Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Rasprave o filozofskim temama.
Locked
zlokruhovic

#1326 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by zlokruhovic »

Towelie wrote:
Ako neko kaže :"Vidi ovde je u kuranu potvrđena embriologija , evolucija,...." , a kad pitaš gde je pominjanje mozga?! , onda kao to nije bitno , već je bitno ono što samo vernici hoće da je bitno.
Zamisli kad bi se tako spominjale sve stvari vezane za nauku u Kur'anu. Kur'an bi mozda imao 10 000 stranica ako ne i vise. Postavlja se pitanje je li to uopste potrebno? Naravno da nije. Ima preko 1 000 ajeta vezanih za nauku sto je sestina Knjige i to je sasvim dovoljno.
Nema ama ništa vezano za nauku , jer da ima onda bi bilo i naučnih dokaza u kuranu jer nauka bez dokaza ne postoji.

Opet ponavljam , ne smeš poentirati na tome da postoji nešto vezano za nauku u kuranu a da nema pominjanja mozga kao osnovnog organa za znanje i spozanju stvarnosti.
I ako se pominje srce onda je prosto nemoguće da se ne pominje mozak iz razloga koje sam naveo , a da ne govorim kako se dokazuje kako kuran zna za embriologiju a za mozak ništa ne kaže.
zlokruhovic

#1327 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by zlokruhovic »

sherbett wrote:
zlokruhovic wrote: Nisam ni sumnjao da ću dobiti ovakav odgovor. :lol:

Kad čovek imasrčanu manu ili doživi infarkt on i dalje može biti vernik , dok ako te neko okine bejsbol palicom po glavi postoji velika mogućnost da ne samo da ćeš zaboraviti religiju,boga,srce i dušu , nego nećeš prepoznati ni najbliže osobe iz porodice.
Ali nema veze , bitna je pumpa za krv. :D

Nego odakle dolazi razum , jel iz srca ili mozga??
pa da! I u čemu je problem?
Hoćeš da kažeš da ljudi koji imaju fizičko oštećenje mozga nemaju dušu, ili duh? Da su samo roba s greškom?

Mislim da je i to "srce" neka metafora. Ja ju iskreno još nisam shvatila, ono kad kažu "otvorite dušu i srce za Riječ božju"..
Mislim da to podrazumjeva čisto srce..u smislu da je očišćeno od ljutnje, zavade, strahova, boli,...

Razum bi trebao da bude iz mozga. Ali mozak za razum nije dovoljan. Vidiš to po primjerima iz povijesti. Npr. Hitler, izuzetno inteligentan i sposoban vođa, ali nije dovoljno da bude čovjek. Što je njemu nedostajalo da je uradio što je uradio što je njega vodilo? Mozak? Razum? srce? Duša? šta mu je falilo? Pameti sigurno ne
sad kada bi ulazili dublje u tumačenje tih metafora, morali bi da budemo i dobri psiholozi, u svakom slučaju..mozak te ne čini čovjekom.
Ne podvaljuj tako što iskrivljuješ moj post.

Kažem da čovek sa doživljenim infartkom može i dalje verovati u boga i biti isti čovek , dok sa bolešću mozga ili naglim oštećenjem može zaboraviti da je ikad verovao u boga i neće imati pojma šta je to duša.

Nemoj mi priočati o metaformama molim te , jer 2000 godina vernici nisu imali dilemu da je srce centar svega u čoveku , a sad se vi našli pametni da pričate o metaforama u 21.veku.
Onda mora biti sve metafora a ne samo ono što vi moderni vernici odlučite , znači kao je srce metafora onda je sigurno metafora Hristovo vaskrsnuće.
A to nijedna hrišćanin neće reči da je metafora već suva istina jer bez vasrksnuća nema hrišćanstva , jel tako??

Čuj za razum nije dovoljan mozak?? , pa šta treba osim mozga za razum?? , rebra?? , uf pardon biće da je duša osnova razuma uz mozak. :roll:
Duša nije dokazana da postoji tako da tu nema nikakvog razuma , jer razum počiva na dokazima , zar ne??

