Da ne ulazim u detaljniju analizu. Zasto se ne uvede POREZ NA DIVIDENDU? Zasto se ne uvede PROGRESIVNI POREZ na dohidak? Da ti malo pomognem, kad je ovaj zakon usvajan, nema porez na dividende, nema visih stopa poreza na vece dohotke, znas li ko je bio vecina unparlamentu i ko ga je takvog donio? Eto pogadjaj. Zaista sam malo sit lazne brige za radnike laznih socijalista.zippoo87 wrote: ↑31/12/2024 20:35Svaku marku koji mi povecaju i MORAJU isplatiti,ja pozdravljam. Jer znam da kod nas ne postoji prirodno povecanje plate za trud,rad,znanje. To je kod Rahmana nepoznat pojam...jer njima radnici i firma sluze samo za maksimalno i brzinsko bogacenje...zaposlis 10 radnika,ne prijavis ih 6 mjeseci...isplatis im na ruke evo sada 1000 KM,tebi od svakog radnika ostane 740 KM.MAha wrote: ↑31/12/2024 20:27Ne znam bas ko ne vidi dalje od nosa. U stvari vidim, ali ne zelim da vrijedjam. Dalje, zadojen nacionalizmom i mantrom politickih stranaka. Pa ti upravo tabiris politiku i mantras necije politicke mantre, ne znam jesil svjestan. Ja to ne radim ni najmanje. Ja ponovio sta su rekli ovi njemacki "robovlasnici", ne znam bas da su oni neka politicka stranka. Mozda jesu, mozda sam nesto profulao.zippoo87 wrote: ↑31/12/2024 20:11
Usvojiti ce se i fiskalni zakoni ali trenutno HDZ blokira i koci,jer pokusavaju da trampe za Plinovod ali nece im proci ni to. Vi neki ne vidite dalje od nosa,jer ste zadojeni nacionalizmom i mantrom politickih stranaka,toliko da ne vidite ni svoj nos a kamoli dalje od nosa.
Smanjiti ce se doprinosi,kada kocnicari popuste a ova vlada nije vise htjela da ceka...ovo su bili najavili prije tacno godinu dana i nisu bili ispunili a evo sada su presjekli,svaka im cast.
Sto se poslodavaca/robovlasnika tice,za njih zelim brzo zatvaranje robovlasnickih firmi i propadanje nihovih "biznisa";jer to nisu nikakvi biznisi,nego pljackanje radnika i drzave.
Da li si cuo gdje Petra Corluku da se oglasio i da kuka ????
Ili nekog drugog vrhunskog privrednika i gospodina ?
HDZ blokira? I odblokirat ce ovako? Pa jel znas gdje je najveci sada "pritisak"? Na podrucjima, nazalost je tako, gdje su vecinom bosnjaci, jer tu je, opet nazalost, najvise ovakvih poslova. Pa ce sada HDZ da popusti, da da, svakako. Plitko.
Najavili davno, presjekli na najgori moguci nacin, jer nisu bili u stanju da urade kako treba, nego totalno naopako.
Zelis da propadnu firme. E moj ti. Mislis da ce se sad odjednom naci neki drugi poslodavci iz njemacke ili otkle vec, i zaposliti radnike koji ostanu bez posla usljed zatvaranja tih sto im zelis da propadnu.
Petra slucajno znam licno.
Ili nekog drugog kazes vrhunskog pruvrednika i gospodina. Ne javljaju se takvi ljudi druze u pravilu. Imaju oni drugacije nacine za djelovanje ako im je u interesu.
Nemoj vise licno, zamolio bih te. Osim ako nisi zaduzen da profesionalno branis ovakve poteze, uz to vrijedjajuci i etiketitajuci druge.
Ostaj zdravo.
740KM x 10 = 7400 KM svaki mjesec tebi u dzep,umjesto drzavi i radniku za penziono. 7400KM x6 mjeseci=44400 KM,za pola godine,cistog kesa u dzep
Dakle,7400 KM ciste zarade koja veze nema sa core biznisom kojim se firma bavi i sa marzama i zaradom.
A gdje je to sve ostalo...ovdje su svi ti "mali" milioneri...ja ih "slucajno" znam na desetine u svom gradu...po 2-3 stana,vikendica obavezno,1-2 kuce i naravno auta i sve ostalo i svake godine neka nova parcela se kupi. A sve firme sa 5-6,max 10 zaposlenih.
Pa reci ti meni onda,odakle njima sve to,ako se zatvaraju i propadaju ?
