Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Moderator: anex
-
Ermin ZM
#12976 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
@haso hasic
Moze li molba. Mozes li se ti kriticki osvrnuti na Hansol iz ugla servisera i korisnika i recimo uporediti sa LMC.
Ako nije problem malo da opises kako dobre tako i lose strane ove klime. Da li si imao reklamacija na rad? Ako jesi koje su.
Moze li molba. Mozes li se ti kriticki osvrnuti na Hansol iz ugla servisera i korisnika i recimo uporediti sa LMC.
Ako nije problem malo da opises kako dobre tako i lose strane ove klime. Da li si imao reklamacija na rad? Ako jesi koje su.
Last edited by Ermin ZM on 20/01/2021 20:37, edited 1 time in total.
- piplica
- Grijem se na: Ćumur
#12977 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ja sam lično koristio silikonski kabel od terarijuma, jedan je bio 20 drugi 30W.
Ako me sjećanje dobro služi.
Vodoorooran je, i da se smotati kako poželiš, a i dug je oko 3m.
Ono što treba napraviti je svakako termostat koji bi palio i gasio grijače po potrebi.
Na snimku se vidi jeftini termostat kojim sam kontrolisao rad istih.
Pošto sam bio na 4-tom spratu izveo sa odvod nekih 100cm van balkona tako da je voda padala na travnjak ispod.
-
Felix77
#12978 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
I gdje se moze nabaviti taj silikonski grijač
- piplica
- Grijem se na: Ćumur
#12979 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Gdje si ga do sada tražio?
- haso hasic
- Grijem se na: Fujitsu waterstage
#12980 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Sto se tice komponenti u klimi ,super su.Ima jacu snagu ,tisa je od LMC i brze odradi defrost.
Nedostatak joj je kultura rada,kad postigne temp u prostoriji ,ugasi se pa ceka dugo dok ponovo upali.
To se najvise vidi kad nije previse hladno ,pa brzo postigne temp u prostoriji.
U poslovnim prostorima radi super, jer tu se vrata cesto otvaraju ,pa nema puno cekanja izmedju paljenja /gasenja.
- haso hasic
- Grijem se na: Fujitsu waterstage
#12981 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
A sto se tice ovih silikonskih grijaca za odvod,imate ih u firmama sto prodaju rashladnu opremu.
Servis Jelic u Mostaru.
MB Frigo u Sarajevu
Master Frigo Banjaluka.
Potreban je i termostat preko kojeg se spoji da ne radi uvijek,ili neki prekidac pa da ga palite kad zatreba.
Servis Jelic u Mostaru.
MB Frigo u Sarajevu
Master Frigo Banjaluka.
Potreban je i termostat preko kojeg se spoji da ne radi uvijek,ili neki prekidac pa da ga palite kad zatreba.
-
hrka
#12982 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ovaj trenutni je zasarafljen an zid i ove baterije sto su u njem kad sam ih izvadio on je radio,pa predpostavljam da ima napajanje i na zice.kenan77 wrote: ↑20/01/2021 16:17 @hrka
Nemaš šta izgubiti,koji god uzmeš mozes ga instalirati..ako imaš 4 i više žica na tom gdje ti je postojeći dobro jest,mozeš iskorisiti to mjesto za modul,bazu ako je bezični sa wifi a termostat staviš na neko mjesto kao sto je kod mene na ostrvo,šank.Opet ako ima dvije žice tu,neiskoristiš ih samo tu nakaćiš termostat a modul,bazu negdje pored termobloka samo joj dovedeš 220V napajanje i isto sa dvožilnim kablom ( moze 2x0,75) iz njega u termoblok..
Ma narucit cu ovaj pa probat nemam sta izgubit...
A evo ova 2 dana temp vani 8c nema mi smisla ovo ni palit jer temp u stanu ne pada ispod 22c.Klimu sad upalim na najslabije nek pusika bude vruce svakako.
-
Ermin ZM
#12983 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Hvalahaso hasic wrote: ↑21/01/2021 07:34Sto se tice komponenti u klimi ,super su.Ima jacu snagu ,tisa je od LMC i brze odradi defrost.
Nedostatak joj je kultura rada,kad postigne temp u prostoriji ,ugasi se pa ceka dugo dok ponovo upali.
