walkabout wrote:Nadam se da ce se NIN javiti sa malo duzim odgovorom na ovo pitanje, evo kako ja to shvatam (napomena - evolucija mi nije niti ce biti profesija, vec me samo jako zanima i pratim sta se desava onoliko koliko mogu).
Evolucija je nikad zavrseni proces, znaci da je prakticno sve sto postoji u prelaznom obliku. Sada, ako uslovi okoline u kojoj zivo bice egzistira ostaju nepromijenjeni onda i to zivo bice ostaje takvo kakvo jeste. Sve do pojave promjene uslova zivota u okolini (pad temperature, poplava, susa, pojava novih grabljivica ili neki drugi vid narusavanja lanca ishrane, itd) koja ce se sigurno desiti, kada tad.
Sad, veoma je vazna brzina promjene uslova zivota - ako je ta brzina isuvise brza onda organizam nece moci da to prati (uglavnom su potrebne generacije i generacije da bi se "ucvrstila" neka od promjena (npr. velicina jedinke, ili boja - necu pominjati one slozenije promjene kao npr prelaz od hladnokrvnih na toplokrvne zivotinje).
A i ja se slazem da su prelazni oblici relativno rijetki i da ne postoji nazovimo ravnomjerna raspodjela svih zivih bice i prelaznih oblika izmedju njih.
A ako je brzina promjena mala onda ce se ciniti da se promjene i ne desavaju.
Dolazimo na prelazne oblike - ovdje se vjerovatni misli na zivotne forme koje su mozda pola riba - pola gmizavac (mislim da su nesto slicno nasli u Africi) ili pola gmizavac - pola ptica (ovdje bi trebali spadati dinosurusi ako smijem ovo ustvrditi).
Postoji i riba koja moze da leti, doduse ne kao ptica, vec samo je sposobna da prelijece kratke razdaljine (recimo 20-50 m) u potrzi za insektima neposredno iznad vode.
Zanimljivo ce biti misljenja ostalih i cuti sta drugi kazu.
Ako si htio meni da objasnis, nesto. Izvini, mozda sam ja glup pa ne kontam, al fakat nisi nista objasnio.
A evo sad mi pade na pamet jos nesto, sto mi nikad niko nije objasnio fino. Svi nesto palamude da treba vrijeme proc ovo ono, a nidje nista konkretno.
Uzimam za primjer covjek, ista stvar je i sa ostalim bicima.
Ako je covjek nasto od majmuna, zar nije LOGICNO da majmuna vise nema, nego da su samo ljudi. Kako ce biti i majumi i ljudi, ili bar neka prelazna vrsta izmedju majmuna i ljudi, al mi nikako nije jasno da postoje i majmini i ljudi istovremeno, a ljudi nastali od majmuna. Fakat ne vidim logiku.
Evo ja cu pokusat kolko mognem biti kulturan, onolko kolko budu moji sagovornici. Uvijek cu sacekati na vas odgovor, pa dati svoj, onako fino uljudno, da se tema vodi na kulturan nacin. Bez upadanja sa strane i spamovanja. Ja sam za to i zivo me interesuju ovakve stvari. Ja cu biti strpljiv, a vi pokusajte naci rjeci za objasnjenje TEORIJA ili mozda DEFINICIJE, TEOREME ili sta li vec.
Hvala