Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
liyf

#13026 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Post by liyf »

FUP u Slovačkoj

Image
Image
Image
Image
GOLDZEN

#13027 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Post by GOLDZEN »

liyf wrote: 18/09/2025 00:37
GOLDZEN wrote: 16/09/2025 16:44
liyf wrote: 14/09/2025 21:41 Mislim da je i ovo prolazna faza, da će se nabaviti nešto konkretnije i kvalitetnije, a svakako mislim da si u pravu.

Imas crne multicam uniforme, crne obicne uniforme i ti mu kupis neki snj copycat Crye i svjetlo sivu 5.11 koje se ne slazu ni sa cime, jos mu das crni opasac, "pancir" i masku i onda tamno zeleni sljem, pa ko je ovdje lud :-)
"da će se nabaviti nešto konkretnije i kvalitetnije" pretpostavljam da misliš na uniforme u interventnoj? Ove su eto poprilično novi arrival u jedinicu. Ne znam čija je proizvodnja. Jel' sad Multicam definisan kao standard za apsolutno sve policijske jedinice posebne namjene? SPJ KS izgleda veoma dobro odrađeno sa tog aspekta.

Evo kod nas u TK u upotrebi imaju u upotrebi black multicam mada je i ostatak opreme u istoj boji pa nije šarenilo. Dodueše, JSP TK će se mijenjati od glave do pete pa očekujem i nove uniforme za njih (nmg se sjetiti da li je raspisan tender a pisao sam o tome ovdje haha).
nee, mislim na šljemove. Ovi dobili neke crne i zelene, a interventna dobila tamno zelene, crne i nekakve svjetlo zelene. Moglo se sacuvati novca i kupiti TW, Ops Core, na kraju krajeva od Hrvata uzeti još bolji šljem itd itd, zato kažem da ima još posla i da to treba biti bolje. Dodje dobavljac klepi cijenu od 5KM za pusku i onda se vadi po aliexpressu da bi je nasao, pa nije vrtic nego oruzana formacija :p

Uniforme su Emersonova kopija Crye, imaju i 5.11 (sive) i stare uniforme iz JSPa koje su dotrajale. SPJ ima dosta uniformi, sve dobre kvalitete, UCP, Multicam, Multicam black i default crne, kako donirane tako i kupljene, a Multicam će se koristiti jer odgovara ukupnom planiranom izgledu specijalca, samo im ona presvlaka za šljem ne stoji i ne treba (zasad)

Nadam se da ce svaka kantonalna specijalna jedinica dobiti neko osvjezenje, u Zenici je pocelo, Tuzla je bas u kriticnom stanju (bez uvrede ali su vam MUP-KUCZ havarisani, treba vam 30 miliona da stanete na noge) a u jos gorem su ovi manji kantoni. Bilo bi odlicno da se ima drzavni centar za obuku specijalnih jedinica, pa se skupi SBK i KS, K10 i BPK itd itd, razmjenjujes iskustvo, gradis odnos kako sa svojom tako i sa drugim jedinicama, sto je jedna od najbitnijih stvari u ovom poslu. U Americi je to malo decentralizovano ali opet postoje prakse, taktike, formacije, manevri itd. koji su nacionalno regulisani i svaka agencija ga mora pratiti, bio FBI NASA ili neka selendra. ubacis element vojske, marinaca sa elementom lokalne i federalne policije i djelovace kao ista jedinica u roku od 10 minuta itd..
Tuzlanska JSP će isto tako dobiti totalni makeover. Ali u pravu si. Do prije par godina stanje u MUP-u TK je bilo katastrofa. Ima još mnogo posla ali dosta toga je urađeno. Nova vozila za sve PS, novi oklop, novo naoružanje, ulaganje u sisteme veze, obnova objekata... CZ ne pratim ali eto vidim ih na terenu. Znam da im dosta toga nedostaje. Posljedica zanemarivanja potreba ovih institucija godinama i godinama.

