Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
Hajlac

#1301 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

CH1LE wrote:Image

Pozdrav svima,
Gore je amaterska :) skica stana u kojem živimo supruga, sin i ja. Kvadratura je cca 68 m2. Stan je u potkrovlju sa „srednja žalost“ izolacijom (promijenili smo gro stolarije ali su zidovi potanki i pola stana je direktno ispod krova bez potkrovnog prostora.

Izuzetno mi je zanimljiva opcija grijanja na inverter klima uređaje pa bih molio savjet kako uraditi grijanja cijelog stana sa 2 jedinice? Da li ići na dva jača model ili mislite da bi sa kombinacijom jači i slabiji model mogli dobiti traženo?

Na slici je plavim pravougaonicima označena jedina realna opcija razmješataja klima uređa. Trenutno imamo jedan D klase potrošnje Vivax u dnevnom boravku koji je služio za rashlađivanje i na njegovo mjesto bi išla naravno nova jača jedinica

Dodatna stvar o kojoj razmišljam i trebam savjet je buka vanjskih jedinica koje bi bile smještene na balkonima. Tačnije koliko u stalnom radu smetaju i nama i naravno komšijama? Ovdje molim za prijedloge modela koji imaju nisku buku na vanjskim jedinicama i naravno ciljam na modele koji rade provjereno na -20 stepeni celzijusa.

Unaprijed zahvalan
Za buku vanjske ne brini, moja Toshiba SKVP je tiha kao bubica - samo nocu kad je vani tisina, moze se i ona blago cuti(tiho zujanje kompresora i gasa pod pritiskom) i to samo iz neposredne blizine - za komsije se ne brini (pod uslovom da umzes kvalitetne >2000KM i obavezno pri ugradnji postavis dampere pod vanjsku - ranije na temi postavio sam slike dampera).

Prije svega, navedi koje prostorije su vam inace povezane tj. koja vrata drzite otvorenima? Raspored stana je jako nezahvalan - nema svrhe u prostoriju od 10m2 ubaciti vrhunsku klimu jer tako ne bi nikad iskoristili njen potencijal.
Ja bih tu isao na jednu u dnevni boravak uz konvektore u ostalim prostorijama, ili eventualno jos jednom u kuhinji ali samo pod uslovom da drzite vrata prema hodniku(i kupatilu) te prema spavacoj sobi otvorenima.

Zato prvo da vidimo ovo oko vrata.
Hajlac

#1302 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

@Shimano

SF je inferiorna serija klima za grijanje - SF42 je jaka kao FH25, a SF35 je jos slabija od 42-jke.

Raspon grijanja kod SF35 je 1,3 do 4,6 kW

Raspon grijanja kod FH25 je 1,0 do 6,3 kW

Na minusima ispod -10C FH25 se dosta bolje ponasa tj. zadrzava dosta vecu snagu (preko 3,5kW) od SF35.

Razlika u snazi vidi se i indirektno po snazi kompresora - 600W za SF35 naspram 950W kod FH25, kao i po kolicini gasa - 0,8 vs. 1,15 kg.

Pitaj te koje si kontaktirao za cijenu SF42 i cijenu FH25 - bice slicna jer su i po snazi slicne, s tim da je FH nova generacija toplotnih pumpi.
Last edited by Hajlac on 28/09/2013 16:23, edited 2 times in total.
Hajlac

#1303 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

motorola01 wrote:
lamudan wrote:aj teska covjeka,jel te ja moram sve ucit
konvektor ima grijac od 2kw,znaci trosi struje 2 kw grije 2 kw,isto kao i najobicnija grijalica
a klima je toplotna pumpa,ona svu toplotu u kucu upumpava iz vana,pomocu vanjske jedinice,i tako upumpavajuci 4 kw toplote ona trosi struje mozda 1000w,ta struja se ne trosi na grijanje nego na rad te pumpe,kompresor,kondenzator,ventilatori,ovo ono .....
E pa to se trazi :D . A ne ucis bolan samo mene, nego i veliku vecinu koja sve ovo cita i prikuplja informacije o grijanju na struju. Zahvaljujem :thumbup:
Samo sto je to vec x puta receno na temi :wink:
:thumbup:
Hajlac