Hitler je mislio srcem tj.srce iliti nekontrolisani osećaji su mu pomutili razum pa je bez dokaza nerazumski mislio da su Nemci vrhunska a Jevreji niža rasa.
Bodkin

#1328 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Bodkin »

Towelie wrote:
Ako neko kaže :"Vidi ovde je u kuranu potvrđena embriologija , evolucija,...." , a kad pitaš gde je pominjanje mozga?! , onda kao to nije bitno , već je bitno ono što samo vernici hoće da je bitno.
Zamisli kad bi se tako spominjale sve stvari vezane za nauku u Kur'anu. Kur'an bi mozda imao 10 000 stranica ako ne i vise. Postavlja se pitanje je li to uopste potrebno? Naravno da nije. Ima preko 1 000 ajeta vezanih za nauku sto je sestina Knjige i to je sasvim dovoljno.
dobro, ajde mi reci sad ovo. daj mi nesto sto do sad nauka nije otkrila, a da tu pise. znaci buduci da se nauka stalno razvija i napreduje i otkriva nove stvari, a po tebi je to u Kuranu vec napisano i znalo se prije 1000 godina, daj mi nesto sto nauka nije otkrila. inace cu misliti da je nauka otkrila sve sto se moglo otkriti. i da, ako je sve vec zapisano u Kuranu, kako je moguce da se niko nije sjetio da uzme nesto odatle, DOKAZE, i dobije nobelovu nagradu?
zlokruhovic

#1329 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by zlokruhovic »

Bodkin wrote:
Towelie wrote:
dobro, ajde mi reci sad ovo. daj mi nesto sto do sad nauka nije otkrila, a da tu pise. znaci buduci da se nauka stalno razvija i napreduje i otkriva nove stvari, a po tebi je to u Kuranu vec napisano i znalo se prije 1000 godina, daj mi nesto sto nauka nije otkrila. inace cu misliti da je nauka otkrila sve sto se moglo otkriti. i da, ako je sve vec zapisano u Kuranu, kako je moguce da se niko nije sjetio da uzme nesto odatle, DOKAZE, i dobije nobelovu nagradu?
:thumbup:

Kao i svako proročanstvo.

U 19.veku se sve u 16 govorilo o Nostradamusu ali niko nije ni pomenuo 1. i 2.sv.rat , Hitlera ,Kenedija,.... , a dok danas kad se razglaba o Nostradamusu glavni likovi tog razglabanja su upravo Hilter i ostali koji su bili pre razglabanja.

Ekstra! :-D
Towelie

#1330 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Towelie »

Ne funkcionise to bas tako. Kur'an nema u sebi definicije neke naucne teorije ili formule i ti to sad izvuces i iskoristis za doktorski rad. Kur'an je tu da potvrdi naucna otkrica i da se svaki put iznova pokaze da je bio u pravu. Kada se govorilo o stvaranju iz nicega, pre teorije velikog praska to nista je bilo nesto vrlo neodredjeno. Moglo je da znaci dosta toga. Tek nakon sto je definisan singularitet, to "nista" je dobilo svoj smisao. Dakle,Kur'an je ponudio da tako kazem hintove za naucna otkrica, a na ljudima je da razmisljaju i da dolaze do istih. Sigurno da i danas kada citamo Kur'an nalazimo dokaze nekih stvari koje cemo tek razumeti u buducnosti samo da mi nismo toga svesni trenutno.
A kada se to dogodi, Kur'an ce adekvatno odgovoriti.
Ti mozda ocekujes da pise nesto u Kur'anu kao "O vi koji verujete, formula za jednakost mase i energije je E = mc2". :D
Ne ide to tako. Da nam je sve dato na tacni, mi nikada nista ne bismo sami naucili niti bi napredovali.
MrBega

#1331 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by MrBega »

Niti Kur an niti bilo koja vjerska ne daje nikakve "hintove" za naucna otkrica, nego manipuliraju istim da bi ih nekako inkorporirali u svoje evte tekstove, i rekli "eto vidis", Ona otkrica koja ne odgovaraju se odbacuju i proglasavaju "samo teorijama"
Bodkin