Što se tiče ovog centra za obuku.. imamo nešto slično :D . FUP već neko vrijeme provodi obuku specijalnih jedinica zajedno sa MUP-ovima TK, KS, USK i SBK. Baš fina ekipa moglo bi se reći. :)

Baš si optimističan ako misliš da su trenutni šljemovi privremeno rješenje. Nema toga kod nas osim ako ne ispadne teški promašaj pa to dođe u medije koji naprave pritisak. Prisjeti se 800k (ne sjecam se tačne cifre) KM koji su bačeni na nabavku pancira koji nisu bili odgovarajući. Tek nakon pritiska javnosti došlo je nabavke ovih Plate Carriera ali za sad samo za SPJ.
GOLDZEN

#13028 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Post by GOLDZEN »

Usput DKPT je dobio nove puške i balističke prsluke. Zna li neko šta je u pitanju? Nova odjeća i obuća im je u fazi nabavke.
moonco
Grijem se na: Plin
Horoskop: Vaga

#13029 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Post by moonco »

archi_a wrote: 19/09/2025 22:25 Uh, hvala Bogu, ja mislio dobili i peti, ko bi od kuknjave opstao.
:D :bih:
Mi bi trebali imati najmanje oko 25 novih oklopnih vozila.
GOLDZEN

#13030 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Post by GOLDZEN »

moonco wrote: 19/09/2025 23:57
archi_a wrote: 19/09/2025 22:25 Uh, hvala Bogu, ja mislio dobili i peti, ko bi od kuknjave opstao.
22 je naručeno na 4 kantona (+ FUP)
liyf

#13031 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Post by liyf »

GOLDZEN wrote: 19/09/2025 22:58
liyf wrote: 18/09/2025 00:37
GOLDZEN wrote: 16/09/2025 16:44

"da će se nabaviti nešto konkretnije i kvalitetnije" pretpostavljam da misliš na uniforme u interventnoj? Ove su eto poprilično novi arrival u jedinicu. Ne znam čija je proizvodnja. Jel' sad Multicam definisan kao standard za apsolutno sve policijske jedinice posebne namjene? SPJ KS izgleda veoma dobro odrađeno sa tog aspekta.

Evo kod nas u TK u upotrebi imaju u upotrebi black multicam mada je i ostatak opreme u istoj boji pa nije šarenilo. Dodueše, JSP TK će se mijenjati od glave do pete pa očekujem i nove uniforme za njih (nmg se sjetiti da li je raspisan tender a pisao sam o tome ovdje haha).
nee, mislim na šljemove. Ovi dobili neke crne i zelene, a interventna dobila tamno zelene, crne i nekakve svjetlo zelene. Moglo se sacuvati novca i kupiti TW, Ops Core, na kraju krajeva od Hrvata uzeti još bolji šljem itd itd, zato kažem da ima još posla i da to treba biti bolje. Dodje dobavljac klepi cijenu od 5KM za pusku i onda se vadi po aliexpressu da bi je nasao, pa nije vrtic nego oruzana formacija :p

Uniforme su Emersonova kopija Crye, imaju i 5.11 (sive) i stare uniforme iz JSPa koje su dotrajale. SPJ ima dosta uniformi, sve dobre kvalitete, UCP, Multicam, Multicam black i default crne, kako donirane tako i kupljene, a Multicam će se koristiti jer odgovara ukupnom planiranom izgledu specijalca, samo im ona presvlaka za šljem ne stoji i ne treba (zasad)

