Nova Vlada FBiH 2023-2026
-
zippoo87
#1301 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
U malim sredinama bi vecina ljudi guzice dala da ima i 900 KM platu.
Nego su na ovom minimalncu sto im poslodavac mora isplatiti i u kovertu ubaci koliko se njemu ubacuje taj mjesec. Uz redovno kukanje kada ti daje kovertu,kako se jedva radi i kako ti nisi ni zasluzio ni tu platu,nego eto on je "dobar" pa ti toliko daje a inace ne vrijedis ni toliko.
Nesto slicno sto ovdje emigrazione potencira...on bi da ON odredjuje koliko neki covjek vrijedi.
Emi,imaju li neki parametri na osnovu kojih se to odredjuje ili je to subjektivni osjecaj privatnika Rahmana?
Ili su to targeti...realnost je bubam 10000 KM,a tvoj target je 50000 KM i onda kazes kako je zaposlenik kurac,nesposoban i da nije ni tu svoju crkavicu zaradio?
Nego su na ovom minimalncu sto im poslodavac mora isplatiti i u kovertu ubaci koliko se njemu ubacuje taj mjesec. Uz redovno kukanje kada ti daje kovertu,kako se jedva radi i kako ti nisi ni zasluzio ni tu platu,nego eto on je "dobar" pa ti toliko daje a inace ne vrijedis ni toliko.
Nesto slicno sto ovdje emigrazione potencira...on bi da ON odredjuje koliko neki covjek vrijedi.
Emi,imaju li neki parametri na osnovu kojih se to odredjuje ili je to subjektivni osjecaj privatnika Rahmana?
Ili su to targeti...realnost je bubam 10000 KM,a tvoj target je 50000 KM i onda kazes kako je zaposlenik kurac,nesposoban i da nije ni tu svoju crkavicu zaradio?
-
MAha
#1302 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Stvarno danas svako sebi uzima za pravo da pise svasta, pa jos onda (ne)kultura, pa kaze pises gluposti, pa kaze nauci se ovome onome...valjda sloboda govora sta li, ali malo kulture ne skodi.apsidejzi wrote: ↑31/12/2024 22:38A sta nije dovoljno sto firme placaju porez dva puta pa bi im ti uvalio i treci put. Umjesto da pises gluposti nauci se kako funkcionise bilans stanja i uspjeha te zasto firma placa 10% na novac koji ce se isplatiti na ime dividende. Ipak te firme proizvode mnogo radnih mjesta...MAha wrote: ↑31/12/2024 20:41 Da ne ulazim u detaljniju analizu. Zasto se ne uvede POREZ NA DIVIDENDU? Zasto se ne uvede PROGRESIVNI POREZ na dohidak? Da ti malo pomognem, kad je ovaj zakon usvajan, nema porez na dividende, nema visih stopa poreza na vece dohotke, znas li ko je bio vecina unparlamentu i ko ga je takvog donio? Eto pogadjaj. Zaista sam malo sit lazne brige za radnike laznih socijalista.
Nego idemo redom.
Plate jednom porez na dobit, i to najmanji u svijetu haman, 10%. I to nema veze sa tim "kako funkcionise bilans stanja i bilans uspjeha" (naucicu, naucicu).
"Argument" da se toboze porez placa dva puta na istu stvar ako se porez plati kao primanje fizickog lica koje naplati dividendu (porez na dividendu), je jedan prilicno "izlizan" argument (da si bio kultiran naveo bih ti i odakle potice i kako se "uvukao" kod nas kao "argument"), i kao takav inace ne vrijedi (skoro) nigdje (ovo skoro, jer se u jos par zemalja, manjih, starog socijaoistickog lagera, zadrzao, nakon "uvodjenja demokratije").
Pitaj jednog njemca npr (oni su nam nako ko neko ko valja jelde, il uzmi talijana, il uzmi, skoro, koga hoces u evropi, da ne pominjem ostatak svijeta), dal se kod njega placa porez na dividende. Placa, i to povisoka stopa, iako je prije toga ta firma platila i porez na dobit od 15%, svabo ce platit i 25% poreza na dividende. Ili eto Italija. 24% poreza ce platiti kompanija na dobit, a dionicar ce na isplacene dividende platiti 26%.
Ponavljam, ako ova Vlada i vlast hoce stvarno da uradi dobar posao: smanjiti stope doprinosa, uvesti progresivni porez na dohodak, i uvesti porez na dividende (min 20%).