#1332 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Bodkin »

Towelie wrote:
Ne funkcionise to bas tako. Kur'an nema u sebi definicije neke naucne teorije ili formule i ti to sad izvuces i iskoristis za doktorski rad. Kur'an je tu da potvrdi naucna otkrica i da se svaki put iznova pokaze da je bio u pravu. Kada se govorilo o stvaranju iz nicega, pre teorije velikog praska to nista je bilo nesto vrlo neodredjeno. Moglo je da znaci dosta toga. Tek nakon sto je definisan singularitet, to "nista" je dobilo svoj smisao. Dakle,Kur'an je ponudio da tako kazem hintove za naucna otkrica, a na ljudima je da razmisljaju i da dolaze do istih. Sigurno da i danas kada citamo Kur'an nalazimo dokaze nekih stvari koje cemo tek razumeti u buducnosti samo da mi nismo toga svesni trenutno.
A kada se to dogodi, Kur'an ce adekvatno odgovoriti.
Ti mozda ocekujes da pise nesto u Kur'anu kao "O vi koji verujete, formula za jednakost mase i energije je E = mc2". :D
Ne ide to tako. Da nam je sve dato na tacni, mi nikada nista ne bismo sami naucili niti bi napredovali.
ok,da preformulisem. zasto ljudi sa harvarda ne uzmu onda svete knjige i prouce ih dobro, dodju do hintova i na osnovu njih dodju do otkrica i uzmu nobelovu nagradu? mada kontam, kako je moguce da sva nauka,i otkrivena i neotkrivena, stane u jednu knjigu?
fatamorgana

#1333 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by fatamorgana »

MrBega wrote:Niti Kur an niti bilo koja vjerska ne daje nikakve "hintove" za naucna otkrica, nego manipuliraju istim da bi ih nekako inkorporirali u svoje evte tekstove, i rekli "eto vidis", Ona otkrica koja ne odgovaraju se odbacuju i proglasavaju "samo teorijama"
Ili se kaže: "To još nauka nije otkrila ili potvrdila", :wink:
fatamorgana

#1334 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by fatamorgana »

zlokruhovic wrote:Pošto smo se naslušači od religjaša kako je biblija i kuran izvor sve nauke koju danas poznajemo , meni je zapeo jedan detalj.

U tzv.svetim spisima se uvek pominje ono "Otvorite dušu i srce" , a mozga ama baš nigde.

Kako to da se mozak ne pominje u svetim spisima kad je u njima već toliko znanje najavljano kao što kažu religijaši??

Uostalom možda i grešim , pa nek' mi kaže neko jel se pominje mozak u svetim spisima??
Ma mozak nije dobro viđen, previše razmišlja, postavlja suvišna pitanja, ne pokorava se ni bogu ni ljudima, :wink:
5 0 5

#1335 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by 5 0 5 »

apsidejzi wrote: 4) "zasto bih gledao kao kuran tretira zene?" - Zato sto si u prethodnom postu rekao da treba uzeti sva moguca znacenja nekog ajeta a ne ono koje se nama svidja kako bismo navodili vodu na svoj mlin i zakljucivali da se svemir siri. Ja sam samo nastavio na tvoju logiku i upitao zasto se isto ne uradi kada diskutujemo o pravima zena i robovlasnistvu gdje takodjer postoje drugacija tumacenja. Zasto na jednoj temi forsirati sva znacenja a na drugoj se ogranicavati samo na jedno. Hajmo se malo igrati integriteta.
objasni.

Indonesian gang-rape victim could be caned publicly for breaking religious law

An Indonesian woman who was brutally gang-raped as a punishment for having an affair with a married man could be caned in public for breaking religious laws.

The unnamed widow was allegedly attacked last week when a gang of eight men broke into her home, tied her and her male companion up and accused the pair of conducting an illegal sexual relationship.

The woman, 25, was then raped by each of the men, who covered her and the man in sewage waste after the attack in Banda Aceh, the Jakarta Globe has reported.

They were then handed over to officials at the Sharia office, who discovered the woman had been assaulted during interogation.