Nadam se da ce svaka kantonalna specijalna jedinica dobiti neko osvjezenje, u Zenici je pocelo, Tuzla je bas u kriticnom stanju (bez uvrede ali su vam MUP-KUCZ havarisani, treba vam 30 miliona da stanete na noge) a u jos gorem su ovi manji kantoni. Bilo bi odlicno da se ima drzavni centar za obuku specijalnih jedinica, pa se skupi SBK i KS, K10 i BPK itd itd, razmjenjujes iskustvo, gradis odnos kako sa svojom tako i sa drugim jedinicama, sto je jedna od najbitnijih stvari u ovom poslu. U Americi je to malo decentralizovano ali opet postoje prakse, taktike, formacije, manevri itd. koji su nacionalno regulisani i svaka agencija ga mora pratiti, bio FBI NASA ili neka selendra. ubacis element vojske, marinaca sa elementom lokalne i federalne policije i djelovace kao ista jedinica u roku od 10 minuta itd..
Tuzlanska JSP će isto tako dobiti totalni makeover. Ali u pravu si. Do prije par godina stanje u MUP-u TK je bilo katastrofa. Ima još mnogo posla ali dosta toga je urađeno. Nova vozila za sve PS, novi oklop, novo naoružanje, ulaganje u sisteme veze, obnova objekata... CZ ne pratim ali eto vidim ih na terenu. Znam da im dosta toga nedostaje. Posljedica zanemarivanja potreba ovih institucija godinama i godinama.

Što se tiče ovog centra za obuku.. imamo nešto slično :D . FUP već neko vrijeme provodi obuku specijalnih jedinica zajedno sa MUP-ovima TK, KS, USK i SBK. Baš fina ekipa moglo bi se reći. :)

Baš si optimističan ako misliš da su trenutni šljemovi privremeno rješenje. Nema toga kod nas osim ako ne ispadne teški promašaj pa to dođe u medije koji naprave pritisak. Prisjeti se 800k (ne sjecam se tačne cifre) KM koji su bačeni na nabavku pancira koji nisu bili odgovarajući. Tek nakon pritiska javnosti došlo je nabavke ovih Plate Carriera ali za sad samo za SPJ.
SDA posla, sve su civilne strukture uništili dok im nije palo na glavu da će ih upravo ta policija braniti, hitna spašavati a vatrogasci gasiti.

Istina, počelo se o tome pričati nakon obuka sa Amerikancima i vanjskim jedinicama (isto kao što je opremanje JSPPBD došlo nakon Amerikanaca). Opet je to slabo jer je oprema na totalno različitim nivoima, ali je fina inicijativa i zdrava priča (rijetko u fupu)

Pa ja se nadam da jesu jer ovo ne stoji nikome, hajde funkcionalnost ali sam izgled je grozan, i daltonista vidi da ovo ne ide ovako, 2 policajca 2 boje šljema i 2 boje presvlake, nisu imali crnu boju pa uzeli crvenu :run:
GOLDZEN wrote: 19/09/2025 23:04 Usput DKPT je dobio nove puške i balističke prsluke. Zna li neko šta je u pitanju? Nova odjeća i obuća im je u fazi nabavke.
Jedino ako bi poslao kakvu sliku, tu okoćenu srbadiju ne pratim ali imaju dobru jedinicu

btwPolicija Brčko Distrikta je u prošloj godini nabavila nove SCAR-L, šljemove, PVS31MC naočale za noćni vid, uniforme, elektrošokere, optičke nišane i u potpunosti promijenila izgled svog JSPa.
plavi_E

#13032 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Post by plavi_E »

Ima li kakvih analiza ovog zadnjeg mimohoda i parade u susjedstvu i komsiluku i uticaja na probosansku taktiku i strategiju odbrane?
Prpa.ba

#13033 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Post by Prpa.ba »

Demilitarizovani protektorat moze samo spremiti luga za bacanje u oci cetnicima. Ili sada modernije, cetnickim dronovima.
plavi_E

#13034 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Post by plavi_E »