- emigrazione
#1303 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Odredjuje trziste jebo ga ti, ni poslodavac ni Niksic, ako je cijena kasirke na trzistu 800 maraka, zasto bi joj dao 1200?! Niksic moze natjerati poslodavca da joj isplati i 3000 maraka, ali i on nju moze da mu vrati 2100 nakon sto joj uplati, pa neka ide pred vladu i neka se zali...biti poslodavac je mnogo mnogo teze, nego raditi za platu. Privreda se mora rasteretiti, nameti smanjiti ako misle da ulaze ozbiljno u ovu pricu, onaj ko misli da ce mu zbog ovoga plata biti veca taj nije normalanzippoo87 wrote: ↑31/12/2024 22:55 U malim sredinama bi vecina ljudi guzice dala da ima i 900 KM platu.
Emire,imaju li neki parametri na osnovu kojih se to odredjuje ili je to subjektivni osjecaj privatnika Rahmana?
-
zippoo87
#1304 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
U normalnim ekonomijama i drzavama,odredjuje trziste a kod nas odredjuje Rahman. I upravo zato sto Rahman odredjuje,mora drzava reagovati sa minimalcem. Imaju li neki parametri da kazu da je kasirki max plata 800-1000 KM ? Ili je i to subjektivno i odredjuje Rahman ?emigrazione wrote: ↑31/12/2024 23:02Odredjuje trziste jebo ga ti, ni poslodavac ni Niksic, ako je cijena kasirke na trzistu 800 maraka, zasto bi joj dao 1200?! Niksic moze natjerati poslodavca da joj isplati i 3000 maraka, ali i on nju moze da mu vrati 2100 nakon sto joj uplati, pa neka ide pred vladu i neka se zali...biti poslodavac je mnogo mnogo teze, nego raditi za platuzippoo87 wrote: ↑31/12/2024 22:55 U malim sredinama bi vecina ljudi guzice dala da ima i 900 KM platu.
Emire,imaju li neki parametri na osnovu kojih se to odredjuje ili je to subjektivni osjecaj privatnika Rahmana?
Ako firma ima dobiti 150 miliona KM,npr.kao Bingo,je li normalno da kasirka ima 800 KM (sada 1000 KM) ? A ima milion firmi koje imaju dobit desetine miliona a plata radnika nije ni 1000 KM. A ko tom gazdi zaradi te milione ? Gazda sam ili RADNICI ?
Koliku bi gazda imao dobit,da radi samo on i sin mu u firmi ?
- emigrazione
#1305 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Jeste normalno je i tako mora da bude, niko nikoga puskom ne tjera da tu radi...ulazi u sebe, uvecavaj svoje znanje, nadji bolje placen posao...ali jos jednom ti ponavljam, tvoja plata ovim mongoloidnim potezom vlade nece biti veca, samo ce poslodavac na tebe platiti vece doprinose, a to ce tebi naravno na kraju da fakturise...zippoo87 wrote: ↑31/12/2024 23:06U normalnim ekonomijama i drzavama,odredjuje trziste a kod nas odredjuje Rahman. Imaju li neki parametri da kazu da je kasirki max plata 800-1000 KM ? Ili je i to subjektivno i odredjuje Rahman ?emigrazione wrote: ↑31/12/2024 23:02Odredjuje trziste jebo ga ti, ni poslodavac ni Niksic, ako je cijena kasirke na trzistu 800 maraka, zasto bi joj dao 1200?! Niksic moze natjerati poslodavca da joj isplati i 3000 maraka, ali i on nju moze da mu vrati 2100 nakon sto joj uplati, pa neka ide pred vladu i neka se zali...biti poslodavac je mnogo mnogo teze, nego raditi za platuzippoo87 wrote: ↑31/12/2024 22:55 U malim sredinama bi vecina ljudi guzice dala da ima i 900 KM platu.
Ako firma ima dobiti 150 miliona KM,npr.kao Bingo,je li normalno da kasirka ima 800 KM (sada 1000 KM) ? A ima milion firmi koje imaju dobit desetine miliona a plata radnika nije ni 1000 KM. A ko tom gazdi zaradi te milione ? Gazda sam ili RADNICI ?
