Evolucija

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
walkabout

Post by walkabout »

Zao mi je na kratkim i jako povrsnim odgovorima na vrlo kompleksna pitanja ali nadam se da ce koristiti za daljnu raspravu
NIN, tvoji odgovori su dovoljno dugi da pogode u srz pitanja, a dalje bi se sigurno moglo diskutovati satima.

U vezi broja prstiju - podsjetio si me da je bilo osam na pocetku, vec sam bio zaboravio. I navedeni primjer papkara sigurno potvrdjuje pravilo koje vazi ne samo za prste vec i za sve ostale organe - USE IT OR LOSE IT! (Prevod: Koristi ih ili ces ih izgubiti !).

Simetrija - naravno, organizmi sa "dupliranim kapacitetima" imaju vece sanse da opstanu, zato onih drugih ima puno manje.

Regeneracija - ovo mene ne buni, vec zanima i svrstavam je medju interesantnije stvari u evoluciji (bar za mene). Uvijek me je zanimalo zasto neke zivotinje imaju relativno ogranicenu sposobnost regeneracije (recimo koza i slicno) dok kod drugih moze cak nova noga da naraste. Ima jos specijalnih primjera, ne mogu sada da se sjetim. Uglavnom, kao grubo pravilo se moze uzeti da je regeneracija kod bica na nizem stepenu evolucije veca dok je kod slozenijih organizama ona manja.

Da, i skoro je za ne vjerovati da je moguce pustiti kulturu ljudske koze da raste, i raste, i raste, i da cak dosegne velicinu fudbalskog igralista (bar tako kazu).
Motokultivator

Post by Motokultivator »

Nisam cito sve od pocetka, jer stvarno ima previse toga. Ako je neko pito OK, al et da malo osvjezim. Ja sam previse skeptican sto se tice evolucije, a ponajvise zbog prelaznih oblika. Zasto ne mozemo vidjeti prelazne oblike. Gdje su oni. Nema ih cak ni u fosilima, ili ja nisam upucen. Volio bih sliku neku ako nije problem. Ipak je slika 1000 rijeci, ili mozda video :)
NIN

Post by NIN »

Motokultivator wrote:Nisam cito sve od pocetka, jer stvarno ima previse toga. Ako je neko pito OK, al et da malo osvjezim. Ja sam previse skeptican sto se tice evolucije, a ponajvise zbog prelaznih oblika. Zasto ne mozemo vidjeti prelazne oblike. Gdje su oni. Nema ih cak ni u fosilima, ili ja nisam upucen. Volio bih sliku neku ako nije problem. Ipak je slika 1000 rijeci, ili mozda video :)
Ima druze, ima toga na pretek!

Ako ti nije mrsko mozes se vratiti na pocetak teme pa polako pretraziti postove u kojima sam postavljao slike, tekstove i komentirao iste.

Bilo bi previse da se i ja ponavljam i mislim da je ipak jednostavnije da ih pronadjes na ovoj temi.

Pozdrav...
seljak_cojek

Post by seljak_cojek »

NIN-e druže, imam jedno pitanje u vezi DNK. Naime, da li je potvrđeno da je DNK jedinke, recimo čovjeka, apsolutno nepromjenljiva tokom života, odnosno da je potpuno ista struktura DNK lanca po rođenju jedinke i recimo nakon 50-60 godina.
Motokultivator

Post by Motokultivator »

NIN wrote:
Motokultivator wrote:Nisam cito sve od pocetka, jer stvarno ima previse toga. Ako je neko pito OK, al et da malo osvjezim. Ja sam previse skeptican sto se tice evolucije, a ponajvise zbog prelaznih oblika. Zasto ne mozemo vidjeti prelazne oblike. Gdje su oni. Nema ih cak ni u fosilima, ili ja nisam upucen. Volio bih sliku neku ako nije problem. Ipak je slika 1000 rijeci, ili mozda video :)
Ima druze, ima toga na pretek!