Nova Vlada FBiH 2023-2026
-
MAha
#1276 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
-
sumirprimus
#1277 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Jebte svaka.marka vise.koju drzava naplati treba da se odrazi na.kvalitet.zivota svih nas. Trebalo bi.
Drugo je sto su nas iz sdfa sds hdz naucili da je to marka.vise.za njihov dzep jer.nema.poziva na odgovornost.
U protivnom sta ce nam drzava ajmo svako svojim putem u zaborav.
Drugo je sto su nas iz sdfa sds hdz naucili da je to marka.vise.za njihov dzep jer.nema.poziva na odgovornost.
U protivnom sta ce nam drzava ajmo svako svojim putem u zaborav.
-
Romanija
#1278 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
To stoji jer je kontrola sada pod EU ali to i jeste usud BiH, ima monetarnu politiku Njemacke, Austrije ili Holandije primjenjenu na zemlju ekonomskog potencijala Gvineje ili Senegala. Ovakva monetarna politika je dobra jer sprijecava totalni ekonomski kolaps a znamo kako je to zavrsilo sa SFRJ i daje privid nekakvog civilizovanog zivota 5% stanovnistva uglavnom koji zive i rade u Sarajevu. Ali ona je potpuno nerealna za ekonomski prostor danasnje BiH.tramvajtrojka wrote: ↑31/12/2024 20:31Samo sto mi od svih zemalja na Balkanu imamo najbolju kontrolu monetarne politike jedinu stvar koju su stranci od samoga početka usadili ovdje da valja je monetarna politika centralne banke BiHRomanija wrote: ↑31/12/2024 20:27Ti pucas neo-liberalnu teroiju ekonomije na zemlju u razvoju bez vlade i kontrole monetarne politike, kojoj fiskalnu politiku vode u socijalizmu priuceni kadrovi i koja je svedena velicinom na metro podrucje malo veceg grada u Evropi. Sretna Nova Godina!Pandakonda wrote: ↑31/12/2024 19:03
Druze to nema veze sa eu, stvar je da taj isti Niksic pravi narod i poslodavce budalom. Prvo je dosao i rekao da će minimalac biti 1200 maraka uz smanjenje doprinosa na nekih cca 35%. Kad je shvatio da nema muda smanjiti javnu potrosnju jer bi falilo para u budzetu, odlucio se za ovu glupost gdje ce firmamama povecati troskove, a ovim manjim biznisima ce subvencionirati doprinose pogodi od cega ? Novog zaduzenja.
Do jucer si se smijao dodiku kako je RS ekonomski propala i kako se zaduzuje da isplati penzije i plate a ti si sada krenuo istim stopama i to vlastitom odlukom. Ovo je spirala koja nema kraja jer nije realno niti odrzivo da se plata dize olovkom vlade nego povecanjem produktivnosti i smanjenjem onog dijela koja drzava uzima. Ovim ce samo doci do povecanja cijena raznih stvari i to ce onda pogoditi ne samo ove kojima je plata povecana, nego i ovima sto imaju vise od hiljadu a radi iste stope doprinosa firme nemaju racunicu da im se dignu plate
Aljosa je pogodio u sridu, bosnjo bi kako da 15 godina radi na istoj poziciji u istoj firmi uz istu produktivnost a da im drzava dize platu mimo svake ekonomske logike![]()
i stvar oko koje su Dodik i Bakir bili suglasni da to razjebu
Last edited by Romanija on 31/12/2024 20:48, edited 1 time in total.
-
swanfilter
#1279 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Cak se i njemacki poslodavci oglasili ...
2024 godina i nema se uslova ozakoniti minimalnu platu. Ode privreda do kolapsa jer je neko pomislio na radnike.
Niko nije kukao zbog decenija sivog poslovanja na racun drzave i radnika.
Koliko ugostitelja obiđem, racun im misaona imenica.
Neka sada iz duseka izvlace da podmire radnike. A ko je trosali bio toliko godina, neka sutra zatvori. Ocito da osim varanja za drugo i nije ...
2024 godina i nema se uslova ozakoniti minimalnu platu. Ode privreda do kolapsa jer je neko pomislio na radnike.
Niko nije kukao zbog decenija sivog poslovanja na racun drzave i radnika.
Koliko ugostitelja obiđem, racun im misaona imenica.
Neka sada iz duseka izvlace da podmire radnike. A ko je trosali bio toliko godina, neka sutra zatvori. Ocito da osim varanja za drugo i nije ...