#1304 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

motorola01 wrote:
lamudan wrote:jarane ovo je procitano 300 puta ti ko da si s marsa pao,ti nas ubjedjujes u nesto sto ja imam u kuci,a ti tek poceo citat o tome
http://www.klimacentar.com/fujitsu/inve ... 12ltc.html
ovdje je specifikacija jedne klime,na nas jezik.
De nam procitaj odavdje koliki je ucinak grijanja a kolka potrosnja struje
Vidim da trosi manje od kilovata, a koliko isporucuje, veze nemam. Ne znam koliko isporucuje obicna klima bez invertera pa da mogu uporediti sa ovom. Ne znam cemu ovakvo pitanje, jer ne bih postavljao ovakva pitanja da to sve znam! Zato tebe pitam ili nekog drugog ko zna.
Postavio sam bruku grafikona, servisnih upustava, rezultata testova itd na ovoj temi :wink: samo malo pretabiri.
Hajlac

#1305 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

lamudan wrote:hajlac jel imas jos uvijek onaj voltcraft,trazim jedan da nabavim,mozda ti ne treba vise,prodaj :D ,ove zime sam konto malo detaljisat o potrosnjama
Naravno, uvijek je prikljucen :)

Imas ih u Conradu od mozda 60 do 100 KM.
Nexura

#1306 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Nexura »

Danas sam imao priliku razgovarati sa doktorom termodinamike koji radi na jednom od sveucilista u CG te kao konsultant za jednog od japanskih proizvodjaca (namjerno ne navodim kojega).
Njegovo iskustvo govori da je razlika izmedju invertera prakticno u zemlji porijekla.
Premium klasa su uredjaji iz Japana.
Ne zaostaju previse Koreanci i drasticno napreduju svakom sezonom.
U ostale koji se mogu istaknuti su svakako turski i talijanski proizvodjaci.
Ostali danas ne ispunjavaju uvjete za prodaju u EU i prakticno se od 01/01/2013 ne mogu legalno uvoziti u EU.
Covjek mi je najjednostavnijim jezikom objasnio i naglasio da je premium segment best buy choice jer srednjerocno (5 godina) vracaju sve na 0. Prosjecni zivotni vijek Japanaca je oko 10 godina.
Kada je rijec o pumpama voda zrak covjek je izdvojio Daikina kao najinovativnijeg proizvodjaca ali za pumpe zrak zrak ne pravi razliku medju Japancima.
Uredjaj koji njega osobno fascinira je URURU SARARA ali je po njegovim rijecima jos uvijek precijenjena.
Ono sto sam i sam vidio je da je u Kanadi, Australiji, evropskim zemljama Mitsu najbolji odnos ulozenog i vracenog dok Daikin vazi za najpouzdaniji uredjaj.
Samo kao informacija u Bugarskoj se proda oko 45.000 invertera na godinu. Od toga Daikin, Mitsu, Toshiba, Fujitsu drze 74% trzista.
Cekam Daikina skidam konvektore :)
Nexura

#1307 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Nexura »

Za nevjerne Tome

FTXS42K - RXS42K

-10 C outdoor
+20 C indoor
Total capacity 2.93 kW
Power input 0,91 kW

-5 C outdoor
+22 C indoor
Total capacity 3.93 kW
Power input 0,96 kW

AFR 12,4 m3/min

ZA SVE ISPOD -10*C TU JE MASTER CARD :)
Nexura

#1308 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Nexura »

Narucio i cekam.
URURU SARARA nema model od 15000 btu na EU trzistu jos uvijek a 18000 je brat bratu bar 4000 KM.
Nexura

#1309 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Nexura »

Ne, ja sam iz Travnika!

Poenta je da ispod -10 svi, ama bas svi imaju problema i nalaze nacin da se dogrijavaju.
Ne provjetravaju, loze (ugalj, pelet, plin, lozu, struju, drvo) vise nego obicno, ukljucuju grijalice.