Ako ti nije mrsko mozes se vratiti na pocetak teme pa polako pretraziti postove u kojima sam postavljao slike, tekstove i komentirao iste.

Bilo bi previse da se i ja ponavljam i mislim da je ipak jednostavnije da ih pronadjes na ovoj temi.

Pozdrav...
Ispasce sad da te mozda nesto napadam, al nije fakat. Jer ono redovno pratim po tv-u internetu i to teme o revoluciji. Ja prelistah ovo al nigdje ne vidjeh nista konkretno, samo nekako kukuljanje mumuljanje.
Al et, recimo da je net, pun takvih stvari, pa ako me interesuje da sebi nadjem. A s druge strane ipak je tema postaljena ovjde, pa bi bio red da se neke stvari i ovdje objave, a ne samo neki liknovi na site-ovi koji imaju milion stranica, gdje mi treba 2mjeseca da ih prelistam, a da ne pricam o citanju.

Neznam jeste l vodili polemiku, jer vidim da su se ovdje upleli religiozni ljudi plaho, al mene interesuje kako je evoluiro razum. To me ono pravo pravo interesuje. Kako se to objasnjava sa NAUCNE strane.
walkabout

Post by walkabout »

Nadam se da ce se NIN javiti sa malo duzim odgovorom na ovo pitanje, evo kako ja to shvatam (napomena - evolucija mi nije niti ce biti profesija, vec me samo jako zanima i pratim sta se desava onoliko koliko mogu).
Evolucija je nikad zavrseni proces, znaci da je prakticno sve sto postoji u prelaznom obliku. Sada, ako uslovi okoline u kojoj zivo bice egzistira ostaju nepromijenjeni onda i to zivo bice ostaje takvo kakvo jeste. Sve do pojave promjene uslova zivota u okolini (pad temperature, poplava, susa, pojava novih grabljivica ili neki drugi vid narusavanja lanca ishrane, itd) koja ce se sigurno desiti, kada tad.
Sad, veoma je vazna brzina promjene uslova zivota - ako je ta brzina isuvise brza onda organizam nece moci da to prati (uglavnom su potrebne generacije i generacije da bi se "ucvrstila" neka od promjena (npr. velicina jedinke, ili boja - necu pominjati one slozenije promjene kao npr prelaz od hladnokrvnih na toplokrvne zivotinje).
A i ja se slazem da su prelazni oblici relativno rijetki i da ne postoji nazovimo ravnomjerna raspodjela svih zivih bice i prelaznih oblika izmedju njih.
A ako je brzina promjena mala onda ce se ciniti da se promjene i ne desavaju.
Dolazimo na prelazne oblike - ovdje se vjerovatni misli na zivotne forme koje su mozda pola riba - pola gmizavac (mislim da su nesto slicno nasli u Africi) ili pola gmizavac - pola ptica (ovdje bi trebali spadati dinosurusi ako smijem ovo ustvrditi).
Postoji i riba koja moze da leti, doduse ne kao ptica, vec samo je sposobna da prelijece kratke razdaljine (recimo 20-50 m) u potrzi za insektima neposredno iznad vode.
Zanimljivo ce biti misljenja ostalih i cuti sta drugi kazu.
sibelius

Post by sibelius »

samo ne kontam što s početka isključujete svaku povezanost sa vjerskim spisima i naučnim dostignućima...pogotovo me to čudi za one koji su pročitali Kur'an...naravno, i daleko-istočne (indijske) spise :)
Motokultivator

