Što se tiče kvalitete hrane vjerujem da je bolja nego u BiH, ovdje su jaja u 99% slučajeva industrijska, a meso uvozno. Paradajz je isprskan te industrijski (i bez izbora sorte, ostale su dosta skuplje), nedavno afera i trovanje paradajzom u Mostaru! Cherry paradajz košta 6 KM u paketu od 300 grama u Konzumu! Kilogram tune oko 50 KM, a plave kvalitetne tune nema na tržištu BiH! Kilogram orah jezgre preko 20 KM, kvalitetnog meda 20 KM. Krumpir je preko 1 KM što je skuplje nego u Švabiji.Last December wrote:Malo je šta jeftinije u DE/AT kad se uzmu bolji brendovi namirnica i da ne spominjem organsku hranu. Ja kad sam bio u AT, živio sam par mjeseci mahom od socijalnog brenda CLEVER, jer mi je to bilo najjeftinije. Kupovao sam skoro sve od CLEVERa i hljeb i mlijeko, sireve, namaze, paštete, sokove. Sad pretpostavljam da generalno nema mnogo razlike u hranjivoj vrijednosti ali ipak su bolji brendovi tamo skuplji nego u Bosni.
Na tržnicama sam kupovao jaja, meso i voće i povrće. Sad recimo jaja su najjeftinija bila kod turaka - 1 evro al to je bila neka E klasa, znači industrijske koke. Dok je recimo organsko jaje, tj paket od 10 išao i do 10 evra. Sad oko te organske hrane bi se dalo polemisati, već su i knjige pisane o tome i dosta je tu podvale i navlakuše al jbg, dok narod puši, para kaplje...
Voće je bilo dozlaboga skupo a povrće onako, sjećam se jedino je paradajz bio jeftinii nego kod nas - 1 evro. I mrkva.
Meso je bilo poskupo ali bile su akcije sjećam se utorkom u Pennyju. Kupim par kila odrezaka pa mi bude cijele nedjelje. Čini mi se da je bilo oko 3,5 evra kila teletine, stvarno jebeno povoljno. I to nije argentinska 30 godina matora nego baš domaća.
I tako sve u svemu, ne bih ocjenio povoljnim život, posebno jer sam na sobicu od 15 kv davao 320 evra...
Meso je tek posebna priča, tko u BiH nema izbora za domaće osuđen je na zamrznute kocke i po 20 godina, piletina je također upitna, prije par godina afera. Afera s mlijekom i aflatoksinima te s povrćem iz merkatora koje "nije bilo za ljudsku upotrebu", netko je kačio na forum.
Sjećam se afere ludih krava u Britaniji i nekoliko kontigenata mesa koje nije bilo spaljeno navodno je prošlo prema BiH u 90-tima, s tim su se povezivali lokalni mafijaši. Dobro smo i živi šta jedemo.
Da nemam svoj vlastiti vrt od 300m2 te suho meso i jaja iz vlastitog uzgoja iskreno ne znam što bih po pitanju hrane, standard ne postoji.