-
zippoo87
#1306 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Nemoj legendo ovih otrcanih fraza i mantri,zivota ti. Rezimirali smo to po forumu milion puta...mozes biti Pegamber,ne da Rahman plate,radi sta hoces i vrijedi koliko hoces.emigrazione wrote: ↑31/12/2024 23:11Jeste normalno je i tako mora da bude, niko nikoga puskom ne tjera da tu radi...ulazi u sebe, uvecavaj svoje znanje, nadji bolje placen posao...ali jos jednom ti ponavljam, tvoja plata ovim mongoloidnim potezom vlade nece biti veca, samo ce poslodavac na tebe platiti vece doprinose, a to ce tebi naravno na kraju da fakturise...zippoo87 wrote: ↑31/12/2024 23:06U normalnim ekonomijama i drzavama,odredjuje trziste a kod nas odredjuje Rahman. Imaju li neki parametri da kazu da je kasirki max plata 800-1000 KM ? Ili je i to subjektivno i odredjuje Rahman ?emigrazione wrote: ↑31/12/2024 23:02
Odredjuje trziste jebo ga ti, ni poslodavac ni Niksic, ako je cijena kasirke na trzistu 800 maraka, zasto bi joj dao 1200?! Niksic moze natjerati poslodavca da joj isplati i 3000 maraka, ali i on nju moze da mu vrati 2100 nakon sto joj uplati, pa neka ide pred vladu i neka se zali...biti poslodavac je mnogo mnogo teze, nego raditi za platu
Ja ne znam je li vi neki ovakve komentare pisete stvarno iz vaseg vlastitog neznanja i nepoznavanja prilika na trzistu rada u BiH ili ste cisto maliciozni i sami Bog zna koje interese imate,za ovakve upise ???
A evo i sa zadnjom svojom recenicom si samo potrvrdio ono sto ja govorim...da su poslodavci govna obicna,cast jako malom broju casnih i sposobnih.
Last edited by zippoo87 on 31/12/2024 23:20, edited 1 time in total.
-
Hakiz
#1307 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Zna gdje joj djeca idu u školu?emigrazione wrote: ↑31/12/2024 23:02Odredjuje trziste jebo ga ti, ni poslodavac ni Niksic, ako je cijena kasirke na trzistu 800 maraka, zasto bi joj dao 1200?! Niksic moze natjerati poslodavca da joj isplati i 3000 maraka, ali i on nju moze da mu vrati 2100 nakon sto joj uplati, pa neka ide pred vladu i neka se zali...biti poslodavac je mnogo mnogo teze, nego raditi za platu. Privreda se mora rasteretiti, nameti smanjiti ako misle da ulaze ozbiljno u ovu pricu, onaj ko misli da ce mu zbog ovoga plata biti veca taj nije normalanzippoo87 wrote: ↑31/12/2024 22:55 U malim sredinama bi vecina ljudi guzice dala da ima i 900 KM platu.
Ja sam na forumu "čuo" za to, ali ne poznajem nikoga koga je gazda tjerao da mu vrati. Liči mi na urbani mit.
Takođe, od 1995. od kada radim, nije mi se desilo da platu primim minimalac u koverti a ostatak na ruke. Dešavalo se da ne isplati platu, ali cijelu, pa kada se u periodu od 3 godine skupilo 12 neisplaćenih plata tužio sam poslodavca, privatnika (dobio, naplatio sa kamatama) ali kada je isplati, cijela je bila isplaćena na račun. Bio je period odmah nakon rata kada su plate u cjelosti bile isplaćivane na ruke, ali kada je krenulo preko računa, cijela je bila na računu, prateća platna lista itd.
Neke priče na forumu mi liče na urbane mitove, ali neću tvrditi da nisu istinite. Šta ja znam šta se sve dešavalo po mračnim kutovima ove države.
- emigrazione
#1308 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Pa sto ti ne budes Rahman?
-
MAha
#1309 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Ma treba biti neka minimalna satnica, plata. Imaju je skoro sve evropske zemlje, pa ako hoces i prve komsije i susjedi, i hrvatska i srbija. Pitanje je "mjere", snage ekonomije, opterecenja u porezima i doprinosima itd. Neki donjinprag mora biti, ostatak neka regulise trziste.
- emigrazione
#1310 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Naravno to je normalno razmisljanje i zapravo to i jeste zadatak drzave, ovo je ludost koju ce najmanje pogoditi poslodavce, jer se uvijek moze naci nacin da se namet natovari na ledja radnika, ako se ne bude moglo kroz povecanje cijena robe i usluga...MAha wrote: ↑31/12/2024 23:18 Ma treba biti neka minimalna satnica, plata. Imaju je skoro sve evropske zemlje, pa ako hoces i prve komsije i susjedi, i hrvatska i srbija. Pitanje je "mjere", snage ekonomije, opterecenja u porezima i doprinosima itd. Neki donjinprag mora biti, ostatak neka regulise trziste.