Post by Motokultivator »

walkabout wrote:Nadam se da ce se NIN javiti sa malo duzim odgovorom na ovo pitanje, evo kako ja to shvatam (napomena - evolucija mi nije niti ce biti profesija, vec me samo jako zanima i pratim sta se desava onoliko koliko mogu).
Evolucija je nikad zavrseni proces, znaci da je prakticno sve sto postoji u prelaznom obliku. Sada, ako uslovi okoline u kojoj zivo bice egzistira ostaju nepromijenjeni onda i to zivo bice ostaje takvo kakvo jeste. Sve do pojave promjene uslova zivota u okolini (pad temperature, poplava, susa, pojava novih grabljivica ili neki drugi vid narusavanja lanca ishrane, itd) koja ce se sigurno desiti, kada tad.
Sad, veoma je vazna brzina promjene uslova zivota - ako je ta brzina isuvise brza onda organizam nece moci da to prati (uglavnom su potrebne generacije i generacije da bi se "ucvrstila" neka od promjena (npr. velicina jedinke, ili boja - necu pominjati one slozenije promjene kao npr prelaz od hladnokrvnih na toplokrvne zivotinje).
A i ja se slazem da su prelazni oblici relativno rijetki i da ne postoji nazovimo ravnomjerna raspodjela svih zivih bice i prelaznih oblika izmedju njih.
A ako je brzina promjena mala onda ce se ciniti da se promjene i ne desavaju.
Dolazimo na prelazne oblike - ovdje se vjerovatni misli na zivotne forme koje su mozda pola riba - pola gmizavac (mislim da su nesto slicno nasli u Africi) ili pola gmizavac - pola ptica (ovdje bi trebali spadati dinosurusi ako smijem ovo ustvrditi).
Postoji i riba koja moze da leti, doduse ne kao ptica, vec samo je sposobna da prelijece kratke razdaljine (recimo 20-50 m) u potrzi za insektima neposredno iznad vode.
Zanimljivo ce biti misljenja ostalih i cuti sta drugi kazu.
Ako si htio meni da objasnis, nesto. Izvini, mozda sam ja glup pa ne kontam, al fakat nisi nista objasnio.

A evo sad mi pade na pamet jos nesto, sto mi nikad niko nije objasnio fino. Svi nesto palamude da treba vrijeme proc ovo ono, a nidje nista konkretno.

Uzimam za primjer covjek, ista stvar je i sa ostalim bicima.
Ako je covjek nasto od majmuna, zar nije LOGICNO da majmuna vise nema, nego da su samo ljudi. Kako ce biti i majumi i ljudi, ili bar neka prelazna vrsta izmedju majmuna i ljudi, al mi nikako nije jasno da postoje i majmini i ljudi istovremeno, a ljudi nastali od majmuna. Fakat ne vidim logiku.
Evo ja cu pokusat kolko mognem biti kulturan, onolko kolko budu moji sagovornici. Uvijek cu sacekati na vas odgovor, pa dati svoj, onako fino uljudno, da se tema vodi na kulturan nacin. Bez upadanja sa strane i spamovanja. Ja sam za to i zivo me interesuju ovakve stvari. Ja cu biti strpljiv, a vi pokusajte naci rjeci za objasnjenje TEORIJA ili mozda DEFINICIJE, TEOREME ili sta li vec.

Hvala
NIN

Post by NIN »

seljak_cojek wrote:NIN-e druže, imam jedno pitanje u vezi DNK. Naime, da li je potvrđeno da je DNK jedinke, recimo čovjeka, apsolutno nepromjenljiva tokom života, odnosno da je potpuno ista struktura DNK lanca po rođenju jedinke i recimo nakon 50-60 godina.
Nije nepromjenjiva jer da jeste evolucija bi imala drugaciji tempo i trenutni rezultat. Naime, nasa molekula je pod STALNIM vanjskim uticajem prilikom cega se neke od komponenti, iz kojih je sastavljenja, ostete*! Uzrocnik ovih promjena je vecinom suncevo UV zracenje. Naravno, najznacajnije promjene nastaju prilikom rekombiniranja dva roditeljeska genoma u svom potomku ali koji su indirektno prouzrokovane prethodnim vanjskim uticajima na genom jednog ili oba roditelja. Ako je promjena koja je nastala u genomu privrijedila potomku isti ce je proslijediti na svoje potomke, a ako ne onda ce se niz u vecini slucajeva prekinuti (mada ne smijemo izuzeti danasnju medicinu). Dakle, ako je rekombinacija pozitivna ona ce se odraziti na genetski bazen i nastat ce genetski drift koji ce lokalni bazen osvjeziti novim genetskim "update"-om. :)

