezdica. Poredjenje organske hrane takodjer ne pije vode jer ista je i kod nas skupa.
Da rezimiramo,
Ako uzmemo da se bavite istim poslom ovdje i vani, npr. racunovodja.
Uporedite cijene organske hrane kod nas i vani, koji % primanja biste morali izdvojiti za iste?
Uporedite cijene najjeftinije hrane ovdje i vani, koji % primanja....
Posmatrajuci samo ovaj faktor, doci cete do zanimljivih rezultata. A gdje je sistemska korupcija svuda? drzava za rodjaka? narod zna? neefikasnost drzavnog aparata? neefikasnost javnog skolstva, zdravstva, policije, pravosudja, poreskih organa, inspekcija? Ganjanje papira, salteri, salteruse, infrastruktura koja se raspada? Sasvim ce vam biti jasno gdje je "jeftinije".
P. S.
@Insomnia: poredis telecu koljenicu koja je vjerovatno juneca i to ZHNJ. kategorije sa telecim FILE-om kupljenim u normalnoj ponudi svjezeg mesa.
- insomnia78
#1338 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Al zamjenik sefa klinike
Sta mislis kolko zaradjuje obicni doktor jbg ti
Sta mislis kolko zaradjuje obicni doktor jbg ti
-
vade_mecum
#1339 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
jedna stvar je biti sef klinikemirsek wrote:Mom rodjaku je ponudjeno da bude zamjenik sefa klinike u DE za 8000 eura i to je vrlo realna cifra.vade_mecum wrote:odvadi malo, toliko u DE bruto ne zaradjuju ni ljudi u mid-managementu, a o netto ni da ne pricamHM 2011 wrote:Evo baš je ista tema na zabranjenom forumu ali aspekt Ljekari koji putuju iz države...
- mirsek
#1340 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Ja sam u Sarajevu ali imam rodbine i prijatelja manje vise svuda po zapadu.sha_ba wrote:mirsek ako nije frka, dje zivis?
-
vade_mecum
#1341 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
i da, u DE plate se ugovaraju bruto od koje se odbijaju razni porezi pa da znate kada vas krenu prepadati rodjaci sa hiljadama ojra 
-
sha_ba
#1342 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
hvala na odgovorumirsek wrote:Ja sam u Sarajevu ali imam rodbine i prijatelja manje vise svuda po zapadu.sha_ba wrote:mirsek ako nije frka, dje zivis?
- mirsek
#1343 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Tacno ali on ti nije napisao da tu platu od 6700 eura ima kao pocetnik i bez iskustva, to si ti zakljucio.vade_mecum wrote:jedna stvar je biti sef klinike, a druga je tek poceti, a vecina doktora koji idu odavde su ili frisko sa fakulteta ili frisko sa staziranja. tesko da ce otici i jedan doktor koji ima 5-10 godina staza (naravno da i za ovo ima izuzetaka).
- insomnia78
#1344 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
On napisa kila domace teletineKIseljak12 wrote: @Insomnia: poredis telecu koljenicu koja je vjerovatno juneca i to ZHNJ. kategorije sa telecim FILE-om kupljenim u normalnoj ponudi svjezeg mesa.
-
KIseljak12
#1345 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Meni se ucinilo da je bio neki isjecak iz novina, za koji nisu bili navedeni izvori; ako je tako bilo onda je do mene. Da dodam da mi nije jasno mjerenje kvalitete zivota cijenom mesa. Idite onda u Urugvaj, Argentinu, svaki dan teletina jaro.insomnia78 wrote:On napisa kila domace teletineKIseljak12 wrote: @Insomnia: poredis telecu koljenicu koja je vjerovatno juneca i to ZHNJ. kategorije sa telecim FILE-om kupljenim u normalnoj ponudi svjezeg mesa.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#1346 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
I vi koji ste vani, kome biste savjetovali da ide, a kome ne biste?
-
Last December
#1347 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Dobro ajd jebo teletinu, moyda je ipak bila krmetina, to sam reko da ne uvrijedim konstitutivne narode, meni ne smeta
, fazon je bilo da je HERGESTELT IN OESTERREICH, to je pisalo i bilo je 3,5 evra kilo odrezaka. Meso je bilo krto i nemasno, to sam kupovao svakog utorka u Pennyju.
To je bilo samo jednom nedjeljno pa pretpostavljam da su to bila yalihe kojih se trebalo rijesiti, znaci meso koje je staro max 7 dana recimo.
@ kiseljak, da ja mjerim kvalitet zivota cijenom mesa jer sam mesojed, pivopije pivom a vegani nutelom itd.
To je bilo samo jednom nedjeljno pa pretpostavljam da su to bila yalihe kojih se trebalo rijesiti, znaci meso koje je staro max 7 dana recimo.
@ kiseljak, da ja mjerim kvalitet zivota cijenom mesa jer sam mesojed, pivopije pivom a vegani nutelom itd.
Last edited by Last December on 29/09/2015 20:21, edited 1 time in total.
- mirsek
#1348 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Odlicno i vrlo konstruktivno pitanje._BataZiv_0809 wrote:I vi koji ste vani, kome biste savjetovali da ide, a kome ne biste?
Kojoj struci, u koje zapadne gradove, sa kojim bh standardom se ne isplati ici vani itd.
-
KIseljak12
#1349 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Ne smeta ni meni, ali smeta formiranju cijeneLast December wrote:Dobro ajd jebo teletinu, moyda je ipak bila krmetina, to sam reko da ne uvrijedim konstitutivne narode, meni ne smeta, fazon je bilo da je HERGESTELT IN OESTERREICH, to je pisalo i bilo je 3,5 evra kilo odrezaka. Meso je bilo krto i nemasno, to sam kupovao svakog utorka u Pennyju.
-
KIseljak12
#1350 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Jebiga, ja sam nestrpljiv pa mjerim brzinom usluga i jos nekim stvarima koje nisu za javnost, a koje jako lose stoje u BiH.Last December wrote:Dobro ajd jebo teletinu, moyda je ipak bila krmetina, to sam reko da ne uvrijedim konstitutivne narode, meni ne smeta, fazon je bilo da je HERGESTELT IN OESTERREICH, to je pisalo i bilo je 3,5 evra kilo odrezaka. Meso je bilo krto i nemasno, to sam kupovao svakog utorka u Pennyju.