- Billy The Pljuc
#1280 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Nemrem reći za sebe da sam ekonomski ekspert, čak naprotiv, više mi pristaje da sam dileja na ovom polju ali mi je neshvatljivo da ima onih koji opravdavaju da na današenjem vaktu u BiH neko negdje nešto radi i da nema najmanje 1000 KM za to što već radi. Ako sam išta naučio u životu onda je to "robovanje" u kojem sam dobijao 10-20-30 % nečega od čega je ostatak poslodavac u datom momentu na osnovu mog rada, ekspertize, usluge, vremena oliti nazovikakohoćeš stavljao u džep. Na "trulom" zapadu to vole zvati biznisom a nije ništa drugo nego klasično robovlasništvo. Možda sam "romantičar" po prirodi, neko ko je u svoje vrijeme bio i jeste vodio nekakav privatan "biznis" i ništa lagati neću ako napišem da sam bio sretan kad sam na osnovu nečijeg rada ostao dobar do nekih 30% na osnovu istog, više puta i manje od navedenog. Prije nekoliko godina se zaposlim kod lika na nečiju preporuku u komšiluku, ne toliko što mi treba posao i neka primanja nego čisto iz želje da nešto radim i lik me uredno držao na minimalcu preko tri mjeseca mada je dogovor bio sasvim drugačiji. Realno mi od takve plate nije ostajalo gotovo ništa i prekinem tu zajebanciju da bih nedugo zatim bio pozvan da se vratim za duplo veće pare. Naravno da sam odbio, hvala bogu pa imam tu slobodu, nego generalno sagledavam more ljudi koji nisu u takvoj mogućnosti i prisiljeni su da šute, rade i pate dok se "gazde" enormno bogate i preseravaju u zadovoljavanju osobnih "potreba".
Budžetlije su naravno izvan ovih rasprava, tek je to rasprava u kojoj bih volio da donosim sud, da mogu naravno, sveo bi ih na bukvalno obavljanje funkcije iz patriotizma, volje da predstavljaju zajednicu, državu etc.
Budžetlije su naravno izvan ovih rasprava, tek je to rasprava u kojoj bih volio da donosim sud, da mogu naravno, sveo bi ih na bukvalno obavljanje funkcije iz patriotizma, volje da predstavljaju zajednicu, državu etc.
-
zippoo87
#1281 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Upravo to.Romanija wrote: ↑31/12/2024 20:47To stoji jer je kontrola sada pod EU ali to i jeste usud BiH, ima monetarnu politiku Njemacke, Austrije ili Holandije primjenjenu na zemlju ekonomskog potencijala Gvineje ili Senegala. Ovakva monetarna politika je dobra jer sprijecava totalni ekonomski kolaps a znamo kako je to zavrsilo sa SFRJ i daje privid nekakvog civilizovanog zivota 5% stanovnistva uglavnom koji zive i rade u Sarajevu. Ali ona je potpuno nerealna za ekonomski prostor danasnje BiH.tramvajtrojka wrote: ↑31/12/2024 20:31Samo sto mi od svih zemalja na Balkanu imamo najbolju kontrolu monetarne politike jedinu stvar koju su stranci od samoga početka usadili ovdje da valja je monetarna politika centralne banke BiH
Totalno je nerealno da je vrijednost valute neke drzavice od ni 3 miliona stanovnika na brdovitom Balkanu,50% vrijednosti valute u EU prostoru.
Ali gore od ovog je samo to sto da nemamo ovaj sigurnosti mehanizam,da ne bi bilo ni nas
- tramvajtrojka
#1282 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Bilo bi nas al bi jednu bananu placao dvije kile maraka kao u venezueli da su Bakir i Dodik razjebaki currency board, sreca nasa pa nam je pokrice KM-a 109%zippoo87 wrote: ↑31/12/2024 20:56Upravo to.Romanija wrote: ↑31/12/2024 20:47To stoji jer je kontrola sada pod EU ali to i jeste usud BiH, ima monetarnu politiku Njemacke, Austrije ili Holandije primjenjenu na zemlju ekonomskog potencijala Gvineje ili Senegala. Ovakva monetarna politika je dobra jer sprijecava totalni ekonomski kolaps a znamo kako je to zavrsilo sa SFRJ i daje privid nekakvog civilizovanog zivota 5% stanovnistva uglavnom koji zive i rade u Sarajevu. Ali ona je potpuno nerealna za ekonomski prostor danasnje BiH.tramvajtrojka wrote: ↑31/12/2024 20:31
Samo sto mi od svih zemalja na Balkanu imamo najbolju kontrolu monetarne politike jedinu stvar koju su stranci od samoga početka usadili ovdje da valja je monetarna politika centralne banke BiH
Totalno je nerealno da je vrijednost valute neke drzavice od ni 3 miliona stanovnika na brdovitom Balkanu,50% vrijednosti valute u EU prostoru.