* Kada kazemo "ostete" onda mislimo na izmjenu jedne ili vise od nekoliko miliona proteinskih spojeva koje promjene svoju informaciju unutar DNK spirale. Ta promjena nema direktan uticaj na jedinku u kojoj je doslo to "ostecenja" ali direktno utice na rekombinaciju genoma svog potomka. Termin "ostetiti" je u ovom slucaju relativan jer ostecenje jedne od informacija genoma moze privrijediti potomku jedinke u cijem genomu je doslo do promjene.
NIN

Post by NIN »

Motokultivator wrote:....Uzimam za primjer covjek, ista stvar je i sa ostalim bicima.
Ako je covjek nasto od majmuna, zar nije LOGICNO da majmuna vise nema, nego da su samo ljudi. Kako ce biti i majumi i ljudi, ili bar neka prelazna vrsta izmedju majmuna i ljudi, al mi nikako nije jasno da postoje i majmini i ljudi istovremeno, a ljudi nastali od majmuna. Fakat ne vidim logiku.
Evo ja cu pokusat kolko mognem biti kulturan, onolko kolko budu moji sagovornici. Uvijek cu sacekati na vas odgovor, pa dati svoj, onako fino uljudno, da se tema vodi na kulturan nacin. Bez upadanja sa strane i spamovanja. Ja sam za to i zivo me interesuju ovakve stvari. Ja cu biti strpljiv, a vi pokusajte naci rjeci za objasnjenje TEORIJA ili mozda DEFINICIJE, TEOREME ili sta li vec.
Hvala
Druze moj,
kulturan ili ne, moras se prvo pozabaviti literaturom!

Druga stvar je to da si zaista pogresno informiran da je covjek nastao od majmuna - NIJE ISTINA!

Ponovo ti kazem, da ne bi cackao po netu, isao po bibliotekama i knjizarama dovoljno je da se vratis na pocetak ove teme i vjerujem da ves naci milion informacija ticanih za TE. Takodjer, imas i oponenata ove discipline tako da ti nece biti dosadno!

Pozdrav i bez ljutnje! :)
Motokultivator

Post by Motokultivator »

NIN wrote:
Motokultivator wrote:....Uzimam za primjer covjek, ista stvar je i sa ostalim bicima.
Hvala
Druze moj,

Druga stvar je to da si zaista pogresno informiran da je covjek nastao od majmuna - NIJE ISTINA!

Ponovo ti kazem, da ne bi cackao po netu, isao po bibliotekama i knjizarama dovoljno je da se vratis na pocetak ove teme i vjerujem da ves naci milion informacija ticanih za TE. Takodjer, imas i oponenata ove discipline tako da ti nece biti dosadno!

Ma ne ljutim se ja, nego bi mi bilo muka ako bi se vi naljutili a ja osto bez odgovora :D .

Ovo je bio samo primjer. Ista stvar je sa milionima drugih zivih bica kako sam naveo. E to me interesuje, a ne dobih odgovor.

A ima i prvo pitanje, da se ne zabovavi
Kako je evoluiro ljudski um

I evo jos jedno (joj jesam dosadan ha ) :D. Zasto se zove TEORIJA evolucije. To znaci, da jos nikad nista nije potvrdjeno inace bi se zvala nauka ili kako vec.