To je normalno za sve osim objekata energetske klase A.
Iskren da budem mislim da se ti objekti u BiH mogu na prste nabrojati.

Ali tih par dana minusa, kojih ja uistinu pamtim samo kao par dana godišnje se svodi na nešto što sam naravno spreman platiti radi komfora.

Image

http://www.cooltechairconditioning.com/ ... 3713_0.jpg

A za one koje interesuje struja koju ove masinke vuku neka pogledaju tabelu gore.
Za 42jku Starting current 6,6 A. Ako se to pomnozi sa 220 V dobije se 1452 W. I to je maksimalna moguca potrosnja uredjaja!

Image
Nexura

#1310 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Nexura »

Ovdje je jedan link za sve one koji se dvoje oko modela toplotne pumpe!
Dobar je i za ostale uređaje u kući.

http://www.topten.eu/english/building_c ... r_4kw.html
survie

#1311 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by survie »

Nexura gdje si kupio svog daikina i koliko te izasao sa ugradnjom, ja cekam dva da mi dodzu (20tka i 42ojka :izet: )
Nexura

#1312 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Nexura »

Daj molim te vidi PP.
Ne volim nikoga reklamirati.
Hajlac

#1313 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

Nexura wrote:Danas sam imao priliku razgovarati sa doktorom termodinamike koji radi na jednom od sveucilista u CG te kao konsultant za jednog od japanskih proizvodjaca (namjerno ne navodim kojega).
Njegovo iskustvo govori da je razlika izmedju invertera prakticno u zemlji porijekla.
Premium klasa su uredjaji iz Japana.
Ne zaostaju previse Koreanci i drasticno napreduju svakom sezonom.
U ostale koji se mogu istaknuti su svakako turski i talijanski proizvodjaci.
Ostali danas ne ispunjavaju uvjete za prodaju u EU i prakticno se od 01/01/2013 ne mogu legalno uvoziti u EU.
Covjek mi je najjednostavnijim jezikom objasnio i naglasio da je premium segment best buy choice jer srednjerocno (5 godina) vracaju sve na 0. Prosjecni zivotni vijek Japanaca je oko 10 godina.
Kada je rijec o pumpama voda zrak covjek je izdvojio Daikina kao najinovativnijeg proizvodjaca ali za pumpe zrak zrak ne pravi razliku medju Japancima.
Uredjaj koji njega osobno fascinira je URURU SARARA ali je po njegovim rijecima jos uvijek precijenjena.
Ono sto sam i sam vidio je da je u Kanadi, Australiji, evropskim zemljama Mitsu najbolji odnos ulozenog i vracenog dok Daikin vazi za najpouzdaniji uredjaj.
Samo kao informacija u Bugarskoj se proda oko 45.000 invertera na godinu. Od toga Daikin, Mitsu, Toshiba, Fujitsu drze 74% trzista.
Cekam Daikina skidam konvektore :)
Nexura wrote:Daj molim te vidi PP.
Ne volim nikoga reklamirati.
Interesantno da spominjes Japan, Koreju ali ne i Tajland gdje je zapravo gro proizvodnje klima od japanskih proizvodjaca.

Gotovo niko vise za Evropu ne proizvodi u samom Japanu - Fujitsu iskljucivo u Kini a Toshiba i Mitsubishi u Tajlandu. Za Daikin ne sumnjam da ces nam ti reci :P

Made in Japan malo sta vise znaci - moja SKVP-E je takva pa zglave ne puca od nekog veceg kvaliteta. Cak naprotiv, iako u prospektu/specifikacijama pise da posjeduje jonizator (imaju i sliku istog), takvog kao na slici jonizatora u stvarnosti nema. Tek u nasljedniku - SKVP2 postoji jonizator onakav kakav je i prikazan u dokumentaciji.
Image

Imas Canon digitalaca vise klase Made in Japan koji su imali gresku gdje je kroz sitnu rupu svjetlost ulazila u kuciste i kvarila slike...ili Sony laptopa kojima Made in Japan baterije eksplodiraju...