Ali gore od ovog je samo to sto da nemamo ovaj sigurnosti mehanizam,da ne bi bilo ni nas![]()
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#1283 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Sta ja sad sa
669 plus 219 plus 53
Mogu ocekivati u februaru
Konkretno bez filozofije
669 plus 219 plus 53
Mogu ocekivati u februaru
Konkretno bez filozofije
-
Adi-g
- Truba
#1285 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Ne moze otkaz jer imam skoro 20 gpdina ugovora i staza
A koverta zna biti podebela ali i 0
A koverta zna biti podebela ali i 0
-
MAha
-
sumirprimus
#1287 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Ni milja lazes labude, niko ne radi za 900 stoja
- Ironmen
#1288 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
...
Last edited by Ironmen on 31/12/2024 21:26, edited 1 time in total.
- Ironmen
#1289 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Tekstilna, kozarska, jedan dio prehrambene, ugostitelji rade i za manje od 900 km.
- dječak sa šibicama
#1290 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Mnogi trgovci imaju manje od milju.
Sad im je noga svakom cetvrtom, recimo.
- Ironmen
#1291 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Ciljevi:
Osigurati da radnici dobiju povećanje plate na 1.000 KM.
Ublažiti troškove poslodavcima kako bi izbjegli otpuštanja ili prelazak na sivu ekonomiju.
Iskoristiti povećanu potrošnju i PDV prihode za djelomično finansiranje mjera.
Predložene mjere:
1. Smanjenje doprinosa na plate za poslodavce
Trenutno doprinosi za penzijsko, zdravstveno i osiguranje za nezaposlenost iznose oko 40% bruto plate.
Predlažem smanjenje doprinosa na plate sa 40% na 30%, kako bi poslodavci lakše izdržali povećanje minimalne plate. Ovo se može postići postepenim smanjenjem osnovice doprinosa.
Efekti:
Poslodavci će imati manji pritisak na svoje finansije.
Ukupni prihodi od doprinosa bi se mogli održati zbog povećanja minimalne plate i širine poreske osnovice.
2. Uvođenje poreskog kredita za poslodavce
Poslodavci koji isplaćuju minimalnu platu mogli bi ostvariti porezni kredit ili subvenciju po radniku za dio troška povećanja minimalne plate.
Npr. država bi mogla pokrivati 50% povećanja doprinosa za radnike na minimalnoj plati tokom prve godine implementacije.
Efekti:
Privremeno rasterećenje poslodavaca dok se prilagođavaju povećanju.
Održavanje zaposlenosti u sektorima s niskim profitnim maržama (poput trgovine, ugostiteljstva).
3. Iskorištavanje povećanja PDV prihoda
Povećanje minimalne plate za 400 KM znači da će radnici trošiti više, što će generirati dodatne PDV prihode za državu.
400 KM x 17% = 68 KM PDV po radniku.
Ako 200.000 radnika primi minimalnu platu, to bi generisalo 13,6 miliona KM dodatnog PDV prihoda mjesečno, odnosno oko 163 miliona KM godišnje.
Dio ovih sredstava može se preusmjeriti za finansiranje poreznih olakšica za poslodavce.
Efekti:
Održavanje fiskalne ravnoteže.
Bolji povrat povećanja plata kroz potrošnju.
4. Postepeno povećanje minimalne plate
Umjesto naglog povećanja sa 619 KM na 1.000 KM, predlažem postepeno povećanje kroz 6-12 mjeseci:
faza: Minimalna plata raste na 850 KM (npr. od januara).
faza: Minimalna plata raste na 1.000 KM (npr. od jula).
Ovo bi dalo poslodavcima vremena da se prilagode novim troškovima i smanjilo pritisak na tržište rada.
5. Smanjenje poreskih stopa na dobit za mikro i male firme
Uvesti smanjenu stopu poreza na dobit (npr. 5%) za mikro i male firme koje zapošljavaju radnike s minimalnom platom.
Ovo bi posebno koristilo sektorima kao što su ugostiteljstvo, trgovina i proizvodnja.