Officials there have said the sexual assault would not be taken into consideration in determining the punishment for the religious crime that she was accused of committing.

Three of the attackers, including a 13-year-old boy, have been arrested so far by police, who are working to locate the five others.

“We want the couple to be caned because they violated the religious bylaw on sexual relations,” Ibrahim Latif, the head of the Sharia office in the eastern town of Langsa, told the Globe.

“They have to be [caned] as a form of justice because the rapists will also be processed, but in a criminal court,” he added. “Besides, they’ve confessed to having sex on several previous occasions, even though the man is married and has five children.”

Langsa Police chief Adj. Sr. Comr. Hariadi and the chief of detectives Adj. Comr. M. Firdaus have not yet commented on the issue.

Under the partial Sharia exercised in Aceh, the couple face up to nine strokes of the cane if the proposed punishment goes forward.
fatamorgana

#1336 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by fatamorgana »

Last edited by fatamorgana on 08/05/2014 01:01, edited 1 time in total.
5 0 5

#1337 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by 5 0 5 »

pogresno interpretiraju islam. slab im prevod. ne razumiju maternji jezik.
fatamorgana

#1338 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by fatamorgana »

505sCrtom wrote:
vade iz konteksta ....
5 0 5

#1339 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by 5 0 5 »

fatamorgana wrote:
505sCrtom wrote:
vade iz konteksta ....
"mi zivimo u dobu poremecenih vrijednosti i to sto oni rade nije ono s cim je dosao poslanik muhammed a.s."
Towelie

#1340 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Towelie »

Eto kako vi lepo odgovarate umesto nas. Izgleda da tema daje rezultate. :D
5 0 5

#1341 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by 5 0 5 »

Towelie wrote:Eto kako vi lepo odgovarate umesto nas. Izgleda da tema daje rezultate. :D
predvidljivi ste. :)
fatamorgana

#1342 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by fatamorgana »

505sCrtom wrote:
Towelie wrote:Eto kako vi lepo odgovarate umesto nas. Izgleda da tema daje rezultate. :D
Ma ne, ovo je sandžački cinizam podebljan veh bi aj obukom.
Towelie

#1343 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Towelie »

fatamorgana wrote:
505sCrtom wrote:
Ma ne, ovo je sandžački cinizam podebljan veh bi aj obukom.
Nije tacno. Ovo sto je 505scrtom napisao bih i ja odgovorio, bez obzira sto je on bio ironican u odgovoru.
5 0 5

#1344 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by 5 0 5 »

Towelie wrote: Nije tacno. Ovo sto je 505scrtom napisao bih i ja odgovorio, bez obzira sto je on bio ironican u odgovoru.
ima li jos ovih? koja je tebi najdraza? pored ovog da arapi ne razumiju islam kako treba, najdrazi mi je, "ma to je laz. zapadnjacka propaganda pokusava da ocrni islam". :D a ima i ona, (honorable mention) "nisi ti to dobro razumio. svaka fetva ima serijski broj" :lol:
Towelie

#1345 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Towelie »

505sCrtom wrote:
Towelie wrote: Nije tacno. Ovo sto je 505scrtom napisao bih i ja odgovorio, bez obzira sto je on bio ironican u odgovoru.
ima li jos ovih? koja je tebi najdraza? pored ovog da arapi ne razumiju islam kako treba, najdrazi mi je, "ma to je laz. zapadnjacka propaganda pokusava da ocrni islam". :D a ima i ona, (honorable mention) "nisi ti to dobro razumio. svaka fetva ima serijski broj" :lol:
Jeste da se dosta cesto koristi i da mozda pomalo gubi znacenje, ali zaista je istina da to sto ti ljudi rade nije od sunneta Poslanika saws. I ponovicemo to koliko god puta je potrebno. :)
Mozda smo malo dosadni s tim, ali istina ima prioritet.
5 0 5

#1346 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by 5 0 5 »

