Za buku vanjske ne brini, moja Toshiba SKVP je tiha kao bubica - samo nocu kad je vani tisina, moze se i ona blago cuti(tiho zujanje kompresora i gasa pod pritiskom) i to samo iz neposredne blizine - za komsije se ne brini (pod uslovom da umzes kvalitetne >2000KM i obavezno pri ugradnji postavis dampere pod vanjsku - ranije na temi postavio sam slike dampera).CH1LE wrote:
Pozdrav svima,
Gore je amaterskaskica stana u kojem živimo supruga, sin i ja. Kvadratura je cca 68 m2. Stan je u potkrovlju sa „srednja žalost“ izolacijom (promijenili smo gro stolarije ali su zidovi potanki i pola stana je direktno ispod krova bez potkrovnog prostora.
Izuzetno mi je zanimljiva opcija grijanja na inverter klima uređaje pa bih molio savjet kako uraditi grijanja cijelog stana sa 2 jedinice? Da li ići na dva jača model ili mislite da bi sa kombinacijom jači i slabiji model mogli dobiti traženo?
Na slici je plavim pravougaonicima označena jedina realna opcija razmješataja klima uređa. Trenutno imamo jedan D klase potrošnje Vivax u dnevnom boravku koji je služio za rashlađivanje i na njegovo mjesto bi išla naravno nova jača jedinica
Dodatna stvar o kojoj razmišljam i trebam savjet je buka vanjskih jedinica koje bi bile smještene na balkonima. Tačnije koliko u stalnom radu smetaju i nama i naravno komšijama? Ovdje molim za prijedloge modela koji imaju nisku buku na vanjskim jedinicama i naravno ciljam na modele koji rade provjereno na -20 stepeni celzijusa.
Unaprijed zahvalan
Prije svega, navedi koje prostorije su vam inace povezane tj. koja vrata drzite otvorenima? Raspored stana je jako nezahvalan - nema svrhe u prostoriju od 10m2 ubaciti vrhunsku klimu jer tako ne bi nikad iskoristili njen potencijal.
Ja bih tu isao na jednu u dnevni boravak uz konvektore u ostalim prostorijama, ili eventualno jos jednom u kuhinji ali samo pod uslovom da drzite vrata prema hodniku(i kupatilu) te prema spavacoj sobi otvorenima.
Zato prvo da vidimo ovo oko vrata.