Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
kenan77

#12951 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by kenan77 »

romim wrote: 20/01/2021 09:10 @hrka
Imas dobru izolaciju, zato je i potrosnja manja i duze ti se zadrzava temperatura.
Smanji temperaturu vode na 50c.
Previse vruca voda u radijatorima dovodi do toga da toplota ide prema plafonu i slabo se rasporedjuje po prostoru, odnosno rasporedit ce se kad se kod plafona vec pregrije.
Pogotovo je dobro da smanjis temperaturu vode ako nemas termo glave na radijatorima.
Ako ti je vec tako dobra izolacija i nece ti biti hladno probaj kao sto ti je predlozio @baho da kad je jeftina struja drzis na 23c a kad je skupa na 22c.
Dupla je razlika u cijeni kilovata.
Moze li se druze desiti da voda u termobloku dostigne 50c a zadana temperatura na termostatu ne bude ostvarena?
hrka

#12952 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by hrka »

kenan77 wrote: 20/01/2021 09:06

Pa što se tiće naćina grijanja na termoblok,ja sam zadovoljan,kod mene je u podrumu ispod dnevnog boravka.Ove godine sam dodao ovaj naćin grijanja paralelno sa kaminom na pelet koji je takoder u podrumu.Tako da mogu kombinovati ali generalno forsiram više termoblok.Ovaj termoblok najbolje da postaviš na automatski rezim rada i temperaturu vode u njemu na 64-65.Pali se jedan po jedan grijać i ne uvjek isti tako da se ravnomjerno "troše" što produzuje vijek trajanja termobloka.Ne zelim nista reci protiv klime invertera ako imaš dobru izolaciju i malo gubitaka i ona će ugijati ali kad imaš već radijatore postavljene bolje je to "iskorisitit".Moje lično mišljenje je da ne moze nista zamjeniti radijatore (bilo to termoblok,pelet,narodno grijanje i dr) ako nemaš invertere postavljene kako treba da sve prostorije grije. E sada za taj termostat,pogledaj za taj sto si postavi je dostava 140$ što nakraju izade isto..da si lani narucivo kad su bile dostave free valjalo bi..evo ako hoceš ovaj je 33$ plus dostava 30$ https://www.aliexpress.com/item/1005001 ... 1603_,nije skupo samo kakav je termostat to je lutrija..ovaj flink-ov na piku je sada 180KM,ja ga prije tri mjeseca platio 190KM..https://www.olx.ba/artikal/39686824/akc ... termostat/
Dostava ce ici u hrvatsku nije mi to zurba,a besplatna je ili 2 dolara kosta.
Pa mislim gledajuc opcije i sve ovaj s aliexpresa radi isto sto ovaj sto se kod nas pravi,a puno je jeftiniji.Jos ovaj kineski nema nikakav dodatni modul da ga moram spajat na termoblok,nego je sve u termostatu ako sam dobro shvatio.
To sam htio samo oprobat,a i jer imam opcija vise plus se mores spojit preko wifija.
Sad je zena kuci svakako stalno,ali da radimo oboje bilo bi idealna stvar.
Imas dobru izolaciju, zato je i potrosnja manja i duze ti se zadrzava temperatura.
Previse vruca voda u radijatorima dovodi do toga da toplota ide prema plafonu i slabo se rasporedjuje po prostoru, odnosno rasporedit ce se kad se kod plafona vec pregrije.
Pogotovo je dobro da smanjis temperaturu vode ako nemas termo glave na radijatorima.
Ako ti je vec tako dobra izolacija i nece ti biti hladno probaj kao sto ti je predlozio @baho da kad je jeftina struja drzis na 23c a kad je skupa na 22c.
Ovo za termoglave ti stvarno ne znam,a oprobat cu.Hvala na savjetu.
Meni bi po tom dovoljno bilo kad je jeftina struja dignit slobosno na 24 i kad se zagrije nema sanse da se spusti cili dan ispod 22.Mogu ga komotno smanji jer se nece ni upalit kasnije.
romim