-
zippoo87
#1311 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Pa o tome se i radi i to i jeste problem sa nasim poslodavcima. Oni kukaju i na NAJNIZU MOGUCU PLATU a o vecoj plati i ne razmisljaju...jer kod njih kada se kaze plata,automatski se i misli na minimalac. To ovdje mnogi ne shvataju a problem je jer vecina zivi u Sarajevu i ne znaju ni svoj kvart kako funkcionise a kamoli komplet KS ili ne daj boze drugi kantoni ili cijela drzava.MAha wrote: ↑31/12/2024 23:18 Ma treba biti neka minimalna satnica, plata. Imaju je skoro sve evropske zemlje, pa ako hoces i prve komsije i susjedi, i hrvatska i srbija. Pitanje je "mjere", snage ekonomije, opterecenja u porezima i doprinosima itd. Neki donjinprag mora biti, ostatak neka regulise trziste.
I tako iz svog neznanja,proizilaze ovdje svakakvi komentari...zato mnogi i ne vjeruju sta raja ovdje pise...jer u njihovom kvartu to nije tako a njih dalje od kvarta svakako i ne zanima.
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#1312 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Ovo je jedina istina.emigrazione wrote: ↑31/12/2024 22:27 Ako radis za 1000 maraka ti toliko i vrijedis, ni marku jednu vise, tacno toliko, ne treba Nermin Niksic da govori nekome koliko da placa nekoga ko zaista vrijedi, ti ljudi su placeni suhim zlatom...poslodavac ne moze biti natjeran da placa radnika vise nego sto ga placa, ali drzava moze da ubire veci porez i upravo se o tome radi, sirotinja ce dobiti tanju kovertu, jer ce poslodavac taj novi namet prebaciti njemu na leda, sto je i logicno...lelemudani i nehljebi se bezveze raduju
Drug konobar ima platu 1500 KM. 1000 legalno (plata, to i prevoz) i 500 u koverti. Sad ce biti 1200 bez koverte jer ce onih 300 gazda reci da je otišlo u doprinose. Kome se radi, radice. Ili ce gazde na sebe preuzeti, a radniku ostaviti 1500. Ali cisto sumnjam
- Ozimician
#1313 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
I ja sam cuo za te slucajeve, ali i to sto sam cuo je bilo ono iz druge ruke i obicno su to bili teski izuzeci, a ne pravila, ono tipa firma nema posla, posalje radnike na cekanje i gazda ponudi radnicima da ih ne salje na biro, da mu vrate platu ili dio plate. To je bilo nekad 2009. god. vrijeme one finansijske krize. Tako da tada radnici nisu imali nekog izbora, to je bilo "manje zlo".Hakiz wrote: ↑31/12/2024 23:18Zna gdje joj djeca idu u školu?emigrazione wrote: ↑31/12/2024 23:02Odredjuje trziste jebo ga ti, ni poslodavac ni Niksic, ako je cijena kasirke na trzistu 800 maraka, zasto bi joj dao 1200?! Niksic moze natjerati poslodavca da joj isplati i 3000 maraka, ali i on nju moze da mu vrati 2100 nakon sto joj uplati, pa neka ide pred vladu i neka se zali...biti poslodavac je mnogo mnogo teze, nego raditi za platu. Privreda se mora rasteretiti, nameti smanjiti ako misle da ulaze ozbiljno u ovu pricu, onaj ko misli da ce mu zbog ovoga plata biti veca taj nije normalanzippoo87 wrote: ↑31/12/2024 22:55 U malim sredinama bi vecina ljudi guzice dala da ima i 900 KM platu.
Ja sam na forumu "čuo" za to, ali ne poznajem nikoga koga je gazda tjerao da mu vrati. Liči mi na urbani mit.
Takođe, od 1995. od kada radim, nije mi se desilo da platu primim minimalac u koverti a ostatak na ruke. Dešavalo se da ne isplati platu, ali cijelu, pa kada se u periodu od 3 godine skupilo 12 neisplaćenih plata tužio sam poslodavca, privatnika (dobio, naplatio sa kamatama) ali kada je isplati, cijela je bila isplaćena na račun. Bio je period odmah nakon rata kada su plate u cjelosti bile isplaćivane na ruke, ali kada je krenulo preko računa, cijela je bila na računu, prateća platna lista itd.