Hocu reci, to Made in Japan vise ne znaci ono sto je nekad znacilo kad je Japan slovio za vrhunskog 'giganta'. Danas Japan ima svoje drugo mracno lice srozanog ugleda koji se napuhuje starom slavom i izrabljivackog drustva koga vecina ljudi izvana nije svjesna. Da ne sirim pricu na nuklearnu industriju i citavu gromadu ubleha Japanskih ogromnih korporacija po pitanju sigurnosti postrojenja(ne samo Fukusima)...
Tako i Ameri svojim gradjanima napuhuju Made in USA proizvode na konto patriotizma - ono kupujmo domace a u stvarnosti u 80% slucajeva ti proizvodi su postali inferiornog kvaliteta naspram evropskih i azijskih(osim naravno u vojnoj i srodnim industrijama).

Naravno, i dalje je bolje Made in Tajland klima nego in China ali Japan nije vise nuzno to sto je nekad bio po pitanju kvaliteta.
Hajlac

#1314 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

saostao wrote:JAVNI POZIV za upis u Registar trolova

ŠTA JE Registar trolova?

U najkraćem, Registar trolova je evidencija živih imovinskih i dr. prava uvedenih od samog početka suvereniteta Bosne u XII v., a koja se nikad nisu ugasila jer je došlo do prisilne uzurpacije uvereniteta oružanom okupacijom s višestukim regicidom - prvi put 1527 g. formiranjem prve okupacione administracije Eyaleta Bosna. Potom se uzurpacija nastavila prenosima na međunarodnopravno ispravan način. Time nije nastupila ni zastara plemićkih i dr. prava uključujući pravo na nepokretnosti. Pri tome je važno znati da je tzv. društvena svojina, koja učestvuje s preko 60% u ukupnim teritorijalnim interesima Bosne i Hercegovine, ustvari sofizam za Kraljevsko zemljište (Royal Lands). A to je zapravo međunarodnopravna kategorija koja obuhvata cjelokupnu teritorijalnu svojinu nekog suverenog monarha: sve nepokretnosti i pokretnosti (bilo da su samostalno unešene u ukupnu masu, ili proistekle iz eksploatacije obuhvaćenih nepokretnosti).

Više na: http://www.popustinas.ba.ba
Banujte ove spamerske neofeudalce koji bi vracali moc nekolicini "vlastele"/begova (povraca mi se)!
Nexura

#1315 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Nexura »

1. Nisam Japanofil
2. Citirao sam covjeka do cijeg misljenja drzim
3. Ne znam gdje se Daikinov uredjaj koji sam narucio proizvodi i iskreno nije me ni briga dok god funkcionise kako treba :)
4. U Kini sam bio 12 puta i nemam predrasude prema proizvodima Made in P.R.C. Naime koliko para toliko muzike.
5. Svi gore spomenuti proizvodjaci rade na principu Total Quality Managamenta i meni to samo po sebi ima tezinu pri odabiru proizvoda
6. Kupio bi i uredjaj proizveden u BiH kada bi taj uredjaj bio licenciran od japanskih proizvodjaca.
ketronsd1

#1316 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

Posto se uveliko diskusija preokrenula na toplotne pumpe mozda je vrijeme i za novi topic.
Ako budem imao vremena ovih dana detaljnije cu objasniti za sve pocetnike kako i sta.
A za URURU SARARA da kazem da ni blizu nije opravdao epitet "najbolje" tp od kada je izasla.Bar ovdje prilicno nepopularan produkt koji je zbog svojih nekh specificnih funkcija sklon cestim kvarovima.Kovana je u zvijezde .No medjutim......... :sad:
Imate pozzzz.
Gavijalov

#1317 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Gavijalov »

Uskoro imam namjeru kupiti inverter i to će vjerovatno biti Daikin jer mi je Ilidža nekako najbliža.
Zamolio bih poznavaoce ove teme da mi kažu da li split jedinica podrazumijeva dvije unutrašnje jedinice i jednu vanjsku, i koliko je to efektno rješenje (da li se može postići efekat kao da se imaju dvije klime )

Ovo pitam iz razloga što su mi sve sobe odvojene zidovima i raspored je takav da teško od klime mogu očekivati da grije susjednu sobu. Uglavnom, dnevna koju bi grijala jedna od te dvije jedinice je 24m2 a druga jedinica bi trebala grijati kuhinju od nekih 10 m2 i hodnik koji se nadovezuje na kuhinju od 10 m2.