#12953 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by romim »

kenan77 wrote: 20/01/2021 09:36
Moze li se druze desiti da voda u termobloku dostigne 50c a zadana temperatura na termostatu ne bude ostvarena?
Vidi nemam termoblok pa ne mogu garantovati sto posto, ali po principu rada ostalih uredjaja trebalo bi da moze.
Kazem ne znam princip rada termobloka, citam da pisete da mozete podesavati snagu i koliko sam razumio iz tvog pisanja termoblok moze sam gasiti grijace i smanjivati snagu kad dostigne zadatu temperaturu?
Ako je tako onda ostavis termoblok na vecoj snazi a smanjis temperaturu vode na 50c.
Tako ce termoblok onda smanjivati i povecavati snagu da uvijek grije vodu na 50c.
Prema tome termoblok sa vecom snagom trebao bi brze zagrijati vodu u sistemu a za to vrijeme u prostoru termostat nece ocitati zadatu temperaturu.
Ako ti je losa izolacija pa sa temperaturom vode od 50c ne mozes postici zeljenu temperaturu, onda podigni temperaturu vode.
Zbog boljeg osjecaja i komfora pozeljno bi bilo da imas radijatore vece povrsine a da je u njima voda nize temperature od 40c do 50c zavisno od gubitaka prostora i vanjske temperature.
Last edited by romim on 20/01/2021 11:23, edited 1 time in total.
romim

#12954 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by romim »

@hrka
Vidi, ako ti termostat nema u sebi wifi modul, a nema, onda ovaj sto planiras uzeti ili mora imati modul koji ce se povezati na sam termoblok ili se on direktno povezuje na termoblok.
Kako mislis da ti termostat posalje signal na termoblok ako sa njim nije nicim povezan? :-D
hrka

#12955 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by hrka »

romim wrote: 20/01/2021 11:20 @hrka
Vidi, ako ti termostat nema u sebi wifi modul, a nema, onda ovaj sto planiras uzeti ili mora imati modul koji ce se povezati na sam termoblok ili se on direktno povezuje na termoblok.
Kako mislis da ti termostat posalje signal na termoblok ako sa njim nije nicim povezan? :-D
Pa mislio sam da ide na isti nacin kao ovaj koji imam...zice su dovedene do termostata i na termostatu kontroliram temp,gasi,pali.

Razlika je samo sto ovaj ima wifi u sebi i ja mu saljem preko moba temp koju zelim umjesto da rukom pritiscem.Kolega mi nije spominjao da mu je trebao nekakav poseban modul?

Razumijem to sto me pitas i vidim da ovih par sto sam gledao imaju i taj dodatni modul pa me i to zbunjuje malo.
piplica
Grijem se na: Ćumur

#12956 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Pa i ne treba, samo što tebi objašnjava neko ko još manje poznaje materiju.

Valjda se nađete negdje na pola puta!?
romim

#12957 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by romim »

@hrka
Nema te sta zbunjivati.
Taj sto ti imas je zicni i on se direktno povezuje na termoblok zicama.
Ali onda zice moras voditi recimo do dnevnog boravka gdje drzis termostat sto nije bas najzgodnije.
Ovi sto gledas su bezicni.
Dodatni modul se poveze na te zice i postavi kod samog termobloka, a sam termostat mozes drzati bilo gdje u kuci bez zica.
Termostat salje putem bezicnog signala podatke na modul i tako upravlja termoblokom.
Tebi su mozda vec zice bile provedene kad je zgrada gradjena, ali ako ih vodis posebno zna biti ruzno.
Recimo kod peleta ako zelis da termostat upravlja kotlom onda je modul kod kotla u kotlovnici a termostat u dnevnom boravku i ne trebaju ti nikakve dodatne zice koje ces voditi do dnevnog boravka.