Bolan Prpa ne bacaj tolike crnjake. Mislim da ipak ima prostora za reakciju. Primjer iz proslog rata. I tad je velikosrpska strana imala ogromu prednost u oklopu. Dolaskom HJ-8 sve se promjenilo. Nadmoc u zraku se takodje moze rijesti adekvatnim PVO. Sacekajmo sta je Zukiye dogovorio u Turkiye po pitanju PVO. I naravno dronovi bi trebali biti vazan segment strategije odbrane BiH. Ali neko bi trebao definisati strategiju i gurati to na terenu u sklopu OS BiH, MUP-ova i Namjenske industrije.
liyf

#13035 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Post by liyf »

plavi_E wrote: 21/09/2025 16:06 Ima li kakvih analiza ovog zadnjeg mimohoda i parade u susjedstvu i komsiluku i uticaja na probosansku taktiku i strategiju odbrane?
ako se zapuca zguziće nas, ovi sa zapada vjerovatno bezbolnije nego ovi sa istoka, ali guzica ne gine
liyf

#13036 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Post by liyf »

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine generalpukovnik Gojko Knežević na Vojnoj Paradi "Snaga Jedinstva", Beograd, Srbija :bih: (on je ovaj debeli)

Image
GOLDZEN

#13037 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Post by GOLDZEN »

liyf wrote: 20/09/2025 21:57
liyf wrote: 18/09/2025 00:37 nee, mislim na šljemove. Ovi dobili neke crne i zelene, a interventna dobila tamno zelene, crne i nekakve svjetlo zelene. Moglo se sacuvati novca i kupiti TW, Ops Core, na kraju krajeva od Hrvata uzeti još bolji šljem itd itd, zato kažem da ima još posla i da to treba biti bolje. Dodje dobavljac klepi cijenu od 5KM za pusku i onda se vadi po aliexpressu da bi je nasao, pa nije vrtic nego oruzana formacija :p

SDA posla, sve su civilne strukture uništili dok im nije palo na glavu da će ih upravo ta policija braniti, hitna spašavati a vatrogasci gasiti.

Istina, počelo se o tome pričati nakon obuka sa Amerikancima i vanjskim jedinicama (isto kao što je opremanje JSPPBD došlo nakon Amerikanaca). Opet je to slabo jer je oprema na totalno različitim nivoima, ali je fina inicijativa i zdrava priča (rijetko u fupu)

Pa ja se nadam da jesu jer ovo ne stoji nikome, hajde funkcionalnost ali sam izgled je grozan, i daltonista vidi da ovo ne ide ovako, 2 policajca 2 boje šljema i 2 boje presvlake, nisu imali crnu boju pa uzeli crvenu :run:
GOLDZEN wrote: 19/09/2025 23:04 Usput DKPT je dobio nove puške i balističke prsluke. Zna li neko šta je u pitanju? Nova odjeća i obuća im je u fazi nabavke.
Jedino ako bi poslao kakvu sliku, tu okoćenu srbadiju ne pratim ali imaju dobru jedinicu

btwPolicija Brčko Distrikta je u prošloj godini nabavila nove SCAR-L, šljemove, PVS31MC naočale za noćni vid, uniforme, elektrošokere, optičke nišane i u potpunosti promijenila izgled svog JSPa.
Nemam slika, ne pratim ih ni ja a viđam ih samo u Potočarima na komemoraciji i dženazi. Zato i pitam da slučajno neko ne zna.
liyf

#13038 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Post by liyf »

GOLDZEN wrote: 21/09/2025 18:40
liyf wrote: 20/09/2025 21:57

Nemam slika, ne pratim ih ni ja a viđam ih samo u Potočarima na komemoraciji i dženazi. Zato i pitam da slučajno neko ne zna.
Ja ne znam, viđam ih i ja često, zadnji put na obuci sa LVMPD i našim agencijama i nosili su standardne multicam uniforme koje imaju već duže vrijeme
GOLDZEN

#13039 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Post by GOLDZEN »

Ključni dio plana su pregovori s opozicijom iz RS-a, a čiji zastupnici su ranije istakli da je "neprihvatljivo" izdvajanje veće količine novca za Ministarstvo odbrane, te finansiranje institucija kulture kroz budžet.