Towelie wrote: Jeste da se dosta cesto koristi i da mozda pomalo gubi znacenje, ali zaista je istina da to sto ti ljudi rade nije od sunneta Poslanika saws. I ponovicemo to koliko god puta je potrebno. :)
pa naravno da nije. nije nikad ni bio. ljudi (i muhamed je bio covjek) su i izmislili religije, pa tako i islam da bi (izmedjuostalog) mogli koristiti druge ljude. zasto je to tako tesko pojmiti. jel' ti mislis da bolje razumijes islam od ovoga ibrahima latifa, sefa serijatskog odjela? ili on samo zloupotrebljava serijat i islam da bi isibao onu jadnu silovanu zenu? isto vrijedi i za druge primjere? pa zasto nijedan bosanac ne ode dolje i objasni tim ljudima da sve rade pogresno. a ako oni rade pogresno, koji su u tom sistemu vec milenijum i po, zar nije taj cijeli koncept korumpiran i propao? cemu onda dalje insistiranje na istom? znamo da ima bolje.
zlokruhovic

#1347 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by zlokruhovic »

Towelie wrote:
505sCrtom wrote:
Jeste da se dosta cesto koristi i da mozda pomalo gubi znacenje, ali zaista je istina da to sto ti ljudi rade nije od sunneta Poslanika saws. I ponovicemo to koliko god puta je potrebno. :)
Kako je moguće da su to radili 1400 godina i praktikovali svi muslimani a ti se sad našao pametan da kažeš kako loše tumače??

Biće da si ti izokrenuo islam naopčake jer živiš u Evropi i imaš moderne vrednosti , a ne da su oni u 21.veku loše protumačili kuranske zakone.
¤ jelena ¤

#1348 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by ¤ jelena ¤ »

drugi profil wrote:Staljin bjese student teologije, Osama je malo pobrkao nesto, itd. itd.

Uglavnom vjernici su ok uz neke iznimke, ateisti su po defaultu crno zlo, uz neke iznimke, koje se mogu samo objasniti time da ipak nisu ateisti.
:D
E baš tako, a te iznimke u redovima vjernika se zapravo i ne računaju jer to nisu vjernici. :D

Mnogo grešni vjernici, koji ustrajavaju u zlodjelu i grijesima... mogu do besvjesti čvrsto vjerovat u Boga, i živjet tu svoju religiju, ali džaba im. :-) Oni nisu to što misle da jesu, jer religija zlodjela i grijehe ne dozvoljava. :lol:

A hodže i popovi najveći lopovi. :D
Edouard

#1349 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Edouard »

¤ jelena ¤ wrote:
drugi profil wrote:Staljin bjese student teologije, Osama je malo pobrkao nesto, itd. itd.

Uglavnom vjernici su ok uz neke iznimke, ateisti su po defaultu crno zlo, uz neke iznimke, koje se mogu samo objasniti time da ipak nisu ateisti.
:D
E baš tako, a te iznimke u redovima vjernika se zapravo i ne računaju jer to nisu vjernici. :D

Mnogo grešni vjernici, koji ustrajavaju u zlodjelu i grijesima... mogu do besvjesti čvrsto vjerovat u Boga, i živjet tu svoju religiju, ali džaba im. :-) Oni nisu to što misle da jesu, jer religija zlodjela i grijehe ne dozvoljava. :lol:

A hodže i popovi najveći lopovi. :D
Staljin bjese student teologije
Jest, i đavao bješe dobri anđeo...
Mnogo grešni vjernici, koji ustrajavaju u zlodjelu i grijesima... mogu do besvjesti čvrsto vjerovat u Boga...
ustrajavanje u zlodjelu nužno isključuje vjerovanje u Boga.
A hodže i popovi najveći lopovi.
često vidim da sirotinja dolazi u dvorište i na vrata popovima, vjerojatno i hodžama, znajući iz iskustva da će nešto dobiti, i zaista ne odu prazni.
Ali nisam vidio, a niti čuo da sirotinja dolazi na vrata recimo kupleraja, javnih kuća, bordela, noćnih klubova...,objekata koje sigurno drže nevjernici.
5 0 5

#1350 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by 5 0 5 »

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: genre: comedy.
Locked