Pa gdje si ti @piplica
Pa daj ti kao vrsni poznavalac objasni covjeku, a i ja da nesto novo naucim, bice mi drago.
kenan77

#12958 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by kenan77 »

hrka wrote: 20/01/2021 10:45
kenan77 wrote: 20/01/2021 09:06

Pa što se tiće naćina grijanja na termoblok,ja sam zadovoljan,kod mene je u podrumu ispod dnevnog boravka.Ove godine sam dodao ovaj naćin grijanja paralelno sa kaminom na pelet koji je takoder u podrumu.Tako da mogu kombinovati ali generalno forsiram više termoblok.Ovaj termoblok najbolje da postaviš na automatski rezim rada i temperaturu vode u njemu na 64-65.Pali se jedan po jedan grijać i ne uvjek isti tako da se ravnomjerno "troše" što produzuje vijek trajanja termobloka.Ne zelim nista reci protiv klime invertera ako imaš dobru izolaciju i malo gubitaka i ona će ugijati ali kad imaš već radijatore postavljene bolje je to "iskorisitit".Moje lično mišljenje je da ne moze nista zamjeniti radijatore (bilo to termoblok,pelet,narodno grijanje i dr) ako nemaš invertere postavljene kako treba da sve prostorije grije. E sada za taj termostat,pogledaj za taj sto si postavi je dostava 140$ što nakraju izade isto..da si lani narucivo kad su bile dostave free valjalo bi..evo ako hoceš ovaj je 33$ plus dostava 30$ https://www.aliexpress.com/item/1005001 ... 1603_,nije skupo samo kakav je termostat to je lutrija..ovaj flink-ov na piku je sada 180KM,ja ga prije tri mjeseca platio 190KM..https://www.olx.ba/artikal/39686824/akc ... termostat/
Dostava ce ici u hrvatsku nije mi to zurba,a besplatna je ili 2 dolara kosta.
Pa mislim gledajuc opcije i sve ovaj s aliexpresa radi isto sto ovaj sto se kod nas pravi,a puno je jeftiniji.Jos ovaj kineski nema nikakav dodatni modul da ga moram spajat na termoblok,nego je sve u termostatu ako sam dobro shvatio.
To sam htio samo oprobat,a i jer imam opcija vise plus se mores spojit preko wifija.
Sad je zena kuci svakako stalno,ali da radimo oboje bilo bi idealna stvar.
Ovo za termoglave ti stvarno ne znam,a oprobat cu.Hvala na savjetu.
Meni bi po tom dovoljno bilo kad je jeftina struja dignit slobosno na 24 i kad se zagrije nema sanse da se spusti cili dan ispod 22.Mogu ga komotno smanji jer se nece ni upalit kasnije.
Svaki termostat radi na slićan naćin.Ako je zićani njega direkt moraš zicama spojiti sa termoblokom a napajanje njegovo moze biti baterijama 3-12V ili žicama tj preko utičnice 220V Ako je zičani a bez dodatnog modula u sebi ima relej koji pali gasi termoblok.A romim ti je objasnio za bezične termostate..termostat i tvoj mob su povezani preko aplikacije i tvog wifija a termostat i modul (koji je spojen za termoblok i on pali i gasi termoblok) su spojeni radio frekvencijom..uzmi taj kineski ako ti se ne zuri,i imaš taj postojeci,i ja bih da mi se nije zurilo,ne sumnjam da su loši..
kenan77

#12959 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by kenan77 »