LP
seljak_cojek

Post by seljak_cojek »

NIN wrote:
seljak_cojek wrote:NIN-e druže, imam jedno pitanje u vezi DNK. Naime, da li je potvrđeno da je DNK jedinke, recimo čovjeka, apsolutno nepromjenljiva tokom života, odnosno da je potpuno ista struktura DNK lanca po rođenju jedinke i recimo nakon 50-60 godina.
Nije nepromjenjiva jer da jeste evolucija bi imala drugaciji tempo i trenutni rezultat. Naime, nasa molekula je pod STALNIM vanjskim uticajem prilikom cega se neke od komponenti, iz kojih je sastavljenja, ostete*! Uzrocnik ovih promjena je vecinom suncevo UV zracenje. Naravno, najznacajnije promjene nastaju prilikom rekombiniranja dva roditeljeska genoma u svom potomku ali koji su indirektno prouzrokovane prethodnim vanjskim uticajima na genom jednog ili oba roditelja. Ako je promjena koja je nastala u genomu privrijedila potomku isti ce je proslijediti na svoje potomke, a ako ne onda ce se niz u vecini slucajeva prekinuti (mada ne smijemo izuzeti danasnju medicinu). Dakle, ako je rekombinacija pozitivna ona ce se odraziti na genetski bazen i nastat ce genetski drift koji ce lokalni bazen osvjeziti novim genetskim "update"-om. :)

* Kada kazemo "ostete" onda mislimo na izmjenu jedne ili vise od nekoliko miliona proteinskih spojeva koje promjene svoju informaciju unutar DNK spirale. Ta promjena nema direktan uticaj na jedinku u kojoj je doslo to "ostecenja" ali direktno utice na rekombinaciju genoma svog potomka. Termin "ostetiti" je u ovom slucaju relativan jer ostecenje jedne od informacija genoma moze privrijediti potomku jedinke u cijem genomu je doslo do promjene.
Ovaj dio mi je otprilike jasan. Samo što sam više ciljao na neke "svjesne modifikacije". Dakle ne mislim na nasumična "oštećenja" ili izmjene strukture, nego da se u jednom dijelu te DNK strukture u stvari pohranjuju podaci o sredini u kojoj je organizam obitavao i preživio, da bi potomak imao veće šanse za opstanak.
luciferino

Post by luciferino »

Motokultivator wrote:
NIN wrote:
Hvala
Druze moj,

Ma ne ljutim se ja, nego bi mi bilo muka ako bi se vi naljutili a ja osto bez odgovora :D .

Ovo je bio samo primjer. Ista stvar je sa milionima drugih zivih bica kako sam naveo. E to me interesuje, a ne dobih odgovor.

I evo jos jedno (joj jesam dosadan ha ) :D. Zasto se zove TEORIJA evolucije. To znaci, da jos nikad nista nije potvrdjeno inace bi se zvala nauka ili kako vec.

LP
Ma ja stvarno ne mogu više ovako, ma dođe mi da plačem. Pa ljudi moji, sva ova pitanja koja postavljate su već sažvakana i svarena mali milion puta, što ovdje što na drugim mjestima. I opet čovjek i majmuni...Ma ko vam više puni glavu takvom propagandom?

Hajte djeco ponovite opet: "Čovjek nije nastao od majmuna nego su imali zajedničkog pretka."
Pa sad opet, i opet, i opet, i opet dok se boje ne rastope. :-)
ztluhcs
Location: Life isn't fair. It's just fairer than death, that's all.

Post by ztluhcs »

Motokultivator wrote:
NIN wrote:
Hvala
Druze moj,

LP
Zato ¹to je evolucija ne¹to ¹to se mjeri (milionima) hiljadama godina a tvoj ¾ivot traje desetinama godinama... (ima¹ ovdje neke navode o evoluciji leptira koji su se desila vrlo brzo te ima¹ eksperimente sa nekim ribicama koje su premje¹tali po vodotoku i u zavisnosti od toga da li ima neprijatelja ili ne su promijenile ¾ivotne navike, reproduktivne navike i sl...) Nema nekog smisla prièati o procesu koji traje 200 000 godina ako je par hiljada godina ono èega se ljudski rod sjeæa... A od toga je 0.00001% zapisano...

Um je evoluirao zajedno s mozgom... A idi tra¾i kako je evoluirao mozak...