Nadam se da sam makar pravilno shvatio pojam split jednica. Ako nisam , molim vas da me ispravite.
Gavijalov

#1318 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Gavijalov »

Povezao sam da su multi split jedinice stvar o kojoj sam pitao, i vidim da je to skupa stvarka.

Onda ću vjerovatno uzeti i nverter za grijanje dnevne od 24 m2 i izbor bi mogao pasti na model FTXN25L9. Ima li neko iskustvo i mišljenje o toj klimi?

Zasad sam još uvijek na centralnom grijanju i namjeravam ovom kupovinom da testiram kvalitet i isplativost grijanja na invertere (u danima u kojima centralno zataji , a takvih će sigurno biti ), pa možda nekada u budućnosti se skinuti sa centralnog.
CH1LE

#1319 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by CH1LE »

Pozdrav svima,
Gore je amaterska skica stana u kojem živimo supruga, sin i ja. Kvadratura je cca 68 m2. Stan je u potkrovlju sa „srednja žalost“ izolacijom (promijenili smo gro stolarije ali su zidovi potanki i pola stana je direktno ispod krova bez potkrovnog prostora.

Izuzetno mi je zanimljiva opcija grijanja na inverter klima uređaje pa bih molio savjet kako uraditi grijanja cijelog stana sa 2 jedinice? Da li ići na dva jača model ili mislite da bi sa kombinacijom jači i slabiji model mogli dobiti traženo?

Na slici je plavim pravougaonicima označena jedina realna opcija razmješataja klima uređa. Trenutno imamo jedan D klase potrošnje Vivax u dnevnom boravku koji je služio za rashlađivanje i na njegovo mjesto bi išla naravno nova jača jedinica

Dodatna stvar o kojoj razmišljam i trebam savjet je buka vanjskih jedinica koje bi bile smještene na balkonima. Tačnije koliko u stalnom radu smetaju i nama i naravno komšijama? Ovdje molim za prijedloge modela koji imaju nisku buku na vanjskim jedinicama i naravno ciljam na modele koji rade provjereno na -20 stepeni celzijusa.

Unaprijed zahvalan

Za buku vanjske ne brini, moja Toshiba SKVP je tiha kao bubica - samo nocu kad je vani tisina, moze se i ona blago cuti(tiho zujanje kompresora i gasa pod pritiskom) i to samo iz neposredne blizine - za komsije se ne brini (pod uslovom da umzes kvalitetne >2000KM i obavezno pri ugradnji postavis dampere pod vanjsku - ranije na temi postavio sam slike dampera).

Prije svega, navedi koje prostorije su vam inace povezane tj. koja vrata drzite otvorenima? Raspored stana je jako nezahvalan - nema svrhe u prostoriju od 10m2 ubaciti vrhunsku klimu jer tako ne bi nikad iskoristili njen potencijal.
Ja bih tu isao na jednu u dnevni boravak uz konvektore u ostalim prostorijama, ili eventualno jos jednom u kuhinji ali samo pod uslovom da drzite vrata prema hodniku(i kupatilu) te prema spavacoj sobi otvorenima.
Podrav još jednom.

@Hajlac većina vrata je uvijek otvorena tako da protok topline ne bi bio problem. Mene zanima da li bi neki manji model u kuhinji pokrio prostor kuhinje, spavaće sobe i djelomično hodnika (kada je dnevan eventualno zatvorena? Prva soba sa desne strane nije važna uopšte da bude na nivou temperatura ostatka stana.
Hajlac

#1320 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

CH1LE wrote:
Pozdrav svima,
Gore je amaterska skica stana u kojem živimo supruga, sin i ja. Kvadratura je cca 68 m2. Stan je u potkrovlju sa „srednja žalost“ izolacijom (promijenili smo gro stolarije ali su zidovi potanki i pola stana je direktno ispod krova bez potkrovnog prostora.