romim wrote: 20/01/2021 11:15
kenan77 wrote: 20/01/2021 09:36
Vidi nemam termoblok pa ne mogu garantovati sto posto, ali po principu rada ostalih uredjaja trebalo bi da moze.
Kazem ne znam princip rada termobloka, citam da pisete da mozete podesavati snagu i koliko sam razumio iz tvog pisanja termoblok moze sam gasiti grijace i smanjivati snagu kad dostigne zadatu temperaturu?
Ako je tako onda ostavis termoblok na vecoj snazi a smanjis temperaturu vode na 50c.
Tako ce termoblok onda smanjivati i povecavati snagu da uvijek grije vodu na 50c.
Prema tome termoblok sa vecom snagom trebao bi brze zagrijati vodu u sistemu a za to vrijeme u prostoru termostat nece ocitati zadatu temperaturu.
Ako ti je losa izolacija pa sa temperaturom vode od 50c ne mozes postici zeljenu temperaturu, onda podigni temperaturu vode.
Zbog boljeg osjecaja i komfora pozeljno bi bilo da imas radijatore vece povrsine a da je u njima voda nize temperature od 40c do 50c zavisno od gubitaka prostora i vanjske temperature.
I ja sam tek od ove godine stavio termoblok paralelno sa kaminom na pelet,uzeo sam vaillant eloblock 12kW (on je trofazni) mada bi mi pasao i od 9kW, al isto bi potrošili..u ovom od 12kW grijači su 6x2kW zajedno upakovana 2x6kW ( 2x 3 grijača po 2kW) gdje opet mogu raditi svaki zasebno.Pri paljenju pali se stepenasto jedan po jedan (da mreza ne trpi) gdje je svaki put redoslijed različit tako da ne trpi samo određeni grijač.I serviser preporučuje automatsli režim rada pogotovo kad je spojen preko sobnog termostata.Kad se dosttigne zadana temperatura,moze se kad zatreba "podgrijavati" sa jednim grijaćen ili više. Serviser isto preporućuje kad je sobni termostat da se temperatura vode u termobloku poveća da se ne desi da termoblok iskljuci temperatura vode u njemu a ne termostat.Tako isto i termoglave trebaju biti odvrnute..znaci termostat sve preuzima na sebe kao saobracajni policajac na raskrsnici pored semafora i pravila u saobraćaju :-)
romim

#12960 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by romim »

Vidi, termo glave imaju smisla biti odvrnute ako u radijatore ide niza temperatura vode.
Ako ti je voda 65c, termostat u dnevnom boravku upravlja termoblokom, sobe ce ti bez razloga i ostali dijelovi kuce biti pregrijani bez potrebe odnosno trosis vise energije.
Da se ne bi termoblok iskljucio zbog temperature vode to jedino, da pokusas upratiti pa ga ogranicis na snagu na kojoj ce mu biti dovoljno da odrzava vodu oko 45c a da se ne ugasi.
To odvrni sve i daj gas i nije bas najbolje za ugodjaj i, za potrosnju.
Ako grijes dnevni boravak na taj nacin na 24c, koliko ce ti biti temperatura u sobama koje su uglavnom manje, 26c 27c...
kenan77

#12961 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by kenan77 »

romim wrote: 20/01/2021 13:09 Vidi, termo glave imaju smisla biti odvrnute ako u radijatore ide niza temperatura vode.
Ako ti je voda 65c, termostat u dnevnom boravku upravlja termoblokom, sobe ce ti bez razloga i ostali dijelovi kuce biti pregrijani bez potrebe odnosno trosis vise energije.
Da se ne bi termoblok iskljucio zbog temperature vode to jedino, da pokusas upratiti pa ga ogranicis na snagu na kojoj ce mu biti dovoljno da odrzava vodu oko 45c a da se ne ugasi.
To odvrni sve i daj gas i nije bas najbolje za ugodjaj i, za potrosnju.
Ako grijes dnevni boravak na taj nacin na 24c, koliko ce ti biti temperatura u sobama koje su uglavnom manje, 26c 27c...
:roll: drug ima smisla to što kazes jer kad dostigne temperaturu zadanu na termostatu termoblok se iskljucii tako vruća voda i pumpa koja radi još neko vrijeme podigne temperaturu još za cca stepen. Mozda bi to najbolje sa termoglavama mogao uskladiti,i njih naštimati isto kao i zadanu temp na termostatu. Nisam u toku znas li ti ako je termoglava od 0-5,koja je 23,24,25c? Znam da na 3 zatvara radijatore skroz
kenan77

#12962 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by kenan77 »