Teorija se zove zato ¹to je ostavljena moguænost da svaki rezultat koji se ne poklapa sa teorijom opovrgne teoriju i zahtijeva njenu modifikaciju... Kao i sa svakom teorijom u fizici...
ztluhcs

Post by ztluhcs »

Ima¹ tamo neke jedinice :) darwine...

tokom tih experimenata, èak i u tako kratkom periodu, su izmjerili vrijednost mnogo veæu nego ¹to je (minimalno) potrebno (ako procesu da¹ hiljade godina) da bi se dokazala teorija...
Motokultivator

Post by Motokultivator »

luciferino wrote:
Motokultivator wrote:
NIN wrote: Druze moj,

LP
Ma ja stvarno ne mogu više ovako, ma dođe mi da plačem. Pa ljudi moji, sva ova pitanja koja postavljate su već sažvakana i svarena mali milion puta, što ovdje što na drugim mjestima. I opet čovjek i majmuni...Ma ko vam više puni glavu takvom propagandom?

Hajte djeco ponovite opet: "Čovjek nije nastao od majmuna nego su imali zajedničkog pretka."
Pa sad opet, i opet, i opet, i opet dok se boje ne rastope. :-)
Aha, sad sam shvatio. Znaci prilikom evolucije, ova jedna skupina je "uznapredovala" (ljudi), a ova druga je "zakrzljala" (majmuni).
NIN

Post by NIN »

seljak_cojek wrote: Ovaj dio mi je otprilike jasan. Samo što sam više ciljao na neke "svjesne modifikacije". Dakle ne mislim na nasumična "oštećenja" ili izmjene strukture, nego da se u jednom dijelu te DNK strukture u stvari pohranjuju podaci o sredini u kojoj je organizam obitavao i preživio, da bi potomak imao veće šanse za opstanak.
U pitanju je uzajamna interakcija okoline i jedinke mada, sve sto je vezano za ovu problematiku, jeste determinirano informacijama genoma koja daje maticni fenotip koji je opet odredjen okolinom. Postoji nekoliko vrsta fenotipova. Ljudski je najrasprostranjeniji dok je fenotip dabra najzanimljiviji!

Dakle, po srijedi je SIMBIOZA (iliti interakcija) jedinke i habitata!

Pozdrav...
Motokultivator

Post by Motokultivator »

ztluhcs wrote:
Motokultivator wrote:
NIN wrote: Druze moj,

LP
Zato što je evolucija nešto što se mjeri (milionima) hiljadama godina a tvoj život traje desetinama godinama... (imaš ovdje neke navode o evoluciji leptira koji su se desila vrlo brzo te imaš eksperimente sa nekim ribicama koje su premještali po vodotoku i u zavisnosti od toga da li ima neprijatelja ili ne su promijenile životne navike, reproduktivne navike i sl...) Nema nekog smisla pričati o procesu koji traje 200 000 godina ako je par hiljada godina ono čega se ljudski rod sjeća... A od toga je 0.00001% zapisano...

Um je evoluirao zajedno s mozgom... A idi traži kako je evoluirao mozak...

Teorija se zove zato što je ostavljena mogućnost da svaki rezultat koji se ne poklapa sa teorijom opovrgne teoriju i zahtijeva njenu modifikaciju... Kao i sa svakom teorijom u fizici...
Ovo nema nikakve veze. Tj. um sa mozgom. Ja ovako malo ko "posmatrac", pokusavam ustvari da vas ispitam kolko ste dobri u zastiti "svoje" teorije. Nisam ja bas od juce, da nemam pojma o TE. Zato, bih ZAMOLIO i ponovo MOLIM BEZ LJUTNJE, da vodimo konstruktivan razgovor. Znaci ja pitam vi odgovarate ili eventualno meni postavite neko podpitanje ako nesto niste razumjeli.