Unaprijed zahvalan

Podrav još jednom.

@Hajlac većina vrata je uvijek otvorena tako da protok topline ne bi bio problem. Mene zanima da li bi neki manji model u kuhinji pokrio prostor kuhinje, spavaće sobe i djelomično hodnika (kada je dnevan eventualno zatvorena? Prva soba sa desne strane nije važna uopšte da bude na nivou temperatura ostatka stana.

OK, to s vratima je olaksavajuca okolnost - u tom slucaju mozete ici na dvije klime u dnevnoj+kuhinji.
Ako vam je plafon/krov neizoliran, onda ce vam tako odlaziti toplota (topli zrak se penje); po tom pitanju ce te morati nesto uciniti.

U kuhinji svakako najmanji model tj. 10ku / 25icu (zavisno od proizvodjaca) a u dnevnom boravku mozete ici na 13-14ku / 35icu cisto da budete 100% sigurni, iako komotno i ova manja moze bez problema pokriti dnevni od 30m2 pod uslovom da ispod i okolo imate stanova koji se griju. Ako su pak vanjski zidovi, bolje ovaj veci model.

Od Toshibe nista ispod SKVP2 ili N3KVP(ova druga je slabija!), Mitsubishija nista ispod FD ili novije FH serije, Fujitsu naravno jedino Nokria AWYZ.
Ko god vam eventualno pocne pricati da treba jos "veci" model (18/42), samo uporedite razliku u maksimalnoj izlaznoj snazi(ne nazivnoj koja je besmislen podatak u praksi) (koja je uvijek MIZERNA) naspram prve manje (13-14/35) pa ce vam biti jasno da je u pitanju puka tzv. 'diversifikacija' proizvodne linije zarad vece zarade i privida sire ponude.

Za manje vibracije vanjske prije ugradnje obavezno uzmite dampere (ja sam ih kupio u MB Frigu na Ilidzi). I sam kompresor s damperima bolje radi jer je manje vibriranje citave vanjske jedinice.
eluna

#1321 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by eluna »

nego društvo - skonta li iko šta je jeftinije - struja ili plin?? ili centralno grijanje

ili je sve to tu negdje :roll:

obzirom da se vrlo malo boravi u stanu zanima me koje bi mi opcija bila najpovoljnija
Hajlac

#1322 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

lamudan wrote:
Gavijalov wrote:Povezao sam da su multi split jedinice stvar o kojoj sam pitao, i vidim da je to skupa stvarka.

Onda ću vjerovatno uzeti i nverter za grijanje dnevne od 24 m2 i izbor bi mogao pasti na model FTXN25L9. Ima li neko iskustvo i mišljenje o toj klimi?

Zasad sam još uvijek na centralnom grijanju i namjeravam ovom kupovinom da testiram kvalitet i isplativost grijanja na invertere (u danima u kojima centralno zataji , a takvih će sigurno biti ), pa možda nekada u budućnosti se skinuti sa centralnog.
U svakom slucaju bolje a jeftinije su rjesenje dva manja uredjaja nego jedan multisplit,ako ne moze jedna pokrit,ako si vec odlucio za daikin naletih neki dan na ovu cijenu tog modela koji ti trazis,mislim da je izuzetno povoljno
http://edostuzla.pik .ba/artikal/7478957/klima-uredjaj-inverter-daikin/ jest da je u Tuzli,ali samo 100KM skuplja 35 ica
I FTXN25L9 i FTXN35L su na nivou nize klase LG invertera - srednja zalost za grijanje. Malo uporedite specifikacije s ovim koje smo do sad spominjali za grijanje. (efikasnost EER i COP ispod 4, kapacitet ispod 4kW - skroz lose, na nivou prosjecnih modela Panasonica i LG-a)

http://www.climshop.com/images/Image/Im ... 283%29.jpg

http://www.kupklimatyzator.pl/file_stor ... txn35l.JPG
CH1LE

#1323 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by CH1LE »

Hajlac wrote:
CH1LE wrote:
Pozdrav svima,

Unaprijed zahvalan

Podrav još jednom.