To se najvise vidi kad nije previse hladno ,pa brzo postigne temp u prostoriji.
U poslovnim prostorima radi super, jer tu se vrata cesto otvaraju ,pa nema puno cekanja izmedju paljenja /gasenja.
- bordo gandalf
- Grijem se na: Gree Hansol 12
#12984 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Za sada odlicna hansolka, jos jedna ide na jesen u prvi sprat
-
romim
#12985 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
@bordo gandalf
Hoces kupiti od mene?
Ima 3 godine garancije.
Hoces kupiti od mene?
Ima 3 godine garancije.
- bordo gandalf
-
romim
#12987 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Reci mi kako, kod tebe radi kad ode u defrost sa ukljucenim I feel?
Da li ti, se gasi i koliko joj treba da se upali?
Da li, si mjerio koja je temperatura najniza na izduvu?
Puse li ti kad hladnjikavo?
- madesa
#12988 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
moze li nekoliko pitanja , malo su i glupa ali halalite.u pitanju je klima Daikin.
1.koliko puta je normalno da ide u defrost kad je recimo temp -10 i koliko je normalno da je u defrostu.
2.sad me zanima jacina puhanja. Da li kad ukljucim nocni rad jel tada najmanje trosi struje ?
3.Ja recimo kad sam kuci stavim 24-25c a kad idem na spavanje stavim 20c. Da li je isplativnije ovako mjenjati ili uvijek drzati npr 23-24.
1.koliko puta je normalno da ide u defrost kad je recimo temp -10 i koliko je normalno da je u defrostu.
2.sad me zanima jacina puhanja. Da li kad ukljucim nocni rad jel tada najmanje trosi struje ?
3.Ja recimo kad sam kuci stavim 24-25c a kad idem na spavanje stavim 20c. Da li je isplativnije ovako mjenjati ili uvijek drzati npr 23-24.
- spree
#12989 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
ja samo znam odgovor na drugo, ito djelomicno
. economy ti je varijanta da manje trosi, nesto je ogranicava bla, bla dok ovo za noc ti je da bude sto tiša.
edit: doduse i na trece se moze odgovoriti logikom. sto veca temp vise trosi, tako da je sigurno finansijski isplativije smanjiti za koji stepen, tj. mijenjati temp po danu i po noci, ako nekome tako odgovara. ja recimo to ne radim jer volim da mi je ugodno i navece. mislim da nije prevelika usteda, ali nesto jeste sigurno.
edit: doduse i na trece se moze odgovoriti logikom. sto veca temp vise trosi, tako da je sigurno finansijski isplativije smanjiti za koji stepen, tj. mijenjati temp po danu i po noci, ako nekome tako odgovara. ja recimo to ne radim jer volim da mi je ugodno i navece. mislim da nije prevelika usteda, ali nesto jeste sigurno.
Last edited by spree on 21/01/2021 13:21, edited 1 time in total.
- bordo gandalf
#12990 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Pisao sam ovdje vec, odradi deforst i nakon nekoliko trenutaka nastavi raditi normalno. Nisam nista mjerio. Kupio sobnu stanicu za mjerenje temperature i vlaznosti zraka i tako pratim temperaturu...romim wrote: ↑21/01/2021 12:48Reci mi kako, kod tebe radi kad ode u defrost sa ukljucenim I feel?
Da li ti, se gasi i koliko joj treba da se upali?
Da li, si mjerio koja je temperatura najniza na izduvu?
Puse li ti kad hladnjikavo?
-
romim
#12991 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Pisao si i meni posle ovoga, sjecas se?
Sjecas se kako si napisao da pratis defrost?
Nemoj da padas pod uticaj drugih samo to ti mogu reci.
Ako nesto tvrdis, onda neka to bude provjereno.
Posto pod uticajem drugih indirektno udaras po meni onda ti moram ovako napisati.
Ako te nesto toliko ne interesuje, ne razumijes se, onda je bolje nista ne reci nego tvrditi napamet.