A sto se tice ovih miliona godina, na to mogu samo da se nasmijem. Covjek je na planeti Zemlji negdje oko 100 150 hiljada godina max svih max. Biljke i zivotinje su nesto duze, ali se ne radi ni okakvim stotinama miliona ili milijardi. Pa daj te molim vas. To ono u stilu dinosauri su zivjeli prije 600/700 miliona godina, ono 100 miliona gor-dol :-)
luciferino

Post by luciferino »

Dragi moji "kreacionisti". Na stranici http://www.talkorigins.org imate LISTU kreacionističkih argumenata sa odgovorima. I gle čuda šta nađoh tamo:
Claim CA201:
Evolution is only a theory. It is not a fact.
Source:
State of Oklahoma. 2003. House Bill HB1504: Schools; requiring all textbooks to have an evolution disclaimer; codification; effective date; emergency. http://www2.lsb.state.ok.us/2003-04hb/hb1504_int.rtf

Response:
1. The word theory, in the context of science, does not imply uncertainty. It means "a coherent group of general propositions used as principles of explanation for a class of phenomena" (Barnhart 1948). In the case of the theory of evolution, the following are some of the phenomena involved. All are facts:
Life appeared on earth more than two billion years ago;
Life forms have changed and diversified over life's history;
Species are related via common descent from one or a few common ancestors;
Natural selection is a significant factor affecting how species change.
Many other facts are explained by the theory of evolution as well.

2. The theory of evolution has proved itself in practice. It has useful applications in epidemiology, pest control, drug discovery, and other areas (Bull and Wichman 2001; Eisen and Wu 2002; Searls 2003).

3. Besides the theory, there is the fact of evolution, the observation that life has changed greatly over time. The fact of evolution was recognized even before Darwin's theory. The theory of evolution explains the fact.

4. If "only a theory" were a real objection, creationists would also be issuing disclaimers complaining about the theory of gravity, atomic theory, the germ theory of disease, and the theory of limits (on which calculus is based). The theory of evolution is no less valid than any of these. Even the theory of gravity still receives serious challenges (Milgrom 2002). Yet the phenomenon of gravity, like evolution, is still a fact.

5. Creationism is neither theory nor fact; it is, at best, only an opinion. Since it explains nothing, it is scientifically useless.

I evo ga još jedan:
Claim CC150:
If we are descended from apes, why are there still apes around? Source:
Robinson, B. A, 2003. 17 indicators that evolution didn't happen (with rebuttals). http://www.religioustolerance.org/ev_noway.htm#11

Response:
Humans and other apes are descended from a common ancestor whose population split to become two (and more) lineages. The question is rather like asking, "If many Americans and Australians are descended from Europeans, why are there still Europeans around?" Creationists themselves recognize the invalidity of this claim (AIG n.d.).
Odgovori su vam dati, ali problem je što vam ne odgovaraju, jel' tako? :(
walkabout

Post by walkabout »

Kad smo vec kod velicine vremenskih perioda, da pomenem jedan interesantan primjer:
Ako uzmemo starost planete Zemlje i zamislimo je kao 24 sata onda je ljudski rod prisutan u samo zadnjih 5 sekundi.
ztluhcs

Post by ztluhcs »

Motokultivator wrote:
ztluhcs wrote:
Motokultivator wrote: Ma ne ljutim se ja, nego bi mi bilo muka ako bi se vi naljutili a ja osto bez odgovora :D .

LP
Zato ¹to je evolucija ne¹to ¹to se mjeri (milionima) hiljadama godina a tvoj ¾ivot traje desetinama godinama... (ima¹ ovdje neke navode o evoluciji leptira koji su se desila vrlo brzo te ima¹ eksperimente sa nekim ribicama koje su premje¹tali po vodotoku i u zavisnosti od toga da li ima neprijatelja ili ne su promijenile ¾ivotne navike, reproduktivne navike i sl...) Nema nekog smisla prièati o procesu koji traje 200 000 godina ako je par hiljada godina ono èega se ljudski rod sjeæa... A od toga je 0.00001% zapisano...

Um je evoluirao zajedno s mozgom... A idi tra¾i kako je evoluirao mozak...