OK, to s vratima je olaksavajuca okolnost - u tom slucaju mozete ici na dvije klime u dnevnoj+kuhinji.
Ako vam je plafon/krov neizoliran, onda ce vam tako odlaziti toplota (topli zrak se penje); po tom pitanju ce te morati nesto uciniti.

U kuhinji svakako najmanji model tj. 10ku / 25icu (zavisno od proizvodjaca) a u dnevnom boravku mozete ici na 13-14ku / 35icu cisto da budete 100% sigurni, iako komotno i ova manja moze bez problema pokriti dnevni od 30m2 pod uslovom da ispod i okolo imate stanova koji se griju. Ako su pak vanjski zidovi, bolje ovaj veci model.

Od Toshibe nista ispod SKVP2 ili N3KVP(ova druga je slabija!), Mitsubishija nista ispod FD ili novije FH serije, Fujitsu naravno jedino Nokria AWYZ.
Ko god vam eventualno pocne pricati da treba jos "veci" model (18/42), samo uporedite razliku u maksimalnoj izlaznoj snazi(ne nazivnoj koja je besmislen podatak u praksi) (koja je uvijek MIZERNA) naspram prve manje (13-14/35) pa ce vam biti jasno da je u pitanju puka tzv. 'diversifikacija' proizvodne linije zarad vece zarade i privida sire ponude.

Za manje vibracije vanjske prije ugradnje obavezno uzmite dampere (ja sam ih kupio u MB Frigu na Ilidzi). I sam kompresor s damperima bolje radi jer je manje vibriranje citave vanjske jedinice.
Hajlac hvala puno. Mnogo ste mi pomogli. Hvala svima na čitanju i savjetima :)
eluna

#1324 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by eluna »

Nexura wrote:Ne, ja sam iz Travnika!

Poenta je da ispod -10 svi, ama bas svi imaju problema i nalaze nacin da se dogrijavaju.
Ne provjetravaju, loze (ugalj, pelet, plin, lozu, struju, drvo) vise nego obicno, ukljucuju grijalice.

To je normalno za sve osim objekata energetske klase A.
Iskren da budem mislim da se ti objekti u BiH mogu na prste nabrojati.

Ali tih par dana minusa, kojih ja uistinu pamtim samo kao par dana godišnje se svodi na nešto što sam naravno spreman platiti radi komfora.

Image

http://www.cooltechairconditioning.com/ ... 3713_0.jpg

A za one koje interesuje struja koju ove masinke vuku neka pogledaju tabelu gore.
Za 42jku Starting current 6,6 A. Ako se to pomnozi sa 220 V dobije se 1452 W. I to je maksimalna moguca potrosnja uredjaja!

Image
jedna molba - za nas kojE se baš mnogo i ne razumijemo u sve te izračune - koliko to cca novaca dođe na mjesečnom nivou?

Izvinjavam se ako je već bilo pitanje, nisma čitala cijelu temu, ali obećavam da hoću :-D
Gavijalov

#1325 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Gavijalov »

lamudan wrote:
Gavijalov wrote:Povezao sam da su multi split jedinice stvar o kojoj sam pitao, i vidim da je to skupa stvarka.

U svakom slucaju bolje a jeftinije su rjesenje dva manja uredjaja nego jedan multisplit,ako ne moze jedna pokrit,ako si vec odlucio za daikin naletih neki dan na ovu cijenu tog modela koji ti trazis,mislim da je izuzetno povoljno
http://edostuzla.pik .ba/artikal/7478957/klima-uredjaj-inverter-daikin/ jest da je u Tuzli,ali samo 100KM skuplja 35 ica

Kod ovog iz Tuzle su cijene znatno niže.Šta misliš kako to postiže i ima li tu kakve zavale. Ne mogu vjerovati da su razlike u cienama i po 1000 KM. Inače, hvala za objašnjenje.
Post Reply