505sCrtom wrote:
kuran nema nikakve veze sa ovom pricom. to nije naucna knjiga niti brani naucne metode, niti nudi naucne teorije. i samim tim sa kuranom se uopste ne bavim. ostalo ne razumijem sto si zelio reci. moras biti slijepac ne vidjeti gadosti divljackog arapskog rezonovanja u danasnjem modernom dobu. zasto bih gledao kao kuran tretira zene? primitivno i divljacki. nemam ja iz takvih kjniga sta crpiti. sto se tice teorije u sirenju univerzuma, ili bilo koje druge. a pokusavanje da jednu pustinjsku pjesmicu prilagodis da zvuci kao da govori upravo o tome, to moze svako navuci. i ne samo iz kurana, nego bilo koju knjigu da uzmes. moje je pitanje, a sta ako se uspostavi da teorija nije tacna? kao sto se uspostavilo da sunce ne pada u blato svako vece, da zvijezde ne vise ispod mjeseca da nam uljepsaju prizor, da mjesec nije izvor svjetlosti i slicne pustinjske nebuloze.
i na kraju, nema to veze sa ateizmom. to ima veze sa naukom. zna se na koji se nacin nesto dokazuje. to sigurno nisu pustinjskopecinske halucinacije na +40C.
1) "kuran nema nikakve veze sa ovom pricom. " wtf??? O cemu je onda bilo rijeci u nekoliko prethodnih stranica
2) "to nije naucna knjiga niti brani naucne metode, niti nudi naucne teorije" - TACNO. To je knjiga upute kako svoj zivot uskladiti na duhovnim vrijednostima za opcu dobrobit koja vazi samo za one koji vjeruju u Boga. Istovremeno, spominje neke prirodne fenomene o kojima ovdje raspravljamo (sirenje svemira konkretno - sto je odgovor na tacku jedan) koji su (po tvom misljenju) vjerovatno igrom slucaja tacni sa onim do cega je nauka dosla.
3) "moras biti slijepac ne vidjeti gadosti divljackog arapskog rezonovanja u danasnjem modernom dobu" - TACNO. Gadosti koje oni provode su nastale parcanjem Kur'ana i uzimanjem onoga sto se njima svidja a ostavljanjem onoga sto se njima ne svidja. Slicno rade i ateisti samo na intelektualnom a ovi to jos provode na prakticnom nivou. Ideja parcanja je identicna.
4) "zasto bih gledao kao kuran tretira zene?" - Zato sto si u prethodnom postu rekao da treba uzeti sva moguca znacenja nekog ajeta a ne ono koje se nama svidja kako bismo navodili vodu na svoj mlin i zakljucivali da se svemir siri. Ja sam samo nastavio na tvoju logiku i upitao zasto se isto ne uradi kada diskutujemo o pravima zena i robovlasnistvu gdje takodjer postoje drugacija tumacenja. Zasto na jednoj temi forsirati sva znacenja a na drugoj se ogranicavati samo na jedno. Hajmo se malo igrati integriteta.
5) " primitivno i divljacki. " - NETACNO
6) " nemam ja iz takvih kjniga sta crpiti." - Niko te ne tjera. Imas slobodu izbora.
7) "moje je pitanje, a sta ako se uspostavi da teorija nije tacna?" - Nece se ispostaviti jer je teorija dokazana 1925 od strane Hubble-a.

" kao sto se uspostavilo da sunce ne pada u blato svako vece," - O ovome Kur'an ne govori.
9) "da zvijezde ne vise ispod mjeseca da nam uljepsaju prizor," - Ne sjecam se da u Kur'anu pise da bilo sta visi ispod Mjeseca. Vjerovatno si to pomjesao u svojim povrsnim analizama.
10) "da mjesec nije izvor svjetlosti" - Mjesec nije izvor svjetlosti. Kur'an tvrdi da Mjesec odbija svjetlost a da je Sunce izvor nama vidljive svjetlosti, sto takodjer potvrdjuje koliko si povrsan u analizi i pisanju i koliko si zapravo neozbiljan sugovornik.
11) "i slicne pustinjske nebuloze" - Tacke 8,9,10 su pokazale da tacka 11 ne moze biti tacna i da se zakljucak vraca na tvoj post. Tvoj post je nebuloza.
12) "i na kraju, nema to veze sa ateizmom. to ima veze sa naukom. zna se na koji se nacin nesto dokazuje." - Ateizam nema veze sa naukom koliko se sjecam. Zasto nauku u i naucni metod ubacujes u pricu? Jel to ateizam posjednik naucnog metoda?
13) " to sigurno nisu pustinjskopecinske halucinacije na +40C." - Za tebe nisu. Za mene jesu. Ako si ti na osnovu tacaka 8, 9, 10 zakljucio da su to halucinacije, ja cu ti reci da si pogrijesio u svojoj povrsnosti. Posto nisi ozbiljan, niti osoba sa integritetom ne vidim razloga zasto bih se vise osvrtao na tvoje halucinacije sa +19.