Prijedlog uključuje manje novca za Ministarstvo odbrane

Kako bi adresirali kritike zbog novca koji se dodatno izdvaja za Ministarstvo odbrane BiH, plan je da se umjesto 28 miliona KM, budžetom izdvajanje poveća za 22 miliona KM
🤡🤡
Prpa.ba

#13040 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Post by Prpa.ba »

Kompromisni ce ulaganje smanjiti na 100.000 KM i nabavljenih 50 sljemova prebaciti na skrbnistvo Vojsci Republike Srpske, jer i to je BiH. :mrgreen:
moonco
Grijem se na: Plin
Horoskop: Vaga

#13041 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Post by moonco »

GOLDZEN wrote: 20/09/2025 00:30
Sa donacijama oklopnih vozila OSBiH? Zna li se o kojem se broju radi?

MUP, FUP, OSBiH sve zajedno? 22 + 4 Kirpi 2?
GOLDZEN

#13042 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Post by GOLDZEN »

moonco wrote: 23/09/2025 20:08
GOLDZEN wrote: 20/09/2025 00:30

Sa donacijama oklopnih vozila OSBiH? Zna li se o kojem se broju radi?

MUP, FUP, OSBiH sve zajedno? 22 + 4 Kirpi 2?
Da, to je to.
GOLDZEN

#13043 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Post by GOLDZEN »

Obavijest za građane - Primjena body kamera u redovnim poslovima i zadacima u Upravi policije MUP-a Kantona Sarajevo, bit će u potpunosti funkcionalna od četvrtka, 25.09.2025. godine.
dr_Evil

#13044 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Post by dr_Evil »

Da se razumijemo ja sam uz Komsica u ovom problemu, ali ovo je komentar na @archi_a i njegovu ekipu. Gledaj na sta nam kasarne lice, a smijemo se Vucicevim dimnim tenkovima :S

U druga Marsala bi ovo noktaricom pokosili

https://bljesak.info/vijesti/politika/e ... sic/533850
liyf

#13045 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Post by liyf »

Danas C17 i C130 na SJJ
liyf

#13046 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Post by liyf »

liyf wrote: 24/09/2025 13:56 Danas C17 i C130 na SJJ
C17 NATOv SAC (nabavka OS?)
C130 njemacki cini mi se

@GOLDZEN znades li sta je
GOLDZEN

#13047 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Post by GOLDZEN »

liyf wrote: 24/09/2025 14:00
liyf wrote: 24/09/2025 13:56 Danas C17 i C130 na SJJ
C17 NATOv SAC (nabavka OS?)
C130 njemacki cini mi se

@GOLDZEN znades li sta je
Ništa za nas. Vjerovatno prebacivanje nekih stvari za potrebe neke od država koje su u sastavu EUFOR-a. Posao me ubi pa nemam vremena da se raspitam. Da neće holanđani opet doći haha. Isti je pattern kao i prošli put. Povratak u Mađarsku. Uskoro treba da sleti još jedan C17.
GOLDZEN

#13048 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Post by GOLDZEN »

+2 C17 inbound za Sarajevo. Dobar airlift nema šta
Dr Arsla

#13049 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Post by Dr Arsla »

plavi_E wrote: 21/09/2025 16:06 Ima li kakvih analiza ovog zadnjeg mimohoda i parade u susjedstvu i komsiluku i uticaja na probosansku taktiku i strategiju odbrane?
Za Bajram ide vojna parada OS :bih:
GOLDZEN

#13050 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Post by GOLDZEN »

GOLDZEN wrote: 25/09/2025 17:21 +2 C17 inbound za Sarajevo. Dobar airlift nema šta
Holanđani se vraćaju. Ovaj put malo više vojnika. Vazda Mađari ili Holanđani.
Post Reply