Neke priče na forumu mi liče na urbane mitove, ali neću tvrditi da nisu istinite. Šta ja znam šta se sve dešavalo po mračnim kutovima ove države.
Ja licno sam imao slucajeve da mi ne budu placeni prekovremeni, terenski rad i slicno, tj. da sam dobijao istu platu bez obzira koliko sam radio, ali kao sto ti kazes, sve u fullu na racun.
-
Hakiz
#1314 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Gazdi jeste. On konta da mora za 6 mjeseci otvoriti novi objekat ili će mu taj grad, taj kvart, poklopiti konkurent. Povećanjem minimalca taj plan mu je u opasnosti.zippoo87 wrote: ↑31/12/2024 23:06U normalnim ekonomijama i drzavama,odredjuje trziste a kod nas odredjuje Rahman. I upravo zato sto Rahman odredjuje,mora drzava reagovati sa minimalcem. Imaju li neki parametri da kazu da je kasirki max plata 800-1000 KM ? Ili je i to subjektivno i odredjuje Rahman ?emigrazione wrote: ↑31/12/2024 23:02Odredjuje trziste jebo ga ti, ni poslodavac ni Niksic, ako je cijena kasirke na trzistu 800 maraka, zasto bi joj dao 1200?! Niksic moze natjerati poslodavca da joj isplati i 3000 maraka, ali i on nju moze da mu vrati 2100 nakon sto joj uplati, pa neka ide pred vladu i neka se zali...biti poslodavac je mnogo mnogo teze, nego raditi za platuzippoo87 wrote: ↑31/12/2024 22:55 U malim sredinama bi vecina ljudi guzice dala da ima i 900 KM platu.
Nije da on ne da veću platu jer mrzi radnika. Ne mrzi ga. U stvari, nema nikakav osjećaj. Ne da veću platu zbog toga što mu je radnik, stolica, kasa, frižider isto. Kako gleda na frižider, tako gleda radnika. Radnik mu nije ljudsko biće nego sredstvo za rad, kao viljuškar u magacinu. Pa i troškove za radnika gleda kao troškove za frižider ili viljuškar. I ako isključuje frižider naveče, igra se sa temperaturom itd da smanji trošak rada frižidera, ni prema radniku neće biti humaniji i bolji.
Bilanca, završni račun je bog. Širenje je sveta knjiga. Sve je podređeno profitu. Kapitalizam, ne može biti drugačije.
-
zippoo87
#1315 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Mene samo zanima kako funkcionise kapitalizam i ljudska prava u razvijenim drzavama a u banana drzavi je to misaona imenica ??Hakiz wrote: ↑31/12/2024 23:27Gazdi jeste. On konta da mora za 6 mjeseci otvoriti novi objekat ili će mu taj grad, taj kvart, poklopiti konkurent. Povećanjem minimalca taj plan mu je u opasnosti.zippoo87 wrote: ↑31/12/2024 23:06U normalnim ekonomijama i drzavama,odredjuje trziste a kod nas odredjuje Rahman. I upravo zato sto Rahman odredjuje,mora drzava reagovati sa minimalcem. Imaju li neki parametri da kazu da je kasirki max plata 800-1000 KM ? Ili je i to subjektivno i odredjuje Rahman ?emigrazione wrote: ↑31/12/2024 23:02
Odredjuje trziste jebo ga ti, ni poslodavac ni Niksic, ako je cijena kasirke na trzistu 800 maraka, zasto bi joj dao 1200?! Niksic moze natjerati poslodavca da joj isplati i 3000 maraka, ali i on nju moze da mu vrati 2100 nakon sto joj uplati, pa neka ide pred vladu i neka se zali...biti poslodavac je mnogo mnogo teze, nego raditi za platu
Nije da on ne da veću platu jer mrzi radnika. Ne mrzi ga. U stvari, nema nikakav osjećaj. Ne da veću platu zbog toga što mu je radnik, stolica, kasa, frižider isto. Kako gleda na frižider, tako gleda radnika. Radnik mu nije ljudsko biće nego sredstvo za rad, kao viljuškar u magacinu. Pa i troškove za radnika gleda kao troškove za frižider ili viljuškar. I ako isključuje frižider naveče, igra se sa temperaturom itd da smanji trošak rada frižidera, ni prema radniku neće biti humaniji i bolji.