- bordo gandalf
#12992 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Druze kupio sam inverter klimu da se grijem na nju i zamisli grije...ne pravim nauku od ovoga jer imam precih stvari od mjerenja temperature na izduvu kad se pali kad se gasi i sl. Ne znam pod ciji utjecaj mogu pasti?romim wrote: ↑21/01/2021 13:29Pisao si i meni posle ovoga, sjecas se?
Sjecas se kako si napisao da pratis defrost?
Nemoj da padas pod uticaj drugih samo to ti mogu reci.
Ako nesto tvrdis, onda neka to bude provjereno.
Posto pod uticajem drugih indirektno udaras po meni onda ti moram ovako napisati.
Ako te nesto toliko ne interesuje, ne razumijes se, onda je bolje nista ne reci nego tvrditi napamet.
-
ketronsd1
#12993 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Obično je povezano sa temperaturom ulja u slučaju kada inverter zahtijeva manji broj obrtaja od kompressora. Do brenda je zasigurno. Kada pada temperatura ulja kompressor mora pojacati i dosta proizvođača upravo koristi defrost za to pojačavanje kompressora tako da iako je manje zaleđena vanjska jedinica nego inače odradi se defrost. Ono što bi se laički reklo "usput".haso hasic wrote: ↑16/01/2021 10:58 To je do logike rada.
Kad osjeti da treba da grije prostoriju ide max koliko moze da ne uradi defrost.Zato se moze vidjeti da bude skroz sva od snijega.
Ali kako stize zadanu temp u prostoriji ,da se nebi ugasila ona preventivno uradi defrost.
To ima veze i od brenda do brenda.
Recimo vivax aeri(midea)
Kad radi dugo nakupi snijeg na sebe.Ugasi te je,ona se samo ugasi.
Fujitsu,nakupi snijeg i vi je ugasite.
Zatvori krilca od unutrasnje ali odradi defrost,tako da je spremna za rad iduci put kad je upalite.
Sad svaki proizvođač ima svoj program rada kompressora u modu defrosta.
Naše (Nibe) pumpe idu na 40Hz pada na20 i onda povećava na 60. Čim dođe na 60 prebacuje u mod koji je aktuelan. U slučaju ZZ pumpi zna se već koji mod je. Nema treće.
-
Felix77
#12994 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Na jačem minusu rjedje ide u defrost , nego kad je od +2 do -2, defrost kad kreene s radom do ponovnog grijanja obicno traje 10 min.madesa wrote: ↑21/01/2021 12:59 moze li nekoliko pitanja , malo su i glupa ali halalite.u pitanju je klima Daikin.
- madesa
#12995 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
zar nije defrost kad je veci minus da se ne zaledi?Felix77 wrote: ↑22/01/2021 01:19Na jačem minusu rjedje ide u defrost , nego kad je od +2 do -2, defrost kad kreene s radom do ponovnog grijanja obicno traje 10 min.madesa wrote: ↑21/01/2021 12:59 moze li nekoliko pitanja , malo su i glupa ali halalite.u pitanju je klima Daikin.
- drug_profi
#12996 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Manje vlage je u zraku kad je temperatura dublje u minusu, pa se nema sta lediti po izmjenjivacu.
-
romim
#12997 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
@ketronsd1
Upravo to sam ja primjetio kod sebe kad su bili ovi hladniji dani.
Klima ujutru pobijeli i odradi defrost ali u toku dana je znala raditi 3-4 defrosta a vanjska jedinica uopste nije zaledila niti je pobijelila, pa mi je bilo cudno sta odledjava a nije nista zaledilo.
Klima ujutru pobijeli i odradi defrost ali u toku dana je znala raditi 3-4 defrosta a vanjska jedinica uopste nije zaledila niti je pobijelila, pa mi je bilo cudno sta odledjava a nije nista zaledilo.
-
ketronsd1
#12998 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Puno vi to pratiteromim wrote: ↑22/01/2021 10:18 @ketronsd1
TP se uzme da se rijesis tih problema. Ono ko kad pustis ovce na pasu
- saiks
#12999 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ko ima TP nek napise koliki mu racun dodje
Neki dan zena prica oko 450km struje doslo. Gdje tu usteda u odnosu na klimu?
Neki dan zena prica oko 450km struje doslo. Gdje tu usteda u odnosu na klimu?
-
ketronsd1