Ili ne,mozda da je 3 24c
hrka

#12963 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by hrka »

romim wrote: 20/01/2021 12:01 @hrka
Nema te sta zbunjivati.
Taj sto ti imas je zicni i on se direktno povezuje na termoblok zicama.
Ali onda zice moras voditi recimo do dnevnog boravka gdje drzis termostat sto nije bas najzgodnije.
Ovi sto gledas su bezicni.
Dodatni modul se poveze na te zice i postavi kod samog termobloka, a sam termostat mozes drzati bilo gdje u kuci bez zica.
Termostat salje putem bezicnog signala podatke na modul i tako upravlja termoblokom.
Tebi su mozda vec zice bile provedene kad je zgrada gradjena, ali ako ih vodis posebno zna biti ruzno.
Recimo kod peleta ako zelis da termostat upravlja kotlom onda je modul kod kotla u kotlovnici a termostat u dnevnom boravku i ne trebaju ti nikakve dodatne zice koje ces voditi do dnevnog boravka.

Pa gdje si ti @piplica
Pa daj ti kao vrsni poznavalac objasni covjeku, a i ja da nesto novo naucim, bice mi drago.
E jbga sada...to je mene sve docekalo gotovo u stanu nisam ja nista radio dodatno niti mislim naknadno provlacit nesto nema sanse.

Isao sam logikom ako upravljam s ovim termostatom u dnevnom sa termoblokom znaci da su zice tu i povezan je s termoblokom direkt.
Znaci trebam termostat za upravljanje termoblokom koji ima mogucnost povezivanja na mobitel,a on se poveze s termoblokom preko zica s kojim je povezan ovaj koji imam sada.
baho

#12964 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by baho »

Komplikujete bezveze.
Bezicni termostat za razliku od tvog zicnog ima bazu kao kucni bezicni telefon, jer kako bi drukcije komunicirao sa kotlom. Iz te baze idu zice u el.kotao umjesto tih zica iz postojeceg termostata, njega otpajas.
Ako kupis termostat koji ima i Wi-Fi opciju, tj da se spoji na internet, onda ces moci da upravljas sa telefonom.

P.S.

Nije nuzno da uzmes bezicni termostat, ali vecinom su oni danas sa Wi-Fi opcijom.
Ako nadjes zicani termostat sa Wi-Fi opcijom, njeg spajas na postojece zice u dnevnom boravku umjesto postojeceg termostata.
romim

#12965 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by romim »

@kenan77
Moras drug vidjeti koji ti je proizvodjac termo glava pa pronaci na njihovom sajtu ili na internetu.
Nisu bas iste vrijednosti za sve proizvodjace.
Kod mene po uputstvu oznaka 4 je 20c.

@hrka
Nisam znao da je vec ostavljen izlaz za termostat prilikom gradnje.
U tom slucaju kupi taj sto si zamislio i to je to.
piplica

#12966 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

@hrka

Normalno da te buni kada ti "peletar" objasnjava, on je takav vidio kakav je vidio i za njega drugi ne postoji.

WiFI modul je sirok pojam i obicno u tvom slucaju integrisan u sam termostat koji je okacen negdje na zid, a napanje i komunikaciju sa kotlom vrsi putem signalnih vodova, ili ti ga zica.
Napajanje moze biti i interno, sa nekom baterijom.

Druga stvar je da li ima opciju gdje bi putem cloud-a se spaja na njega i cackao po njemu.

Nije ista stvar WIFI podrska i CLOUD, prva bez drugog ide, ali druga bez prvog ne.
hrka

#12967 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by hrka »

piplica wrote: 20/01/2021 14:39 @hrka

Normalno da te buni kada ti "peletar" objasnjava, on je takav vidio kakav je vidio i za njega drugi ne postoji.

WiFI modul je sirok pojam i obicno u tvom slucaju integrisan u sam termostat koji je okacen negdje na zid, a napanje i komunikaciju sa kotlom vrsi putem signalnih vodova, ili ti ga zica.

Druga stvar je da li ima opciju gdje bi putem cloud-a se spaja na njega i cackao po njemu.

Nije ista stvar WIFI podrska i CLOUD, prva bez drugog ide, ali druga bez prvog ne.
Pa tako sam to i zamislio...spojim ga na mjesto postojeceg i upravljam s njim preko aplikacije.U njem se nalazi wifi modul to se vidi i na stranici sto sam stavio.
On je povezan direkt na termoblok preko zica.Samo mi sad nije jasno kako za napajanje,jer ovaj koji imam sada ima baterije u sebi,pa predpostavljam da su dovedene samo zice za komunikaciju s termoblokom,a napaja se s baterijom?