Bilanca, završni račun je bog. Širenje je sveta knjiga. Sve je podređeno profitu. Kapitalizam, ne može biti drugačije.
Jos sada manje vise sve drzave uvode cetverodnevnu radnu sedmicu,dok je kod nas sestodnevna normalna pojava a opet smo na dnu ?
Kako li to negdje sve funkcionise a negdje "nista" ne funkcionise...u cemu je "catch" ebemu misa ????
- Ozimician
#1316 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Rahmane tebe neko dobro levati u zivotu izgleda.
-
palermo
#1317 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Pa eno bilo na klixu, u americi povecan broj beskucnika za 18 %.....zippoo87 wrote: ↑31/12/2024 23:31Mene samo zanima kako funkcionise kapitalizam i ljudska prava u razvijenim drzavama a u banana drzavi je to misaona imenica ??Hakiz wrote: ↑31/12/2024 23:27Gazdi jeste. On konta da mora za 6 mjeseci otvoriti novi objekat ili će mu taj grad, taj kvart, poklopiti konkurent. Povećanjem minimalca taj plan mu je u opasnosti.zippoo87 wrote: ↑31/12/2024 23:06
U normalnim ekonomijama i drzavama,odredjuje trziste a kod nas odredjuje Rahman. I upravo zato sto Rahman odredjuje,mora drzava reagovati sa minimalcem. Imaju li neki parametri da kazu da je kasirki max plata 800-1000 KM ? Ili je i to subjektivno i odredjuje Rahman ?
Jos sada manje vise sve drzave uvode cetverodnevnu radnu sedmicu,dok je kod nas sestodnevna normalna pojava a opet smo na dnu ?
Kako li to negdje sve funkcionise a negdje "nista" ne funkcionise...u cemu je "catch" ebemu misa ????
Inace, ima.ona narodna, para na paru us na fukaru....pa ti procijeni sta smo mi u ovoj prici
-
zippoo87
#1318 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Mene niko legendo. A tebe ? I odgovori na pitanje ?
Nekada jesu ali vise ne jebem Rahmane ni 1%...zaradjujem na drugi nacin,mimo tih govana a i van BiH,kao i ti
Last edited by zippoo87 on 31/12/2024 23:48, edited 1 time in total.
-
Hakiz
#1319 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Koliko se poslodavac u Švedskoj buni na visinu poreza i drugih davanja kojima ta država finansira socijalne programe? Koliko je restorandžija u Švedskoj kmečalo da će mu zabrana pušenja izbiti profit?zippoo87 wrote: ↑31/12/2024 23:31Mene samo zanima kako funkcionise kapitalizam i ljudska prava u razvijenim drzavama a u banana drzavi je to misaona imenica ??Hakiz wrote: ↑31/12/2024 23:27Gazdi jeste. On konta da mora za 6 mjeseci otvoriti novi objekat ili će mu taj grad, taj kvart, poklopiti konkurent. Povećanjem minimalca taj plan mu je u opasnosti.zippoo87 wrote: ↑31/12/2024 23:06
U normalnim ekonomijama i drzavama,odredjuje trziste a kod nas odredjuje Rahman. I upravo zato sto Rahman odredjuje,mora drzava reagovati sa minimalcem. Imaju li neki parametri da kazu da je kasirki max plata 800-1000 KM ? Ili je i to subjektivno i odredjuje Rahman ?
Sinoć je bio BBC dokumentarac o grupi ABBA. Pitaju sedamdesetih Bjorna o bogaćenju, kaže kakvo bogaćenje kada platimo 85 % poreza.
Moj daidža je kao profesor ETF u Sarajevu u doba SFRJ na sve prihode od rada sa inostranstvom plaćao između 80 i 90 % poreza.
Zamisli Rahmanu danas kaže država platit ćeš 85 % poreza. A tek investitoru iz Njemačke
Porediti državu u kojoj kapitalizam postoji 30 godina pa i institucije zaštite sirotinje toliko dugo se razvijaju sa državama u kojima i kapitalizam i zaštita se razvijaju 300 godina, od kada je kapitalizam zamijenio feudalizam, je nemoguće.
A ovdje se situacije iz 300 godina kapitalizna žele direktno primijeniti na 30 godišnji kapitalizam. Teško to ide. Uz veliku kolateralnu štetu.
Last edited by Hakiz on 31/12/2024 23:52, edited 1 time in total.