6. Poticaji za digitalizaciju i formalizaciju radnih mjesta
Država bi mogla ponuditi subvencije za poslodavce koji prijave radnike koji su ranije bili u sivoj ekonomiji (neformalno zaposleni).
Cilj je proširiti poresku osnovicu, smanjiti rad na crno i povećati ukupne doprinose.
Kombinovani efekti:
Za radnike:
Povećanje neto plate na 1.000 KM znači veći životni standard i veću potrošnju.
Za poslodavce:
Rasterećenje kroz smanjenje doprinosa i poreske olakšice omogućava im da zadrže zaposlenike i održe profitabilnost.
Za državu:
Povećani PDV prihodi i proširenje poreske osnovice pokrivaju dio troškova reformi.
Održava se zaposlenost i ekonomska stabilnost.
Praktičan primjer:
Trenutna situacija (minimalna plata 619 KM):
Neto plata: 619 KM.
Bruto plata: 948 KM.
Trošak poslodavca: 1.054 KM (uključujući doprinose).
Povećanje na 1.000 KM uz predložene mjere:
Neto plata: 1.000 KM.
Bruto plata: 1.450 KM (smanjenje doprinosa na 30%).
Trošak poslodavca: 1.500 KM (uz poreski kredit ili subvenciju).
Dodatni PDV po radniku: 68 KM/mjesečno.
Zaključak:
Balansiranje povećanja minimalne plate može se postići smanjenjem doprinosa i korištenjem dodatnih prihoda od PDV-a. Važno je da država uvede postepene mjere i ciljane olakšice kako bi podržala poslodavce, a istovremeno poboljšala životni standard radnika. Ovakav pristup smanjuje rizik od otpuštanja i štiti ekonomiju od destabilizacije.
Evo trebali su pitati ChatGPT da problem
Osigurati da radnici dobiju povećanje plate na 1.000 KM.
Ublažiti troškove poslodavcima kako bi izbjegli otpuštanja ili prelazak na sivu ekonomiju.
Iskoristiti povećanu potrošnju i PDV prihode za djelomično finansiranje mjera.
Predložene mjere:
1. Smanjenje doprinosa na plate za poslodavce
Trenutno doprinosi za penzijsko, zdravstveno i osiguranje za nezaposlenost iznose oko 40% bruto plate.
Predlažem smanjenje doprinosa na plate sa 40% na 30%, kako bi poslodavci lakše izdržali povećanje minimalne plate. Ovo se može postići postepenim smanjenjem osnovice doprinosa.
Efekti:
Poslodavci će imati manji pritisak na svoje finansije.
Ukupni prihodi od doprinosa bi se mogli održati zbog povećanja minimalne plate i širine poreske osnovice.
2. Uvođenje poreskog kredita za poslodavce
Poslodavci koji isplaćuju minimalnu platu mogli bi ostvariti porezni kredit ili subvenciju po radniku za dio troška povećanja minimalne plate.
Npr. država bi mogla pokrivati 50% povećanja doprinosa za radnike na minimalnoj plati tokom prve godine implementacije.
Efekti:
Privremeno rasterećenje poslodavaca dok se prilagođavaju povećanju.
Održavanje zaposlenosti u sektorima s niskim profitnim maržama (poput trgovine, ugostiteljstva).
3. Iskorištavanje povećanja PDV prihoda
Povećanje minimalne plate za 400 KM znači da će radnici trošiti više, što će generirati dodatne PDV prihode za državu.
400 KM x 17% = 68 KM PDV po radniku.
Ako 200.000 radnika primi minimalnu platu, to bi generisalo 13,6 miliona KM dodatnog PDV prihoda mjesečno, odnosno oko 163 miliona KM godišnje.
Dio ovih sredstava može se preusmjeriti za finansiranje poreznih olakšica za poslodavce.
Efekti:
Održavanje fiskalne ravnoteže.
Bolji povrat povećanja plata kroz potrošnju.
4. Postepeno povećanje minimalne plate
Umjesto naglog povećanja sa 619 KM na 1.000 KM, predlažem postepeno povećanje kroz 6-12 mjeseci:
faza: Minimalna plata raste na 850 KM (npr. od januara).
faza: Minimalna plata raste na 1.000 KM (npr. od jula).
Ovo bi dalo poslodavcima vremena da se prilagode novim troškovima i smanjilo pritisak na tržište rada.
5. Smanjenje poreskih stopa na dobit za mikro i male firme
Uvesti smanjenu stopu poreza na dobit (npr. 5%) za mikro i male firme koje zapošljavaju radnike s minimalnom platom.