Teorija se zove zato ¹to je ostavljena moguænost da svaki rezultat koji se ne poklapa sa teorijom opovrgne teoriju i zahtijeva njenu modifikaciju... Kao i sa svakom teorijom u fizici...
Ovo nema nikakve veze. Tj. um sa mozgom. Ja ovako malo ko "posmatrac", pokusavam ustvari da vas ispitam kolko ste dobri u zastiti "svoje" teorije. Nisam ja bas od juce, da nemam pojma o TE. Zato, bih ZAMOLIO i ponovo MOLIM BEZ LJUTNJE, da vodimo konstruktivan razgovor. Znaci ja pitam vi odgovarate ili eventualno meni postavite neko podpitanje ako nesto niste razumjeli.

A sto se tice ovih miliona godina, na to mogu samo da se nasmijem. Covjek je na planeti Zemlji negdje oko 100 150 hiljada godina max svih max. Biljke i zivotinje su nesto duze, ali se ne radi ni okakvim stotinama miliona ili milijardi. Pa daj te molim vas. To ono u stilu dinosauri su zivjeli prije 600/700 miliona godina, ono 100 miliona gor-dol :-)
Otvori lobanju, napravi par rezova pa vidi koliko ti je um odvojen od mozga...

Na google... Karbon i rubidijum testovi... Kad proèita¹ vrati se...
atko

Post by atko »

MotokultivatorE, neke stvari ces bolje sagledati kad evoluiras u traktor :D :D :D
Motokultivator

Post by Motokultivator »

walkabout wrote:Kad smo vec kod velicine vremenskih perioda, da pomenem jedan interesantan primjer:
Ako uzmemo starost planete Zemlje i zamislimo je kao 24 sata onda je ljudski rod prisutan u samo zadnjih 5 sekundi.
Ovo je ziva istina sad sto cu napisati. Tolko o proracunima (i eksperimentalnim odredjivanjima), a i sam sam radio proracune (eksperimente) starosti necega.

Negdje 87 ili 88 od jednog mog prijatelja Saliha koji trenutno zivi u Australiji dajdzic pocne praviti kucu nadomak Srebrenice. Kopajuci temelje za kucu, nadju nekakve cigle, ovo ono i naravno, odma to komsije prijave, kako to kod nas biva. Opstinske vlasti naravno zaustave iskopavanje i za dan dva dolaze 'strucnjaci' iz beograda, sve elita, *olozi razni, i pocinju tu da prebiru, sa svojim mistrijama cetkama, tamo amo. Pocne jedan od njih, da propovijeda, kako je tu nekad bila pravoslavna crkva iz vako nesjecam se tacno 5 ili 6 stoljeca. Kad su ovi otisli navece u hotel, dajdza od pomenutog tipa razbije FILDZAN i malo ga zakopa, tako da ovi mogu u toku sutrasnjeg tana ga pronac. Naravno to se pronaslo otislo na nalize, bla bla. Uglavnom, oni su zakljucili da taj fildzan datira iz 11 ili 12 stoljeca, na sta je pomenuti dajza poludio i sve ih otjero tamo gdje im je mjesto.
Poslije su napravili kuci itd itd.

Malo mozda izlazi van teme, a mozda i ne izlazi.

P.S.
Ja jos uvijek cekam odgovore na postavljena 3 pitanja :D
luciferino

Post by luciferino »

E jak ti neki primjer pored Semirovih pijamida :roll:
Motokultivator

Post by Motokultivator »

atko wrote:MotokultivatorE, neke stvari ces bolje sagledati kad evoluiras u traktor :D :D :D
Ne zacatavaj. Ja ovdje pokusavam vodit konstruktivan razgovor. A to sto neki misle da je dovoljno sto oni znaju, meni nista ne znaci. Ako ja otvorim temu o motokultivatorima, ocekuje se da na svako pitanje odgovirm, sto je moguce krace i jasnije. Al et ima nas svakakvih.
Post Reply