-
zippoo87
#1320 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Pa placaju ogromne poreze svi i ovi nasi porezi su mudo od ovce za poreze u tim razvijenim drzavama. Evo ovih dana je aktuelno koliko ce poreza platiti onaj teskas boxer Gypsy king,neznam ni kako se zove...70% poreza placaju milioneri . Svaki fudbaler od onih cifri kojima se novinari razbacuju,placa drzavi haman 60-70% zarade. I opet ne kukaju kako nemaju sta jesti i ne prebacuju svaki porez na potrosace i nekog drugog.Hakiz wrote: ↑31/12/2024 23:48Koliko se poslodavac u Švedskoj buni na visinu poreza i drugih davanja kojima ta država finansira socijalne programe? Koliko je restorandžija u Švedskoj kmečalo da će mu zabrana pušenja izbiti profit?zippoo87 wrote: ↑31/12/2024 23:31Mene samo zanima kako funkcionise kapitalizam i ljudska prava u razvijenim drzavama a u banana drzavi je to misaona imenica ??Hakiz wrote: ↑31/12/2024 23:27
Gazdi jeste. On konta da mora za 6 mjeseci otvoriti novi objekat ili će mu taj grad, taj kvart, poklopiti konkurent. Povećanjem minimalca taj plan mu je u opasnosti.
Sinoć je bio BBC dokumentarac o grupi ABBA. Pitaju sedamdesetih Bjorna o bogaćenju, kaže kakvo bogaćenje kada platimo 85 % poreza.
Moj daidža je kao profesor ETF u Sarajevu u doba SFRJ na sve prihode od rada sa inostranstvom plaćao između 80 i 90 % poreza.
Zamisli Rahmanu danas kaže država platit ćeš 85 % poreza. A tek investitoru iz Njemačke![]()
Porediti državu u kojoj kapitalizam postoji 30 godina pa i institucije zaštite sirotinje toliko dugo se razvijaju sa državama u kojima i kapitalizam i zaštita se razvijaju 300 godina, od kada je kapitalizam zamijenio feudalizam, je nemoguće.
Last edited by zippoo87 on 31/12/2024 23:52, edited 1 time in total.
- xoklix
#1321 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Jedino što su povećali je budžet,a neko će morati namiriti ovu platu. Ili će radnik dobiti veću normu ili će mu se odbiti od koverte. Da su smanjili doprinose barem na 50%...
O ekonomskoj stručnosti ove vlade možemo vidjeti na primjeru poticaja za nova ulaganja(Ministarstvo privrede KS)gdje su pekare AS i Alifokovac, dvije buregdzinice i jedan butik odjeće dobili od 40 do 50.000 KM. Vjerovatno ima još sličnih branši, ali ih nisam prepoznao zbog drugačijeg naziva firme od poslovne jedinice.
Sektori koji nemaju nikakav pozitivan impakt na ekonomiju dok se npr. izvoznici bore na tržištu zbog krize u EU.
Bez ikakvog sarkazma i ironije Novalić je "prime" Angela Merkel za Nikšića.
O ekonomskoj stručnosti ove vlade možemo vidjeti na primjeru poticaja za nova ulaganja(Ministarstvo privrede KS)gdje su pekare AS i Alifokovac, dvije buregdzinice i jedan butik odjeće dobili od 40 do 50.000 KM. Vjerovatno ima još sličnih branši, ali ih nisam prepoznao zbog drugačijeg naziva firme od poslovne jedinice.
Sektori koji nemaju nikakav pozitivan impakt na ekonomiju dok se npr. izvoznici bore na tržištu zbog krize u EU.
Bez ikakvog sarkazma i ironije Novalić je "prime" Angela Merkel za Nikšića.
-
MAha
#1322 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Dobro je ovo pitanje. Kako negdje nesto funkcionise a negdje ne. Cika ajnstajn je reko sve je to relativno. Kako kome kako gdje. Djaba onom ispod mosta u los andjelesu sto je amerika najmocnija zemlja na svijetu, a isto tako hebe se onom kralju bruneja sto neko gladuje u njegovom kraljevstvu. Ili nasem rahmanu sto ovdje ima lanac necega, pola para prebacio u luxemburg i ima vinograde u francuskoj l, stanovr u becu i istanbulu, fiemu na kipru (ima ih takvih), sto se jebe za nasu sirotinju i smog u sarajevu. Il onom Paldumu na Vlasicu kolika je minimalna plata.