Ps. hvala na odgovoru svima.
kenan77

#12968 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by kenan77 »

baho wrote: 20/01/2021 14:23 Komplikujete bezveze.
Bezicni termostat za razliku od tvog zicnog ima bazu kao kucni bezicni telefon, jer kako bi drukcije komunicirao sa kotlom. Iz te baze idu zice u el.kotao umjesto tih zica iz postojeceg termostata, njega otpajas.
Ako kupis termostat koji ima i Wi-Fi opciju, tj da se spoji na internet, onda ces moci da upravljas sa telefonom.

P.S.

Nije nuzno da uzmes bezicni termostat, ali vecinom su oni danas sa Wi-Fi opcijom.
Ako nadjes zicani termostat sa Wi-Fi opcijom, njeg spajas na postojece zice u dnevnom boravku umjesto postojeceg termostata.
Pa tako je to sve ali ni ti mu nisi ništa novo rekao..paše mu i žičani i bezični termostat sa wifijem..dobro jest ako nade žičani a ako je bezicni nek na mjesto gdje mu je postojeći postavi bazu ima napajanje i komunikaciju sa kotlom a termostat nek stavi na sto,šank,ostrvo,na klavir
piplica

#12969 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Taj model se montira u zid, kao obicna uticnica, i napajanje mu je 230V.
kenan77

#12970 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by kenan77 »

hrka wrote: 20/01/2021 10:45 Nemaš šta izgubiti,koji god uzmeš mozes ga instalirati..ako imaš 4 i više žica na tom gdje ti je postojeći dobro jest,mozeš iskorisiti to mjesto za modul,bazu ako je bezični sa wifi a termostat staviš na neko mjesto kao sto je kod mene na ostrvo,šank.Opet ako ima dvije žice tu,neiskoristiš ih samo tu nakaćiš termostat a modul,bazu negdje pored termobloka samo joj dovedeš 220V napajanje i isto sa dvožilnim kablom ( moze 2x0,75) iz njega u termoblok..
kenan77

#12971 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by kenan77 »

@hrka
Nemaš šta izgubiti,koji god uzmeš mozes ga instalirati..ako imaš 4 i više žica na tom gdje ti je postojeći dobro jest,mozeš iskorisiti to mjesto za modul,bazu ako je bezični sa wifi a termostat staviš na neko mjesto kao sto je kod mene na ostrvo,šank.Opet ako ima dvije žice tu,neiskoristiš ih samo tu nakaćiš termostat a modul,bazu negdje pored termobloka samo joj dovedeš 220V napajanje i isto sa dvožilnim kablom ( moze 2x0,75) iz njega u termoblok..
Felix77

#12972 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Felix77 »

Jel neko s foruma ugradjivao grijaći kabl u odvod vanjske, imam prijatelja koji ima taj problem postavljena na balkonu i stanari ispod se zale normalno, ima oko metra do oluka
piplica

#12973 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Od 2:00 se vidi kako je riješen odvod sa balkona.

romim

#12974 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by romim »

piplica wrote: 20/01/2021 14:39 @hrka

Vidis @piplica kako ti nekad mozes biti koristan pa pomoci ljudima, umjesto da budes sarkastican.
Lijepo je to kad sve saslusas, pa se onda napravis pametan.
Imas i vidovnjackih sposobnosti pa si ti vec znao da covjek nije naknadno ugradio temoblok vec je bio ugradjen.
romim

#12975 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by romim »

@piplica
Hahahaha ovo pravo ide u oluk :lol:
A jesi mu pomogao svaka ti cast :D
A sto si mu tek pomogao kako ce ugraditi grijac ma nema...
Brzas piplice, brzas, sacekaj malo skontaj sta covjek pita pa se napravi pametan.
Ovako se samo izofira.
Brisi post dok ko nije vidio. :run:
Post Reply