Ovo bi posebno koristilo sektorima kao što su ugostiteljstvo, trgovina i proizvodnja.
6. Poticaji za digitalizaciju i formalizaciju radnih mjesta
Država bi mogla ponuditi subvencije za poslodavce koji prijave radnike koji su ranije bili u sivoj ekonomiji (neformalno zaposleni).
Cilj je proširiti poresku osnovicu, smanjiti rad na crno i povećati ukupne doprinose.
Kombinovani efekti:
Za radnike:
Povećanje neto plate na 1.000 KM znači veći životni standard i veću potrošnju.
Za poslodavce:
Rasterećenje kroz smanjenje doprinosa i poreske olakšice omogućava im da zadrže zaposlenike i održe profitabilnost.
Za državu:
Povećani PDV prihodi i proširenje poreske osnovice pokrivaju dio troškova reformi.
Održava se zaposlenost i ekonomska stabilnost.
Praktičan primjer:
Trenutna situacija (minimalna plata 619 KM):
Neto plata: 619 KM.
Bruto plata: 948 KM.
Trošak poslodavca: 1.054 KM (uključujući doprinose).
Povećanje na 1.000 KM uz predložene mjere:
Neto plata: 1.000 KM.
Bruto plata: 1.450 KM (smanjenje doprinosa na 30%).
Trošak poslodavca: 1.500 KM (uz poreski kredit ili subvenciju).
Dodatni PDV po radniku: 68 KM/mjesečno.
Zaključak:
Balansiranje povećanja minimalne plate može se postići smanjenjem doprinosa i korištenjem dodatnih prihoda od PDV-a. Važno je da država uvede postepene mjere i ciljane olakšice kako bi podržala poslodavce, a istovremeno poboljšala životni standard radnika. Ovakav pristup smanjuje rizik od otpuštanja i štiti ekonomiju od destabilizacije.
Evo trebali su pitati ChatGPT da problem
-
sumirprimus
#1292 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
-
swanfilter
#1293 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Ni moja stara u Domu zdravlja sa toplim nije prelazila 1000. Tu negdje se vrtila.
- sefket_ramadani
#1294 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
sad ce lagano poslodavci da prebace teret na krajnje potrosace. Do sad je bilo sve skupo, a sad ce da bude jos skuplje. 
- Truba
- emigrazione
#1296 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Ako radis za 1000 maraka ti toliko i vrijedis, ni marku jednu vise, tacno toliko, ne treba Nermin Niksic da govori nekome koliko da placa nekoga ko zaista vrijedi, ti ljudi su placeni suhim zlatom...poslodavac ne moze biti natjeran da placa radnika vise nego sto ga placa, ali drzava moze da ubire veci porez i upravo se o tome radi, sirotinja ce dobiti tanju kovertu, jer ce poslodavac taj novi namet prebaciti njemu na leda, sto je i logicno...lelemudani i nehljebi se bezveze raduju
- apsidejzi
#1297 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
A sta nije dovoljno sto firme placaju porez dva puta pa bi im ti uvalio i treci put. Umjesto da pises gluposti nauci se kako funkcionise bilans stanja i uspjeha te zasto firma placa 10% na novac koji ce se isplatiti na ime dividende. Ipak te firme proizvode mnogo radnih mjesta...MAha wrote: ↑31/12/2024 20:41 Da ne ulazim u detaljniju analizu. Zasto se ne uvede POREZ NA DIVIDENDU? Zasto se ne uvede PROGRESIVNI POREZ na dohidak? Da ti malo pomognem, kad je ovaj zakon usvajan, nema porez na dividende, nema visih stopa poreza na vece dohotke, znas li ko je bio vecina unparlamentu i ko ga je takvog donio? Eto pogadjaj. Zaista sam malo sit lazne brige za radnike laznih socijalista.
- Ironmen
#1298 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Daj covjece koji ti, jesili dobar ? gdje ti zivis imas li ikoga u porodici i prijateljima da ti radi u tekstilnoj industriji u kakvim snobovskim krugovima ti zivis i kreces se ?sumirprimus wrote: ↑31/12/2024 21:35Nije onda cudo sto navijate za iran![]()
-
zippoo87
#1299 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
A gdje su oni otkazi koje si najavljivao prije mjesec ipo,kada je uvedena "neradna nedjelja" ?dječak sa šibicama wrote: ↑31/12/2024 21:33 Mnogi trgovci imaju manje od milju.
Sada ide nova runda "najavljenih otkaza" od lelemuda
-
Hakiz