Nako ja bzvz malo. Al je na kraju tako, zavisi iz kojih cipela gledas.
Nako ja bzvz malo. Al je na kraju tako, zavisi iz kojih cipela gledas.
-
Hakiz
#1323 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
zippoo87 wrote: ↑31/12/2024 23:51Pa placaju ogromne poreze svi i ovi nasi porezi su mudo od ovce za poreze u tim razvijenim drzavama. Evo ovih dana je aktuelno koliko ce poreza platiti onaj teskas boxer Gypsy king,neznam ni kako se zove...70% poreza placaju milioneri . Svaki fudbaler od onih cifri kojima se novinari razbacuju,placa drzavi haman 60-70% zarade. I opet ne kukaju kako nemaju sta jesti i ne prebacuju svaki porez na potrosace i nekog drugog.SpoilerShowHakiz wrote: ↑31/12/2024 23:48Koliko se poslodavac u Švedskoj buni na visinu poreza i drugih davanja kojima ta država finansira socijalne programe? Koliko je restorandžija u Švedskoj kmečalo da će mu zabrana pušenja izbiti profit?zippoo87 wrote: ↑31/12/2024 23:31
Mene samo zanima kako funkcionise kapitalizam i ljudska prava u razvijenim drzavama a u banana drzavi je to misaona imenica ??
Zamisli Rahmanu danas kaže država platit ćeš 85 % poreza. A tek investitoru iz Njemačke![]()
-
zippoo87
#1324 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Porezi ce se smanjiti,moraju i to nije upitno. Pitanje je samo kada...je je to sada politicko pitanje i UZP ucjenjuje a sto se tice povecanja plate,ovo pocevanje je trebalo biti jos u Novalicevoj vladi,tamo 2021. godine,kada je krenulo ovo suludo povecanje cijena.
Ovo sada povecanje je nista,koliko su se svi naklepali u prethodne 3-4 godine...najvise trgovci a manje vise svi.
I sada kada reakcija kasni 4 godine,opet ne valja,opet je kukanje,opet ce se nesto zatvoriti,urusiti
Pa ove price slusamo od rata i nikada nista se ne desi,osim sto bogati postanu jos bogatiji a ljudi kubure kraj sa krajem.
Ovih sada 1000 KM je kao 400 KM 2010. godine...isto usluga i artikala mozes sada kupiti za 1000 KM,kao sa 400 KM prije 15 godina...dakle povecala se brojka ali se nije povecao standard a to je jedino mjerljivo.
Cemu kukanje onda ?
Ovo sada povecanje je nista,koliko su se svi naklepali u prethodne 3-4 godine...najvise trgovci a manje vise svi.
I sada kada reakcija kasni 4 godine,opet ne valja,opet je kukanje,opet ce se nesto zatvoriti,urusiti
Pa ove price slusamo od rata i nikada nista se ne desi,osim sto bogati postanu jos bogatiji a ljudi kubure kraj sa krajem.
Ovih sada 1000 KM je kao 400 KM 2010. godine...isto usluga i artikala mozes sada kupiti za 1000 KM,kao sa 400 KM prije 15 godina...dakle povecala se brojka ali se nije povecao standard a to je jedino mjerljivo.
Cemu kukanje onda ?
-
MAha
#1325 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Meni zaista nije jasno ovo sto mnogi pominju, da HDZ ucjenjuje za ove zakone. I kako neko ima obraza da se "vadi" na to. Jel proso zakon o juznoj konekciji bez hdz-a? Jest. Hocel uspjet kao vitalni nacionalni interes da ga obore kroz dom naroda? Nece, ima lijek i za to, jer to nije vtialni interes, pa cak ako to i potegnu. Ne vidim da sw takav nacin ne moze uradit i ovdje. Il ima nesto sto ja ne znam (nisam najbolje upucen u ta sitna crijevca).zippoo87 wrote: ↑31/12/2024 23:56 Porezi ce se smanjiti,moraju i to nije upitno. Pitanje je samo kada...je je to sada politicko pitanje i UZP ucjenjuje a sto se tice povecanja plate,ovo pocevanje je trebalo biti jos u Novalicevoj vladi,tamo 2021. godine,kada je krenulo ovo suludo povecanje cijena.
I sada kada reakcija kasni 4 godine,opet ne valja,opet je kukanje,opet ce se nesto zatvoriti,urusiti![]()
![]()
Cemu kukanje onda ?